Boodschappen

Plasticsoep en rijpe tomaten

Gratis plastic winkeltasjes zijn in de ban gedaan, maar een handtas of shopper is maar al te vaak van plastic. Waar ik woon doen winkeliers alsof een leren handtas iets heel bijzonders is, erg kostbaar en dus niet in hun assortiment opgenomen.

De laatste jaren heb ik een paar nepleren tassen aangeschaft en die bevallen me helemaal niet. Zolang ze nieuw zijn valt het nog mee, maar al gauw gaat het plastic desintegreren. Dan schilferen de velletjes af om bij te dragen aan de plastic soep die de wereld vervuilt. De tas komt vol kale plekken tot er uiteindelijk gaten in vallen. Dat is het gebrek aan kwaliteit dat hier te koop is en ik wil geen tijd en geld besteden aan shoppen in een grote stad.

Een goede leren tas kwam ik tegen bij de kringloopwinkel. Of het model modieus is weet ik niet. Daar hou ik me niet zo mee bezig. Onbeschadigd rood leer met toffee kleurige leren accenten, rode satijnen voering en een ritsvak. Groter dan een handtasje, kleiner dan een boodschappentas. Ik kocht er een misschientje bij, zo een tasje dat opgevouwen de ruimte inneemt van een kleine portemonnee en uitgevouwen groot genoeg is om een paar boodschapjes mee te nemen. Het kostte me samen 3 euro.

Een zwart leren portefeuille, gebruikt maar nog gaaf, mocht ook mee. Geen bijzonder model, maar wel handig, met rits en een aantal vakjes, heel netjes afgewerkt. Het Medusa logo was niet echt van Versage, maar dat vind ik voor 50 cent geen probleem.

Bij de Wibra vond ik voor 60 cent een schrijfblokje om het lege smartphonevak op te vullen en voor 1 euro een setje dunne schrijfstiften die in het stilo lusje passen. Goed voor mijn boodschappenlijstjes. Een apparaatje van vele honderden euro´s heb ik daarvoor niet nodig.

Als het buiten koud is, bescherm ik me met een trui, sjaal en jas, maar winkeliers draaien dan de thermostaat omhoog. Veel te hoog. In de winkels hou ik het met die warmte niet lang uit. Zo snel mogelijk wil ik dus weg en in de haast vergat ik vandaag bij Lidl de kassabon te controleren.

Lidl heeft een redelijk goede groente afdeling. Biologische groenten, elke week aanbiedingen, voor kinderen een gratis appeltje. De weegschaal geeft geen prijs aan, dus als je wilt weten hoeveel kosten je maakt, moet je dat zelf berekenen met de prijs op het schap en het gemeten gewicht. De kassa heeft een scanner en een weegschaal, zodat ook fruit en groenten automatisch de ingeprogrammeerde prijzen krijgen. Bij Lidl is er nogal eens verschil tussen de kassaprijs en de prijs op het schap.

De afgeprijsde Chinese kool werd niet voor 99 cent maar voor €1,29 afgerekend. Avocado werd aangezien voor mango. De reclame aanbieding gepureerde tomaten was al afgelopen, maar het bord met de aanbiedingsprijs was blijven staan. Alles bij elkaar had ik ruim een euro meer betaald dan waar ik op had gerekend. Ik had de kassabon meteen moeten controleren, maar ik zag het pas thuis.

Het gaat nooit om grote bedragen, dat soort kassa en winkelfouten. Niet groter dan de kleine prijsverschillen waarmee klanten naar de winkel worden gelokt. Of die fouten per ongeluk of opzettelijk zijn, dat maakt voor mijn budget geen verschil. Ik betaal te veel en hou voor iets anders minder over. Het is altijd zo éénzijdig. Als ik me zelf vergis kan ik bij de kassa geen euro minder betalen.

Door de verstikkende hitte in de winkel had ik te veel haast om de kassabon nog goed na te kijken. Maar ook als ik direct door heb dat de prijs niet klopt, dan is het een heel gedoe om het te veel betaalde bedrag terug te krijgen. Eerst moet het gemeld bij de kassa. Daar staat een hele rij klanten zich te irriteren aan het oponthoud. Dan wordt de winkelchef opgeroepen. Die laat een tijd op zich wachten, gaat dan de hele boodschappenkar controleren en betaalt misschien een deel van de prijsverschillen terug. Nooit alles. Want de ene vergissing wordt vergoed en de andere weer niet. Daar laat elke supermarkt rustig een hele rij klanten voor wachten. Ondertussen sta ik dan te stikken in die benauwde heetgestookte winkel. Als een winkelier gierig wil zijn, laat die het dan doen door de thermostaat wat lager te zetten.

Weer buiten zag ik iemand een paar kleffe slappe patatten in zijn mond stoppen. De hap beviel kennelijk niet. Hij smeet het plastic bakje op straat. Een zwarte kraai sprong van de openbare prullenbak af om de aardappelslierten met mayo te eten. Hij probeerde nog of het kleurige vorkje eetbaar was, maar liet het plastic gelukkig liggen.

Ik moest nog verder winkelen. De goedkope schoensmeer van 49 cent nam ik in 2 kleuren mee van Zeeman. “Dat is dan 1 euro” hoorde ik aan de kassa. De kassière heeft niet persoonlijk de cent als fysieke munt afgeschaft en financieel nadeel heb ik niet van virtuele munteenheden, omdat ik betaal met plastic. Toch irriteert het me. In de winkelprijzen wordt die cent nog steeds gebruikt om producten goedkoper te laten lijken. Als iets 50 cent moet kosten, zet die prijs dan ook op het artikel.

Ik pakte mijn bijna nieuwe portefeuille uit mijn nieuwe tas en rekende af. “Doneren kinder voedselbank?” rolde uit de mond van de kassière. Ik begreep niet wat ze bedoelde. Naast de kassa stond een container met lelijk plastic speelgoed waar je geen kind plezier mee doet. Het reclamebord erbij suggereerde dat de winkelketen uit goedheid hun klanten geld aftroggelt om arme kinderen verdriet te doen met kleurige plastic troep waar Zeeman een leuke winst op maakt.

“Nee” zei ik. “Mooie portefeuille”, merkte de kassière op, “dat is een echte” en terwijl ik mijn kaartje pakte “duur” Nee, ik voelde me niet verplicht om uitleg te geven over mijn bestedingen. “Nieuwe tas” voegde ze eraan toe. Irritant vond ik het wel.

Alle supermarkten hebben tegenwoordig een automaat waar statiegeldflessen ingeleverd kunnen worden. Daarbij staat een vuilnisbak waar klanten alles in kunnen dumpen wat geen geld oplevert, omdat elke winkel alleen de statiegeldflessen accepteert die bij hun eigen winkelketen vandaan komen. Die weggegooide flessen neem ik mee om in te leveren bij de winkel waar ze thuishoren. Jumbo heeft nu onder de automaat een bak met een deksel dat er voor zorgt dat niemand er iets uit kan pakken. Er hangt een briefje bij met de tekst dat het bonnetje van het terug te betalen statiegeld kan gedoneerd worden voor goede doelen.

Ik kocht bij Jumbo een zakje mungbonen dat over de houdbaarheidsdatum en dus 49 cent in prijs verlaagd was. Ooit gaven winkeliers producten aan de voedselbank, kort voordat ze over tijd waren. Nu staan bij de uitgang een paar goed bedoelende grijze dames te bedelen om giften voor de voedselbank. Kopen bij Jumbo en geven aan de voedselbank is het idee, dat weer voor extra omzet zorgt. De gevulde kratten staan bij de deur. Jumbo verdient zo wat extra bij aan de armoede in Nederland. Voor de winkeldeur zat op straat nog iemand met een trekharmonica muntjes te verzamelen.

Bij de flessenautomaat van Boni staat een grote mand waar klanten hun ongewenste winkeltassen kwijt kunnen. Dat is handig als ik meer koop dan in mijn eigen tas past. De automaat gaf voor de gevonden flessen een bonnetje waarmee ik aan de kassa van Boni een mooie grote bloemkool en een kilo rijpe tomaten afrekende.

 

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: