Winkelsluiting

Vastgoedbeleggers, project ontwikkelaars en megalomane gemeentebestuurders zagen wel brood in de bouw van steeds meer kantoren en winkels. Huizen voor bewoners brachten minder op en konden wat hun betreft beter gesloopt worden. Te weinig betaalbare woningen? Des te beter. Want welk gemeentebestuur wilde armlastige inwoners die waren aangewezen op goedkope woningen? Daar kon je geen geld aan verdienen.

De woningschaarste zorgde voor hoge prijzen op de huizenmarkt. Woningbouwverenigingen die waren opgericht om te zorgen voor betaalbare huurwoningen werden omgevormd tot “corporaties”. Zonder leden, maar met vetbetaalde directie, richtten die zich meer op verkoop en bouw van duurdere woningen. Omdat de koopwoningen steeds duurder werden, vond de overheid dat huurhuizen ook meer moesten gaan kosten. Hoge woningprijzen en hoge hypotheeklasten zorgden voor weinig koopkracht van de consument. Dat werd een beetje verzacht door de hypotheekrente aftrek voor woningbezitters met hypotheekschulden. Daardoor werd de belastingdruk voor de rest van de bevolking nog hoger en de koopkracht nog lager. Winkeliers kregen het moeilijk. Bedrijven gingen failliet.

De huurprijs van het overschot aan zakelijke panden ging niet omlaag. De beleggers illusie moest in stand blijven en ongebruikt vastgoed moest dus voor hoge bedragen op de balansen blijven. Zonder contract met hoge verplichtingen voor vele jaren, kwam geen ondernemer ervoor in aanmerking. Bij voorkeur werd verhuurd aan grote winkelketens. En zo kreeg je winkelstraten met in elk stadje het zelfde aanbod.

De stijgende prijzen leken te bevestigen dat de beleggingen veel waarde hadden. Dat kleine winkeliers het niet meer konden bolwerken was niet de zorg van de gemeentebesturen. Die winkeltjes waren niet met hun tijd meegegaan. Grote investeerders met voldoende kapitaal waren de toekomst. Er moesten veel bedrijven failliet voordat iemand wilde toegeven dat er iets fout zat.

Nu is weer een groot bedrijf failliet en zijn duizenden mensen werkloos. Waar dit bedrijf een vestiging had, steeg de aanloop van klanten en de waarde van het vastgoed. De huren werden dus ook hoog. Kleine winkeliers in drukbezochte winkelstraten konden die hoge bedragen niet meer opbrengen en moesten al eerder sluiten. Dat probleem had V&D niet, zolang de winkelruimte in eigendom was. Totdat het bedrijf werd overgenomen door een buitenlandse “investeerder”. Die verkocht het dure vastgoed en maakte een leuke winst. Voortaan moest ook dat grote winkelbedrijf de hoge huren betalen. De winkelketen bleef achter met te hoge kosten en uiteindelijk faillissement.

Vóór de kerst heeft V&D nog voor miljoenen aan cadeaubonnen verkocht, die daarna niet meer verzilverd werden. Klanten zijn hun geld kwijt en kunnen ook niets meer ruilen. De voorraden gingen in de uitverkoop, maar de leveranciers zijn niet betaald. Het personeel kreeg geen loon meer. Nog een paar maanden wordt een werkloosheidsuitkering betaald. Daarna volgt de bijstand en zullen ze moeten voldoen aan de huidige eisen van de sociale wetgeving. Velen zullen hun eigen huis met verlies moeten verkopen. Dan naar de schuldsanering en ook voor hen is winkelen er niet meer bij. Winkelstraten komen steeds leger te staan.

Kleine winkeltjes die in het warenhuis waren gevestigd zijn niet alleen maar hun winkelruimte en dus de omzet kwijt. Hun hele inventaris en voorraad wordt in het faillissement meegenomen. Zo ging ook Perry Sport failliet.

MacIntosh, die een hele verzameling aan schoenenwinkels in bezit had, kon het ook niet bolwerken. Bekende namen hadden de laatste jaren allemaal de zelfde schoenen in de winkel. Een winkelketen van elkaar beconcurrerende winkels met gelijke producten, dat bleek onrendabel. Bijna was ik mijn favoriete schoenwinkel kwijt. De voorraad werd voor lage prijzen uitverkocht, dus ben ik nog even in de winkel gaan kijken. De verkoper vertelde dat ze alle uitverkoop kaartjes weer van de dozen af moesten halen. Toch kon ik nog wat vinden. Een paar stoere wandelschoenen die ik voor de gewone prijs te duur vond. Dat kostte me nu een tientje. Ze zitten een beetje ruim, maar met een extra inlegzooltje zijn ze perfect. In een half uurtje heb ik ze al ingelopen.

Scapino wordt gelukkig weer teruggekocht door het familiebedrijf dat er ooit mee begon. Bestellen en ruilen kan nog gewoon als vanouds. Aktiesport wordt wel opgeheven.

De DA inkoopcentrale is failliet, maar de drogist in de buurt blijft bestaan.Ik zie wel veel lege vakken in de winkel. Ik hoop dat ze een oplossing vinden voor de inkoop. Nu moeten de winkeliers zelf onderhandelen met de fabrikanten.

Vorig jaar moest de laatste zelfstandige elektronica onderdelen winkel al sluiten. Repareren van apparaten wordt nu nog moeilijker.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: