In plantsoenen staan vaak perken met grote geurige rozen in paars, wit en alle kleuren daar tussenin. De Japanse bottelroos (Rosa Rugosa) krijgt na de bloei dikke ronde oranjerode vruchtjes. Als je een rozenbottel opensnijdt zie je direct onder de schil een rode pasta die eigenlijk al op rozenbotteljam lijkt. Midden in het vruchtje zie je harde zaden en een harige pruik van stekelige vezels. Rozenbottels maak je eetbaar door het vruchtvlees te scheiden van de rest.
Pluk met tuinhandschoenen en een bloemenschaartje. Pak alleen bottels boven heuphoogte, want op laaghangend fruit hebben vossen en honden geplast. Kies grote ronde rijpe onbewoonde vruchten zonder gaatjes en misvormingen, die een beetje zacht aanvoelen. Knip het steeltje en de verdroogde harde blaadjes af. Verzamel alles in een emmer of een mand. Thuis geef je beestjes de kans om weg te kruipen en dan spoel je de bottels met water. Vul de weckketel met zoveel water, dat de ontsapper niet gaat drijven. Zet de sapopvang met korf op de weckketel. Kiep de bottels in de korf.
Stel de weckketel in op ontsappen, of 100℃, of op de maximale temperatuur. Zet de tijd op 1,5 uur als je een externe schakelklok gebruikt. Er komt niet veel sap uit rozenbottels en de meeste smaak blijft in de bottels. Toch gebruik je dat sap later nog, dus gooi het niet weg. De gestoomde bottels worden gepureerd.
Voorbereiding wecken en pureren
Vul de afwasmachine met soda in het zeepbakje en schoonmaak azijn in het spoelglans reservoir. Laat flessen, potten, deksels, vultrechter, lepel, pan, mengkom en passeerzeef van de keukenmachine op de hoogste temperatuur afwassen.
Recept voor Rozenbottelpuree en jam
Zet mengkom en de fijnste passeerzeef klaar in de Kenwood Chef of Major keukenmachine. De groffe kant van de zeef naar boven. Schep de gestoomde bottels lepel voor lepel uit de Weck ontsapper in de Kenwood passeerzeef. Pureer op lage snelheid, stand 1. Als de te pureren massa te droog wordt, roer je er een lepel van het sap door. De puree druipt in de kom, die je leegt in een pan. De uitgezeefde pitten en steeltjes kunnen gecomposteerd.
Nu heb je een pan met dikke rozenbottelpuree, die van zichzelf al veel pectine bevat. Geleisuiker is dus niet nodig. Je kunt gewone kristalsuiker toevoegen als je het zoeter wilt. Is de puree te dik, giet er dan wat sap bij door een fijne zeef. Goed doorroeren, tot alle vocht en suiker is opgenomen. Wil je de puree zuurder, dan kun je citroensap of bessensap toevoegen, of van die kleine gele vitamine C tabletjes fijnstampen en oplossen. Als in de puree toch nog een paar pitjes zitten, is dat niet zo erg. Bij het eten zul je er weinig van merken.
Vul potten met de puree en sluit met deksels, zodat het geweckt kan worden. De puree is lekker op brood, als taarvulling, in de yoghurt, op een ijscoupe of in een smoothie.
Rozenbotteljam en bosvruchtenjam
Van de puree kun je jam maken, door meer suiker te gebruiken. Je kunt bramen, appels en ander fruit toevoegen in de ontsapperkorf en die gelijk met de bottels verwerken.
Rozenbottelpuree en jam wecken
Zet de weck ontsapper weg. Leg het weckrooster in de weckketel. Zet de goed gesloten potten met sap en puree in de ketel. Vul het waterniveau aan tot net onder de deksels. Leg het deksel op de weckketel. Stel de weckketel in op 80℃ en de tijd op 1,5 uur. Zo simpel maak je een voorraadje dat je het hele jaar door kan gebruiken.
Inventaris:
Emmertje van voedselveilig plastic (gratis bij de buurtsnackbar)
tuinhandschoenen en plukschaartje
Weckketel met regelbare temperatuur
met inlegrooster
en Weck ontsapper
schakelklok
schuimspaan
fijne zeef of theezeef
Kenwood Chef of Major keukenmachine
met kom en passeerzeef (passe vite).
grote pan
roerspatel
grote sauslepel
vultrechter
potten en deksels
kleine pan
serveertang
afwasmachine
Een tuinslang met broes is handig om alles schoon te spuiten.
Kosten:
Rozenbottels kun je in plantsoenen meestal vrij plukken. De spullen om het te verwerken zijn prijzig als je alles nieuw koopt. Tweedehands koop je een afwasmachine voor heel weinig en zelfs gratis zijn ze te vinden. Kies een ouderwetse die met hoge temperaturen werkt. Een weckketel en sapstomer zijn tweedehands voor een redelijke prijs te koop. In de wintermaanden ligt de prijs nog lager. Jampotten kunnen hergebruikt worden. Weckpotten hoeven ook niet duur te zijn. Een nieuwe Kenwood keukenmachine met hulpstukken kan meer dan duizend euro kosten, maar een tweedehands Kenwood Chef of Major en bijpassende hulpstukken koop je voor een paar tientjes. Ook voor andere recepten zul je daar veel plezier van hebben.
Veiligheid en voedingswaarde
Verzeker je ervan, dat je weet wat je plukt. Pak niet zomaar wat bessen, want dan zul je ook giftige bessen eten.
Koop geen zwarte plastic emmer van de bouwmarkt, maar vraag een emmertje van voedselveilig plastic bij de buurtsuper of de snackbar. Dat is beter voor jouw gezondheid, het scheelt afval en is dus beter voor het milieu en jouw portemonnee en de ondernemer heeft wat minder kosten voor afvalverwerking,
Steriliseer schoon gewassen potten en deksels in heet water.
Snelle temperatuurwisselingen laten glas barsten. Sap en puree moeten daarom de zelfde temperatuur hebben als de potten en flessen waar je het in giet. Heet sap giet je in hete flessen. Koud sap giet je in afgekoelde flessen.
Voedingswaarde rozenbottels: .voedingswaardetabel.nl
Goede informatie.
LikeLike