Chantage

Eis: 1,4 miljard.

Aandeelhouders zijn mensen of bedrijven die zich in ruil voor een papieren bewijs inkopen in een bedrijf. Die bedrijven kunnen hun aandeelhouders belonen met een jaarlijkse uitkering in geld. Dat is dividend.  Vaak een aandeel in de winst, maar een bedrijf kan beslissen om dividend te betalen als er geen winst is, of geen dividend te betalen als er wel winst is. De aandeelhouders kunnen hun aandeel verkopen aan anderen, die misschien hopen dat er veel dividend zal worden betaald en daarom meer willen betalen dan de oorspronkelijke prijs. Zo kunnen aandeelhouders geld verdienen aan andere aandeelhouders. Dividend is inkomen, waarover belasting wordt betaald. Net zoals bij de loonbelasting, wordt direct bij uitbetaling de verschuldigde belasting ingehouden. Wie in Nederland een aangifte inkomstenbelasting invult, kan de ingehouden loonbelasting en dividendbelasting verrekenen met wat er uiteindelijk echt verschuldigd is over het hele jaar. Wat te veel is betaald, geeft de belastingdienst dan terug. Buitenlandse belastingbetalers kunnen soms verrekenen met de belastingdienst van hun eigen land. Dat hangt af van de wetgeving in hun land. Ze kunen met onze belastingdienst niets verrekenen omdat ze hier geen belasting betalen. Dit jaar bedraagt de opbrengst aan dividendbelasting in ons land 1,4 miljard euro.

LTO, MKB-Nederland en VNO-NCW, pleiten al jaren voor afschaffing van dividend belasting. Akzo, Philips, Shell en Unilever, worden genoemd als bedrijven die de regeringscoalitie onder druk hebben gezet om die belasting af te schaffen. Afschaffing van dividendbelasting komt vooral ten goede aan buitenlandse beleggers en speculanten.

Geen van de coalitiepartijen had dit punt in het verkiezingsprogramma. Kiezers konden niet weten dat deze regeringspartijen zoveel belastinggeld aan het buitenland gingen schenken. Er zijn wel andere beloften aan de kiezers gedaan die niet worden nagekomen, omdat het geld wordt weggegeven aan de buitenlandse aandeelhouders van multinationals.

Multinationals bepalen dus buiten de democratische regels om, welke wetgeving ons land heeft. Bedrijven zetten onze regering onder druk en onze regering liet zich chanteren. Zo gaat dat ook in andere belasting paradijzen.

Premier Rutte vindt het erg belangrijk om dienstbaar te zijn aan de multinationals. Zo belangrijk, dat hij CDA, D66, VVD en Christen Unie onder druk heeft gezet om dit te steunen. Hij stelt dat anders grote bedrijven naar het buitenland zouden verhuizen. Welke bedrijven hiermee gedreigd hebben, weigert hij te vertellen. De volksvertegenwoordiging mag dat niet weten. De bevolking krijgt geen uitleg. Alle woordvoerders blijven vaag. Misschien heeft hij het hen ook niet verteld. Alleen de Christen Unie zegt dit geaccepteerd te hebben omdat ze anders niet mee mochten doen.

De maatregel kost Nederland 1,4 miljard euro in het eerste jaar. Daarna elk jaar opnieuw. Geld dat niet wordt uitgegeven aan Nederlandse infrastructuur, voorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg. Dat geld is voor de multinationals, die wel gebruik maken van alles wat Nederland biedt, maar er niet aan willen meebetalen. Die bedrijven willen wel aan Nederlanders verkopen, maar die Nederlanders moeten meer belasting betalen en missen voorzieningen, omdat die grote bedrijven de dividendbelasting kwijt willen.

Nederlanders hebben minder te besteden als er 1,4 miljard euro naar Akzo, Philips, Shell en Unilever gaat. Wij kunnen dus minder van die bedrijven kopen.

Niet meer tanken bij de Shell pomp. Dat is makkelijk.

Geen Philips lampen en apparaten meer kopen. Ook makkelijk.

Unilever verkoopt verschillende merken. Dus om te beginnen: geen Magnum ijs meer. We moeten dan ook andere merken champoo, douchegel, crème en badschuim zoeken. Geen Andrélon, Axe, Andy, Badedas, Becel, Ben&Jerry, Bertolli, Biotex, Blueband, Bona, Brio, Calvé, Cif, Conimex, Carola, Cup a Soup, Dove, Dureya, Gloris, Hellmann’s, Hertog, Knorr, Lätta, Linera, Lipton, Neutral, Ola, Omo, Prodent, Pure Leaf, Rexona, Robijn, Sun, Sunil, Unilever, Unox, Vaseline, Zeeuws meisje, Zendium, Zwitsal.

Akzo verkoopt ook veel merken. Dat wordt uitzoeken.

Een BOYCOT van Akzo, Philips, Shell en Unilever producten, is het enige wat we tegen chantage door grote bedrijven kunnen doen, want de democratie geeft ons hierin geen enkele zeggenschap.

Akzo, Philips, Shell en Unilever stellen nu dat zij geen druk hebben uitgeoefend. Na een paar dagen kamerdebat over het regeer akkoord en de begroting, lijkt het erop dat die 1,4 miljard vooral de belastingopbrengsten van andere landen gaan aanvullen. Zolang buitenlandse aandeelhouders 15% dividendbelasting betaalden in Nederland, hoefde in hun eigen land vaak niets betaald. Nu ze hier geen belasting hoeven betalen, moeten sommigen in eigen land betalen.  Was het Amerika die Nederland onder druk zette?

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Chantage”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: