Papier

of alles on-line?

Mijn mobieltje is oud en simpel. Het is meer dan 10 jaar geleden dat ik het voor 15 euro kocht. Het kan bellen en een aantal telefoonnummers onthouden. Notities en agenda gebruik ik wel eens.  Het is lekker klein.

Plaatjes laat het niet zien. Fotograferen is te veel gevraagd. Internetten moet je er ook niet mee willen doen. Daar gebruik ik een computer voor en soms mijn tablet. Het mobieltje is voor mobiel gebruik. Klein, dus makkelijk mee te nemen.

 Elk jaar moet op tijd nieuw beltegoed toegevoegd worden om het mobiele nummer te behouden.

Ik bel niet veel. Te weinig om dat tegoed op te maken, dus groeit het elk jaar groter. Het mobiele nummer dient als verificatie bij banktransacties. Contacten en gegevens staan erop voor gebruik onderweg. Dat nummer met beltegoed en gegevens wil ik dus niet kwijt.

Mijn tablet is om te schrijven en iets op te zoeken. Ik zou ermee kunnen bellen, als daar een telefoonchip in zou zitten. Ik wil geen nieuwe chip kopen, want ik hou toch al elk jaar beltegoed over. De chip van mijn mobiel zou in het tablet kunnen, als de chipmaat gelijk zou zijn. De chip in mijn mobietje is oud. Indertijd waren die telefoonchipjes groter dan nu. Het past niet in mijn tablet, maar de oude chip kan gratis omgeruild voor een modern exemplaar. Een doordruk kader in 3 maten maakt het passend voor oude en nieuwe apparaten. Daarvoor moet on-line een formulier ingevuld op de servicepagina van de telefonie provider.

Na inzending kreeg ik netjes een bevestiging per email. In de gegevens zag ik dat het telefoonnummer stond ingevuld als pincode. Mijn fout? Daar ging ik wel van uit. Ruim een week later kreeg ik per post een formulier om de fout in mijn gegevens te herstellen. Na alles goed ingevuld en gecontroleerd te hebben ging het met mijn laatste postzegel in de brievenbus. Ik wachtte af. Er kwam geen enkele reactie.

Bellen met de klantenservice moest met een andere telefoon, want het oude chipje was ongeldig zodra de nieuwe was aangevraagd. Aan de lijn werd ik geholpen door iemand die vaststelde dat ook de nieuwe gegevens fout waren. Het nummer van het chipje klopte niet. Ik peuterde het ding weer uit het mobieltje en las op wat er in piepkleine cijfers op stond. En dat was volgens de gegevens van het belbedrijf niet correct. Het bedrijf had in de administratie een ander nummer dan dat wat er op het chipje stond geprint. De telefoondame las me het bij de andere gegevens passende chipnummer voor en dat moest ik dan weer on-line invullen en verzenden.

Weer kreeg ik netjes een bevestiging per email. In de gegevens zag ik dat opnieuw het telefoonnummer stond ingevuld als pincode. Weer mijn fout? Nee, want dit keer heb ik de gegevens 3x gecontroleerd voordat ik op verzenden klikte. Ik wachtte weer twee weken af.

Tussen de reclamefolders vond ik post in mijn brievenbus. Van belastingdienst en waterschap was er antwoord op de formulieren waarmee ik buurman had geholpen. Voor mij was er weer een formulier om de fout in mijn mobiele gegevens te herstellen. Dit keer met een ongestempelde postzegel op de envelop. Fijn, dan hoef ik geen nieuwe postzegels te kopen. Ik legde de post even weg. Opnieuw invullen wilde ik later doen, met de gegevens erbij die ik in de computer heb opgeslagen.

Buurman was blij met de kwijtschelding van het waterschap, maar ongerust over de eerder toegekende kwijtschelding van de gemeentebelasting. Daar was een aanslag bijgevoegd zonder ingevuld bedrag. Dat vertrouwde hij niet en daar moest ik nog een brief over schrijven, vond hij. Met het antwoord van de inkomstenbelasting was hij heel tevreden. Het verzoek om uitstel voor de aangifte werd niet in behandeling genomen omdat er geen aangifte verplichting was. “Nou kan ik al die papiertroep eindelijk weggooien.”

Hoeveel mensen zouden daar in trappen?

Vorig jaar hielp ik met de aangifte. Een belastingaftrek leverde een lager belastbaar inkomen op, wat hogere toeslagen en teruggave van inkomstenbelasting opleverde en hielp bij de kwijtscheldingen voor gemeente en waterschap heffingen.

Maar de aangifte is niet verplicht. En dat is toch fijn?

Dit jaar werden die kwijtscheldingen automatisch toegekend na controle van gegevens bij de inkomstenbelasting, lieten de diensten weten. Dat scheelt een hoop werk, maar die niet verplichte aangifte moet dus wel elk jaar weer (onverplicht) ingediend, om ook elk jaar weer voor de kwijtscheldingen en toeslagen in aanmerking te komen. De belastingdienst kan daarna nog 10 jaar lang op de aangifte terugkomen en financiële gegevens moeten 10 jaar bewaard.
Ik help buurman al jaren met dit soort administratieve dingen en daar komt veel papier bij kijken. Buurmans computertafel staat vol gestapeld met papieren. De bureaustoel en de vloer liggen ook vol. Het helpt als je alles in ordners opbergt, maar ook die moeten ergens bewaard. “Moet ik dat allemaal bewaren?” riep buurman. “Die papiertroep wil ik weg.”
Ja, het is vervelend, alles aanvragen en invullen, terwijl de instanties alles eigenlijk al weten. Zelfs het opbergen van alle papieren kan een probleem zijn.

Zo werkt de armoede bureaucratie.

Zelf heb ik ook heel wat papier in huis. Daarvoor had ik een tweetal vaste planken bedacht, gemonteerd aan de betonlateien boven de ramen van de voor en achtergevel. Zo zouden alle ordners netjes opgeborgen kunnen worden en aan het zicht onttrokken door de raambekleding.
Buurman vond dat eerst maar een raar idee. Later heeft hij het in zijn eigen huis toch toegepast, wat hem vele meters bergruimte oplevert. Ik heb hem daarbij geholpen. Zelf ben ik niet sterk genoeg voor het hanteren van een zware betonboor. Daar zou buurman mij dan weer bij helpen. De materialen liggen nu al jaren te wachten op mijn kamervloer, maar voor die klus heeft buurman nog geen gelegenheid gevonden.

Alle administratie bewaar ik in mappen.

Zo kan ik later nog iets terug vinden en dat bleek al vaak nodig. De verhuurder wil wel eens een dertiende maand huur in rekening brengen. De internet provider probeerde al meermalen onterechte bedragen te innen en sluit de internetverbinding af als de incasso geblokkeerd is. Ruimte vinden voor al die mappen wordt steeds lastiger.

Overbodig papier gaat naar de recycling.

Elke week komt er reclamedrukwerk, ongevraagde en ongewenste correspondentie binnen. Niet zelden wordt alle post van mij en buren door elkaar in één bus gegooid. Dat moeten we zelf maar uitsplitsen.
 Officiele post van instanties, belastingdienst, verhuurder, facturen en bankafschriften, moet ik bewaren. Buurman ergert zich aan dat papier, vooral aan mijn papieren facturen en bankafschriften. “Voor die papierstapels moet je nog betalen ook en alles staat op het internet.”
Jawel, tegenwoordig vragen bedrijven geld voor alles wat op papier staat. Die papieren gegevens kunnen ook digitaal ingezien. Zolang het niet is gewist, de internetverbinding niet is verbroken, de betreffende instellingen niets in de toegang en de administratie hebben gewijzigd, de bedrijven niet gefuseerd, opgeheven, in faillissement of naamsverandering zijn, en de identificatie met mobiele telefoon niet geblokkeerd wordt door een vervallen chip.
“Moet die reclame ook bewaard?” Nee, die kon weg. Buurman begon alles fanatiek in kleine snippers te scheuren. Reclame, enveloppen van afschriften en facturen, het nieuwe formulier van de chipwissel en de enveloppe met ongestempelde postzegel. Alles naar de papier recycling.
Weg is mijn formulier om beltegoed, telefoonnummer, notities en identificatie voor de bank te behouden.

 

(tekst © Vlierbloesem)
Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Papier”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: