Uit de gebruiksaanwijzing van een oude Kenwood Chef keukenmachine kwam mijn eerste recept voor pasteideeg. Vaak gebruikte ik dat om een overgebleven restje vlees en groenten in pasteideeg te verpakken en in de oven te bakken.
Ik heb dat al lange tijd niet meer gemaakt, omdat ik er de gelegenheid niet meer toe had, in woonomstandigheden die verre van ideaal zijn.
Regelmatig schopt de verhuurder mijn huishouding in de war door werkzaamheden aan de woning, zonder vervangende woonruimte aan te bieden. Soms zit ik zonder sanitair, soms zonder keuken. De gevel en het dak werden al eens provisorisch vervangen door vellen plastic, in afwachting van een volgende ploeg bouwvakkers die wekenlang op zich liet wachten. Meermalen moest ik alles twee meter uit de gevel weghalen. De kasten en mijn bed moesten afgebroken. Mijn kookspullen en al het andere dat ik met moeite heb bemachtigd om mijn leven in te richten, kwam op een hoop in het midden van de huiskamer. Daarna moest ik ruim een jaar wachten omdat het werk werd uitgesteld. Hulp werd niet geboden bij het verplaatsen en later weer herstellen van mijn woninginrichting. Telkens wordt daardoor mijn woonruimte beperkt tot een paar vierkante meter. Het onderhoudswerk zelf is niet altijd het meest noodzakelijke. Het hangt er maar vanaf, waarmee de verhuurder de meest voordelige subsidie kan scoren en waar bouwondernemers het meeste smeergeld voor over hebben. Maar altijd wordt aangekondigd dat het huis voor een groot deel leeggeruimd moet worden en daarna wordt het wachten op de uitvoering van het werk. Ondertussen gaat het leven door. Ik kan goed kamperen, maar midden in de chaos van mijn eigen half afgebroken woonruimte slapen op een matrasje op de grond is geen pretje. Veel spullen onbereikbaar, een computer op een paar dozen gezet, omdat ik toch elke dag mijn eten moest koken en doorwerken omdat mijn bedrijf moest doorlopen. |
Wetgeving
Volgens de wet moet de ik de verhuurder toegang verlenen, maar volgens de wet moet de verhuurder ook vervangende woonruimte bieden. Dat werd hier nooit gedaan.Steeds moeilijker vind ik het om te herstellen van zo´n inbruik op mijn leefomstandigheden, dus heb ik de laatste keer dat de verhuurder mijn huis in wilde, maar helemaal niet gereageerd. Buren die wel iemand binnen lieten, kregen na inspectie van de woning te horen dat ze tegen betaling een deur, kraan, toilet of keukenblok konden laten vervangen. Ik heb dat aan mij voorbij laten gaan. De huurverhoging na de “renovatie” betaal ik noodgedwongen wel. |
Pastei
Met korstdeeg pastei zou dat niets te maken hoeven hebben, als ik niet in de voortdurende chaos mijn recept voor korstdeeg was kwijtgeraakt en mijn gasoven niet goed meer durf te gebruiken sinds het aanrechtblok in de kamer is vervangen door iets dat niet tegen warmte en niet tegen vocht kan. Van pasteitjes maken kwam dus niets meer terecht. Ik probeer de chaos te herstellen en leef ondertussen zo goed als dat kan door.
|
Recept
Nu kom ik in een kringloopwinkel regelmatig van die kleine apparaatjes tegen waarmee taartjes en pasteitjes gebakken kunnen worden. Van een lezer kreeg ik het recept voor pasteideeg, dat waarschijnlijk ook oorspronkelijk bij Kenwood vandaan kwam. Korstdeeg pastei:
samen zeven in de Kenwood Chef kom en mengen met
De lezer gebruikte een mengsel van varkensvet en margarine. Zelf gebruikte ik het overtollig vet dat ik van de soep afschepte. Harde boter is ook goed. Vloeibaar vet werkt niet goed. Mix meel en vet op de laagste snelheid in de deegkom, totdat het lijkt op broodkruim. Voeg dan geleidelijk toe:
Meng het water op de laagste snelheid door het deegmengsel. Stop als het water helemaal is opgenomen. Laat dan het deeg even rusten in de koelkast. Vorm een bal en rol die uit. Steek er rondjes van uit, vullen met zoete of hartige inhoud, dubbelvouwen of 2 vellen op elkaar leggen, aan de randen dichtknijpen en in de oven bakken: Ongeveer 200˚C, stand 6 voor gasovens, afhankelijk van de vulling. |
Aanpassing
Voor mij is de hoeveelheid die met 450 gram meel wordt gemaakt een beetje veel. Ik herinner me dat ik mijn Kenwood recept van destijds omrekende naar de helft of minder. Of ik woog de hoeveelheid van de soep afgeschept vet en paste aan de hand daarvan de rest van het recept aan. Dat vet verzamelde ik in een doosje in de vriezer. Restjes die als vulling konden dienen gingen in een ander diepvriesdoosje. In het deeg van mijn eigen Kenwood recept was ook gaargekookte aardappel verwerkt. Kortweg is dat gereconstrueerde recept:
Voor het deeg gebruikte ik in plaats van aardappelen ook wel eens een restje aardappelpuree. Omdat hier al melk en boter in gemengd is, moet er dan minder water en vet gebruikt. Anders wordt het mengsel te nat. Zorg dat ook de vulling niet te nat wordt. Ik gebruikte meestal een hartige vulling van groenten, vlees en weinig dikke gebonden saus. Als zoete vulling kunnen vruchten gebruikt, waar eventueel wat suiker aan toegevoegd wordt. Bij appelvulling gedroogde rozijnen toevoegen, wel gewassen, niet geweld. Dat neemt het appelvocht op. |
Bakken
Bij gebruik van een oven is het aan te raden om bakpapier op de ovenplaat te gebruiken. De pasteivormen kunnen naar willekeur gekozen. De warmte die de oven afgeeft is mooi meegenomen in de winter. Bakken op 200˚C, stand 6 voor gasovens. Zomers is het elektrisch apparaatje prettiger, omdat het de omgeving niet zo veel mee verwarmt. Wel moet de ondergrond hittebestendig zijn, of beschermd met een siliconen bakmat. In zo´n elektrisch apparaatje moet het deeglapje precies de goede maat hebben om in de vorm te passen. Bakken volgens aanwijzing van het apparaat. |
Over het apparaatje schrijf ik later.
Een recept om goed te bewaren.
LikeLike
Joh, wat een Engels recept. Doet me denken aan mijn vakanties daar, lang, lang geleden.
LikeLike
Ik ben nog nooit in Engeland geweest, helaas. Daar is van alles wat ik wel eens zou willen zien. Maar ik weet niet of het er ooit nog van komt.
LikeLike