Ballenboom

Het is januari en ik heb nog steeds een ballenboom. Groen zit er niet meer aan, maar met een stuk of wat ballen en een handvol grote en kleine vogeltjes is het nog steeds leuk om te zien.

Als kleuter liep ik met mijn moeder elke week over de kade langs een stal met bloemen en fruit. De koopman had de gewoonte om rot fruit in de Amstel te dumpen, waar hij ook het water voor de bloemen uit schepte. Verderop, waar wij woonden, zagen we vaak fruit en bloemen voorbij drijven.

Onze groente kwam van de volkstuin en later van de markt waar we ook fruit kochten. Tot irritatie van de koopman kochten we van hem niets. In het voorbij lopen hoorden we de man vaak mopperen over de volle boodschappentas met groenten en fruit. Om hem te ontlopen betaalde mijn moeder een cent aan de veerman, die net voorbij de brug en de mopperkont, voetgangers en fietsers over de Amstel zette. Dan konden we even zitten uitrusten, want het was best een eind lopen, van huis naar Oma en van Oma via de markt terug naar huis.

In december was tussen de kraam en de brugleuning een touw gespannen, om een voorraadje kerstbomen bij elkaar te houden. De kleine boompjes waren al snel uitverkocht, maar de mooiste bomen bleven lang staan. Net als de rest van zijn handelswaar, waren de bomen te duur voor het restant huishoudgeld waarmee mijn moeder de kerstboodschappen moest betalen. Want het maandsalaris werd pas na de kerst uitbetaald. Een kerstgratificatie of een dertiende maand kreeg mijn vader niet. Op de laatste dag voor kerst werd het onverkochte spul weer in de rivier gedumpt. Ook de grote kerstbomen.

Thuisgekomen haalde mijn moeder een hark. Dicht bij de kade dreven bloemen en mandarijntjes, dennetakken en mooie grote kerstbomen. Ze kon de bomen makkelijk binnen hengelen.

Het kletsnatte groen had zich volgezogen met rivierwater en bleef na uitdruipen nog lange tijd fris. Op de laatste dag voor kerst hadden we 2 mooie kerstbomen staan. Glazen ballen, sterren en vogeltjes nam Oma de volgende dag mee. De bomen bleven staan tot ze ver in januari naalden lieten vallen.

Zelf koop ik nooit een kerstboom en ik vis ze ook niet uit het water. Toch heb ik nu een ballenboom staan. Twee lijsters springen van de ene tak op de andere. Een stel eksters en een vlaamse gaai pikken de grootste appels aan, die zo hoog in de boom hangen, dat ik er zelf niet bij kom. Een merel hakt driftig op een vrucht in. Kleine meesjes en appelvinkjes eten de rest. Zelf vind ik die appels nu niet meer lekker. Ze zijn melig geworden. Dit jaar is het fruit langer dan normaal blijven hangen.Elke herfst eet een zwerm spreeuwen de fruitbomen leeg, maar dit jaar niet. Er kwam maar een handvol spreeuwen langs, die al snel weer vertrok. Er was iets mis met ze, dit jaar. Vogelbescherming meldde een uitzonderlijk laag aantal  spreeuwen. De oorzaak is een raadsel.

Misschien is de bestrijding van spreeuwen te efficiënt geworden. Vogels worden met steeds meer technologie verjaagd. Er zijn audio systemen die beginnen te loeien zodra een vogel wordt gedetecteerd. Er worden valken getraind en drones vliegen rond om vogels af te schrikken. Zo hebben ze weinig rust en onvoldoende voedsel. Windmolens zullen ook wel slachtoffers maken.

Jammer voor de spreeuwen, maar nu heb ik zelf langer van de appels kunnen eten  en ook voor andere vogels is het leuker. Ik heb nog een restant rood-gele appels en een stuk of twintig vogels in de boom. Op het voetpad zit een hond te schijten. Aan een touwtje heeft hij een mens meegenomen, die een ander aanspreekt over de aangevreten appels die nog steeds in mijn boom hangen en waarvan er één op het voetpad valt. “Hap”, doet de hond. “Bah, vies”, roept zijn mens. “Schande” zegt de andere mens, “in januari hoort de boom leeg en de tuin opgeruimd te zijn.” Ze lopen samen mopperend weg. De hondepoep blijft liggen.

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Eén gedachte over “Ballenboom”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: