Hille’s hondenbelasting

Laat duizend bloemen bloeien.

In de verschillende woonplaatsen waar ik gemeentelijke heffingen mocht betalen, werd hondenbelasting geheven.  Niet iedere inwoner wilde een hond, maar sommige liefhebbers beperkten zich vanwege de belasting en hadden geen of minder honden dan ze eigenlijk zouden willen.

Ook werd wel eens een lager aantal honden aangegeven dan men feitelijk had. Om te controleren of voor iedere hond belasting werd betaald, kwam een honden inspecteur langs de deuren. De meeste honden blaffen als er wordt aangebeld of geklopt en dat was dan weer voldoende voor een gemeentelijke aanslag.

Elk van die gemeenten schafte de honden belasting af. Dat werd gepubliceerd in het plaatselijke krantje, dat er een artikel aan wijdde. Bijvoorbeeld een interview met de wethouder: “Afschaffing is eerlijker, want mensen met een kat hoeven ook geen belasting te betalen. Het is goed voor kinderen om met dieren te leren omgaan en verantwoordelijkheid te leren. Een wandeling met de hond is gezond.  We willen de mensen niet belemmeren die een hondje als gezelschapsdier willen aanschaffen. ” 

Je zag dan het aantal honden toenemen.  Niemand verzweeg meer zijn huisdier. Honden uitlaters kwamen in groepen door de straten en bespraken de waan van de dag. Maar na 1 of 2 jaar kon je lezen: “Mensen hebben last van de hondenpoep. Er is besmettingsrisico door uitwerpselen op plaatsen waar kinderen spelen. Er zijn mensen die wel 4 of 5 honden hebben en dat geeft overlast. Het kost veel om de straten schoon te houden. De gemeente ziet zich genoodzaakt de hondenbelasting weer in te voeren. Er is een inspecteur aangesteld die de komende tijd alle inwoners zal bezoeken met de vraag hoeveel honden men heeft.”

Bingo! Alle honden waren nu bekend, het aantal honden was uitgebreid en dus ook de opbrengst van de hondenbelasting. Een overheid die  mensen had gestimuleerd een gedrag te vertonen, dat bij navolging ineens als ongewenst werd gezien en bestraft met een heffing.

“Laat duizend bloemen bloeien”, publiceerde Mao Tse Tung. Hij nodigde iedere Chinese burger uit om misstanden bij de overheid te melden. Enkelen vertrouwden de grote leider voldoende om corruptie en bestuurlijke fouten bekend te maken. Ze werden opgepakt en in een strafkamp gezet. De Chinese partijleider plukte graag een boeketje.

De Nederlandse overheid bevorderde het bewonen van een woning in eigen bezit, door subsidies en belastingvoordelen. De rente die men moest betalen over een lening voor het betalen van die woning werd voor de belastingaangifte afgetrokken van de inkomsten. Dat kon jarenlang behoorlijk wat geld opleveren. De overheid bevorderde zo het opbouwen van hoge schulden.

Belastingaftrek voor hypotheekrente vervalt, zodra geen hypotheekrente meer betaald hoeft te worden. Jonge mensen kunnen een nieuwe hypotheek nemen om het belastingvoordeel te behouden. Vooral oudere woningeigenaren en hebben nu een huis dat fors in waarde is gestegen sinds ze de aankoop deden en na vele jaren vervalt hun belastingaftrek.

“Het is niet goed om veel schulden te hebben. De rente op spaargeld is laag. Veel lager dan de rente die veel mensen op de hypotheek betalen. Aflossen levert dus meer op.” werd door regering, TV economen en talkshow gasten gezegd. “Versneld aflossen is een verstandige beslissing. Om de mensen te helpen, vervalt het huurwaardeforfait over een woning met afgeloste hypotheek.”  Dat vond de regering nog in 2005. Met de “wet Hillen” werd vrijstelling van het eigenwoningforfait (voorheen huurwaarde forfait)  gewaarborgd, voor wie dat door aflossing niet meer kon verrekenen met de hypotheekrente aftrek. Veel mensen losten dus de hypotheek op hun woning zo snel mogelijk af, ondanks dat ook de banken boetes in rekening brachten bij versneld aflossen.

“Het is niet eerlijk tegenover mensen die hun huis, zonder lening, met eigen geld hebben gekocht. Te veel mensen maken gebruik van de regeling. Het wordt te duur voor de schatkist.” meent de regering nu en dus wordt die vrijstelling van het eigenwoningforfait weer afgeschaft. Gefaseerd, over 30 jaar, dat wel. Maar mensen die deden wat de overheid wilde en rekenden op een belofte, blijken niet op die overheid te kunnen vertrouwen.

Natuurlijk, wie een woning kocht werd door de overheid sterk bevoordeeld boven woning huurders. Dezelfde overheid die huurders elk jaar huurverhogingen oplegt en kopers belastingvoordelen geeft, laat huurders de laatste jaren nog meer betalen door invoering van de verhuurdersbelasting. Dat is oneerlijk. Maar die overheid heeft kopers uitgelokt om veel geld te lenen voor de aanschaf van te dure woonruimte.

Door die schuld te subsidiëren, stimuleerde de overheid prijsopdrijving, wat veel mensen een vals gevoel van welstand gaf, ondanks dat ze feitelijk diep in de schulden zaten. De belasting op die papieren welstand ging met de waardestijging mee omhoog. Vervolgens werden kopers met de “Hillen” regeling uitgelokt om de lening extra snel af te lossen. Toen ze dit deden werd de regeling weer afgeschaft. Dat is ook oneerlijk.

Nog steeds zijn kopers bevoordeeld boven huurders. Wie een aantal jaren geleden een woning kocht, betaalt daarvoor uiteindelijk minder dan iemand met een bijstandsuitkering en een slechte huurwoning. De nadelen van een koophuis worden overtroffen door de nadelen van een huurhuis. Zo wil onze overheid dat. Met de manipulaties over de jaren heen betoont onze overheid zich een onbetrouwbare overheid. Oneerlijkheid tegenover de burger, schaadt de democratie.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Eén gedachte over “Hille’s hondenbelasting”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: