Spaargeld zonder waarde

omdat de overheid dat wil

Geld heeft geen waarde. We doen maar alsof.

youtu.be/kbCvUjaLWNA

De muntjes zijn allang niet meer van goud of zilver. Het papier is met plaatjes bedrukt, maar niemand zou het aanschaffen om  de mooie afbeeldingen of de waarde van het papier.

Geld is een ruilmiddel. Op eilanden in de Stille Zuidzee werden schelpjes op de zelfde manier gebruikt voor koop en verkoop van alles wat echt waarde heeft. Munten en papier hebben ook daar de schelpen vervangen.

Echte ruilhandel in goederen en diensten bestaat ook nog steeds. Volkstuinders ruilen nog wel eens een paar tomaten voor een krop sla. Soms wil iemand voor een klusje beloond worden met een kratje bier. Maar een ton aardappelen wordt meestal geruild voor geld, waarmee de bedrijfshypotheek wordt afgelost en de dagelijkse boodschappen betaald.

Ooit kon geld ingeruild voor goud en zilver, maar dat doet geen enkele bank meer. De goudreserves die nationale banken vroeger nog aanhielden als tegenwaarde van de nationale munt, die zijn er niet meer. Er is dus geen andere waarde dekking, dan het vertrouwen dat mensen hebben in de waardering van dat papier en de muntjes.

youtu.be/o4zqU47dGj4&w

Valt dat vertrouwen weg dan verliest geld waarde. Dat gebeurt steeds vaker en lijkt een blijvend probleem. Ook zonder economische problemen kan ineens blijken hoe waardeloos de stukjes papier en metaal zijn.

Regeringen maken geld waardeloos

Bij invoering van de euro konden guldens in Nederland een beperkte tijd ingewisseld voor euro´s. Wie later nog geld terugvond in een vergeten spaarpot kon met dat oude geld niets meer. In Frankrijk werd de Franse franc nog lang geaccepteerd als wettig betaalmiddel en kon het ingewisseld tegen eurobiljetten. Daarna werden nog in sommige Franse winkels die oude francs als betaling aangenomen.  Maar uiteindelijk wil niemand dat oude geld meer en is het waardeloos. Alleen maar, omdat regeringen besloten het waardeloos te maken.
youtu.be/al72PDkDJm4&w
Kortgeleden werd een deel van het papiergeld ongeldig verklaard door de overheid van India.

Spaarcenten van een kind geweigerd

In een Nederlandse kringloopwinkel zag ik dat een kind wilde betalen met de inhoud van een spaarpot. Alle muntjes van 20 en 50 cent werden uitgeteld, maar de 1 cent muntjes werden niet geaccepteerd. Het is een wettig betaalmiddel, maar de overheid staat toe dat het muntje wordt geweigerd.
Het bedrijf dat de volledige winkelvoorraad gratis krijgt geschonken, weigert spaarcenten van een kind als betaling aan te nemen. 

Het blijft niet bij afschaffing van een muntstuk.

Uit roulatie nemen van 500 euro biljetten is al aangekondigd. Daarmee maakt de overheid zich net zo onbetrouwbaar als iemand die geld leent en daarvoor een schuldbekentenis tekent, maar die later niet meer erkent. Omdat Nederland geen eigen munteenheid meer heeft, is afschaffing van een betaalmiddel alleen mogelijk als dat in heel Europa wordt gedaan.

Die andere Europese landen zijn al bezig met beperking van de geldigheid van  contante betalingen. Onroerend goed mag in België al sinds 2014 helemaal niet meer contant betaald worden, ook de aanbetaling niet. Bedrijven mogen in België sinds april 2012 maximaal 5000 euro contante betaling aannemen. Eerder was dat maximum nog 15000 euro. Sinds 1 januari 2014 is het maximum in België 3000 euro aan contanten, ook bij betaling in delen. De Nederlandse regering wil dat betaling van een auto alleen nog per bank is toegestaan en alle contante betalingen vanaf 3000 euro worden verboden per 1 januari 2021. In Frankrijk ligt die grens al op 1000 euro, in Griekenland op 100 euro.

youtu.be/WqXUbKl75x4&w

In Australië is wetgeving in voorbereiding, die alle contante transacties vanaf $10.000- een misdrijf maakt. Daartegen is een protestactie gestart, want de wet laat de mogelijkheid om dat bedrag naar believen te wijzigen.

youtu.be/61KD4eE7BKE&w

Europeanen blijven opvallend stil over de ontwaarding van hun geld.

Het bankbiljet van 500 euro wordt uit roulatie genomen, contante betaalmogelijkheden beperkt. Wie de contanten niet op tijd wisselt, heeft straks spaargeld zonder waarde.

Een meldplicht voor transacties in hoge bedragen geldt hier al lang. Vóór de invoering van de euro werden banken in Nederland al verplicht opnamen en stortingen vanaf 10.000 gulden te melden. Dat werd later gewijzigd in 10.000 euro.

Als reden voor al die beperkende maatregelen wordt altijd aangegeven dat hiermee witwassen van crimineel geld wordt tegengegaan. Maar gewone legale transacties worden hiermee ook belemmerd en bankloos sparen voor een grote aankoop is straks onmogelijk. Fout geld vindt meestal een weg via banken en belastingparadijzen. Wetgeving wordt aangepast aan grote bedrijven die helemaal geen belasting betalen.

Beperkingen voor banken voorkomen niet dat ze ongestraft het geld vergokken dat ze in bewaring kregen. Komen banken in problemen, dan krijgen zij gratis geld dat door de bevolking wordt betaald. Burgers worden beroofd van hun spaargeld en slaaf van de banken gemaakt.

(tekst © Vlierbloesem)

 

 

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Spaargeld zonder waarde”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: