De rode aalbessen zijn rijp, rood en glanzend. Duur in de winkel, maar een struik in de tuin geeft elk jaar weer kilo’s bessen waar je iets lekkers van maakt. Makkelijk groeiend fruit met veel vitamine C.
Van een kleine emmer vol rijpe aalbessen maak ik 6 potten sap en 3 potten bessenpuree. Ik pluk met tuinhandschoenen en een snoeischaar. Oude takken snoei ik af, daarna pluk ik ze leeg. Van goede jonge takken die blijven, knip ik alleen de zijtakjes met bessen. Als het nodig is, snoei ik de struiken later verder in de vorm die ik wil.
Recept voor rode bessen sap
Knip de trosjes bessen van de takken. De dunne steeltjes kunnen van de bessen getrokken, maar je kunt ze ook laten zitten. Was de bessen in een grote pan of emmertje met schoon water en laat uitlekken in een groot vergiet.
Vul de weckketel met zoveel water, dat de ontsapper niet gaat drijven. Zet de sapopvang met korf op de weckketel. Kiep de bessen in de korf.
Bij sommige weckketels loopt de schaal tot 100℃, andere hebben een instelling voor ontsappen. Stel de ketel in op de maximale temperatuur en de tijd op 1,5 uur. Zo simpel is het om bessensap te maken. Sap eventueel overgieten in een pan om suiker naar smaak toe te voegen, roeren tot alle suiker is opgelost. Heet sap kun je direct in steriele flessen overdoen en luchtdicht afsluiten. Is het sap afgekoeld voordat je het in flessen giet, dan kun je het later in de luchtdicht afgesloten flessen of potten wecken.
Voorbereiding wecken en pureren
Vul de afwasmachine met soda in het zeepbakje en schoonmaak azijn in het spoelglans reservoir. Laat flessen, potten, deksels, vultrechter, lepel, pan, mengkom en passeerzeef van de keukenmachine op de hoogste temperatuur afwassen.
Recept voor rode bessenpuree
Zet mengkom en de fijnste passeerzeef klaar in de Kenwood Chef of Major keukenmachine. De groffe kant van de zeef naar boven. Vergeet niet het deksel op de kom te plaatsen, want dit gaat spatten. De bessen zijn al gestoomd in de Weck ontsapper. Schep voor schep verwerk je nu alle gestoomde bessen met de Kenwood passeerzeef. Doe de puree over in een pan en gooi de uitgezeefde pitten en steeltjes op de composthoop.
De velletjes zijn nu met het nog aanhangend sap tot een dikke puree gemalen waaraan geen pectine of geleisuiker hoeft te worden toegevoegd. De meeste pitten en steeltjes zijn er uit gezeefd. De pitten van rode bessen zijn groot genoeg om de zeef niet te passeren. Het aantal ontsnapte kleine pitjes is te verwaarlozen. De dikke puree kan gebruikt worden voor jam, taartvulling of basis voor ijs.
Met of zonder suiker vul je hiermee gesteriliseerde glazen weckpotten of jampotten, zodat het geweckt kan worden. De puree is ook lekker op brood, in de yoghurt, op een ijscoupe of in een smoothie.
Rode bessenpuree en sap wecken
Zet de weck ontsapper weg. Leg het weckrooster in de weckketel. Zet de goed gesloten potten met sap en puree in de ketel. Vul het waterniveau aan tot net onder de deksels. Leg het deksel op de weckketel. Stel de weckketel in op 80℃ en de tijd op 1,5 uur. Zo simpel maak je een voorraadje dat je het hele jaar door kan gebruiken.
Inventaris:
Emmertje van voedselveilig plastic (gratis bij de buurtsnackbar)
tuinhandschoenen en snoeischaar
Weckketel met regelbare temperatuur
met inlegrooster
en Weck ontsapper
schakelklok
schuimspaan
Kenwood Chef of Major keukenmachine
met kom passeerzeef (passe vite).
grote pan en vergiet
roerspatel
grote sauslepel
vultrechter
flessen, potten en deksels
kleine pan
serveertang
afwasmachine
Een tuinslang met broes is handig om alles schoon te spuiten.
Voor deze recepten is vrij veel apparatuur nodig. Toch hoeft dat niet veel te kosten. Voor een tweedehands afwasmachine betaalde ik zelf 5 euro. Gratis worden ze ook aangeboden. Kies een ouderwetse die met hoge temperaturen werkt. Weckketel en sapstomer zijn tweedehands voor een redelijke prijs te koop, vooral in de wintermaanden. Jampotten kunnen hergebruikt worden. Weckpotten hoeven ook niet duur te zijn. Een nieuwe Kenwood keukenmachine kan meer dan duizend euro kosten, maar een tweedehands Kenwood Chef of Major en bijpassende hulpstukken koop je voor een paar tientjes. Ook voor andere recepten zul je daar veel plezier van hebben. Bessenstruiken zijn goedkoop en geven elk jaar weer bessen. Afgesnoeide takken groeien makkelijk uit tot nieuwe struiken. Het hoeft dus allemaal niet veel geld te kosten.
Veiligheid en voedingswaarde
Verzeker je ervan, dat je weet wat je plukt. Pak niet zomaar wat bessen die je ergens ziet groeien, want dan zul je ook giftige bessen eten. Pluk je eigen bessen uit eigen tuin, of andere bessen waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn.
Gebruik voor voedsel nooit een zwarte plastic emmer van de bouwmarkt, maar vraag een emmertje van voedselveilig plastic bij de buurtsuper of de snackbar. De slagerij gebruikt kruidenmengsels in die veilige emmertjes. De frietzaak koopt sauzen in die emmers. Vaak zul je die gratis krijgen, want dat scheelt de ondernemer kosten voor afvalverwerking. Zelf hoef je de emmer alleen nog even schoon te maken.
Steriliseer schoon gewassen flessen, potten en deksels in heet water, maar denk eraan dat snelle temperatuurwisselingen glas laten barsten. Sap en puree moeten daarom de zelfde temperatuur hebben als de potten en flessen waar je het in giet. Heet sap giet je in hete flessen. Koud sap giet je in afgekoelde flessen.
2 gedachten over “Rode bessen puree en sap”