Goedkope volkswoningbouw, slecht beheer

en dure volksgezondheid

In Nederland kan niet gebouwd zonder voorschriften en vergunningen, zoals in dit filmpje. Maar al die regels zijn geen garantie voor veilig wonen.  

In mijn woonwijk lopen opvallend veel stalen heupen en gerepareerde botten rond. Bijna iedereen die ik hier in de buurt spreek, is al eens van de trap gevallen. Het is ook mijzelf al een paar keer overkomen. Gelukkig zonder botbreuken.  

In eerdere woningen had ik nooit problemen met de trap. Wat is er zo anders in deze buurt?

De trap

De meeste huizen hier hebben een benedenverdieping plus 1 etage. Sommige hebben er twee, een enkele heeft er geen. De materialen en maten zijn niet veel anders dan in andere moderne volkswijken. De hoogte van  het plafond in de woonkamer, de lengte van het keukenblok, het aantal elektra aansluitingen en de maten van de traptreden voldoen allemaal aan de minimum normen van het bouwbesluit en de puntentelling voor een maximale huurprijs, in het jaar van de bouw.

De woonkamer is beneden en heeft een plafond hoogte van 2,60 meter. Dat bepaalt de hoogte van de trap, want ook de minimum dikte van de betonvloer ligt vast in bouwvoorschriften. De maten van de traptreden zijn vastgelegd in bouwbesluiten en omdat de trap niet meetelt als woonruimte oppervlak voor de maximum woninghuur, is een standaard trapmodel met maximaal toegestane helling en een bocht naar links of rechts geplaatst. De trap is veilig voor kinderen en lastig voor mensen met een grotere maat dan kindervoetjes. Zo is Nederland volgens de voorschriften volgebouwd. Niks bijzonders dus.

De leuning

Het trappenhuis heeft een  betonnen muur met een trapleuning en daartegenover is een muur van gipsblokken geplaatst, die te zacht is om houvast te bieden aan een leuning. Omdat 1 trapleuning voldoende is volgens de Nederlandse bouwverordeningen, heeft dit type woning nooit een tweede leuning. Omdat de kwaliteit van het gebruikte beton slecht is, komt de trapleuning steeds van de betonmuur los.

Het licht

Beneden grenst aan de trap een kleine toiletruimte met een raampje. Boven de toiletdeur is glas geplaatst, zodat het kleine toiletraam ook het trappenhuis een beetje verlicht. Op een zonnige zomerdag blijft het op de trap schemerig. Daglicht is hier altijd onvoldoende voor goed zicht op de trap, maar er is kunstlicht. Een dubbele lichtschakelaar is verbonden met twee plafondlampen.

Beneden bedient die schakelaar het lampje boven de ruimte tussen toilet en trap en ook de verlichting boven op de overloop naast de trap. Dat is voldoende bij het traplopen naar de verdieping. Boven is alleen een enkele schakelaar aangebracht, die uitsluitend de verlichting boven bedient. Is de verlichting uit, dan kan op de bovenverdieping de overloop verlicht, maar het trapgat beneden blijft donker. Naar beneden lopen gaat altijd van het licht naar het duister.

De verf

De trap is, zoals alle houtwerk in deze woningen, opgebouwd uit zacht vurenhout van de goedkoopste kwaliteit. De trap kiert en het hout heeft scheuren en spleten. De oneffenheden in het hout en het slechte timmerwerk vielen minder op door de keuze voor een afwerking met matzwarte beits. Niet alleen de mindere materiaalkwaliteit wordt hierdoor gemaskeerd. De toch al donkere trapruimte is door die verfkeuze nog donkerder.

De eigenaar

De meeste van die woningen zijn eigendom van een verhuurder, die huurders beperkt in hun woning inrichting. De  huurder is verplicht de binnenkant van de woning te onderhouden, maar werd geen vrije keuze gelaten in wat er op de betonnen vloer mag, hoe de betonnen en gipsen muren worden bekleed, welke verf er gebruikt mag worden. Die zwarte verf is de oorspronkelijke kleur. Huurders mochten daaraan niets veranderen.

Iedere vertrekkende huurder moest de woning in de oorspronkelijke staat opleveren. Andere verf mocht niet gebruikt. De gammele Bruynzeel kasten van geplastificeerd spaanplaat stortten in als je iets op de planken zette. Toch moesten ze blijven en  bij vertrek in nieuwstaat opgeleverd. Een lelijk stuk spaanplaat, dat een symbolische afscheiding vormde tussen keukenblok en woonkamer, werd aan elke vertrekkende huurder voor een hoog bedrag in rekening gebracht. Afbrokkelen van het slechte materiaal werd de bewoners aangerekend. Zo verdienden de woning inspecteurs er een centje bij. Bewoners wisten dat verbeteringen aan de woning tegen hoge kosten weer zouden worden verwijderd en lieten de zwarte verf dus maar ongemoeid.

De wet

Wettelijk is er inmiddels iets veranderd. Die verschrikkelijke kasten zijn niet meer verplicht, dus verdwenen die ondingen vaak naar het grof vuil. Vertrekkende bewoners mochten ze in de woning achterlaten maar waren dat niet langer verplicht en de verhuisboete werd voortaan opgelegd in de vorm van schoonmaak kosten, nadat de woning inspecteur schielijk een paar zwarte vegen plaatste.

De voorgeschreven verfkleur werd ook gewijzigd. De zwarte en bruine woningdecoratie was in de loop der jaren uit de mode geraakt, dus verplichtte de verhuurder voortaan de woning helemaal wit geschilderd achter te laten. Goedkoop voor de verhuurder, onredelijk belastend voor de huurder.

Ik heb nog geprobeerd die kleurbepalingen in het huurreglement gewijzigd te krijgen, in de tijd dat het verhuurbedrijf een woningbouwvereniging was met leden en een ledenraad. Later werd dit bedrijf een woningcorporatie. Een stichting als verhuurbedrijf zonder democratische structuur, maar met meer wettelijke privileges dan een gewone huisjesmelker.

Een advocaat leerde me dat een verhuurder tegenwoordig alleen maar mag verlangen dat een woning veegschoon wordt opgeleverd. Gelukkig is de verhuurder toch een beetje beperkt door de wet.

Mijn verbeteringen

Nu de verhuurder wat minder kan belemmeren, heb ik besloten de veiligheid van de trap in mijn woning te verbeteren.

Met een gewone hotelschakeling, die boven en beneden te bedienen is, ga ik de verlichting verbeteren. Meestal wordt dat al direct bij de bouw van een moderne woning aangebracht, maar het was destijds goedkoper dat niet te doen. Wettelijk  voorgeschreven is het niet, maar veiliger is het wel, als ik van boven naar beneden lopend niet in het duister stap. De nodige aanpassing van de bedrading moet ik nog uitzoeken.

De deur naar het trappenhuis heb ik nu gesloten en de bakjes kattenvoer beneden gezet, want ik wil niet dat er poezenvoetjes door de verf gaan lopen. De eerste halve traptreden zijn geschilderd. Komende dagen doe ik de rest. De donkere trap verander ik van stemmig zwart naar zonnig geel.

Een andere voorziening zit ook in de planning.  Dat lees je hier.

In het filmpje een heel bijzondere zelfbouw woning, die zeker niet zou voldoen aan de bouwvoorschriften in Nederland. 

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Goedkope volkswoningbouw, slecht beheer”

  1. De woningbouwverenigingen hadden nog iets van idealisme. Maar de woningcorporaties zijn ordinaire huisjesmelkers. Het verschil met de ouderwetse commerciele huisbaas van vroeger, is dat zij voor de woningen niets hebben betaald. Dat is het nieuwe schijnkapitalisme. De gemeenschap betaalt de kosten, de corporatie strijkt de winst op. En het verhaal dat de corporaties te weinig geld hebben is een grote leugen. Ze betalen het hogere personeel te veel, smeren nog wat weg bij bouwbedrijven en doen onzinnige uitgaven. Zo komt het geld wel op. De huurders moeten er voor bloeden. Als ze dan nog tekort komen vult de staat het geld wel aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: