Rijst blijkt een hoog gehalte arseen te bevatten. Er is verschil in rijstsoort en gebied, maar het is aan te raden om niet vaak rijst te eten. Gelukkig is er ook al een oplossing voor bedacht:
Arseen in rijst
Rijst blijkt een hoog gehalte arseen te bevatten.
Dat is eigenlijk geen nieuws. Het is al jaren bekend. Arseen komt van nature voor in de bodem en wordt opgenomen door water. Rijstvelden worden onder water gezet en zo neemt de rijst het arseen op. Er is verschil in rijstsoort en gebied. Bruine, zwarte en wilde rijst bevat het meeste arseen. Witte rijst het minste en daarvan komt Basmatirijst het beste uit de testen. Toch is het af te raden om drie maal per dag rijst te eten.
|
De bereidingswijze speelt hierbij ook een rol.
Rijst wassen vóór het koken blijkt het arseen al met 10% te verminderen. Is er meer aan het probleem te doen?De Queen’s University in Belfast onderzocht dit en kwam tot de ontdekking dat rijst gegaard in een perculatorsysteem nog eens tot 85% van het arseen verloor. Dat is bemoedigend. Ook de praktische toepassing werd onder de loep genomen en een Bravilor filterkoffie apparaat bleek het beste resultaat te geven. Deze universiteit is nu een rijstkoker aan het ontwikkelen, op basis van het perculator principe. De patenten zijn al aangevraagd en het is de bedoeling om het nieuwe type rijstkoker als huishoudelijk apparaat op de markt te brengen. |
Niet alleen een koffiezet apparaat werkt met een perculator systeem.
Bij de wasketels van vroeger werd een perculator hulpstuk gebruikt, om het vuil uit de was te koken. Niet veel mensen zullen die spullen nog hebben en als het wordt gebruikt voor de was zal rijst die daarmee wordt gekookt niet erg lekker smaken.
Ook de sapstomer van Weck werkt met het perculator principe. Het uitgelopen sap wordt opgevangen in een apart reservoir. Zou je rijst stomen in een sapstomer, dan loopt het met arseen vervuilde water in het sapreservoir en dat kun je weggooien. Een 35 liter ketel met sapstomer gebruiken om mijn 100 gram rijst te koken is wat onhandig.
Er zijn ook kleinere sapstoomsets, voor op het gas of de inductiekookplaat, met een paar liter inhoud. Een oplossing voor wie meestal voor meerdere personen kookt. Voor mijn rijstconsumptie ook nog wat ruim bemeten.
Ongeveer gelijke rijst kook mogelijkheid biedt de rantang, een stapelpannenset waarbij de onderste pan schoon water bevat dat tijdens het koken stoom afgeeft aan de erbovenop gestapelde pannen. Rijst zou dan in de onderste pan moeten, die gaatjes in de bodem heeft. Maar de openingen in de bodem zijn meestal zo groot dat de rijst er door valt. Een dunne theedoek op de bodem kan dat probleem verhelpen.
Een stoompan is eigenlijk gelijk aan de rantang, maar die bestaat vaak maar uit 1 waterpan en 1 of 2 stoompannen daar bovenop, zonder de houder die het meenemen van een complete maaltijd in de rantang zo makkelijk maakt.
De perculator methode wordt benaderd door het stomen van rijst in de Monsieur Cuisine en de Kenwood KCook. Dat is voor mijn rijsthoeveelheid een bruikbare mogelijkheid.
Tot slot is er nog de PastAmore, bedoeld voor het koken van spaghetti, maar ook te gebruiken om rijst precies op de minuut af gaar te koken in ruim water en dan automatisch te laten uitlekken. |
Het is dus al mogelijk met bestaande keukenspullen en schoon water 85% van het arseen uit de rijst te verwijderen.
Maar hoe schoon is ons water?
Ik vroeg het de drinkwatermaatschappij.
Is ons kraanwater schoner dan de rijst ? De wettelijk toegestane hoeveelheid arseen in Nederlands drinkwater is gelijk aan de maximum norm van de WHO: 10 µg/l. Of het Nederlands drinkwater aan de norm voldoet wordt door alle drinkwaterbedrijven regelmatig getest. De gemeten hoeveelheid arseen en andere stoffen in het drinkwater kan de leverancier aangeven per pompstation. Het bedrijf Vitens gaf mij de meetwaarden voor het pompstation waar mijn drinkwater vandaan komt in µg/l, oftewel micro-gram per liter. Gemeten werd een maximum van 0.5 µg/l. Ver onder de wettelijke norm dus.
|
Flessenwater komt vaak uit de zelfde bron als kraanwater, maar het mag ook opgepompt worden uit het grondwater van een industrieterrein. Het is minder zuiver dan kraanwater, want als er te veel wordt uitgezuiverd is het geen mineraalwater meer. Om te koken is het dus meestal aan te raden om gewoon kraanwater te gebruiken.
|
Arseen in granen Niet alleen rijst neemt arseen op uit de grond en het water dat voor de teelt wordt gebruikt. Omdat rijstvelden lange tijd tijdens de groei onder water worden gezet, neemt rijst meer arseen op uit het water, dan andere granen en landbouwproducten. Het arseengehalte is in andere granen is daarom lager dan in rijst. |
Arseen in fruit en vruchtensap
Fruittelers gebruikten vroeger Arsenicum als insecten bestrijdingsmiddel. Waar lange tijd fruit is geteeld kan de grond vervuild zijn met de gebruikte bestrijdingsmiddelen. Behalve de van nature voorkomende arseen in de grond kan zo een extra verhoogde hoeveelheid arseen door appels en peren worden opgenomen bij teelt op oude teeltgronden.
Vruchtensap van met arseen besmet fruit krijgt een nog hogere concentratie.
Niet commercieel gekweekte appels, peren- en druiven kunnen schoner zijn dan fruit van commerciele teelt. Van de meeste particuliere tuinen en volkstuinen is de grond niet getest.
|
2 gedachten over “Arseen in voedsel en water”