Spaghetti Pastamore

De Pastamore is een apparaat dat niet erg bekend is. Ik zag het voor het eerst in een handel met tweedehands spullen. Veel te duur en zonder uitleg wat het was, dus ik kocht het niet. Nieuw zag ik het later nog eens in een reclamefolder van een handel in kerstpakketten. Pas toen iemand er van af wilde en het te ruil aanbood voor een pakje tabak, kwam het apparaat in mijn keuken.

De werking is even simpel als doeltreffend: Een elektrisch verwarmde waterpan met ingebouwde schakelklok en thermostaat, een groot vergiet dat automatisch afdaalt in het water zodra het kookpunt is bereikt en precies op tijd weer omhoog komt om de gare spaghetti uit het water te tillen.

Gewone goedkope fabrieksspaghetti komt hier perfect gekookt uit met de standaard instelling van 10 minuten. De tijd kun je ook anders instellen en je kunt zelfs van te voren instellen dat de spaghetti pas uren later klaar moet zijn. Dan zorgt de pan er voor dat jouw eten precies op tijd gaat koken en handelt verder alles zelf af, zodat je op de ingestelde tijd kunt gaan eten. Een piepje geeft aan wanneer de spaghetti in het kokende water wordt ondergedompeld, 1 minuut voordat het klaar is komt het volgende signaal en tenslotte wordt je nog gewaarschuwd als je kunt gaan eten.

Spaghetti Pastamore

  • droge spaghetti (zo veel als je wilt eten)
  • 3 liter water

Waterbak tussen Medium en Max vullen. (ca 3 liter)
De spaghettizeef plaatsen met de witte spaghettihouder.
Spaghetti staafjes, porties afmeten en in de Pastamore doen.

Programmeer:
10 minuten,
START.

Als de container met gare spaghetti omhoog komt, even laten uitlekken. Gebruik een hittebestendige kunststof spaghettilepel om de gare spaghetti uit de pan te scheppen, zonder de coating te beschadigen.

inventaris:
Pastamore + hittebestendige kunststof spaghettilepel

Kosten:
water, elektra en spaghetti. Gewone goedkope droge spaghetti van harde tarwe kocht ik in de gulden tijd nog voor 30 cent per 500 gram. Na invoering van de euro werd dat  €0,15 per 500 gram maar de prijs bleef stijgen en is nu €0,65 per 500 gram voor de goedkoopste spaghetti van harde tarwe. De kosten van elektra bestaan voor 26% uit belastingen. (https://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting) Op drinkwater betaal je alle heffingen bij elkaar opgeteld 30% belasting. Spaghetti valt in het lage BTW tarief voor voedsel, dat was 6% en sinds 2018 is dat 9%.

De pastamore gebruik ik ook voor het blancheren van spinazie en andere groenten.

Spinazie Pastamore

verse spinazie
water

Waterbak tussen Medium en Max vullen. (ca 3 liter)
Spinazie plukken of knippen, of uit de zak van de supermakt schudden, wassen en in de Pastamore doen.
Programmeer:
6 minuten,
START.

Als de container met gare spinazie omhoog komt, even laten uitlekken.

Gebruik een hittebestendige kunststof spaghettilepel om de spinazie uit de pan te scheppen, zodat de coating niet beschadigd wordt.

inventaris:
Pastamore
hittebestendige kunststof spaghettilepel

kosten:
Spinazie (uit de tuin, of Aldi 300 gram €1,29 of Boni 450 gram  €0,79)
water
elektra

Bij de Pastamore wordt een inzetbakje geleverd, dat in het deksel past. Daarin kun je saus gieten, zodat het tegelijk met de pasta wordt verwarmd. De inhoud is erg klein voor de hoeveelheid pasta die je in deze pan kunt koken.  Voor het verwarmen van een sausje bij geblancheerde groenten is het voldoende.

Een tweede deksel is alleen bedoeld om de afgewassen pan schoon en stofvrij te houden. Goed idee. De elektra kabel kan opgevouwen in een vak aan de achterkant van de pan. Een afneembare standaard apparatenkabel zou handiger zijn.

Om de beschermlaag van de pan niet te beschadigen, kocht ik er een spaghettilepel van hittebestendige nylon bij uit de collectie van Joseph  Joseph. Later kwam Lidl met een  goede keukenlepelset voor veel minder geld.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: