Teveel betaalde belasting

gaat naar de volgende belastinginner.


Ooit ontdekte een tandarts een kies met een gaatje, dat ik zelf nog niet had opgemerkt. Enthousiast ging hij aan het boren en maakte pas daarna röntgenfoto´s. “Kijk, dat is een flink gat, maar daar heb ik een mooie nieuwe techniek voor.”

De kies werd volgepropt en er kwam een ultraviolet lampje aan te pas om het vulsel uit te harden. Mijn kies met tandartsen-superlijm moest 400 gulden kosten. Al gauw liet die rommel los en de weekeind tandarts deed het werk over voor 60 gulden, wat volgens hem het vastgestelde maximum tarief was.Overstappen naar die tandarts was niet mogelijk, dat zou in strijd zijn met de onderlinge afspraken van tandartsen. Na verloop van jaren kon ik bij weer een ander terecht, die een behandelplan opstelde. Een gouden kroon zou voor die kies de oplossing zijn. Omdat de verzekering een maximum bedrag per jaar vergoedt, werd het een meerjarenplan. Eerst weer foto´s, boren en vullen. Dan afdrukken en .. Oeps, de ene wand van mijn kies brak af. De vulling was blijven staan, maar moest vervangen. Opnieuw werd er geboord en flink veel vulling gemetseld, tot ergens in mijn kaak.

Dit jaar brak de andere wand van mijn kies af en nu heb ik alleen nog een stomp vulling vastzitten in mijn kaak. Weer werden er foto´s gemaakt om me te laten zien dat van de kies echt niks meer over was en van de wortel ook niet. De tandarts, weer een andere, stelde voor om de naastliggende 2 kiezen te gebruiken om een brug te maken. Daar wilde ik nog wel even over nadenken.

De stomp lichaamsvreemd materiaal die nu in mijn kaak steekt, ging de tandarts er niet uithalen. Daarvoor zou ik naar de kaakchirug moeten. Zoals iedereen in Nederland ben ik daarvoor verplicht verzekerd. Daarnaast heb ik nog een tandarts verzekering, die bijvoorbeeld het trekken van een kies of het wegboren van een vulling zou vergoeden. Maar nu de tandarts me daarvoor doorstuurt naar een kaakchirurg, valt dit onder de algemene basisverzekering. En dat betekent dat ik hiervoor €385 euro zelf moet betalen. Dat is het verplichte eigen risico in de verplichte zorgverzekering. Iedereen moet dat betalen, ongeacht het inkomen.

Vaste lasten stijgen elk jaar, voedsel en kleding worden duurder, maar AOW en bijstand stijgen niet mee. Mensen die tot enkele jaren geleden nog een inkomen van tenminste het minimumloon hadden, zijn nu gedwongen om als “zelfstandig ondernemer” voor nog minder te werken. Voor veel mensen in Nederland is €385 een bedrag waarvan ze 2 maanden moeten eten. Zo zijn er steeds meer mensen gedwongen te kiezen tussen eten en medische zorg.

Gelukkig betaalde ik in voorgaande jaren te veel inkomstenbelasting, die ik dit jaar heb terug ontvangen. Dat geld staat nu nog op mijn rekening, dus ik zou nu het verplichte eigen risico van de zorgkosten kunnen betalen.
 
Volgend jaar kom ik voor de ingreep aan de beurt. Het vraagt dus extra handigheid om mijn geld dan te kunnen gebruiken voor de noodzakelijke behandeling.
 
In mijn woonplaats kosten de waterschapsheffing en de gemeentelijke belastingen ongeveer 700 euro voor een éénpersoonshuishouden met een huurwoning. Voor iemand met alleen AOW of bijstand is dat gelijk aan de kosten van voedsel gedurende drie en een halve maand. Gelukkig kunnen de laagste inkomens met nihil banksaldo in de meeste Nederlandse woonplaatsen kwijtschelding vragen, maar geld dat is gereserveerd voor noodzakelijke uitgaven, moet toch worden afgestaan voor de lokale heffingen.
 

Bij het verzoek om kwijtschelding moeten alle bankafschriften van voorgaande maanden worden ingeleverd. Inkomsten, uitgaven, en banksaldi worden gecontroleerd. Bij de inkomstenbelasting worden banksaldi per 31 december en per 1 januari opgevraagd. Dan moet er geen positief saldo van 400 euro gevonden worden. Elke reservering voor later te betalen verplichtingen wordt opgeëist door de instanties. Zo is dat geregeld in Nederland.

Om de kaakchirurg te kunnen betalen moet ik nu het gereserveerde geld opnemen van mijn rekening en contant bewaren. Daarmee kan ik straks medisch noodzakelijke kosten betalen, die de zorgverzekering niet mag vergoeden.

Ik hoop dat de kwijtscheldingsaanvraag is afgehandeld vóórdat ik de rekening van de kaakchirurgie moet betalen. In de periode die door gemeente en waterschap wordt gecontroleerd kan ik het geld niet terugstorten op mijn rekening. Dat zou dan direct opgeëist worden. Contant betalen kan ook niet, de verzekering wil dat geld via de bank ontvangen. Krijg ik geen kwijtschelding, dan moet ik volgend jaar een bedrag van rond de 700 euro aan heffingen betalen. Dan heb ik drie en een halve maand niet te eten en kan ik het verplichte eigen risico voor medische behandelingen niet betalen.

Die puzzel hoop ik later nog op te lossen.

https://youtu.be/vObX7aH88Y0

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Teveel betaalde belasting”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: