Korstdeeg pasteitjes

Maak van etensrestjes een lekkernij.

Uit de gebruiksaanwijzing van een oude Kenwood Chef keukenmachine kwam mijn eerste recept voor  pasteideeg. Vaak gebruikte ik dat om een overgebleven restje vlees en groenten in pasteideeg te verpakken en in de oven te bakken.

Ik heb dat al lange tijd niet meer gemaakt, omdat ik er de gelegenheid niet meer toe had, in woonomstandigheden die verre van ideaal zijn.

Regelmatig schopt de verhuurder mijn huishouding in de war door werkzaamheden aan de woning, zonder vervangende woonruimte aan te bieden. Soms zit ik zonder sanitair, soms zonder keuken. De gevel en het dak werden al eens provisorisch vervangen door vellen plastic, in afwachting van een volgende ploeg bouwvakkers die wekenlang op zich liet wachten. Meermalen moest ik alles twee meter uit de gevel weghalen. De kasten en mijn bed moesten afgebroken. Mijn kookspullen en al het andere dat ik met moeite heb bemachtigd om mijn leven in te richten, kwam op een hoop in het midden van de huiskamer. Daarna moest ik ruim een jaar wachten omdat het werk werd uitgesteld. Hulp werd niet geboden bij het verplaatsen en later weer herstellen van mijn woninginrichting.

Telkens wordt daardoor mijn woonruimte beperkt tot een paar vierkante meter. Het onderhoudswerk zelf is niet altijd het meest noodzakelijke. Het hangt er maar vanaf, waarmee de verhuurder de meest voordelige subsidie kan scoren en waar bouwondernemers het meeste smeergeld voor over hebben. Maar altijd wordt aangekondigd dat het huis voor een groot deel leeggeruimd moet worden en daarna wordt het wachten op de uitvoering van het werk.

Ondertussen gaat het leven door. Ik kan goed kamperen, maar midden in de chaos van mijn eigen half afgebroken woonruimte slapen op een matrasje op de grond is geen pretje. Veel spullen onbereikbaar, een computer op een paar dozen gezet, omdat ik toch elke dag mijn eten moest koken en doorwerken omdat mijn bedrijf moest doorlopen.

Wetgeving

Volgens de wet moet de ik de verhuurder toegang verlenen, maar volgens de wet moet de verhuurder ook vervangende woonruimte bieden. Dat werd hier nooit gedaan.Steeds moeilijker vind ik het om te herstellen van zo´n inbruik op mijn leefomstandigheden, dus heb ik de laatste keer dat de verhuurder mijn huis in wilde, maar helemaal niet gereageerd. Buren die wel iemand binnen lieten, kregen na inspectie van de woning te horen dat ze tegen betaling een deur, kraan, toilet of keukenblok konden laten vervangen. Ik heb dat aan mij voorbij laten gaan. De huurverhoging na de “renovatie” betaal ik noodgedwongen wel.

Pastei

Met korstdeeg pastei zou dat niets te maken hoeven hebben, als ik niet in de voortdurende chaos mijn recept voor korstdeeg was kwijtgeraakt en mijn gasoven niet goed meer durf te gebruiken sinds het aanrechtblok in de  kamer is vervangen door iets dat niet tegen warmte en niet tegen vocht kan. Van pasteitjes maken kwam dus niets meer terecht. Ik probeer de chaos te herstellen en leef ondertussen zo goed als dat kan door.

Recept

Nu kom ik in een kringloopwinkel regelmatig van die kleine apparaatjes tegen waarmee taartjes en pasteitjes gebakken kunnen worden. Van een lezer kreeg ik het recept voor pasteideeg, dat waarschijnlijk ook oorspronkelijk bij Kenwood vandaan kwam.

Korstdeeg pastei:

  • 450g meel
  • 5ml (één theelepel) zout

samen zeven in de Kenwood Chef kom  en mengen met

  • 225g vet in blokjes

De lezer gebruikte een mengsel van varkensvet en margarine. Zelf gebruikte ik het overtollig vet dat ik van de soep afschepte. Harde boter is ook goed. Vloeibaar vet werkt niet goed.

Mix meel en vet op de laagste snelheid in de deegkom, totdat het lijkt op broodkruim. Voeg dan geleidelijk toe:

  • 80ml koud water

Meng het water op de laagste snelheid door het deegmengsel. Stop als het water helemaal is opgenomen.

Laat dan het deeg even rusten in de koelkast. Vorm een bal en rol die uit. Steek er rondjes van uit, vullen met zoete of hartige inhoud, dubbelvouwen of 2 vellen op elkaar leggen, aan de randen dichtknijpen en in de oven bakken:

Ongeveer 200˚C, stand 6 voor gasovens, afhankelijk van de vulling.

Aanpassing

Voor mij is de hoeveelheid die met 450 gram meel wordt gemaakt een beetje veel. Ik herinner me dat ik mijn Kenwood recept van destijds omrekende naar de helft of minder. Of ik woog de hoeveelheid van de soep afgeschept vet en paste aan de hand daarvan de rest van het recept aan. Dat vet verzamelde ik in een doosje in de vriezer. Restjes die als vulling konden dienen gingen in een ander diepvriesdoosje. In het deeg van mijn eigen Kenwood recept was ook gaargekookte aardappel verwerkt.

Kortweg is dat gereconstrueerde recept:

  • Neem gelijke delen meel, vet en gare gekookte aardappel.
  • Voeg een mespuntje (of meer naar smaak) zout toe aan het meel.
  • Zeef meel en zout in de deegkom van de keukenmachine.
  • Voeg de gekookte aardappel toe en meng op lage snelheid.
  • Verdeel het vet in stukjes, meng op lage snelheid door het meel-aardappel mengsel.
  • Meng op lage snelheid geleidelijk wat koud water bij, tot een homogeen deeg.
  • Laat het deeg rusten in de koelkast.
  • Rol het uit en maak er deeglapjes van.
  • Vullen met hartige of zoete vulling.

Voor het deeg gebruikte ik in plaats van aardappelen ook wel eens een restje aardappelpuree. Omdat hier al melk en boter in gemengd is, moet er dan minder water en vet gebruikt. Anders wordt het mengsel te nat.

Zorg dat ook de vulling niet te nat wordt. Ik gebruikte meestal een hartige vulling van groenten, vlees en weinig dikke gebonden saus. Als zoete vulling kunnen vruchten gebruikt, waar eventueel wat suiker aan toegevoegd wordt. Bij appelvulling gedroogde rozijnen toevoegen, wel gewassen, niet geweld. Dat neemt het appelvocht op.

Bakken

Bij gebruik van een oven is het aan te raden om bakpapier op de ovenplaat te gebruiken. De pasteivormen kunnen naar willekeur gekozen. De warmte die de oven afgeeft is mooi meegenomen in de winter. Bakken op 200˚C, stand 6 voor gasovens.

Zomers is het elektrisch apparaatje prettiger, omdat het de omgeving niet zo veel mee verwarmt. Wel moet de ondergrond hittebestendig zijn, of beschermd met een siliconen bakmat. In zo´n elektrisch apparaatje moet het deeglapje precies de goede maat hebben om in de vorm te passen. Bakken volgens aanwijzing van het apparaat.

Over het apparaatje schrijf ik later.

 

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Korstdeeg pasteitjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: