Lekker als roerbak groente, door de rijst en in soep. Soms heeft de supermarkt taugé in plastic zakjes roerbakmix. Het wordt ook verkocht in pakketten bami en nasi groenten. De andere groenten in zo´n pakket moet je er dan maar bij nemen en het is vaak niet vers genoeg. In die benauwde plastic verpakking wordt het al snel zuur en kan de hele boel weggegooid.
verse taugé
Ik heb taugé liever vers en dus van zelf gekiemde mungboontjes. Geef de boontjes genoeg vocht en warmte en ze willen dolgraag groeien.
Er worden speciale bakjes en potten verkocht om het makkelijker te maken. Die setjes zijn best prijzig en er is al zo veel plastic in omloop, waarvan je zelf een taugé kiemset kunt maken. Over de hele wereld laten mensen het groeien in bakjes en potten, stoompan, vergiet of bloempot.
Glazen pot methode: https://youtu.be/tuDZQslRt8A
Vergiet methode: https://youtu.be/W83ONl0zLyQ
Stapel methode: https://youtu.be/d9xtsuJfY1Q
Plastic fles methode: https://youtu.be/clmh3wLNqdM
Het lijkt zo makkelijk. Toch lukte het me vaak niet. Waar de boontjes ook in gaan groeien, er moet op tijd met schoon water gespoeld. Dat moet vaak en vraagt dus elk uur aandacht. Voor mij is dat een te grote opgave. De boontjes in stapelbakjes onder een druppelende kraan was ook geen oplossing. Het water werd niet goed over alle boontjes verspreid, zodat sommige kiemden en anderen gingen rotten en verschimmelen.
Het moet niet alleen maar nat gehouden, maar ook op de goede temperatuur blijven. De boontjes werden te droog of te nat, de temperatuur werd te hoog of te laag en te weinig constant. Het lukte maar niet. De oplossing vond ik in China.
Automatisch kiemapparaat
Water gaat in het bakje onderin. Daar bovenop een zeef met de zaadjes. Er kunnen 3 zeefjes tegelijk gebruikt. Een pompje sprenkelt het water regelmatig over de boontjes. Je hoeft daar zelf dus niet meer aan te denken. De watertemperatuur wordt afhankelijk van de jaargetijde instelling geregeld door een thermostaat en verwarmingselement. Er is een instelling voor Zomer, Winter, Voor- en najaar. Het apparaat is geschikt voor 230Volt en een adapter voor de Chinese stekker naar het Europese model kreeg ik er gratis bij. Ze zijn er ook voor 110 Volt met een Amerikaanse stekker.
Ik heb de Connie Mungbeansprouter besteld en na lang wachten kwam de doos uit China aan.
Voor de temperatuur instelling zijn er 3 knoppen:
- WINTER is omgevingstemperatuur van +1 tot +18 ° Celsius.
- ZOMER is een omgevingstemperatuur van 28 tot +38° Celsius.
- HERFST en LENTE voor +18 tot +28 ° Celsius.
Kosten
Om te weten of de temperatuur in mijn keuken-schuurtje gelijk is aan zomer, winter of voor- en najaar, heb ik daar een koelkastthermometer geplaatst. Die kocht ik ooit voor 3 euro.
Duur was ook mijn taugé apparaatje niet. Goedkoper dan vele andere bakjes en setjes die je voor taugé kweek kunt kopen. Ik betaalde voor het Connie apparaatje 10 euro plus verzendkosten. Zelf maken kost meer. Energieverbruik is 20 watt op het moment dat verwarming en pompje tegelijk aan het werk zijn.
Natuurlijk zijn er meer van dat soort apparaatjes te koop. Andere kleurtjes, maten, modellen. Rond en vierkant. Ze zijn er vele malen duurder dan ik heb betaald, maar ik denk niet dat die beter zijn.
De mungboontjes kosten ongeveer €1,50 per 500 gram bij Albert Heijn, maar niet elk filiaal heeft het. Bij de ekologische groentenwinkel betaalde ik €3,95 per 450 gram. Daarna zag ik dat Jumbo de mungboontjes uit het assortiment heeft gehaald en daarom de laatste zakjes verkocht voor €1–. Die heb ik ook maar meegenomen. Ik bewaar de boontjes in een goed afsluitende grote glazen augurkenpot. Dat kost me dus niks extra.
Er gaat 1,5 liter water in mijn apparaatje. Ik heb goed leidingwater met de kwaliteit van bronwater. Dat gebruik ik gewoon vers uit de kraan.
TEST
Ik heb het nu een paar weken in gebruik. Het werkt en het resultaat is goed. De boontjes kunnen een paar uren in een bakje voorgeweekt en schoongespoeld onder de kraan, net zo als bij de andere methoden. Maar noodzakelijk is dat niet. Zonder voorweken is het resultaat zelfs beter dan bij te lang voorweken. Mijn methode is nu: Boontjes schoonspoelen in een zeef, water en boontjes in het apparaat kiepen, knopje drukken en een paar dagen later is er prima taugé.
Zaden kweken
Het is nog mooier om geen boontjes meer in een zakje te hoeven kopen. In de tuin mungboontjes uitzaaien in mei op een onkruidvrij zaaibed. Na ongeveer 100 dagen zijn de planten volgroeid. Ze komen dan tot aan de zoom van een net-over-de-knie rok bij een gemiddelde Hollandse vrouw. Controleer of er voldoende boontjes rijp zijn en trek dan de plantjes uit. Ondersteboven ophangen boven een emmer om de zaadjes op te vangen die uit de droge peulen vallen. Wat vast blijft zitten in de peultjes kan er met de hand nog uit gehaald worden. De boontjes in een zeef omschudden om vezeltjes te verwijderen.
Niet elke plantensoort is veilig om als spruitgroente te gebruiken. Ga dus niet zomaar iets eten, maar koop eetbare kiemzaden of kweek zaden waarvan zeker is dat die eetbaar zijn. Hier is meer te lezen over verschillende kiemgewassen.
Interessant! En dank je voor de link.
LikeLike