Snoeien en snipperen

als je wat minder kracht hebt

In de tuin is altijd wel wat te knippen en snipperen. Jarenlang deed ik alles op spierkracht met handgereedschap. Hoe handig is elektrisch tuingereedschap? 

Ik schreef al eerder over mijn beperkte handkracht en tillen is ook niet mijn sterkste kant. Toch kan ik met de juiste hulpmiddelen nog heel wat verzetten.

Scharen

Snoeischaar en grasschaar gebruik ik nog steeds. Met de grasschaar oogst ik bladgroenten. Met een handzeisje gaat het ook, maar de grasschaar is handiger. Helaas zijn er veel slechte grasscharen in de handel. Dat merk je pas als je het ding uit de dichtgesealde verpakking haalt en dan willen winkeliers het nutteloze product niet meer terugnemen. “Zo kan het niet meer verkocht.”  beweren ze dan, maar ze verkopen doodleuk wel een verpakking met een nutteloos prul.

Gelukkig kon ik een goed werkend exemplaar vinden bij Action. Die zat niet onbereikbaar verborgen in overbodig plastic. In de winkel knipte ik er moeiteloos een kartonnen prijskaartje mee doormidden. Test geslaagd. Die schaar gebruik ik nu al jaren, maar nooit voor gras.

Gras heb ik liever niet, zolang ik geen grazers meer heb. Een gazon bijhouden met een grasschaar is een heel grote opgave. De meeste mensen gebruiken daarvoor een grasmaaier. Eén met opvangbak is ook handig om afgevallen blad op te ruimen. Het blad wordt door de messen opgepakt en vermalen, in de opvangbak verzameld en dan kan het zo op de composthoop. Ik had een goede Qualcast grasmaaier die zichzelf voortbewoog, zodat maaien met dat zware stalen apparaat toch licht werk was. Maar iemand leende de opvangbak en zonder werkt het niet goed. De maaier bleef te lang wachten en is helaas overleden. Het meeste blad laat ik nu maar liggen waar het valt.

Gewoon op spierkracht knip ik nog veel. Wel met tuinhandschoenen aan, om blaren, stekels en doorns te vermijden. Tuinkruiden pluk ik met een klein bloemenschaartje of een kleine snoeischaar. Een gewone snoerschaar blijft onmisbaar in de tuin. Slijtage is onvermijdelijk. Het is geen luxe om elk jaar een nieuw exemplaar aan te schaffen. Van struiken en bomen zijn sommige takken voor mij te hoog of te dik geworden. Gelukkig is daarvoor ook handig gereedschap.

Telescopische takkenschaar

Een snoeischaar op een lange steel waarvan de bek via een touwtje op handkracht wordt gesloten, werkt beter dan een gewone snoeischaar en een ladder. Het is veiliger, omdat op de ladder klimmen toch altijd een val risico betekent. Het mechanisme wordt met de kracht van de hele arm benut, zodat je meer kracht kunt zetten. Het is een goed hulpmiddel. Op de lange steel zit een takkenzaagje gemonteerd. Voor sommigen zal dat handig zijn, maar ik vind het in de weg zitten bij het knippen en te wiebelig om te zagen. Het kan er ook af.
Eerst had ik een zwaar stalen exemplaar. Later kocht ik er 1 van lichtmetaal met een iets handiger mechanisme.
Prijs van mijn eerste exemplaar (die blauwe) was €15,- . Het betere lichtmetalen model was €35,- in de aanbieding gekocht voor €19,99.

De Florabest “Telescopische boomschaar” lijkt er op.
Prijs is in de Lidl webshop €17,99.
 • Deze telescopische boomschaar knipt verse takken tot Ø30 mm.
 • Met het zaagje kunnen dikkere takkken gezaagd, maar mij lukte dat niet.
 • Deze boomschaar heeft een katrolsysteem wat minder handkracht vergt.
 • Trek aan het touwtje om de schaar dicht te knijpen.
 • Het lemmet is voorzien van ILAFLON® antikleeflaag en een veiligheidssluiting

Materiaal

Carbonstaal, PP


Afmetingen

160-265 x 17 x 3,5 cm (l x b x h)

Zaagblad: 36 x 4,5 x 0,1 cm (l x b x h)

Steel: Ø2,8 cm


Gewicht

1,9 kg


Ze werden voor mij op den duur toch te zwaar in gebruik.
De elektrische accu-takkenschaar van Lidl werkt met het zelfde principe. Het touwtje is hier vervangen door een staalkabel, de handkracht door een elektromotortje en een accu. Elke verse tak waar de bek van deze schaar omheen past, kan het mechanisme aan. Het is een zwaar stuk gereedschap, maar ik til het makkelijk als ik het op mijn schouder leg. Bij de struik of boom die gesnoeid moet worden, leg ik de haak van dit gereedschap op een tak, dan manoeuvreer ik de bek van de tang om de af te knippen tak heen. Knippen kost met dit apparaat geen kracht. Twee knoppen van het apparaat indrukken en de bek sluit zich langzaam maar krachtig om de tak en knipt die door. Het werkt goed, makkelijk en efficiënt. Er wordt een 20 Volt 2 Ampere  accu en een lader bijgeleverd. Voor meer kracht en uithoudingsvermogen heb ik er een 4 Ampere accu bij gekocht.
Hier is de handleiding.

PARKSIDE® elektrische accu-takkenschaar  PALA 20-Li A1 IAN 315642
Prijs €89,99 in de aanbieding gekocht voor €59,99 zonder accu. Een sterkere accu bestelde ik er extra bij.
Update:  
Van andere merken zijn  alleen kortere scharen te koop voor een hogere prijs. Deze is echt beter, maar helaas is deze schaar al lange tijd bij Lidl uitverkocht. Als veel kopers er naar vragen bij Lidl, komt deze handige schaar misschien opnieuw in de Lidl Webshop te koop.  Dat is ook gelukt met andere handige artikelen.
 • Deze accu-takkenschaar heeft een telescopische steel met ca. 40 cm verstelbereik met snelspanner, waardoor je kan knippen tot een hoogte van 3 meter
 • Met ergonomische antislip-greep met veiligheidsschakelaar
 • De 2 Ampere batterij is bruikbaar met alle apparaten van de serie “Parkside 20 V”
 • Een 4 Ampere batterij is bij die serie als extra te koop.

Technische specificaties

Accu: 20 V Lithium-Ion – 2Ah, wordt bijgeleverd met lader.

Snijdikte voor verse twijgen tot ca. 32 mm

Snijdikte voor droge takken tot ca. 28 mm (afhankelijk van de houtsoort)

Laadduur: 60 minuten


Afmetingen

Takkenschaar met batterij: 160,6 x 15,1 x 8,5 cm (l x b x h)

Takkenschaar zonder batterij: 153,9 x 15,1 x 8,5 cm (l x b x h)

Kabellengte: 150 cm


Gewicht

Takkenschaar met batterij: ca. 3,54 kg

Takkenschaar zonder batterij: ca. 3,15 kg

Heggeschaar

Een ouderwetse heggeschaar op spierkracht heb ik al lange tijd niet meer gebruikt. Die verving ik jaren geleden al voor een elektrisch exemplaar. Dat ziet er uit als de bek van een zwaardtandvis en is eigenlijk een heleboel kleine sterke schaartjes op een rij. Merk is Peugeot, type ben ik vergeten. Voor mij goed hanteerbaar omdat het niet erg groot en zwaar is. Maar een buurtgenoot leende het en gaf het terug met een missende tand, waar hij natuurlijk niets vanaf wist. Gereedschap moet je niet uitlenen.

Na het verliezen van een tand sleet het ook gewoon door gebruik. Buurman kocht een nieuwe en gaf die aan mij. Een veel betere, vond hij, want die was groter. Voor mij is dat niet zo heel geschikt. Gereedschap moet niet te zwaar zijn, dan wordt het gevaarlijk.

Voor zichzelf kocht die buurman een heggeschaar en nog een heleboel ander gereedschap met benzine motor. Nog groter en zwaarder. Daarmee snoeide hij de heg in zijn tuin, in mijn tuin en in de tuinen van nog een aantal andere buren. Prima geregeld. Totdat het zware gereedschap ook voor hem te zwaar werd. Het nadeel van tuingereedschap met benzinemotoren is lawaai, stank en gewicht. Behalve het zware gereedschap moet ook nog een tankje met benzine getild. De buurman gebruikt nu liever de elektrische heggeschaar die hij mij gaf. Oké, als hij mijn heg ermee knipt.

Behalve gewicht en lengte zie ik niet zo heel veel verschil in elektrische heggescharen. Wat mij betreft moeten ze gewoon niet te groot en zwaar zijn.

Takkenzaag

Verse takken, die te dik zijn voor de schaar, snoei ik tegenwoordig met een elektrische takkenzaag of reciprozaag. Die zijn er in zware en lichte uitvoering.

De elektrische reciprozaag(€34,99) type PFS 710 D3 en de accu reciprozaag(€34,99) type PSSA 20-Li A1 IAN: 310954 (zie handleiding) en de lichtere accu takkenzaag van Lidl (€39,99) type PAAS 12 A1 IAN 315132 (zie handleiding)  heb ik geprobeerd. Ze werken goed maar waren voor mij te zwaar.PARKSIDE® elektrische reciprozaag  PFS 710 D3
Prijs €34,99
 • Deze reciprozaag zaagt moeiteloos door hout, kunststof en metaal.
 • Traploos regelbaar toerental.
 • Voorzien van uittrekbare voetplaat voor variabele zaagdieptes.
 • De zaag is compatibel met gangbare zaagbladen en deze zijn snel en zonder gereedschap te verwisselen dankzij de snelspanplaat.
 • Met geïntegreerde LED-werklamp voor nauwkeurig werken.
 • De handgreep en apparaatkop hebben een slipvaste softgreep.

Technische specificaties

Vermogen: 710 W

Toerental: 0 – 2800 tpm

Maximale snijdiepte: 160 mm in hout, 8 mm in metaal, 18 mm in aluminium

Slaglengte: 20 mm


Aansluiting(en)

Netstroom


Toebehoren

Inclusief 1 zaagblad voor hout en 1 zaagblad voor metaal en een handige koffer om de zaag in mee te nemen


Afmetingen

161 x 463 x 93 mm


Gewicht

2550 gPARKSIDE® accu reciprozaag   PSSA 20-Li A1 IAN: 310954
Prijs zonder accu €34,99 gekocht in de aanbieding voor €29,99.
 • Deze alleszaag zaagt moeiteloos door hout, kunststof en metaal, het toerental is traploos regelbaar en de zaag heeft een pendelslagfunctie
 • Het apparaat is voorzien van een uittrekbare voetplaat voor variabele zaagdieptes, de zaag bereikt een zaagdiepte van 100 mm in hout en 8 mm in metaal
 • De zaag is compatibel met gangbare zaagbladen, deze zijn snel en zonder gereedschap te verwisselen dankzij de snelspanplaat
 • De krachtige zaag beschikt over een ergonomische softgrip

Technische specificaties

Toerental: 0-3000 tpm

Slaglengte: 20 mm

Maximaal zaagvermogen: 100 mm in hout, 8 mm in metaal

Accu en lader type ‘Parkside® 20V familie’ zijn niet bijgeleverd.


Aansluiting(en)

Parkside® 20V accu (exclusief)


Toebehoren

Inclusief 1x houtzaagblad (HCS 152,5mm/6-12TPI)


Afmetingen

38,2 x 7,5 x 15,2 cm (l x b x h)

Koffer: 41,6 x 25,7 x 10,8 cm (l x b x h)


Gewicht

1,74 kg zonder accuPARKSIDE® accu takkenzaag PAAS 12 A1 IAN 315132
Prijs €39,99
 • Deze accu-takkenzaag met krachtige 12V- Li-Ion accu heeft een afneembare takkenbeugel voor optimale grip tijdens het zagen
 • De zaag is voorzien van een ergonomisch gevormde greep met softgrip
 • Compatibel met gangbare zaagbladen van 152 mm, ook voor bouwhout en kunststof

Technische specificaties

Accu: 12V Li-Ion 2 Ah

Traploos regelbaar toerental: 0 – 2.700 tpm

Laadtijd: 60 minuten

Zaagbladhouder: 12,7 mm (1/2″)

Maximale zaagdiepte in hout: 80 mm


Aansluiting(en)

Accu


Toebehoren

Inclusief snellader en HCS-houtzaagblad van 152 mm


Afmetingen

32 x 14 x 6,5 cm


Gewicht

1,2 kg (met accu)


Zelf gebruik ik een lichtere en goedkopere uitvoering van Action. Prijs €23,99 vorig jaar in de aanbieding gekocht voor €19,99. Daarmee kan ik goed overweg. De zaagbladen zijn van een ander type dan voor een decoupeerzaag gebruikt worden. Er zijn zaagbladen voor vers hout, oud hout, plastic en metaal. In de gereedschapswinkels zijn die duur. Ik bestelde er vorig jaar een paar bij Lidl, die ze af en toe in de aanbieding heeft.

Telescopische takkenzaag

Ladder en handzaag voor het snoeien van dikkere boomtakken is nu ook vervangen door een telescopische takkenzaag. Veiliger dan wiebelen op een ladder of keukentrap.

Het werkt met de zelfde accu als de telescopische takkenschaar, dus ik kocht deze zaag zonder accu voor €49,99. Met accu en lader kost de set €69,99.


PARKSIDE® Telescopische 20 V accu-hoogsnoeier PAHE 20-Li A1  IAN 320204

 • Met deze accu-hoogsnoeier zaag je kabelloos tot een hoogte van 4 meter en snoei je takken tot een dikte van 20 cm
 • De hoogsnoeier is voorzien van een automatisch kettingsmeersysteem en de kop kan in 3 standen worden ingesteld voor een goede snoeipositie
 • Met telescopische buis van aluminium (uitschuifbaar van 188-270 cm) en antislipgreep met veiligheidsschakelaar
 • De schouderband is verstelbaar en heeft een karabijnhaak

Technische specificaties

Toerental: 2.500 tpm

Kettingsnelheid: 5 m/s

Zaaglengte: 20 cm


Aansluiting(en)

Accu, 20 V (niet inbegrepen)


Toebehoren

Inclusief zwaardbeschermingshoes, montagegereedschap en 100 ml bio-kettingolie


Afmetingen

188-270 x 17 x 10,8 cm (l x b x h)


Gewicht

3,59 kg


Lidl heeft de handleiding verwijderd van de service website, maar hier is toch de handleiding

https://www.gebruikershandleiding.com/Parkside-PAHE-20-Li-A1—IAN-320204/preview-handleiding-914512.html

Accu Parkside X20V

Deze wordt toegepast op een hele serie accu gereedschappen van Parkside, verkocht door Lidl. Aldi verkoopt accu apparaten die erg op de serie van Lidl lijken. Maar de accu´s en laders zijn niet uitwisselbaar.

Elektrische takkenvermaler

Jarenlang heb ik gesnoeide takken op handkracht met de snoeischaar klein geknipt om te composteren. Toen me dat te zwaar en te pijnlijk werd schafte ik een Elu elektrische takkenvermaler aan. Vier ronddraaiende messen hakten takken en bladeren in kleine stukjes die ik als bodembedekking gebruikte of in de compost verwerkte. Het was een robuust stalen apparaat, waarvan ik de messen even met de hand in beweging moest zetten, voordat ik de elektra aansloot om de motor het werkt te laten doen. Nadat ik last kreeg met mijn handen en armen, kon ik het een tijd niet gebruiken en de messen zijn nu te vast gaan zitten. Mij lukt het niet meer om die hakselaar aan de praat te krijgen. Hij staat al een paar jaar stil. Alle snoeisel moest ik in de bio-bak afvoeren.

Elektrische takkenhakker

Ik heb een nieuwe takkenhakker aangeschaft, de PARKSIDE® Elektrische hakselaar, die werkt met een ander principe. Geen ronddraaiende messen maar een getande wals die takken in stukjes knijpt. Dit systeem maakt minder lawaai en kan nog redelijk dikke takken aan. Voor het versnipperen van blaadjes is het niet zo geschikt.  Hier is de handleiding in verschillende talen.
Het is zwaar, maar staat op wieltjes, zodat het toch goed verplaatsbaar is. De kwaliteit van de wieltjes vind ik niet overtuigend. Het gebruikt 2800 Watt. Veel stroom voor veel kracht. Daarom verzamel ik eerst de takken, zet zoveel in de opening als de machine aankan en zet het dan pas aan. Tussendoor zet ik het uit. Alleen op goedkope weekeind stroom ga ik er mee aan het werk. Je hebt er een geaard verlengsnoer bij nodig.

PARKSIDE® Hakselaar PLH 2800 B2 IAN 31513
Prijs €149,- gekocht in de aanbieding voor €89,-.
 • Deze elektrische hakselaar verkleint takken en twijgjes met een maximale dikte tot 45 mm
 • De snippers worden opgevangen in een bak, die makkelijk geleegd kan worden om als strooisel of bodembedekking te dienen, of te composteren.
 • Deze hakselaar heeft krachtige motor die 2800 Watt gebruikt.
 • Het apparaat heeft 2 plastic wielen.
 • Het snijwalssysteem is geluidsarm en terugslagvrij en heeft een traploos instelbare drukplaat.
 • De 60 liter opvangbak is een beetje doorzichtig en een beveiliging tegen starten zonder bak.
 • Met beveiliging tegen overbelasting en startbeveiliging.
 • Met passende takken aanduwer en inbussleutel om bij de wals te kunnen.

Technische specificaties

Vermogen: 2800 W

Nominaal toerental: 42 min-1

Inhoud opvangbox: 60 liter


Afmetingen

49 x 62 x 94,5 cm ( l x b x h)


Gewicht

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Snoeien en snipperen”

 1. Vroeger heb ik snoeiwonden met een spulletje behandeld dat je er net als verf gewoon op kwast. Helpt tegen bloeden en tegen aantasting door schimmels en insecten. Maar ik kom eigenlijk nooit meer in een tuincentrum of een Welkoop winkel. Ik vraag me af of het eigenlijk wel nodig is.

  Like

 2. Vlier gaat net zo makkelijk en die geven je allerlei lekkers. Bessen, bloesem.
  Daarvan kun je ook gewoon takken in de grond steken en ze houden net zo van drassige grond als wilg.
  Veel onderhoud vragen ze niet.

  Like

 3. Nee, ik behandel de snoeiwond nergens mee. Jij wel? En wat dan?
  Je hebt helemaal gelijk natuurlijk, met je hakselaar en je compoststrategie en het hoog snoeien van je bomen. Ik heb eigenlijk meer tuin dan ik kan mannen. Vandaar dat ik alles zo eenvoudig mogelijk houd. Takken composteren inderdaad langzaam – maar op den duur doen ze het toch wel. Ik heb er tijd en ruimte voor. Wat na jaren nog heel is, kun je makkelijk in kleinere stukken zagen of gewoon breken. Of je gaat bovenop de hoop staan en dan breken de takken vanzelf. Primitief, ik besef het.
  Mijn bomen vormen een windsingel. Destijds waren het er 100, ik weet niet precies hoeveel er nog over zijn. Misschien dat ik in het komende jaar wat bij ga planten. Wilg, dat doet het hier goed. Gewoon takken in de grond zetten. En dan liefst ieder jaar snoeien.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik doe altijd wel wat takken in de composthoop, om die luchtig te houden. Onderop een paar takken en dan een stel rechtopstaande takken die als het ware een schoorsteen vormen die zuurstof in de compost toelaat. Maar composteren doen takken niet makkelijk als je ze niet klein maakt.

  De oude hakselaar maakte takken blad en overbodige planten mooier klein, maar nu doet die niks meer en dus is die nieuwe aangeschaft. Werkt met een ander principe maar doet het goed.

  Hoog snoeien doe ik wel, omdat ik bomen graag zo hoog heb dat ik er onderdoor kan lopen. Ik heb een bankje en tuintafel onder een notenboom, waar ik in de zomer graag zit te knutselen. De takken groeien hoog en soms moet ik toch wat snoeien.

  De appelboom is ook zo hoog dat ik er onder kan lopen. Daarvan moet een grote tak weg, omdat de boom anders een stalen tuinhek de grond uit tilt. Dat wordt zagen. Behandel jij de snoeiwond van een boom ergens mee, als je een grote tak hebt afgezaagd?

  Like

 5. Een boel apparaten! Ik heb ooit een soort takkenhakker (hakselaar) gehad maar ik gebruikte hem niet, heb hem weggedaan. Ik gooi de takken op een grote hoop en in de loop van het jaar zakt de hoop in terwijl de boel composteert. Het is een erg simpel systeem maar het werkt. Je moet er wel ruimte voor hebben en niet te dol zijn op netheid.
  Een elektrische heggenschaar heb ik ook al een aantal jaren; sinds een paar jaar eentje met een accu. Dat is fijn, zo’n accu. Dan kun je het snoer niet doorknippen.
  Accu takkenzaag of reciprozaag heb ik ook, gebruik ik ook wel. Hangt ervan af hoe goed ik ergens bij kan.
  Van die toestellen waarmee je takken hoog kunt wegknippen, heb ik ook maar in de praktijk gebruik ik ze zelden. Ik zaag liever de tak af op een hoogte waar ik er nog bij kan en dan haal ik de zijtakken er af terwijl hij op de grond ligt.
  Al met al een boel werk toch, zo’n tuin. En altijd zoeken naar een handiger ding om het mee te doen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: