In een warme zomer zijn ze er volop. Lekkere rijpe tomaten. Voor de kwekers is het jammer dat ze dan extreem goedkoop worden. Als er veel aanbod is gaan de prijzen op de veiling omlaag. Voor de consument daalt de prijs minder.
Tomaten
Ook wie zelf tomatenplantjes in tuin of balkonbak heeft, kan in een goede warme zomer volop tomaten oogsten. Die zijn er nooit te veel, want in je eigen tuin gaat het niet om winst maken, maar gewoon om lekker en gezond eten. Lekkere verse tomatensalades, tomaatjes op brood, tomaten soep en saus. Verse tomaatjes kunnen royaal in warme maaltijden verwerkt worden. Daarom vandaag weer een nieuw tomaten recept bij de al bestaande verzameling. Verse tomaten eet je nu in vele verse gerechten. Zolang oude aardappelen slecht zijn en de nieuwe oogst duur, is er gelukkig spaghetti met verse tomatensaus. Van de tomatensaus die je nu maakt, geniet je nog de hele winter, als je een deel in potten giet om te wecken. Recept: https://vlierbloesem.wordpress.com/recepten/tomatenkip/ Meer tomaten recepten: https://vlierbloesem.wordpress.com/?s=tomaten |
Goedkoop
“Vroeger werd een groter deel van ons inkomen aan voedsel uitgegeven”, zegt onze minister van landbouw, “nu is dat nog geen 10 procent.” Ze vergeet dat die cijfers gemiddelden zijn en dat niet iedereen zo ruimhartig betaald wordt als zij zelf.
Boeren verdienen te weinig, maar veel anderen ook. Kosten van wonen, verwarmen, medische zorg, verplichte verzekeringen en vervoer, gestegen belastingen, maken dat veel mensen nu al op voedsel moeten bezuinigen. Daar kwamen dit jaar nog extra verhogingen van belasting op voedsel en water, verzekering, energie, gemeente en waterschaps heffingen bovenop.
Lage opbrengsten voor een mooie oogst, maken de tomaten nooit echt heel goedkoop voor consumenten. De veilingprijzen zijn laag, maar wat de supermarktprijs doet is nog de vraag.
|
Supermarkt
Op de goedkoop ingekochte tomaten willen supermarktketens een leuk bedrag verdienen. En dat doen ze ook. Inkopen voor 1 cent per kilo en verkopen voor 99 cent per kilo levert een mooie winst. Dat is de minister vergeten. Veel voedseloverschotten halen die cent niet eens en worden vernietigd.
Niet iedereen kan ze betalen, maar ze zijn er nu dus wel. Lekkere rijpe tomaten.
|
Jammer dat onze minister van landbouw denkt dat voedsel te goedkoop is. |
Rabarber
Rabarber overschot kennen we niet in de voedsel industrie. Er is niet veel commercieel aangeplant. Wie rabarber in de tuin heeft, weet dat de planten bij de eerste warme dagen de grond uitkomen en even later voor een overvloedige oogst zorgen. Maar aan alles komt een eind. Oogst liefst alle rabarber nog vóór de langste dag (21 juni) want latere pluk wordt oneetbaar: Hard, houtig en zelfs giftig. Rabarber heeft een korte oogsttijd en die wordt rauw ingevroren of tot moes verwerkt en geweckt om er het hele jaar van te kunnen genieten. De planten kunnen uit zaad opgekweekt, maar het makkelijkst is om een oude grote plant uit te graven en de wortelkluit te splitsen en uit te planten. |
Taart
Voor taarten bakken vind ik het nu te warm. Dat doe ik liever in de winter, als de warmte van de oven meer dan welkom is. Heel makkelijk is de rabarbertaart, vooral als je nu de rabarbermoes al geweckt hebt. Ook bessen kunnen verwerkt tot taartvulling en geweckt in potten bewaard. |
Bessen
Vergat je nog wat vlierbloesem te plukken?
Het kan nog net. Straks vallen de bloemblaadjes af en vormen de struiken eerst groene en dan zwarte vlierbessen die later in het jaar geplukt en verwerkt kunnen worden. |
Verhoging van de BTW op voedsel heeft gelukkig geen invloed op het fruit in je eigen tuin en wat de minister ook van voedselprijzen denkt, bomen en struiken blijven groeien en je voorzien van gezond vers fruit.
Eén gedachte over “Tomaten en rabarber”