OEKO

Hoe öko is Oeko-Tex?

Hoe öko is Oeko-Tex? Ik weet het niet, maar het staat tegenwoordig overal op. Zeeman had Oeko-Tex mouwloze tricot zomertops, of in gewoon Nederlands, katoenen hemden. Een pretentieloos model van een soepele fijne tricot die lekker zacht aanvoelt.

Die stof zie ik nooit per meter te koop, dus zelf maken betekent genoegen nemen met synthetische stoffen of een groffe katoen. Die zachte tricot leek me wel lekker voor de warme dagen. Ik kocht een zwarte en een marine-blauwe, want andere kleuren waren er niet in mijn maat.

Aanpassing

Natuurlijk was de pasvorm niet perfect voor mij, het is tenslotte confectie. Maar een grote maat heeft genoeg ruimte voor aanpassingen. Even afgemeten en dan de lockmachine gepakt en buiten op de tuintafel gezet. Een verlengsnoer afgerold en aangesloten. Het voetpedaal op een zak potgrond bij wijze van stabiele ondergrond.
 
Dan een paar nieuwe klossen Oeko-Tex garen in de bijpassende kleuren gepakt. Vorig jaar kocht ik ze bij Lidl, die de grote klossen voor de lockmachine in de aanbieding had. Op het etiket stond: Oeko-Tex 100 % polyester. Hoe Öko kan polyester zijn? De website maakt mij dat niet duidelijk.
 

Maar dat garen heb ik al eens eerder gehad, het laat zich goed verwerken, breekt niet, is mooi gelijkmatig en glad, geeft dus geen problemen bij het naaien.

Een andere kleur inrijgen op de lockmachine heb ik al vaak gedaan, dus dat is ook geen probleem: Oude draad bij de klos afknippen, nieuw garen vastknopen aan het oude, en door de machine laten lopen tot de knoopjes bij de naalden zijn aangekomen. Vlak vóór de naald afknippen, nieuwe draden door de naald halen en de machine is klaar voor de klus.

Soms gaat de draad als vanzelf door het oog, maar andere keren wil het niet lukken. De draad wilde dit keer alle kanten op, behalve door het oog van de naald. Als ik het draadeinde recht vóór het oog had, maakte de draad een bochtje naar links of naar rechts, naar boven of onder, alles behalve rechtdoor. Voor die momenten heb ik een hulpmiddeltje, een klein apparaatje dat de draad door de naaldoog duwt. Achter de naald pak ik de draadlus op met een pincet. Klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar dat is het niet.
Het simpele hemd zonder figuurnaden was in de confectiefabriek zo in elkaar gezet, dat de zijnaad als laatste gesloten werd. Voor confectie heel gebruikelijk. Die zijnaad moest ik een stukje innemen, wat met een lockmachine snel is gedaan.
 
 
Alles stond klaar om te beginnen. Ik zat op een half-zonnig plekje op mijn tuinbank onder de notenboom. De kat was op het kussen naast me gaan liggen en kroop snorrend tegen me aan.

Probleem

De machine sneed netjes een halve centimeter af, maar naaide niets. Vreemd, ik had de machine helemaal in orde weggezet, hij zou het moeten doen. Misschien toch verkeerd ingeregen? Dan maar eens helemaal opnieuw inrijgen. Elke draad stuk voor stuk nagelopen. Toch wilde het niet.

De draadspanning was normaal ingesteld, maar ik voelde een veel te hoge spanning op 1 van de draden. Ik zette de knop op nul, maar nog steeds gaf die draad niet mee.

Helemaal loshalen van die draad gaf zicht op de oorzaak: Er zat een knoopje in die draad. Onverwacht, want daar had ik de draad niet aan elkaar geknoopt, maar in de fabriek doen ze precies hetzelfde als ik thuis doe. Aan het einde van een draad wordt het begin van de volgende draad geknoopt en dan draait het proces weer verder. Pech voor mij, dat ik die knoop op mijn garenklos heb, maar zo gebeurt dat nou eenmaal in het productieproces.

Probleem opgelost?

Probleem opgelost, dacht ik, maar nog steeds wilde de machine niet goed naaien. Weer alle draden nagekeken. Er zou nog een klos met een knoopje kunnen zijn. Draad voor draad alles nagelopen, maar alle draden waren goed. Dan maar eens naar youtube, om te zien of mijn manier van inrijgen echt de goede is. Er zijn genoeg demonstratie filmpjes te vinden, waarin alles wordt uitgelegd. Om het goed te zien moest ik naar binnen. Jammer van het mooie weer.
Ik heb goed gekeken. Alle draden weer los gehaald, alle draadspanning op nul gezet, differentieel op Neutraal, rolzoomfunctie uit, mes in snijpositie, dan weer alles heel secuur ingeregen, dan de draadspaning weer normaal ingesteld en opnieuw geprobeerd te naaien. Maar nee. Weer wilde het niet.
 
Nu ging ik aan de machine twijfelen. Ik heb die al vele jaren in gebruik. Het is een oude machine, die me nog nooit in de steek heeft gelaten, maar er komt een dag dat er een onderdeeltje versleten kan zijn.

Mijn machines houd ik altijd goed schoon en geolied. Messen heb ik al eens vervangen en reservemessen heb ik in huis. Maar voor deze machine zijn ook de “loopers” te koop. Dat zijn de twee armpjes waarmee de machine draden rond de naden vlecht. De prijzen in Nederland zijn van dien aard, dat de oudere machines niet meer gerepareerd worden. Maar in China blijken ze te koop voor rond de 10 euro een setje. Bestellen, dus.

Soms is zo´n bestelling 10 dagen onderweg, maar het kan ook 3 maanden duren voordat het pakje wordt afgeleverd en bij de Nederlandse sorteercentra raken opmerkelijk veel pakjes zoek. Gelukkig heb ik een reserve lockmachine, die ik voorlopig kan gebruiken. Al lange tijd twijfel ik of ik die tweede lockmachine moet gaan verkopen, maar tot nu toe heb ik dat niet gedaan. Ik kon de machines nu dus verwisselen.

Laatste poging

Weer buiten zag ik dat de kat allang genoeg had van mijn onrustige heen en weer geloop en was vertrokken. Maar ik kon toch niet opgeven. Vóórdat ik de machine ging opbergen, wilde ik nog 1 ding proberen. De naalden, die nog perfect recht en in orde leken, heb ik vervangen. Dit keer wilde de draad vanzelf door het oog, zonder dat ik er een hulpmiddel bij nodig had. En naaien ging ook weer prima.

Naalden, loopers en messen

Met de loopers is dus niks mis, het probleem zat in de naald. Gelukkig heb ik er genoeg in huis. Die bestelling van het loopersetje kan niet afgezegd, maar eigenlijk ben ik blij dat die onderdeeltjes besteld zijn. Mochten ze echt ooit versleten zijn, dan heb ik de messen en de loopers al liggen.
Het hempje was daarna snel op maat gemaakt. Een in Maleisië gemaakte halspas in zwart met goud heb ik opgespeld, vastgeregen en daarna met de naaimachine vastgestikt. Zo heb ik toch een zacht katoenen zomertopje, dat me beter past en er leuker uitziet dan de simpele confectie van Zeeman. Op het blauwe hempje zet ik een witte halsversiering, ook uit Maleisië.

Of die OEKO is? Dat weet ik niet.

 

Handleiding Bernette 234 Nederlands

Handleiding Bernette 334 serie

catalogus met onderdelen nummers

naaimachine en lockmachine opbergen

 

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “OEKO”

  1. Zo heb ik het ook: bij iedere machine 1. Ik heb maar 2 gebruikte machines: de naaimachine en de lockmachine. De lockmachine heb ik nog niet zo lang, een paar jaar pas. Ik vind het een heerlijk ding, maar hij vraagt een soort onverschrokkenheid. Het is allemaal net even ingewikkelder dan de naaimachine. Of misschien is dat het niet eens maar is het alleen maar het nieuwe. Met de gewone naaimachine ben je opgegroeid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: