Lekker warm in huis

Een snorrende kat en de verwarming op 18 graden.

Het is vandaag koud. Erg koud met ijzige rukwinden, veroorzaakt door koude lucht die vanuit de hoogte naar beneden valt. Het vriest. Vandaag ben ik lekker binnen bezig met de verwarming op 18 graden.

Ik zou moeten stofzuigen, maar als ik dat doe zijn mijn armen 2 weken niet meer goed te gebruiken. Dat kan ik nu niet hebben, dus ben ik gaan spelen met mijn naaimachines.

Een oude Vendomatic B785, zoals mijn eigen naaimachine, zag ik bij een handelaar te koop voor €37,50. Volgens de advertentie heeft de machine een onderhoudsbeurt gehad. Net als mijn Vendomatic ziet deze er bijna als nieuw uit. Perfect voor wie nog geen goede naaimachine heeft, maar die heb ik wel. Mijn eigen naaimachine heb ik weer eens uitgestoft, geolied en een nieuw naaivoetje gegeven. Ze loopt weer als een zonnetje. Ik heb er een broek mee gezoomd. Doorgestikt met een dubbele naald. Dat vond ik leuker dan een blinde zoom. Over een tekort aan naalden hoef ik me voorlopig niet meer druk te maken. Ik heb weer dubbele naalden, jeans naalden, jersey naalden en gewone universele naalden in alle maten. Mijn verjaardagscadeautjes blijven nu bijna dagelijks binnenkomen.

Jammer dat het tweede steekplaatje van mijn machine ooit is uitgeleend aan iemand die het nooit meer terug gaf. Dat steekplaatje is speciaal voor dunne stoffen om jurkjes en bloesjes te maken. Die ontwierp, naaide en droeg ik toen ik nog in Leiden woonde. Wilde ik het zelf niet meer, dan verkocht ik het aan een 2e hands winkeltje om van de opbrengst sieraden te kopen.

Die kleine toebehoren, zoals dat extra steekplaatje, zijn heel moeilijk te vinden. Iedereen raakt dat kwijt, net zoals de handleidingen die samen met de reclamefolders worden “opgeruimd” en in de vuilnisbak eindigen. Via internet worden veel handleidingen als download aangeboden, maar je kunt er lang niet alles vinden. Heel veel mensen zijn op zoek naar de boekjes die bij hun machine hoorden. De ene helft van de wereldbevolking ziet de waarde er niet van en gooit het weg. De andere helft zoekt zich gek naar de documentatie die zo zorgvuldig bewaard was en moet zich uiteindelijk behelpen met de zwarte kopietjes die via internet te vinden zijn.

Steekplaatjes van verschillende machines zijn niet uitwisselbaar, helaas. Maar de oude Vendomatic 6875L, die ik bij toeval tegenkwam en voor 15 euro van een privé persoon kocht, heeft nog dat extra steekplaatje voor dunne stoffen. Een machine zonder vrije arm, maar met de zelfde functies en steken als mijn Vendomatic B785. Een aanschuif quilttafel maakt het werkvlak nog wat groter dan het platte vlak dat de machine toch al heeft. Rond het transport en het spoeltje zat nog wat vervilt stofpluis en verder is het een nette schone machine, die ik nu ook heb uitgestoft en geolied. Alles werkt, maar een draadgeleidertje (links-vóór. bovenaan) is er door iemand verkeerd om opgeschroefd, waardoor de bovendraad klem komt te zitten. Ik heb het kleine schroefje ingespoten met Gleit Leicht van de Aldi. En nu maar wachten tot het wil loslaten om het geleidertje te kunnen omdraaien. Dan kan ik ook weer dunne stoffen verwerken. Ik moet er nog wat aan knutselen. De machine werkt langzaam. Misschien ligt  dat aan de motor, of is het trapvoetje niet meer goed. Dan kan ik die van mijn B785 gebruiken, want die pedalen zijn beide gelijk en van het merk Brother.

De gratis te downloaden handleiding van de Vendomatic B 795 full automatic is goed te gebruiken voor de beide Vendomatic machines.

Vendomatic 6875L is gelijk aan Brother Pacesetter 685:​

https://www.youtube.com/watch?v=yPK05ws8ooU

https://www.youtube.com/watch?v=G05610SqSy4

Pacesetter (Dictonary.com)

 1. a person, group, or organization that is the most progressive or successful and serves as a model to be imitated.
 2. a person or thing that sets the pace, as in a race.

Met gebruik van een paar slimme adaptertjes zijn alle voetjes en hulpstukken van mijn Vendomatic machines uitwisselbaar. Maar de spoeltjes niet. Het blijkt dat Brother vaak een ander model spoel en spoelhuis ontwerpt, waarvan het meest innovatieve kenmerk is, dat het niet uitwisselbaar is met alle voorgaande typen. Brother machines werden met maar 1 spoeltje geleverd en de nieuwste machines krijgen er tegenwoordig 3 extra mee. Het is een heel gezoek om aan de goede spoeltjes te komen. Veel mensen hebben een machine met maar 1 spoeltje en kunnen geen nieuwe vinden. Dat is een groot nadeel van de Brother naaimachines.

Bij mijn zoektocht naar spoeltjes kwam ik terecht bij een Marktplaats handelaar in Dieren. Geen dierenhandelaar, maar een naaimachine handelaar gevestigd in de plaats Dieren, die een tweedehands Vendomatic B785 tekoop had en ook de spoeltjes bleek te kunnen leveren. Ik was er blij mee.

Mijn nieuwste tweedehands aanwinst kwam ik er ook tegen. Een Privileg Computer-Star type 990W microprozessor (met een z want het is Duits). Een door Brother gemaakte en door Quelle verkochte computergestuurde machine met leuke nieuwe functies, maar zonder gebruiksaanwijzing.

Privileg Computer-Star type 990W microprozessor

Die “nieuwe” is wel een jaar of 30 oud, maar ik kon de verleiding niet weerstaan en betaalde er toch 80 euro voor, plus verzendkosten. Volgens de handelaar, die  onderhoudsbeurten aanbiedt voor 30 euro, had deze machine al  een onderhoudsbeurt gekregen. Als dat waar zou zijn, kost de machine 50 euro, plus een onderhoudsbeurt van 30 euro en daar komen de kosten van verzending nog bij. Het lijkt een machine uit de Brother Compal serie, maar het precieze modelnummer heb ik nog niet gevonden. Voorlopig gebruik ik Brother handleidingen van verschillende andere machines, die ik van het internet kon halen.

Die Privileg machine heeft geen koffer en geen stofkap. Die worden al een aantal jaren niet meer standaard bij alle naaimachines geleverd. Voorlopig kan ik de stofkap gebruiken van de machine die ik ooit van de buurvrouw kreeg en die zelf nog behoorlijk vuil en stoffig is. Die machine dan. En de stofkap. De buurvrouw is erg schoon. Zelfs de aanschuiftafel van die oudste naaimachine blijkt nog met mijn nieuwste tweedehandsje gebruikt te kunnen worden.

Bernette heeft nu al ernstige geelzucht. Hoewel het een dure machine was, heeft Bernina ook voor mijn Bernette lockmachine nooit een koffer of harde stofkap gemaakt. Er hoorde een plastic zak overheen, die is gaan scheuren en inmiddels zie ik dat ding ook nergens meer. Bernette bestaat uit stevig aluminium en plastic delen, die vergelen en uiteindelijk zullen desintegreren door zonlicht. Daar moet ik dus snel iets op verzinnen. Al jaren ben ik op zoek naar een passende bescherming, maar niets past. Een hoes van stof kan ik naaien tegen het zonlicht. Bescherming tegen stoten geeft dat niet. De kloshouder met draadgeleiders, waar iemand tot 2 keer toe bovenop stapte, was de eerste keer nog goed te lijmen, maar na de tweede keer passen de gelijmde delen niet meer goed op elkaar. Ja, ik zet wel eens een machine op de grond. Gebrek aan tafelruimte. Ik had die ruimte nodig voor de computer en de boekhouding, om mijn jaarverslagen te schrijven.

Het was een heel goede machine. De belofte om het te repareren is al jaren oud. Het gebeurt gewoon niet en zoals het er nu bij staat is het niet meer bruikbaar. Ik heb gezocht naar een zelfde machine, die defect mag zijn maar met goede kloshouders. Die kan ik dan overzetten. Ze worden wel 2e hands aangeboden, maar nog veel te duur. Goede nieuwe lockmachines zijn belachelijk duur. De goedkope zijn prullen. Dus ga ik de kloshouder weer zelf proberen te lijmen. Een andere oplossing is er niet.

Coco ligt nu naast me te slapen. Ik denk dat ik zo maar weer wat door de was- en afwasmachine haal. Twee plastic krukjes die iemand op elkaar stapelde waardoor ze muurvast aan elkaar zaten, zijn losgekomen tijdens een warme afwasbeurt. Nu gaat de volgende afwas in de machine: De stofkap van de oude naaimachine. Ik moet ook wat uit de koelkast ruimen, dat is blijven liggen door een beetje minder op tijd te koken de laatste dagen. Zonde, maar het is niet anders.

De vuilnisbakken worden maandag avond / dinsdag ochtend op straat verwacht. Vorige week was het grijze bakken dag. Ik twijfel of rot vlees met verpakking in de biobak kan. Als ze het laten staan blijf ik ermee zitten.

Eerst maar een croissantje eten. Die waren vanochtend mooi op tijd gebakken en daarna blijven staan. Maar koud zijn ze ook nog lekker.

Foto: Vendomatic 6875L © Jos Lazaar, met toestemming geplaatst.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Lekker warm in huis”

 1. Dank voor uw snelle antwoord! Ik ga gelijk op zoek. Merkwaardig (en gelukkig) genoeg zat de originele handleiding er wél bij. Nogmaals dank!
  Groetjes, Maricke

  Like

  1. Als je een idee hebt, wie de machine op straat gezet heeft, wat let je dan om aan te bellen en te vragen of ze zijn vergeten de elektra aansluiting erbij te zetten? Nee heb je, ja kun je krijgen.

   Like

   1. Op zich een goede tip, alleen woon ik in Amsterdam in een drukke wijk, dus ik heb geen idee wie de machine aan de straat heeft gezet. 😉 Ben nog wel regelmatig langs gefietst in de hoop dat diegene alsnog die aansluiting zou neerleggen, maar helaas… Ach, ik heb geen haast en blijf Marktplaats in de gaten houden. Mijn eigen naaimachine doet het gelukkig gewoon nog!

    Like

  2. Jaren geleden zag ik in de rommelbak met gereedschap van een kringloopwinkel de slede van een Brother breimachine en nog wat kleine spullen die bij een breimachine gebruikt worden. “Die moet je kopen” zei mijn vriend nog. Maar ik had zelf geen Brother breimachine, dus ik liet het liggen.

   Een maand later zag ik dat zelfde model breimachine bij de vuilnisbak staan en ik nam hem mee. Thuis bleek het enige wat er aan mankeerde: de slede ontbrak.

   Ik ging naar de straat waar ik de machine gevonden had en deed briefjes in de bus. Of degene die de machine had weggegooid die slede misschien nog voor mij had. Ik werd opgebeld door een vrouw die vertelde dat haar man oud gereedschap had opgeruimd en aan de kringloop had gegeven. Daarbij had hij ook onderdelen van haar breimachine gedaan.

   Omdat ze aan de incomplete machine niks had en het er niet duur bij wilde kopen, heeft ze de hele boel aan de straat gezet. En dat staat nu nog steeds bij mij bovenop een kast, te wachten tot ik ooit weer zo´n slede tegenkom.

   Like

   1. Haha! Herkenbaar verhaal. Ik vermoed trouwens dat de naaimachine is neergezet door mensen die een inmiddels dementerende vrouw hielpen verhuizen. Denk dat zij een doodlopende weg is, bovendien weet ik niet waar ze nu verblijft. Maar inderdaad, gewoon wachten. Op een dag tref je precies wat je nodig hebt bij de vuilnis, kringloop of via Marktplaats 😉

    Geliked door 1 persoon

 2. Beste vlierbloesem,
  Ik heb een mooie Vendomatic B 785 aan de straat gevonden (met op de doos de opmerking dat hij nog prima werkte), minus de trapvoet en het elektriciteitssnoer. Ik zoek me gek op marktplaats, maar ik heb nog geen oplossing gevonden. Nu heeft u het erover dat deze machine destijds door Brother is ontwikkeld/geproduceerd. Welk type zelfde machines hebben dezelfde trapvoet/elektriciteitssnoeren dat u weet? Dan kan ik mijn zoekcriteria misschien wat vergroten. Mijn dank is alvast groot.
  Mvg

  Like

  1. Da Maricke, het gelijke model is de Brother Pacesetter serie met vrije arm. Er zijn veel meer Brother en Vendomatic en Lewenstein machines met precies de zelfde aansluitingen. Ik ken ze natuurlijk niet allemaal, maar als de stekkers passen dan heb je de goede gevonden. Het is een fijne machine. Krachtig genoeg en met af en toe schoon maken en een drupje olie op de goede plek blijft het perfect werken.

   Like

   1. Als handleiding kun je deze gebruiken: https://handleidingkwijt.com/vendomatic-b-795-naaimachine/
    Het is niet precies de zelfde machine, maar de werking is grotendeels gelijk. Er zijn alleen andere steken. De aansluiting van beide machines is ook gelijk.

    Brother pacesetter 703 lijkt er ook op en heeft de zelfde aansluiting.
    Zoek op Brother Pacesetter Super Full Automatic.
    Alleen de vrije arm modellen van die serie hebben de zelfde aansluiting.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: