Rozenbotteljam en puree

Zelf maken is makkelijker dan je denkt.

In plantsoenen staan vaak perken met grote geurige rozen in paars, wit en alle kleuren daar tussenin. De Japanse bottelroos (Rosa Rugosa) krijgt na de bloei dikke ronde oranjerode vruchtjes.  Als je een rozenbottel opensnijdt zie je direct onder de schil een rode pasta die eigenlijk al op rozenbotteljam lijkt. Midden in het vruchtje zie je harde zaden en een harige pruik van stekelige vezels. Rozenbottels maak je eetbaar door het vruchtvlees te scheiden van de rest.

Pluk met tuinhandschoenen en een bloemenschaartje. Pak alleen bottels boven heuphoogte, want op laaghangend fruit hebben vossen en honden geplast. Kies grote ronde rijpe onbewoonde vruchten zonder gaatjes en misvormingen, die een beetje zacht aanvoelen. Knip het steeltje en de verdroogde harde blaadjes  af. Verzamel alles in een emmer of een mand. Thuis geef je beestjes de kans om weg te kruipen en dan spoel je de bottels met water. Vul de weckketel met zoveel water, dat de ontsapper niet gaat drijven. Zet de sapopvang met korf op de weckketel. Kiep de bottels in de korf.

Stel de weckketel in op ontsappen, of 100℃, of op de maximale temperatuur.  Zet de tijd op 1,5 uur als je een externe schakelklok gebruikt. Er komt niet veel sap uit rozenbottels en de meeste smaak blijft in de bottels. Toch gebruik je dat sap later nog, dus gooi het niet weg. De gestoomde bottels worden gepureerd.

Voorbereiding wecken en pureren

Vul de afwasmachine met soda in het zeepbakje en schoonmaak azijn in het spoelglans reservoir. Laat flessen, potten, deksels, vultrechter, lepel, pan, mengkom en passeerzeef van de keukenmachine op de hoogste temperatuur afwassen.

Recept voor Rozenbottelpuree en jam

Zet mengkom en de fijnste passeerzeef klaar in de Kenwood Chef of Major keukenmachine. De groffe kant van de zeef naar boven. Schep de gestoomde bottels  lepel voor lepel uit de Weck ontsapper in de Kenwood passeerzeef. Pureer op lage snelheid, stand 1. Als de te pureren massa te droog wordt, roer je er een lepel van het sap door. De puree druipt in de kom, die je leegt in een pan.  De uitgezeefde pitten en steeltjes kunnen gecomposteerd.

Nu heb je een pan met dikke rozenbottelpuree, die van zichzelf al veel pectine bevat. Geleisuiker is dus niet nodig. Je kunt gewone kristalsuiker toevoegen als je het zoeter wilt. Is de puree te dik, giet er dan wat sap bij door een fijne zeef. Goed doorroeren, tot alle vocht en suiker is opgenomen. Wil je de puree zuurder, dan kun je citroensap of bessensap toevoegen, of van die kleine gele vitamine C tabletjes fijnstampen en oplossen. Als in de puree toch nog een paar pitjes zitten, is dat niet zo erg. Bij het eten zul je er weinig van merken.

Vul potten met de puree en sluit met deksels, zodat het geweckt kan worden. De puree is lekker op brood, als taarvulling, in de yoghurt, op een ijscoupe of in een smoothie.

Rozenbotteljam en bosvruchtenjam

Van de puree kun je jam maken, door meer suiker te gebruiken. Je kunt bramen, appels en ander fruit toevoegen in de ontsapperkorf en die gelijk met de bottels verwerken.

Rozenbottelpuree en jam wecken

Zet de weck ontsapper weg. Leg het weckrooster in de weckketel. Zet de goed gesloten potten met sap en puree in de ketel. Vul het waterniveau aan tot net onder de deksels. Leg het deksel op de weckketel. Stel de weckketel in op 80℃ en de tijd op 1,5 uur. Zo simpel maak je een voorraadje dat je het hele jaar door kan gebruiken.

Inventaris:
Emmertje van voedselveilig plastic (gratis bij de buurtsnackbar)
tuinhandschoenen en plukschaartje
Weckketel met regelbare temperatuur
met inlegrooster
en Weck ontsapper
schakelklok
schuimspaan
fijne zeef of theezeef
Kenwood Chef of Major keukenmachine
met kom en passeerzeef (passe vite).
grote pan
roerspatel
grote sauslepel
vultrechter
potten en deksels
kleine pan
serveertang
afwasmachine
Een tuinslang met broes is handig om alles schoon te spuiten.

Kosten:
Rozenbottels kun je in plantsoenen meestal vrij plukken. De spullen om het te verwerken zijn prijzig als je alles nieuw koopt. Tweedehands koop je een afwasmachine voor heel weinig en zelfs gratis zijn ze te vinden.  Kies een ouderwetse die met hoge temperaturen werkt. Een weckketel en sapstomer zijn tweedehands voor een redelijke prijs te koop. In de wintermaanden ligt de prijs nog lager. Jampotten kunnen hergebruikt worden. Weckpotten hoeven ook niet duur te zijn. Een nieuwe Kenwood keukenmachine met hulpstukken kan meer dan duizend euro kosten, maar een tweedehands Kenwood Chef of Major en bijpassende hulpstukken koop je voor een paar tientjes. Ook voor andere recepten zul je daar veel plezier van hebben.

Veiligheid en voedingswaarde

Verzeker je ervan, dat je weet wat je plukt. Pak niet zomaar wat bessen, want dan zul je ook giftige bessen eten.

Koop geen zwarte plastic emmer van de bouwmarkt, maar vraag een emmertje van voedselveilig plastic bij de buurtsuper of de snackbar. Dat is beter voor jouw gezondheid, het scheelt afval en is dus beter voor het milieu en jouw portemonnee en de ondernemer heeft wat minder kosten voor afvalverwerking,

Steriliseer schoon gewassen potten en deksels in heet water.

Snelle temperatuurwisselingen laten glas barsten. Sap en puree moeten daarom de zelfde temperatuur hebben als de potten en flessen waar je het in giet. Heet sap giet je in hete flessen. Koud sap giet je in afgekoelde flessen.

Voedingswaarde rozenbottels: .voedingswaardetabel.nl

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Eén gedachte over “Rozenbotteljam en puree”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: