Frietsnijders

Gebakken aardappeltjes maak je van verse krieltjes of van klein gesneden grote aardappelen. Met een snijplank en mes zijn allerlei vormen mogelijk. Een populaire vorm is patatfriet, wat eigenlijk een verbastering is van het Franse patates frites en dat betekent gebakken aardappelen.

Met friet bedoelen we in staafjes gesneden aardappels. Met een mes en snijplank kun je frietjes snijden, maar sneller, makkelijker en gelijkvormiger resultaat geeft een frietsnijder. Er zijn handige en onhandige frietsnijders, die allemaal een messenraster hebben dat net even anders is dan die van een ander merk. Jammer, want dat mes gaat een keer kapot en dan is vervangen een probleem dat niet is op te lossen met een mes van een ander apparaat.

De Brabantia Maître frietsnijder werkt met handkracht, zwaartekracht en hefboomwerking. Ik gebruikte 20 jaar lang het 1970 model met lange dubbele hefboom, uitgevoerd in bruin plastic met chroomstaal. Onder de bodemplaat zijn zuignap voetjes bevestigd, zodat het op een glad oppervlak stabiel blijft staan. Het beste werkt deze Brabantia in een gladde spoelbak gevuld met water. Een aardappel wordt op de bodemplaat gelegd. Leunen op het handvatten geeft voldoende druk om de aardappel door het frietmes te duwen. Op die manier is het snijden makkelijk en zijn de frieten meteen gespoeld. Het apparaat spoel je nog even na onder de kraan. Het gebruikte kunststof is stevig, het ontwerp robuust. Bij een val op een stenen vloer kan het plastic breken, maar dat is mij nog nooit gebeurd. Het messenraster is in een kunststof frame gevat, dat na verloop van jaren gaat barsten door de kracht die erop wordt uitgeoefend.
Na 20 jaar gebruik was het mes kapot en niet meer te koop. Inmiddels is een vervangend mes weer bij Brabantia te bestellen, maar dit past alleen op een later model van de Brabantia Maître frietsnijder . Het nieuwe model is geen verbetering. Voor Brabantia lijkt het enige voordeel dat de messen van het nieuwe model niet passen niet in de oudere frietsnijders. Brabantia frietsnijders kun je voor weinig geld tweedehands aanschaffen. Let er dan op dat er goede messen bij zijn.

De roestvrij stalen Tomado frietsnijder wordt ook niet meer nieuw verkocht. Het ontwerp is ruim 60 jaar oud. Tweedehands kun je nog wel een goed exemplaar aanschaffen voor 5 tot 15 euro. Het is een uitstekend ontwerp, werkend volgens de zelfde principes als de Brabantia, maar deze heeft maar 1 hefboom. Het vraagt dus iets meer kracht. Tegen vallen is het goed bestand. Het plastic handvat kan breken, maar heeft bij mij nog nooit gebreken vertoond. Het mes is in een roestvrij stalen frame gevat. Toch kan het kapot. Ik gebruikte het model met de langste hefboom, in het met water gevulde gootsteen bakje op een rubber matje tegen wegglijden.
Na 20 jaar gebruik is het mes gaan doorbuigen. Een nieuw mes is niet meer te koop.

De Westmark frietsnijder is gelijk aan de Ernesto van Lidl en een aantal andere merken. Deze heeft een korte hefboom, waardoor meer kracht nodig is. Het plastic buigt door. Het is een onding. Na 1 keer gebruik wilde ik het terugbrengen naar de Lidl winkel, maar die nam het niet meer terug. Lidl apparaten kun je beter kopen bij de webshop, die miskopen binnen 90 dagen zonder gezeur terugneemt.

De LePresse foodstyler werkt met het zelfde principe in verticale positie. Een grote zuignap houdt het ding op zijn plek als de ondergrond vlak en glad is. In mijn spoelbakje kan ik het niet gebruiken, omdat dit geen ruimte biedt voor de hoge hefboom. Buiten, op de stenen tuintafel is het te doen. Er horen meerdere messenrasters bij, voor verschillende vormen. Een appel kan in 1 beweging in partjes gesneden en van het klokhuis ontdaan worden. Dat is handig als je een appelboom hebt. Met de andere hulpstukken zou je in theorie ook aardappelpuree kunnen maken en worst vullen, maar daar zijn betere middelen voor dan dit grote apparaat met een belachelijk hoge nieuwprijs. Tweedehands kostte het me € 10-.

Na 2 jaar gebruik kostte het me te veel kracht een aardappel door het messenraster te duwen. Dat bleek te komen doordat telkens stukjes van de vorige aardappel in het raster van de duwer achterblijven. Buurman die wilde helpen, liet het apparaat vallen, dat helemaal niet zo stevig bleek als het er uitziet. Het is provisorisch gerepareerd, maar ik gebruik het niet meer voor aardappelen en uien. Dat kan het apparaat niet goed aan. Ik kan het niet aanbevelen, tenzij je fruitbomen hebt. Voor het verwerken van veel appels in de oogsttijd is het voor mij nog steeds handig. De rest van het jaar staat het achter de wasdroger geparkeerd, zodat het me niet in de weg staat.

Keukenmachines van verschillende merken snijden ook aardappels. Meestal wordt daarvoor een groffe rasp geleverd, die ten onrechte frietsnijder wordt genoemd. Echte frietjes krijg je daar niet mee. Ik ging daarom op zoek naar een tweedehands frietsnijder van de oude robuuste types die ik had versleten. Tot mijn verrassing kwam ik een elektrische versie tegen.

frietsnijder

Philips CFR02 90 Watt frietsnijder wordt niet meer nieuw verkocht.

Het is al een oud ontwerp, uit de beige/bruine tijd van Philips. Dat was eind jaren 70 begin 80 van de vorige eeuw. Ook tweedehands zijn er niet veel meer van te vinden. Geen handkracht, maar een motor drukt de aardappel door het mes. Het werkt goed, maakt in snel tempo prima frietjes.

Maar het ontwerp had beter gekund. Om een aardappel in het apparaat te kunnen leggen moet het schuifje dat de vulopening afdekt naar achter geduwd. Daarbij wordt een schakelaartje omgezet dat de motor uitschakelt. De opening wordt weer gesloten door het afdekplaatje terug naar voren te schuiven. Daarbij wordt het schakelaartje omgezet, dat nu de motor aanzet. De aardappel wordt door het mes geduwd. Vervolgens neemt de motor het schuifplaatje weer naar achter, zodat de opening vrij komt voor het inleggen van de volgende aardappel.

Het schuifplaatje moet met de hand iets naar boven getrokken, over een verhoging getild. Die verhoging vergrendelt het schuifplaatje, zodat de motor niet onbedoeld gaat werken. Ook voor het automatisch openen na het snijden is die kleine verhoging nodig. Het afdekplaatje heeft geen greep om het omhoog te tillen. Er lijkt ook niets aan vast te hebben gezeten om grip te bieden. Het afdekschuifje is lastig beet te pakken. Dat zou beter kunnen. Een handvat aan het schuifje zou kunnen voorkomen dat vingers in het snijmechanisme terechtkomen. Maar daar heeft Philips niet aan gedacht.

Na 6 maanden gebruik ik deze frietsnijder steeds vaker.
Dat komt vooral door de Actifry.

Na 1 jaar gebruik heb ik het nog steeds geen handvat aan het afdekplaatje gemonteerd en mijn vinger heeft daarvan inmiddels de noodzaak ondervonden. Zonder de voorgenomen modificatie is het apparaat onveilig. Ik zal een handvat moeten monteren.

35 jaar oud was mijn Philips elektrische frietsnijder waarschijnlijk al, op het moment dat ik het kocht. Ik weet niet hoe intensief het vroeger gebruikt werd. Het is afwachten hoelang ik het nog kan gebruiken. Er zijn geen reserve onderdelen voor te koop.

Frietsnijders zijn in onbruik geraakt door de diepvries patat die vaak goedkoper is dan verse aardappelen. Maar een goede reden om weer zelf verse friet  te gaan snijden geeft de Actifry, die schone patat bakt zonder oliestank en vette troep, maar die kapot gaat van diepvriespatat.

Nieuwe frietsnijders zijn helaas onhandige prullen. Tweedehands zijn nog goede apparaten te koop voor niet veel meer dan de oorspronkelijke nieuwprijs van 5 tot 35 gulden. Goed nieuws was dat Brabantia weer vervangende messen weer ging leveren,  maar helaas bleken die door een kleine wijziging niet te passen op het oude model dat een mensenleven mee kan. Voor nieuwe, slechtere, apparaten waren nog onderdelen te koop, maar ook dat is inmiddels verleden tijd. Voor goede spullen zijn geen nieuwe passende messen te koop.

Fabrikanten van huishoudelijke apparaten zorgen ervoor dat onderdelen niet meer te koop zijn tegen de tijd dat er iets vervangen moet worden. Het merkenrecht belemmert levering van passende onderdelen uit China. Zo kan goede apparatuur niet meer gebruikt en groeit de vuilnisberg, omdat de industrie dat wil en de politiek daar niets tegen onderneemt. Nieuwe modellen zijn meestal slechter dan de oude.

Misschien lost de 3D printer dit probleem in de toekomst op.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Frietsnijder

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Frietsnijders”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: