Getest: Soep uit de programmeerbare snelkookpan SSM 1000 A1

TEST: SILVERCREST® Multipot SSM 1000 A1 snelkookpan van Lidl

Eindelijk in huis. De elektronisch regelbare  snelkookpan van Lidl. Stuk voor stuk test ik de functies. Later zal ik hier alle testen in 1 bericht plaatsen. Nu eerst: SOEP.

Test: SOEP koken en bouillon trekken

Programma SOEP
toets SOEP 1 maal voor 30 minuten op 100°C koken
toets SOEP 2 maal voor 4 uur op 100°C koken
toets SOEP 3 maal voor 20 minuten op 100°C koken

Tijdsduur aanpasbaar met + en – toetsen van 1 tot 240 minuten
Standaard druk High

Na SOEP volgt automatisch WARMHOUDEN en verliest de pan langzaam druk. Daarna kan het deksel eraf. Heb je geen geduld, dan kan de druk ontsnappen door de ventielknop  in te drukken.

Als eerste maakte ik erwtensoep met ingrediënten volgens het recept voor mijn oude digitale snelkookpan. De automatische timing van deze pan is anders. Ik koos eerst de standaard instelling van deze pan voor soep: 30 minuten.
Resultaat:
De spliterwten vond ik onvoldoende gekookt. Ik liet programma soep nog eens 30 minuten koken en daarna afkoelen tot de volgende dag. (De oude pan liet ik voor snert 25 minuten op het programma vlees werken en dan liet ik het tot de volgende dag staan.)
De volgende dag heb ik de koude soep met een staafmixer gepureerd. Bij erwtensoep met de oude programmeerbare snelkookpan gemaakt, was dat niet nodig geweest. Maar ook de spliterwten waren dit keer anders. Daar kan het ook aan liggen.
De volgende dag was de soep dik en koud. Na opwarmen is de soep zoals snert moet zijn en klaar voor consumptie.
Resultaat: Goed.

Test: Bouillon trekken

Als ik kip heb gegeten blijft het karkas over. De meeste mensen gooien dat weg, maar ik gebruik het nog om bouillon te trekken. Dat kan natuurlijk ook met iets dat er speciaal voor gekocht wordt, maar zo doe ik het. Een paar bouillonblokjes doe ik er bij, kruiden, die ik in de tuin pluk. Als het er is ook selderijknol en prei. Het groene deel van de prei hoeft er niet mooi uit te zien voor de bouillon, als het maar wel goed schoon gewassen is. Het lichtere deel hou ik apart om in dunne ringen heel even door te warmen in de bouillon, vlak voordat ik het eet.
Programma SOEP

toets SOEP 2 maal voor 4 uur op 100°C koken.
Tijdsduur kan eventueel aangepast met de + en – toetsen.
Toets START
Standaard druk High

Na SOEP volgt automatisch WARMHOUDEN en verliest de pan langzaam druk. Daarna gaat de temperatuur omlaag.

Resultaat:
Goede basis bouillon voor soep, of gewoon als bouillon te drinken.
Lekker als je koud thuis komt, even een kop warme bouillon te hebben.

Test: Snelle SOEP in plaats van kliekjesdag

Ik heb hiervoor gare aardappeltjes, sperzieboontjes, kidneybonen, broccoli en restjes saus met tomaat en gegrilde paprika gebruikt. Alles met wat water los geroerd en overgedaan in de snelkookpan. Met de staafmixer alles gepureerd, een bouillonblokje erbij en voldoende water. Omdat alles al gaar was hoefde het niet lang gekookt.
Programma SOEP
toets SOEP 3 maal voor 20 minuten op 100°C koken.

Tijdsduur aanpassen met de – toets tot 10 minuten.
Toets START
Standaard druk High

Na SOEP volgt automatisch WARMHOUDEN en verliest de pan langzaam druk. Eigenlijk is druk hiervoor niet nodig. Alleen even aan de kook brengen is ook voldoende.

De kooktijd kan met de – toets dus ook op 1 minuut ingesteld. De pan zal de soep dan aan de kook brengen en 1 minuut onder druk laten koken. De soep kookt nog een paar minuten door terwijl de druk langzaam verdwijnt. De pan pas openen als de druk vanzelf ervan af is.

Resultaat:
4 koppen lekkere soep.

Test: WARMHOUDEN

Warmhouden volgt automatisch na afloop van een kookprogramma, maar het kan ook als zelfstandig programma gebruikt. De zelfde knop dient ook voor annuleren van een gekozen kookprogramma. De tekstopdruk is klein en in oranje op een grijze achtergrond. Niet makkelijk leesbaar.

Programma WARMHOUDEN
Standaard tijdsduur 45 minuten
(aanpasbaar met + en – toetsen van 1 tot 240 minuten)
Standaard druk GEEN
Temperatuur wordt 65°C. Dat is niet warm genoeg voor warm eten.

Resultaat: Matig.

Test: OPWARMEN

Opwarmen met Programma SOEP en WARMHOUDEN
Programma SOEP
Tijdsduur aanpassen met de – toets tot 10 minuten
Zonder deksel, dus geen druk.
Na 10 minuten schakelt de pan automatisch over op WARMHOUDEN
Tijdens het opwarmen leg ik in de soep wat niet meer moet koken,  zoals een rookworst in de erwtensoep. Alleen in 10 minuten warm worden en daarna warm gehouden. Vergeet niet de pan uit te schakelen.
Zelf eet ik 4 liter soep niet in 1 dag helemaal op. De volgende dagen staat de pan klaar om als ik thuis kom even aan te zetten voor een goede kop warme soep.
Resultaat is goed, maar hetzelfde kan bereikt met het programma EI of RIJST.
Opwarmen met Programma EI en WARMHOUDEN
Programma EI
Toets EI 2 maal voor 8 minuten
Tijdsduur eventueel aanpassen met de+ en  – toetsen van 1 tot 10 minuten.
Zonder deksel geen druk, met deksel druk High.
Na afloop schakelt de pan automatisch over op WARMHOUDEN
Het automatisch WARMHOUDEN  houdt afkoelen een beetje tegen, maar uiteindelijk blijft de temperatuur maar op 65°C, wat te laag is voor een warme maaltijd.

Test: SCHOONMAKEN

Schoonmaken

Het deel dat aan elektra wordt gekoppeld mag nooit in  water ondergedompeld en ook niet in de afwasmachine. De buitenpan wordt dus met een uitgeknepen sponsje schoongemaakt en dan afgedroogd. Het deksel kan in een afwassopje, dan spoelen met schoon water en afdrogen. Het rekje, condensbakje, de rubberring, maatbeker en lepels kunnen in sop en in de afwasmachine schoon worden. De roestvrij stalen binnenpan kan in de machine, in afwassop en zelfs met een schuurspons behandeld als dat nodig mocht zijn.

Een snelkookpan die op een gas of elektra kookplaat wordt gebruikt heeft meestal 1 of meer inzet bakjes. Dat heeft deze pan niet. Ik gebruik de bakjes van mijn vroegere versleten pannen en dat gaat prima. Wie dat niet heeft kan die dingen in een kringloopwinkel zoeken. Die bakjes worden NIET in plaats van de roestvrij stalen binnenpan gebruikt, maar IN die binnenpan gezet.

De elektrakabel is een gewoon apparatensnoer, en kan van de pan afgehaald als die niet voor koken in gebruik is. Dat is handiger dan een vaste kabel. De pan kan op tafel zonder dat de kabel in de weg zit. Kabel en accessoires kunnen in de pan bewaard.

Oordeel: Goed.

Later test ik de andere programma´s van deze pan.
Zie ook de recepten voor de digitale snelkookpan die ik nu al 12 jaar gebruik:

In 2007 kocht ik een elektronische snelkookpan bij Aldi, die sindsdien mijn meest gebruikte pan is. Of moet ik hem kookrobot noemen? Dit jaar kocht ik een nieuwe programmeerbare snelkookpan van Lidl.

View original post

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

17 gedachten over “Getest: Soep uit de programmeerbare snelkookpan SSM 1000 A1”

  1. Ik heb een tweede exemplaar besteld. Als de pan goed werkt en net zo handig blijkt als de oude programmeerbare snelkookpan, dan wil ik wel met 2 van die pannen tegelijk kunnen koken. Met het gasfornuis gebruikte ik vaak 4 pitten en de oven. Natuurlijk hoop ik dat de oude pan het lang blijft doen, maar dat is tegenwoordig niet te verwachten. Fabrikanten zorgen ervoor dat alles snel kapot is. Twaalf jaar gebruik van een apparaat is dan al veel.

    Like

  2. Dan kan het ding gelukkig terug naar Lidl. Als het goed is zat het retourformulier in de doos. Op het formulier vul je in dat het defect is. En het 2e vel in de doos was het retourlabel. Dat plak je op de buitenverpakking. Alles netjes inpakken, dichtplakken, retourlabel erop en naar het DHL servicepunt er mee.

    Daar heb je de keuze een verzendbewijs per SMS of per email te ontvangen. Ik kies voor email. Dat kan ik dan makkelijk doorsturen naar Lidl. Hoeft niet, maar als er in het magazijn iets mis gaat is het goed om te kunnen aantonen dat jij hebt retourgezonden. Het geld krijg je na ongeveer 10 dagen terug op de rekening waarmee je hebt betaald.

    Ik kreeg de eerste Lidl pan beschadigd thuis. Die heb ik ook retour gedaan. Maar eerst heb ik een nieuwe besteld, zodat ik niet de kans liep mijn teruggestuurde pan opnieuw thuis te krijgen.

    Like

  3. Als ik nieuwe kookapparatuur heb hou ik ze in het begin altijd heel goed in de gaten. Er kan dan iets onverwachts gebeuren, maar als ik eenmaal weet wat een apparaat doet dan laat ik zo´n pan rustig alleen aan het werk. Net zoals de wasmachine, afwasmachine, droger, die ik overdag vul en instel en in de nacht hun werk laat doen.

    Het voordeel van programmeerbare apparaten is dat ze altijd hetzelfde doen. Zelf moet je de voorbereiding doen zoals eerder toen het apparaat het werk goed deed. In het begin moet je uitzoeken hoe dat is, welke marges je hebt voor afwijking. Later weet je dat gewoon, en ik kan het dan ook nog terugzoeken in mijn notities.

    Alle functies van de pan test ik en hier in dit blog plaats ik de notities.

    Like

    1. Ik ben iets minder precies dan jij misschien; hoe dit zij, vandaag ging het alweer mis, nu met kapucijners – en daar ging het eergisteren nog helemaal goed mee. Deze keer was de pan drooggekookt en aangebrand. Flink ook.
      Schoonmaken heb ik nog niet voor elkaar; toen ik het weer probeerde met water in de nog niet goed schone pan, kwam hij eerst wel onder druk maar even later begon hij stoom uit te laten via het ventiel. Deze keer was ik er bij gebleven, dus kon ik hem meteen uit zetten.
      Voorlopig ga ik er helemaal niet meer bij weg als ik hem iets laat doen.

      Like

      1. Dat lijkt op niet goed afgesloten deksel. Met mijn oude pan heb ik ooit hetzelfde gehad, toen ik vergat de rubberring in het deksel te plaatsen. Jij hebt de ring wel geplaatst, dus dat is het niet.

        Vandaag deed ik de afgewassen rubber ring in deze Silvercrest pan weer op zijn plek. Ik merkte dat het lastiger te plaatsen was dan bij mijn oude pan. Ik heb het draadstalen ding uit het deksel gehaald en de ring daar goed op geplaatst, daarna weer in het deksel gedaan. Het was even rommelen. In het midden van dat draadstaal is de bevestiging afgedekt met een rubber dopje. Ik weet niet of dat echt een functie heeft. Het ventiel heeft aan de binnenkant van het deksel een kleine rubberring. Die kan er vrij makkelijk af. Allemaal dingen die eventueel fout kunnen gaan.

        Mijn oude pan is wat dat betreft makkelijker. De rubberring kan gewoon in het deksel gelegd, dat gaat op de pan, dan een kwartslag draaien tot die in het slot valt. Maar bij die pan moet je er weer aan denken dat het ventiel in de goede stand staat. Soms vergeet ik dat en dan gaat de pan ook stoom blazen en droogkoken. Aanbranden is dan niet te voorkomen. Droogkoken schakelt mijn oude pan wel automatisch uit.

        Droogkoken moet ook die nieuwe pan automatisch uitschakelen. Zo niet, dan is dat exemplaar niet in orde.

        Like

        1. Dat begin ik dus ook te denken, dat dit exemplaar niet in orde is. Het correct aanbrengen van die ring is volgens mij niet ingewikkelder dan andere dingen die ik in de loop van de tijd met snelkookpannen heb gedaan. Ik begin te vrezen dat het de elektronica is.

          Like

  4. Na het debacle met de linzen heb ik het deksel voor zover mogelijk uit elkaar gehaald en schoongemaakt en nu komt hij weer goed onder druk. Ik heb alleen nog een beetje schrik met gespleten peulvruchten omdat die kunnen gaan schuimen als je het niet helemaal goed hebt gedaan.

    Like

  5. Herkenbaar verhaal.
    Je moet het boekje beter gelezen hebben dan ik.
    Die opwarmtemperatuur van 65 graden had ik niet gevonden. Ook niet de yoghurttemperatuur en de caketemperatuur.
    Vandaag kwamen mijn rode linzen omhoog. Ik moet iets verkeerd hebben gedaan. In elk geval laat ik mijn pan niet meer alleen als hij onder druk komt met gespleten peulvruchten.

    Like

    1. De temperaturen staan niet in het boekje. Ik heb die 65°C gemeten.
      Beschrijving van andere programma´s heb ik nog niet geplaatst, maar ik meet van elk programma de temperatuur, omdat voor dit soort pannen wel belangrijk is dat de goede temperatuur wordt gebruikt.

      Geliked door 1 persoon

    2. Die linzen zetten uit dor het koken. Waarschijnlijk kun je ze rustig alleen laten als je de hoeveelheid aanpast. Dat is een kwestie van uitproberen en recept aanpassen, tot je de hoeveelheden hebt die zonder begeleiding perfect resultaat opleveren.

      Het fijne van dit soort pannen is, dat als ze de goede opdracht krijgen, ze het elke keer opnieuw precies zo uitvoeren.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: