Arseen in voedsel en water

hoe veilig zijn onze basisbehoeften?

Arseen in voeding en water? Onze voedselkwaliteit wordt gecontroleerd. In Nederland hebben we daarvoor de keuringsdienst van waren, veterinaire keuringen, productschappen en een veelvoud van normeringen waaraan ons voedsel en moet voldoen. Zo komt aan het licht dat we soms giftige eieren en besmet vlees eten. Is ons basisvoedsel en drinkwater veilig?

Rijst blijkt een hoog gehalte arseen te bevatten. Er is verschil in rijstsoort en gebied, maar het is aan te raden om niet vaak rijst te eten.  Gelukkig is er ook al een oplossing voor bedacht: 

Arseen in rijst

Rijst blijkt een hoog gehalte arseen te bevatten.
Dat is eigenlijk geen nieuws. Het is al jaren bekend. Arseen komt van nature voor in de bodem en wordt opgenomen door water. Rijstvelden worden onder water gezet en zo neemt de rijst het arseen op.  Er is verschil in rijstsoort en gebied. Bruine, zwarte en wilde rijst bevat het meeste arseen. Witte rijst het minste en daarvan komt Basmatirijst het beste uit de testen. Toch is het af te raden om drie maal per dag rijst te eten.

De bereidingswijze speelt hierbij ook een rol.

Rijst wassen vóór het koken blijkt het arseen al met 10% te verminderen. Is er meer aan het probleem te doen?
De Queen’s University in Belfast onderzocht dit en kwam tot de ontdekking dat rijst gegaard in een perculatorsysteem nog eens tot 85%  van het arseen verloor. Dat is bemoedigend. Ook de praktische toepassing werd onder de loep genomen en een Bravilor filterkoffie apparaat bleek het beste resultaat te geven. Deze universiteit is nu een rijstkoker aan het ontwikkelen, op basis van het perculator principe. De patenten zijn al aangevraagd en het is de bedoeling om het nieuwe type rijstkoker als huishoudelijk apparaat op de markt te brengen.

Niet alleen een koffiezet apparaat werkt met een perculator systeem.

Bij de wasketels van vroeger werd een perculator hulpstuk gebruikt, om het vuil uit de was te koken. Niet veel mensen zullen die spullen nog hebben en als het wordt gebruikt voor de was zal rijst die daarmee wordt gekookt niet erg lekker smaken.
Ook de sapstomer van Weck werkt met het perculator principe. Het uitgelopen sap wordt opgevangen in een apart reservoir. Zou je rijst stomen in een sapstomer, dan loopt het met arseen vervuilde water in het sapreservoir en dat kun je weggooien.  Een 35 liter ketel met sapstomer gebruiken om mijn 100 gram rijst te koken is wat onhandig.
Er zijn ook kleinere sapstoomsets, voor op het gas of de inductiekookplaat, met een paar liter inhoud. Een oplossing voor wie meestal voor meerdere personen kookt. Voor mijn rijstconsumptie ook nog wat ruim bemeten.
Ongeveer gelijke rijst kook mogelijkheid biedt de rantang, een stapelpannenset waarbij de onderste pan schoon water bevat dat tijdens het koken stoom afgeeft aan de erbovenop gestapelde pannen. Rijst zou dan in de onderste pan moeten, die gaatjes in de bodem heeft. Maar de openingen in de bodem zijn meestal zo groot dat de rijst er door valt. Een dunne theedoek op de bodem kan dat probleem verhelpen.
Een stoompan is eigenlijk gelijk aan de rantang, maar die bestaat vaak maar uit 1 waterpan en 1 of 2 stoompannen daar bovenop, zonder de houder die het meenemen van een complete maaltijd in de rantang zo makkelijk maakt.
De perculator methode wordt benaderd door het stomen van rijst in de Monsieur Cuisine en de Kenwood KCook. Dat is voor mijn rijsthoeveelheid een bruikbare mogelijkheid.
Tot slot is er nog de PastAmore, bedoeld voor het koken van spaghetti, maar ook te gebruiken om rijst precies op de minuut af gaar te koken in ruim water en dan automatisch te laten uitlekken.

Het is dus al mogelijk met bestaande keukenspullen en schoon water 85% van het arseen uit de rijst te verwijderen.

Maar hoe schoon is ons water?

Ik vroeg het de drinkwatermaatschappij

Is ons kraanwater schoner dan de rijst ?   De wettelijk toegestane hoeveelheid arseen in Nederlands drinkwater is gelijk aan de maximum norm van de WHO:  10 µg/l. Of het Nederlands drinkwater aan de norm voldoet wordt door alle drinkwaterbedrijven regelmatig getest. De gemeten hoeveelheid arseen en andere stoffen in het drinkwater kan de leverancier aangeven per pompstation. Het bedrijf Vitens gaf mij de meetwaarden voor het pompstation waar mijn drinkwater vandaan komt in µg/l, oftewel micro-gram per liter. Gemeten werd een maximum van 0.5 µg/l. Ver onder de wettelijke norm dus.
Andere pompstations, gekoppeld aan andere waterbronnen kunnen soms hogere waarden meten. Maar aan de WHO normen voldoet alle kraanwater in Nederland.
Flessenwater komt vaak uit de zelfde bron als kraanwater, maar het mag ook opgepompt worden uit het grondwater van een industrieterrein. Het is minder zuiver dan kraanwater, want als er te veel wordt uitgezuiverd is het geen mineraalwater meer. Om te koken is het dus meestal aan te raden om gewoon kraanwater te gebruiken.
Lees ook: https://tipsvanbetje.wordpress.com/2019/04/27/rijst-en-rattengif/#more-5122 https://www.qub.ac.uk/News/Allnews/2016/Queensresearchersdiscoversimplesolutiontoworryinglevelsofarsenicinourrice.html https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131608 https://www.digibron.nl/search/detail/012dfb4a2eb194343f06e2a8/bronwater-een-lucratieve-handel https://gezondr.nl/verschil-mineraalwater-bronwater-kraanwater/ https://gezondr.nl/verschil-mineraalwater-bronwater-kraanwater/?unapproved=312756&moderation-hash=0b0be32aac47c0643dd9f1abc0058609#comment-312756
Arseen in granen Niet alleen rijst neemt arseen op uit de grond en het water dat voor de teelt wordt gebruikt. Omdat rijstvelden lange tijd tijdens de groei onder water worden gezet, neemt rijst meer arseen op uit het water, dan andere granen en landbouwproducten. Het arseengehalte is in andere granen is daarom lager dan in rijst.
Arseen in fruit en vruchtensap Fruittelers gebruikten vroeger Arsenicum als insecten bestrijdingsmiddel. Waar lange tijd fruit is geteeld kan de grond vervuild zijn met de gebruikte bestrijdingsmiddelen. Behalve de van nature voorkomende arseen in de grond kan zo een extra verhoogde hoeveelheid arseen door appels en peren worden opgenomen bij teelt op oude teeltgronden. Vruchtensap van met arseen besmet fruit krijgt een nog hogere concentratie. Niet commercieel gekweekte appels, peren- en druiven kunnen schoner zijn dan fruit van commerciele teelt. Van de meeste particuliere tuinen en volkstuinen is de grond niet getest.
(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Arseen in voedsel en water”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: