De Pastamore is een apparaat dat niet erg bekend is. Ik zag het voor het eerst in een handel met tweedehands spullen. Veel te duur en zonder uitleg wat het was, dus ik kocht het niet. Nieuw zag ik het later nog eens in een reclamefolder van een handel in kerstpakketten. Pas toen iemand er van af wilde en het te ruil aanbood voor een pakje tabak, kwam het apparaat in mijn keuken.
De werking is even simpel als doeltreffend: Een elektrisch verwarmde waterpan met ingebouwde schakelklok en thermostaat, een groot vergiet dat automatisch afdaalt in het water zodra het kookpunt is bereikt en precies op tijd weer omhoog komt om de gare spaghetti uit het water te tillen.
Gewone goedkope fabrieksspaghetti komt hier perfect gekookt uit met de standaard instelling van 10 minuten. De tijd kun je ook anders instellen en je kunt zelfs van te voren instellen dat de spaghetti pas uren later klaar moet zijn. Dan zorgt de pan er voor dat jouw eten precies op tijd gaat koken en handelt verder alles zelf af, zodat je op de ingestelde tijd kunt gaan eten. Een piepje geeft aan wanneer de spaghetti in het kokende water wordt ondergedompeld, 1 minuut voordat het klaar is komt het volgende signaal en tenslotte wordt je nog gewaarschuwd als je kunt gaan eten.
Spaghetti Pastamore
- droge spaghetti (zo veel als je wilt eten)
- 3 liter water
Waterbak tussen Medium en Max vullen. (ca 3 liter)
De spaghettizeef plaatsen met de witte spaghettihouder.
Spaghetti staafjes, porties afmeten en in de Pastamore doen.
Programmeer:
10 minuten,
START.
Als de container met gare spaghetti omhoog komt, even laten uitlekken. Gebruik een hittebestendige kunststof spaghettilepel om de gare spaghetti uit de pan te scheppen, zonder de coating te beschadigen.
inventaris:
Pastamore + hittebestendige kunststof spaghettilepel
Kosten:
water, elektra en spaghetti. Gewone goedkope droge spaghetti van harde tarwe kocht ik in de gulden tijd nog voor 30 cent per 500 gram. Na invoering van de euro werd dat €0,15 per 500 gram maar de prijs bleef stijgen en is nu €0,65 per 500 gram voor de goedkoopste spaghetti van harde tarwe. De kosten van elektra bestaan voor 26% uit belastingen. (https://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting) Op drinkwater betaal je alle heffingen bij elkaar opgeteld 30% belasting. Spaghetti valt in het lage BTW tarief voor voedsel, dat was 6% en sinds 2018 is dat 9%.
De pastamore gebruik ik ook voor het blancheren van spinazie en andere groenten.
Spinazie Pastamore
verse spinazie
water
Waterbak tussen Medium en Max vullen. (ca 3 liter)
Spinazie plukken of knippen, of uit de zak van de supermakt schudden, wassen en in de Pastamore doen.
Programmeer:
6 minuten,
START.
Als de container met gare spinazie omhoog komt, even laten uitlekken.
Gebruik een hittebestendige kunststof spaghettilepel om de spinazie uit de pan te scheppen, zodat de coating niet beschadigd wordt.
inventaris:
Pastamore
hittebestendige kunststof spaghettilepel
kosten:
Spinazie (uit de tuin, of Aldi 300 gram €1,29 of Boni 450 gram €0,79)
water
elektra
Bij de Pastamore wordt een inzetbakje geleverd, dat in het deksel past. Daarin kun je saus gieten, zodat het tegelijk met de pasta wordt verwarmd. De inhoud is erg klein voor de hoeveelheid pasta die je in deze pan kunt koken. Voor het verwarmen van een sausje bij geblancheerde groenten is het voldoende.
Een tweede deksel is alleen bedoeld om de afgewassen pan schoon en stofvrij te houden. Goed idee. De elektra kabel kan opgevouwen in een vak aan de achterkant van de pan. Een afneembare standaard apparatenkabel zou handiger zijn.
Om de beschermlaag van de pan niet te beschadigen, kocht ik er een spaghettilepel van hittebestendige nylon bij uit de collectie van Joseph Joseph. Later kwam Lidl met een goede keukenlepelset voor veel minder geld.