Rommelmarkt

Meer Koninginnedagen

Het is nog steeds wennen. Jarenlang werd Koninginnedag gevierd op 30 april. Nu moet ik eraan denken dat de datum is verschoven van het landelijke rommelmarktgebeuren dat inmiddels Koningsdag heet.

Vroeger werden zelfs mensen gearresteerd als ze te vroeg op straat gingen zitten met hun spulletjes die na de voorjaars-schoonmaak overbleven. Koningsdag viel op vrijdag 27 april en het begin van de rommelmarkt is feitelijk verschoven naar de ochtend van de 26ste april. Democratisch door burgerlijke ongehoorzaamheid afgedwongen en nu een feit. Dit jaar werd  het begin van de rommelmarkt officieel aangekondigd als de Koningsnacht, die  om 6 uur in de avond van 26 april begon. En dus zaten er al verkopers op straat om 6 uur in de ochtend van 26 april.

Een deel van de Nederlanders sprokkelt er zo een beetje extra inkomen bij en anderen komen aan spullen die ze normaal in de winkel niet kunnen kopen. Voor die mensen is de Vrijmarkt, zoals de vergunningsloze rommelmarkt wordt genoemd, belangrijk.

“Meer Koninginnedagen” kreeg ik ooit in een patijprogramma opgenomen. Mijn bedoeling was, dat er meer spullen hergebruikt konden worden en dat mensen het recht kregen om bruikbare spullen uit te zoeken, die anderen niet meer wilden hebben. Het idee werd natuurlijk niet zo uitgevoerd als ik dat wilde, maar commerciëel uitgewerkt door iemand met vrienden in de gevestigde politiek. Degene die mijn idee mocht jatten  kreeg er de vergunningen en subsidie bij om het commerciëel op te zetten en werd er multimiljonair door. Zo gaat dat nou eenmaal, in de Hollandse politiek.

Nu zijn overal in Nederland kringloopwinkels waar geld wordt verdiend aan de rommel die mensen kwijt willen. Er zijn voedselbanken waar mensen, met een verwijzing van de sociale dienst, onverkochte voedseloverschotten kunnen ophalen. In sommige plaatsen is er een weggeefwinkel, waar mensen gratis spullen kunnen brengen en halen. En eens per jaar is er een legale rommelmarkt die 2 dagen en een nacht mag duren. 

De jaarlijkse rommelmarkt is weer voorbij. Het was niet zonnig maar ook niet koud. Bijzondere dingen ben ik er niet tegengekomen. Maar wel een bruikbaar dienblad, twee ovenschalen, een groot bord en een paar soepkoppen.

Op alle andere dagen van het jaar kun je gebruikte spullen zoeken bij de vele commeciële kringloopwinkels. Maar die verkopen je ook kapotte spullen zonder garantie en zonder te vertellen dat er iets aan mankeert.  De commercie, dat is waar het hun werkelijk om gaat.

Voor de meeste weggeefwinkels geldt dat spullen echt helemaal gratis en schoon & heel dienen te zijn. Ook die komen er steeds meer.

Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: