Appelmoes en sap

Kilo’s appels gaf de boom dit jaar weer. Rijp en vers van de boom zijn appels zoveel lekkerder dan die meelballen uit de winkel. Wat je na het plukken niet direct eet, kun je koel bewaren. In de koelkast of een koude schuur of kelder. Maar als de smaak te ver achteruitgaat, is het tijd om ze te verwerken tot appelmoes en sap.

In de ontsapper van Weck past een halve krat appels, die ik eerst heb gewassen en in stukken gesneden. Mijn elektrische weckketel met temperatuur instelling en thermostaat is aangesloten op een losse schakelklok, zodat de ketel gaat koken wanneer ik dat wil.

Meestal giet ik sap in flessen, maar ik had veel lege potten staan, die de afwasmachine vannacht steriliseerde, waarna de weckketel automatisch aan het werk ging. Uit de schuur die al jaren hoopt een echte bijkeuken te worden, kwam vanochtend een frisse appeltjesgeur. Tijd om de volgende machine in te zetten.

Mijn oude Kenwood Chef 901 zeeft in snel tempo de ontsapte appels uit de fruitkorf tot 4 potten appelmoes, waarvan ik er vandaag en morgen één direct opeet. Pure appelmoes zonder suiker of andere toevoegingen, die romig en luchtig is.

In een pannetje schoon water zijn ondertussen de potdeksels uitgekookt. De gevulde potten worden straks geweckt in die zelfde ketel. De pulp gaat op de compost en na het schoonmaken van de spullen wordt het volgende halve krat verwerkt.

Ontsappen gaat op 100 in 90 minuten. Wecken van potten appelmoes op 80℃ in een uur.

Een nieuwe halfautomatische weckketel kost in 2016 ongeveer 100 euro, het ontsapper hulpstuk 45 euro. Tweedehands kun je die spullen voor veel minder aanschaffen. Een ronde plank met wieltjes, zoals ook voor potplanten wordt verkocht voor 10 euro, maakt de ketel makkelijk verplaatsbaar.

Een goede Kenwood Chef koop je tweedehands voor een paar tientjes. De nieuwste Kenwood Cooking Chef kost 1200 euro. Met het pureerzeef hulpstuk kunnen beide razendsnel gaargestoomd fruit tot moes zeven. De pureerzeef die op de ronde kom van de Kenwood Chef modellen past moet nieuw ongeveer 100 euro kosten, maar tweedehands heb je die voor een tientje. Als je geduld hebt, kun je een goede 2e hands Chef kopen met heel veel bijpassende hulpstukken en ben je daarvoor nog geen 100 euro kwijt.

Glazen weckpotten worden 2e hands voor een paar dubbeltjes aangeboden en kunnen makkelijk 100 jaar meegaan. Nieuw koop je die het goedkoopst bij Weck zelf. Potten van supermarkt conserven zijn ook goed, maar de metalen deksels blijven niet lang goed.

Schoon wassen en steriliseren van de potten is goed te doen met de afwasmachine, die ook niet veel hoeft te kosten. Tweedehands tussen nul en honderd euro, nieuw een paar honderd euro. Willekeurig welk pannetje op vuur of kookplaat is bruikbaar voor voor het steriliseren van de deksels. Verder is een vultrechter nodig, ovenwanten, keukenpincet, 2 silicone pannenlikkers en een mes om de appels in stukken te snijden.

Geldboom

Als een appelboom eenmaal groeit, zal die veel appels geven die elk jaar zonder veel moeite verwerkt kunnen met spullen die niet heel duur hoeven te zijn. De oogst kan tegenvallen in een slecht jaar. Bijvoorbeeld door vorst in de lente, extreme droogte, te veel nattigheid of een plaag tijdens het groeiseizoon. Gelukkig komt dat niet vaak voor en door te wecken en te vriezen kan een slecht jaar opgevangen worden. Een voorraadje geweckte appelmoes en appelsap heb ik inmiddels staan. In de vriezer heb ik schone partjes zure appeltjes om appelgebak te maken. Die voorraad zal ik nodig hebben, want volgend jaar zal ik een tijd helemaal zonder inkomen moeten overbruggen. Alle financiële reserve moet ik dan gebruiken voor de vaste lasten. Want dakloos overleef je niet lang in ons klimaat.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: