Kenwood Chef en Major

De Engelse Kenwood keukenmachines kwamen kort na de 2e wereldoorlog op de markt. Het eerste Kenwood Chef model en de grotere versie Major, leken erg op de Amerikaanse Kitchen Aid. Later kreeg het model een meer eigen uiterlijk met het gelijke principe: Een zware sterke deegmenger waaraan je veel hulpstukken kunt toevoegen voor allerlei keukenklussen.

Mijn eerste Kenwood Chef was het model A701A dat in 1962 op de markt kwam. Standaard hoorden de glazen mengkom, roer en mix hulpstukken er bij. Je kon er een blenderbeker bij kopen, een kruidenmolen, passeerzeef, koffiemaler, blikopener, aardappelschiller, groentesnijder, kaasrasp, sapcentrifuge, citruspers, vleesmolen, worstvuller, roompompje, marmeladesnijder en zelfs een erwtendopper hulpstuk. Een flinke investering indertijd, maar wel voor een goede machine die lang meegaat. De 55 jaar oude machine werkt nu nog steeds, maar de motor heeft veel kracht verloren. Die motor kan vervangen, maar dat is duur.

In 1976 kwam Kenwood met de A901, die een betere motor heeft. Mengkommen werden in kunststof en roestvrijstaal geleverd. De glazen kom van de A701A paste nog steeds, maar veel van de oude hulpstukken passen niet meer. De blendermessen,  kruidenmolen, blikopener, koffiemaler, sapcentrifuge, groentesnijder, kaasrasp, vleesmolen, roompompje, marmeladesnijder en erwtendopper werden niet aangedreven door het nieuwe model. Voor mij was de dure vervanger niet direct nodig, omdat de motor van de oude machine nog goed werkte. Pas toen ik de A901 en veel daarbij passende hulpstukken tweedehands voor redelijke prijzen kon aanschaffen, kwam deze in mijn keuken te werken. Naast de 701, die nog steeds hulpstukken moet aandrijven die de 901 niet aankan.

Er zijn verschillende opvolgers op de markt gekomen, maar niet in mijn keuken. Verbeterde techniek werd toegepast in de motor, maar telkens kon een deel van de oude hulpstukken niet meer toegepast worden op de nieuwe Kenwood Chef. Reden voor mij, om niet te vernieuwen.

Het ging slechter met het Engelse Kenwood bedrijf, maar het werd gered door samengaan met het Turkse Bestron en De Longhi. Dat zie je in de nieuwere modellen. Niet langer is alles ontworpen voor levenslang gebruik, maar de innovatie gaat wat sneller dan vroeger. Ook Kenwood brengt nu machines die meer op kookrobots gaan lijken. De nieuwste modellen, Kenwood Timer Chef KM030 en de Kenwood Major Cooking Chef KM096 maken het weer interessant om de Kenwood Chef en Major weer eens te bekijken.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s