Regen

Na een lange koude periode is het een paar dagen warm geweest. De blauwe regen bloeit. Blauw is mijn regen eigenlijk niet. Meer zacht lila, bijna roze. Het is een klimplant die eerst een paar jaar aan de groei moet zijn voordat je bloemen krijgt. Maar dan heb je ook een zee van bloemen die over alles heen hangt. Want de plant kan gaan woekeren. Geeft niets, je knipt na de bloei alles weg wat te veel is en dan maakt de plant weer nieuwe takken met fris lichtgroen geveerd blad.

Een gouden regen groeide in mijn tuin uit tot een boom met mooi blad en uitbundige bloei in goudgele vlinderbloemige trossen. Ik zag een andere tuin, waarin de gouden regen zich had uitgezaaid. De zolder etage keek uit op de overweldigende goudgele bloemenpracht. Zomers zonlicht werd gefilterd door het bladerdak dat de tuin koel hield. Na de bloei kwam het frisse groen en beneden vielen eerst de giftige zaden en in de herfst het verdorde blad. Onder de bomen groeide niets meer. Het oogde daar beneden donker, dor en doods. Het huis kreeg nog nauwelijks licht. De mooie boom in mijn tuin heb ik gekapt omdat ik kippen wilde.

Liever heb ik eetbare vlinderbloemigen. Peultjes en erwtjes beginnen nu eindelijk te kiemen en de eerste plantjes moeten al naar buiten. De peultjes zouden bij normaal lenteweer al aan het klimmen zijn en volgens de kalender wordt het tijd voor de bonen. Omdat het te lang koud bleef heb ik binnen gezaaid. Veel is verschimmeld. De wind is nog steeds koud en nu regent het veel en hard.

Worteltjes zijn buiten gekiemd en daarna opgevreten door een woelmuis. Van sjalotjes en knoflook zie ik ook niets terug. Eten heb ik zelf nog wel genoeg. Spinazie en Raapsteeltjes te over. Die staan beschut onder glas. Ook de Winterpostelein is onder plastic alweer tot oogstbare lengte uitgegroeid. Snijbiet staat zelfs zo hoog dat het een gat heeft gegroeid in de beschermende folietunnel. Ik zal er een stoofpotje mee maken.  Rabarberstelen zijn ook aan de beurt, maar ik verwerk die liefst buiten, waar het nu te veel regent. Binnen geeft het zoveel troep en in mijn keuken heb ik niet genoeg ruimte. Maar het zijn mooie planten met heel groot blad en nu ook een hoge bloemstengel vol met witte bloempjes. Het lijkt me leuk om uit het zaad een volgende generatie op te kweken. Rabarber doet het altijd goed in een guur en nat voorjaar. Het houdt onkruid in bedwang. Dat kan ik wel gebruiken in de voortuin, waar het een woestenij is geworden sinds ik er geen kippen meer heb.

De kruidenhoek was vernield door iemand die beweerde hovenier te zijn, maar geen brandnetel van een dovenetel kon onderscheiden. Na jaren vertroetelen zijn er weer genoeg Oregano plantjes opgekweekt om een flinke geurige pol te vormen. De Salie leek de winter niet te hebben overleefd, maar na geduldig wachten heeft de plant dor blad vervangen door zachte geurige lichtgroene bladeren. Daarna kon ik dorre takjes afsnoeien. Vaste kruidenplanten staan er weer fris bij. Lieve Vrouwe Bedstro staat in bloei. Ik gebruik het niet, maar het ziet er altijd wel lief uit. Tijm en Rozemarijn geven weer veel zachte verse takjes. Pepermunt is ook weer terug. Lekker voor de thee, met een takje Citroenmelisse en Anijsbloesem, wat overal in de tuin spontaan opkomt. Er is weer een flinke Maggiplant voor de soep, waarvoor ik ook eenjarige Selderij en Peterselie heb geplant.

Tussen Tijm en Dovenetel staan nu nieuwe aardbeienplantjes op heuveltjes langs het pad. Kleine bosaardbeitjes, die afstammen van 1 enkel plantje dat zich elk jaar vermenigvuldigt en nu heb ik er ook gekweekte grote soorten bij gezet. – Ik zal hier later de soorten en oogsttijden noteren. –  Met al die regen kunnen de plantjes goed wortelen. Ik hoop dat er later weer genoeg zon is om de vruchten te laten rijpen.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: