Aanslagen 2020

gemeenten en waterschappen

Elk jaar krijgen Nederlanders weer honderden euro´s te betalen aan gemeente- en waterschapsbelastingen. Wie een riant inkomen heeft zal daar geen moeite mee hebben. Mensen met een laag inkomen kunnen er serieus door in problemen komen.

Maar soms is daar een oplossing voor.

Gemeentebelastingen worden steeds hoger, omdat de landelijke overheid steeds meer verantwoordelijkheden en kosten afschuift op gemeenten. Bij de berekening van inkomstenbelasting wordt rekening gehouden met de hoogte van het inkomen. Maar de heffingen van gemeenten en waterschappen worden berekend op basis van het aantal bewoners van een woning en de geschatte waarde daarvan. Ook als mensen helemaal geen eigenaar van die woning zijn en huur betalen. Het is dus een heel oneerlijke belasting voor de lagere inkomens.

Maar wie heel erg weinig heeft, mag soms kwijtschelding vragen. De regels voor kwijtschelding zijn onduidelijk, onlogisch en oneerlijk ten aanzien van veel burgers. Daarom is het goed om je hierover op tijd te informeren en te zorgen dat je kunt voldoen aan de onredelijke eisen.

Eerder beschreef ik al eens hoe die aanslagen en de kwijtscheldingsprocedures werken. Het is belangrijk om de steeds veranderende normen op tijd uit te zoeken.

Armoede bureaucratie

Elk jaar veranderen de normen waaraan je moet voldoen. Die normen worden nooit bijtijds bekend gemaakt. Je kunt een inschatting van de normen maken door de meest recent gepubliceerde normen en cijfers goed door te lezen. Meestal zijn dat gegevens van 1 á 2 jaar geleden. Veel gemeenten en waterschappen laten de aanslagen innen door een bedrijf dat als enig doel heeft, zo veel mogelijk geld op te halen: GBLT.

GBLT normen

Dat bedrijf publiceert altijd verouderde normen, maar het geeft je een indruk waar je aan moet voldoen:

Financiële gegevens

De aanslagen komen pas in het komende voorjaar. Maar de cijfers die gemeenten, waterschappen en GBLT gebruiken, zijn jouw banksaldo van 31 december dit jaar en 1 januari volgend jaar, plus de inkomsten en uitgaven op je bankafschriften over 2 tot 3 maanden voorafgaand aan het kwijtscheldingsverzoek.

Bij de belastingdienst wordt je inkomen opgevraagd en het saldo van je bankrekeningen. De dienst inkomstenbelastingen krijgt van jouw bank het saldo dat je op 31 december op je betaalrekeningen en je spaarrekeningen hebt staan. Ook het saldo per 1 januari wordt doorgegeven. De belastingdienst geeft dat weer door aan de diensten die de heffingen innen voor gemeenten en waterschappen, dus ook aan GBLT. Die krijgt ook inzage in de toeslagen die je krijgt, zoals de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Hoewel ze die gegevens dus al hebben, moet je het ook nog zelf invullen op het aanvraagformulier voor kwijtschelding en je moet kopie bewijzen meesturen. Via RDW en belastingdienst krijgen ze ook de gegevens over je auto of ander motorvoertuig, als je die hebt.

Je krijgt geen kwijtschelding als de optelsom van al je bankrekeningen boven een bedrag uitkomt van de optelsom van :

 • Eén maand huur volgens normbedragen, dus niet het bedrag dat je werkelijk moet betalen.
 • Eén maand ziektekostenpremie, waar de zorgtoeslag van wordt afgetrokken.
 • De maximale aanspraak kindgebonden budget van één maand.
 • Het normbedrag dat jouw gemeente voor jouw huishouden gebruikt.

Normbedragen

Om zo veel mogelijk kwijtscheldingsverzoeken te kunnen afwijzen hanteren verschillende gemeenten weer andere normen en rekenen ze niet de werkelijk te betalen bedragen. Daarvoor hebben ze normbedragen verzonnen.

Dat is lastig, want iedereen moet de hele huur betalen en de volledige ziekteverzekeringspremie, maar als de totaal verschuldigde bedragen op iemands rekening staan, wordt kwijtschelding geweigerd.

Toch moet straks van die bankrekening moeten overgeboekt. Het geld apart houden om contant te betalen kan vaak niet, omdat die bedrijven geen personeel hebben dat contant geld mag aannemen en administreren. De bescherming van huurders is in de afgelopen jaren al zo ver afgebroken dat een woningverhuurder al na enkele dagen achterstallige huur een deurwaarder mag inschakelen en bij 1 maand huurachterstand een huurder al de woning uit mag zetten. Dat geeft dus problemen.

Alle bezittingen worden meegerekend als vermogen en kunnen reden zijn voor afwijzing van een kwijtscheldingsverzoek. De aanvrager mag geen auto hebben, tenzij die héél weinig waard is. Ook geld dat moet gereserveerd om rekeningen te betalen, zoals de €385- per persoon verplicht eigen risico bedrag voor de verplichte ziektekosten verzekering, wordt  gerekend tot het vermogen en daarvan moet de aanvrager de heffingen betalen.

Sparen voor een dure noodzakelijke aanschaf, zoals een traplift of scootmobiel, is niet mogelijk. Spaargeld wordt gezien als vermogen dat aan de heffingen van gemeente en waterschap betaald kan worden. Al met al ingewikkelde materie. Daar kun je het beste ver van te voren alle gegevens van opvragen, zodat je een beetje kunt inschatten hoeveel geld op de bank mag staan om kwijtschelding te kunnen krijgen.

Van de bankrekening betaal je dan alleen de dingen die niet contant betaald kunnen worden. Voor de boodschappen neem je nu al contant geld op. Dan hoef je straks niet te verhongeren.

Noodzaak

Niemand hoeft zich te schamen voor het aanvragen van kwijtschelding. Het is niet gelijk aan de illegale belasting ontduiking en ontwijkingsconstructies van grote bedrijven en mensen met een hoog inkomen. Wie voldoet aan de eisen voor kwijtschelding, heeft het al financiëel moeilijk. Die kwijtschelding is echt nodig.

Vraag je geen kwijtschelding terwijl je tot de laagste inkomens behoort, dan zul je betalingsverplichtingen zoals huur, verzekeringspremie, energiekosten, het verplichte eigen risico van €385- per persoon per jaar, niet kunnen voldoen. Je moet die kwijtschelding dus echt aanvragen. Dat is noodzaak. Vraag je het niet aan, of wordt het je geweigerd, dan dreigen al snel deurwaarderskosten, huisuitzetting en een gedwongen zwerversbestaan.

Je moet de regels kennen om er aan te kunnen voldoen en een beetje met je geld kunnen jongleren om ondanks die onmogelijke regels toch je recht te krijgen. Zo was de kwijtscheldingsregeling oorspronkelijk niet bedoeld, maar zo is het geworden.

Grote bedrijven en mensen met een hoog inkomen laten uitzoeken hoe ze zo weinig mogelijk belasting hoeven betalen. Verlagen van het banksaldo, door contant geld op te nemen en rekeningen vooruit te betalen, doen zij op advies van hun fiscalist. Mensen met een laag inkomen hebben die hulp niet. Maar voor hen is het bittere noodzaak.

Om te overleven moeten Nederlanders met een laag inkomen zich wapenen tegen de bureaucratie die commercieel is uitbesteed. Geld voor boodschappen moet je nu al contant opnemen en bewaren voor de boodschappen die je straks moet betalen. Kosten die in januari verschuldigd zijn, betaal je met een overboeking in december. Zo kun je aan die onmogelijke rekensommen voldoen zonder honger te lijden en dakloos te worden, terwijl je banksaldo toch geen reden hoeft te zijn voor afwijzing van de kwijtscheldingsaanvraag. Bezoek van deurwaarders en dreiging van huisuitzetting moet je zien te voorkomen. Overleven is een kunst.

Voorzorg

Rekeningen vooruit betalen en boodschappengeld contant opnemen zul je de eerste maanden van het jaar moeten blijven doen. Hoe lastig dat ook is. Want bij die kwijtscheldingsaanvraag moeten de kopie bankafschriften over 2 tot 3 maanden bijgevoegd. Die worden bekeken op inkomsten en uitgaven en de hoogte van je saldo.

Het maakt ze niets uit of je spaart voor een traplift of een scootmobiel, het verplichte eigen risico van de ziektekosten verzekering, een verhuizing, nieuwe vloerbedekking of een nieuwe jas. Alles wat je bezit telt als vermogen.

Contant

Zoek van te voren uit waar je nog terecht kunt met contant geld en hou er rekening mee dat dure verplichtingen (zoals het betalen van je traplift) in 2020 niet meer betaald mogen worden met contant geld. Tenzij je tweedehands koopt van een privé persoon. Na de kwijtscheldingsprocedure moet je dus direct weer op je dure bankrekening gaan sparen.

Lees ook:

Alweer een aanslag

Consumentenbond:  Contant geld

Spaargeld zonder waarde

Aanslagen

De Kafka Bank

(tekst © Vlierbloesem)

 

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Aanslagen 2020”

 1. Ik hoop dat ik er iemand mee kan helpen.
  Vroeger ben ik vaak afgewezen omdat ook nog de studiefinanciering moest afbetalen. Je kreeg dan alleen bericht dat het kwijtscheldingsverzoek was afgewezen, maar nooit waarom. Dat is gelukkig verbeterd. Nu help ik mensen bij het invullen van het kwijtscheldingsverzoek. Die worden ook wel eens afgewezen om een rare reden, maar daar kun je bezwaar tegen aantekenen. Met die procedure help ik ook.

  Like

  1. Leuke materie is is dit niet. Maar ik probeer aan te geven hoe grotere ellende voorkomen kan worden.

   Voor grote bedrijven zijn er speciale afspraken met de belastingdienst, zodat ze minder hoeven betalen dan kleine bedrijven. Voor mensen met een hoog inkomen zijn bijzondere regelingen en allerlei truukjes om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen. Maar voor mensen met de laagste inkomens zijn er vooral boetes en beperkingen. Moeilijke en onredelijke regels. Daar moet je op tijd rekening mee houden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: