Goed gereedschap


Indertijd waren er 3 naaimachine winkels in ons dorp, die regelmatig uitnodigingen stuurden voor demonstraties van nieuwe machines. Ik had nog een goed werkende naaimachine, maar de nieuwe technische ontwikkelingen klonken veelbelovend. Dat wilde ik wel zien.

Interessant vond ik de machine met verschillende siersteekjes en de mogelijkheid om de stof tegelijk onder en boven te transporteren. Een extra hulpstuk kon stof snijden tijdens het naaien. Met een ander hulpstukje kon de Pfaff Synchrotronic voor elke steek een derde draad toevoegen bij het stikken van een locksteek. De techniek vond ik prachtig.Na afloop van de demonstratie had ik nog wat vragen. Kon het hulpstuk voor stof afsnijden gelijk met het overlock hulpstuk gebruikt? Werd er zo langzaam genaaid omdat we de demonstratie dan beter konden zien? Kon het ook sneller? Het antwoord was “nee”. Het ingenieuze overlock mechanisme werkte alleen als er langzaam werd genaaid en er kon maar 1 van beide hulpstukken tegelijk geplaatst. Toch was ik onder de indruk van de techniek. Nadat de andere demonstratie bezoekers waren vertrokken bleef ik nog kijken.

“Vind je dat mooi?” vroeg de verkoopster, “Dan moet je dit eens zien.”  Ze ging achter een lockmachine van Bernina zitten en naaide in sneltreinvaart twee lapjes stof aan elkaar, die gelijk netjes werden afgesneden en afgewerkt. “Hoe vind je dat?” vroeg ze.

Het was zo snel gegaan, dat ik nauwelijks had kunnen zien wat de machine deed, dus ze deed het nog eens langzaam over. Driedraads en vierdraads naden, met en zonder stof afsnijden, brede naad, smalle naad, rolzoom, en dat allemaal zonder ombouwen van de machine. Ik was onder de indruk. “Er zijn veel lockmachines,”  zei de verkoopster, “maar deze is de allerbeste.”

Ik vroeg nog naar boventransport, maar zij liet me zien hoe de instelling van de persvoetdruk en het differentieel  werkte. Dunne chiffon, dikke wol, jersey en denim, de machine had nergens een probleem mee. Ik was overtuigd. Dit was de perfecte aanvulling op wat ik had. En ik wilde meteen de beste machine.

Toch had ik nog een vraag. Voor het doorstikken met een siersteekje zou ik mijn gewone oude naaimachine blijven gebruiken. Maar die gaf wel eens een probleem met verschuiven van verschillende lagen stof.  “Daar heb ik ook wat voor”  en ze opende een doosje alsof ze een juweel onthulde.

Het boventransport hulpstukje voor mijn oude naaimachine ging direct voor 5 gulden mee naar huis. De nieuwe Bernette 334D kocht ik na een jaartje sparen. Dat is inmiddddels ongeveer 35 jaar geleden.

Van beide heb ik nu al vele jaren plezier. Mijn eerste en enige Bernina lockmachine gaf me nog nooit een probleem. Regelmatig schoonmaken en een drupje olie hier en daar is genoeg om nog steeds een perfect werkende machine te hebben.Vervangen is nog niet nodig. Toch trokken nieuwe technische ontwikkelingen mijn aandacht. Gecombineerde naai- en borduurmachines leken me aantrekkelijk. Ik heb borduur software en machines bekeken, maar dat was voor mij te duur. Tweedehands werd ook niets betaalbaars aangeboden.

Omdat ik een voorgaand jaar teveel inkomstenbelasting had moeten betalen, kreeg ik 400 euro terug. De Bernette Chicago 7 had ik op Youtube mooi werk zien leveren. Na wat Googelen kwam ik terecht bij de Amerikaanse Amazon zag ik de machine aangeboden voor $399-. Amerikaanse vakhandel kan voor de zelfde prijs leveren. Helaas branden die Amerikaanse machines door als ze worden aangesloten op het Europese voltage.

Ik zocht verder, want voor die prijs moet het ook in Nederland mogelijk zijn. Zo kwam ik terecht bij de Duitse Amazon die ook in Nederland levert. De laagste prijs was €399,- en dat kon ik betalen van de teruggestorte belasting.

Ik was nog niet zo thuis bij Amazon, dus bestelde ik niet meteen. Hoe stond de verkoper bekend? Zijn er veel voorkomende mankementen met die machine? Die aanbieding bleek al snel weer weg. Andere aanbieders vroegen het dubbele. Het weekeinde daarop was de goedkope aanbieding er weer. Ik stelde wat vragen aan de verkoper maar kreeg geen antwoord. Er stonden geen kopers ervaringen bij deze verkoper. Amazon mailde me dat verkopers verplicht zijn te antwoorden op vragen, maar dat leverde me geen antwoord op. En weer was de aanbieding op maandag alweer verdwenen.

Ik heb het nog een tijdje gevolgd, maar de goedkope elektronica aanbiedingen duiken steeds in de weekeinden op en zijn telkens van nieuwe verkopers waarvan nog niemand heeft gekocht. De eerstvolgende maandag zijn ze weer verdwenen. Andere verkopers vragen de dubbele prijs. Die machine kocht ik dus toch maar niet.

En dat is maar goed ook. De 400 euro teruggekregen belasting blijk ik nu nodig te hebben voor iets dat veel minder leuk is.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Goed gereedschap”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: