Het staartje van de winter was te warm om sla te laten kiemen, maar veel plantjes waren al in de herfst uit zwerfzaad opgekomen en hadden de hele winter geen last van kou. Toch had ik het onder glas moeten zetten, nu zijn ze afgestorven. Overdag is het koud van de Noordpool tot in Frankrijk. We hebben al dagenlang nachtvorst. Alles wat kougevoelig is gaat buiten dood. Daarom zaai ik nu meer dan andere jaren binnen in kweekbakjes. De eerste courgettes en pompoenen staan al hoog en zouden met goed weer uitgeplant kunnen worden. Ik moet ze laten wachten.
Gisteren ben ik bij de Action nieuwe kweekbakjes gaan kopen voor nog geen 3 euro per stuk. Voor het eerste bakje heb ik een eierkarton op maat geknipt en gevuld met een mengsel van potgrond en zand, daarin vers Sugersnaps zaad. Dat zijn erwtjes die je samen met de dikke peul opeet. Oud zaad van kapucijners en peultjes zaai ik later nog. Daarna erwtjes, tomaten en paprika.
Door eierkartons te gebruiken, krijgt elk zaadje een eigen kuiltje. De plantjes kunnen voor het uitplanten losgeknipt en apart uitgeplant, zonder wortels te beschadigen. Het karton hoeft niet weggehaald want het lost in de grond op. Ook kun je zo makkelijk hele rijen plantjes ineens uitplanten.
Van de zaadverpakkingen knip ik relevante tekst uit om er met een lamineer apparaatje vochtbestendige labels van te maken, die ik bij het zaaigoed zet. Zo weet ik later nog wat ik in welk bakje heb gezaaid.
Voorjaarsgroenten kan ik al uit de tuin eten. Vandaag maak ik een stamppotje met winterpostelein en ik heb al ooogstbare raapstelen, spinazie en snijbiet onder glas en folie staan. De vorig jaar gezaaide winterspinazie staat nu nauwelijks hoger dan de scherpzaad spinazie die ik dit jaar zaaide. Misschien beperk ik me voortaan tot het scherpzaad. De rabarber groeit flink en kan al geplukt. Een grote bloeistengel laat ik doorgroeien, om later nieuwe rabarberplanten te kunnen opkweken uit zaad.