Taugé

Lekker vers zelf gekweekt

Lekker als roerbak groente, door de rijst en in soep. Soms heeft de supermarkt taugé in plastic zakjes roerbakmix. Het wordt ook verkocht in pakketten bami en nasi groenten. De andere groenten in zo´n pakket moet je er dan maar bij nemen en het is vaak niet vers genoeg. In die benauwde plastic verpakking wordt het al snel zuur en kan de hele boel weggegooid.

verse taugé

Ik heb taugé liever vers en dus van zelf gekiemde mungboontjes. Geef de boontjes genoeg vocht en warmte en ze willen dolgraag groeien.

Er worden speciale bakjes en potten verkocht om het makkelijker te maken. Die setjes zijn best prijzig en er is al zo veel plastic in omloop, waarvan je zelf een taugé kiemset kunt maken. Over de hele wereld laten mensen het groeien in bakjes en potten, stoompan, vergiet of bloempot.

Glazen pot methode: https://youtu.be/tuDZQslRt8A

Vergiet methode: https://youtu.be/W83ONl0zLyQ

Stapel methode: https://youtu.be/d9xtsuJfY1Q

Plastic fles methode: https://youtu.be/clmh3wLNqdM

Het lijkt zo makkelijk. Toch lukte het me vaak niet. Waar de boontjes ook in gaan groeien, er moet op tijd met schoon water gespoeld. Dat moet vaak en vraagt dus elk uur aandacht. Voor mij is dat een te grote opgave. De boontjes in stapelbakjes onder een druppelende kraan was ook geen oplossing. Het water werd niet goed over alle boontjes verspreid, zodat sommige kiemden en anderen gingen rotten en verschimmelen.

Het moet niet alleen maar nat gehouden, maar ook op de goede temperatuur blijven. De boontjes werden te droog of te nat, de temperatuur werd te hoog of te laag en te weinig constant. Het lukte maar niet. De oplossing vond ik in China.

Automatisch kiemapparaat

Water gaat in het bakje onderin. Daar bovenop een zeef met de zaadjes. Er kunnen 3 zeefjes tegelijk gebruikt. Een pompje sprenkelt het water regelmatig over de boontjes. Je hoeft daar zelf dus niet meer aan te denken. De watertemperatuur wordt afhankelijk van de jaargetijde instelling geregeld door een thermostaat en verwarmingselement. Er is een instelling voor Zomer, Winter, Voor- en najaar. Het apparaat is geschikt voor 230Volt en een adapter voor de Chinese stekker naar het Europese model kreeg ik er gratis bij.  Ze zijn er ook voor 110 Volt met een Amerikaanse stekker.

Ik heb de Connie Mungbeansprouter besteld en na lang wachten kwam de doos uit China aan.

  https://youtu.be/BqyClfUetfo

Voor de temperatuur instelling zijn er 3 knoppen:

  • WINTER is omgevingstemperatuur van +1 tot +18 ° Celsius.
  • ZOMER is een omgevingstemperatuur van 28 tot +38° Celsius.
  • HERFST en LENTE voor +18 tot +28 ° Celsius.

Kosten

Om te weten of de temperatuur in mijn keuken-schuurtje gelijk is aan zomer, winter of voor- en najaar, heb ik daar een koelkastthermometer geplaatst. Die kocht ik ooit voor 3 euro.

Duur was ook mijn taugé apparaatje niet. Goedkoper dan vele andere bakjes en setjes die je voor taugé kweek kunt kopen. Ik betaalde voor het Connie apparaatje 10 euro plus verzendkosten. Zelf maken kost meer. Energieverbruik is 20 watt op het moment dat verwarming en pompje tegelijk aan het werk zijn.

Natuurlijk zijn er meer van dat soort apparaatjes te koop. Andere kleurtjes, maten, modellen. Rond en vierkant. Ze zijn er vele malen duurder dan ik heb betaald, maar ik denk niet dat die beter zijn.

De mungboontjes kosten ongeveer €1,50 per 500 gram bij Albert Heijn, maar niet elk filiaal heeft het. Bij de ekologische groentenwinkel betaalde ik €3,95 per 450 gram. Daarna zag ik dat Jumbo de mungboontjes uit het assortiment heeft gehaald en daarom de laatste zakjes verkocht voor €1–. Die heb ik ook maar meegenomen. Ik bewaar de boontjes in een goed afsluitende grote glazen augurkenpot. Dat kost me dus niks extra.

Er gaat 1,5 liter water in mijn apparaatje. Ik heb goed leidingwater met de kwaliteit van bronwater. Dat gebruik ik gewoon vers uit de kraan.

TEST

Ik heb het nu een paar weken in gebruik. Het werkt en het resultaat is goed. De boontjes kunnen een paar uren in een bakje voorgeweekt en schoongespoeld onder de kraan, net zo als bij de andere methoden. Maar noodzakelijk is dat niet. Zonder voorweken is het resultaat zelfs beter dan bij te lang voorweken. Mijn methode is nu: Boontjes schoonspoelen in een zeef, water en boontjes in het apparaat kiepen, knopje drukken en een paar dagen later is er prima taugé. 

Zaden kweken

Het is nog mooier om geen boontjes meer in een zakje te hoeven kopen. In de tuin mungboontjes uitzaaien in mei op een onkruidvrij zaaibed. Na ongeveer 100 dagen zijn de planten volgroeid. Ze komen dan tot aan de zoom van een net-over-de-knie rok bij een gemiddelde Hollandse vrouw. Controleer of er voldoende  boontjes rijp zijn en trek dan de plantjes uit. Ondersteboven ophangen boven een emmer om de zaadjes op te vangen die uit de droge peulen vallen. Wat vast blijft zitten in de peultjes kan er met de hand nog uit gehaald worden. De boontjes in een zeef omschudden om vezeltjes te verwijderen.

Niet elke plantensoort is veilig om als spruitgroente te gebruiken. Ga dus niet zomaar iets eten, maar koop eetbare kiemzaden of kweek zaden waarvan zeker is dat die eetbaar zijn. Hier is meer te lezen over verschillende kiemgewassen.

 

 

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Taugé”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: