Digitalisering: Persoonlijke gegevens in lekke systemen.

Datalek Nederlandse overheid.
Privacy, Citrix, SyRI, UBO

Steeds vaker communiceert de Nederlandse overheid digitaal.

Helaas is die communicatie erg eenzijdig. Verschillende diensten sommeren de burger om gegevens te verstrekken en de brave burger doet dat. Er is weinig keuze.

Automatisch

Gegevens over inkomsten en banktegoeden worden in Nederland automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Inkomstenbelasting wordt al direct van salaris en pensioen ingehouden. Achteraf kan de burger nog zelf aangifte doen van extra inkomsten en terugvragen wat te veel is betaald.

Digitaal

Belasting aangifte moet tegenwoordig digitaal. Via internet moet een formulier ingevuld. De beslissing komt in een virtuele map op een server van de overheid zelf. De burger moet zelf op zoek naar het besluit, de beslissing lezen en zonodig op tijd bijbetalen.

 

Terugkrijgen van belasting is misschien nog een leuke verrassing, die onverwacht op de bankrekening wordt bijgeschreven. Maar als de burger een belasting aanslag, boete, of te veel ontvangen toeslag moet betalen aan de overheid, dan komt er geen brief of aanslag met de post. Het staat ergens op een server en met inlogcodes is dat via internet op te vragen. Wie dat niet weet of niet kan, loopt het risico een boete te krijgen. Want de burger moet zelf achter de informatie aan en op tijd betalen.

Iedereen internet

De overheid gaat er ten onrechte van uit, dat iedereen toegang heeft tot een internet verbinding. Daarmee is dat dure abonnement een noodzakelijkheid geworden. De overheid voorziet niet in die behoefte en helaas kan niet iedereen zich dat veroorloven. Niet elk adres beschikt over een verbinding. Mensen met een laag inkomen, gehandicapten, digibeten, en iedereen die niet altijd op het zelfde adres verblijft, kunnen moeilijk zelf in die nieuwe behoefte voorzien.

Voor kleine zelfstandigen heeft de belastingdienst nog een extra belemmering bedacht. Die zijn sinds 2020 verplicht om een administratiebureau in te huren om hun belastingaangifte in te dienen. Zelf krijgen ze geen toegang tot de digitale aangifte formulieren.

Allemaal in de databank

Ondertussen gaat de digitale verzameldrift verder. Eerst werden criminelen in databases gezet. Daarna werden verdachte personen toegevoegd. Vervolgens worden criteria voor verdenking zodanig opgerekt, dat tenslotte iedereen in de databanken komt te staan. Leden en bestuursleden van respectabele verenigingen en stichtingen, vakbondsleden, leden van politieke partijen. Iedereen zit wel ergens in een database van overheden en bedrijven. Het aantal databanken groeit en de koppelingen tussen databanken groeien als hardnekkige schimmel infectie.

Witwassen, terrorisme en het einde van de hobbyclub. Banken, Privacy, GDPR, AVG, BSN, WWFT, UBO, PEP, pseudo-UBO.

Lees:  Big Brother kent geen Privacy bescherming — Vlierbloesem

Europa kent een database met persoonsgegevens, die bekend staat onder de naam eu-LISA.

Lees:“Gemakkelijke en snelle toegang voor autoriteiten en moeilijke en langzame toegang voor personen wier persoonsgegevens zijn geregistreerd lijken de regel”

Ellen Timmer – juridische artikelen en berichten

Infrastructuur

Onze overheid vond in de vorige eeuw dat communicatie niet veilig was in handen van de burger. Privé initiatieven op dat gebied werden verboden. De noodzakelijke infrastructuur voor communicatie – telefoon, telegraaf, radio, televisie, internet, postverzending – was in handen van de staat en lagere overheden.

Nog niet zo lang geleden werden al die diensten overgedragen aan de commercie. Soms werd bij de overdracht nog extra geld meegegeven. Soms ook kreeg de overheid er geld voor terug, dat grotendeels werd vergokt: Slechte beleggingen, domme uitgaven, stalling op failliete banken.

Weg geld. Weg infrastructuur.

Commercieel

Tegenwoordig is de hele communicatie infrastructuur commercieel. Burgers mogen zelf nog steeds heel weinig, maar grote bedrijven hebben het recht op de communicatie verzorging en belemmering. Consumenten kopen hun eigen computers en smartphones, met daar bij horende dure abonnementen. Zonder dat kan de burger niet voldoen aan verplichtingen die de overheid oplegt.

Overheidsdiensten hebben hun computers en netwerken steeds minder in eigendom. Voor software ontwikkeling, installatie, onderhoud en niet zelden ook de apparatuur worden externe services ingehuurd. Onze politici doen alsof ze bezuinigen door ambtenaren te ontslaan en externe bedrijven in te huren, die een flinke winst bovenop de personeelskosten ontvangen.

Bedrijven

Bedrijven zijn er niet om de burger te dienen. Hun taak is het om winst te maximaliseren. Bedrijven kennen de waarde van dataverzamelingen. In opdracht of op eigen initiatief verzamelen ze onze persoonlijke gegevens.

Een gigantische database met zeer persoonlijke informatie over maar liefst 200 miljoen Amerikanen heeft open en bloot op internet gestaan. De informatie werd in opdracht van de Republikeinen verzameld.

Lees:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gedetailleerde-stemvoorkeuren-van-200-miljoen-amerikanen-gelekt~b815b02d/

Data is handel waar een markt voor is. Beveiliging is voor bedrijven een kostenpost, waar ze niet veel middelen aan willen verspillen.

Onderwijs

In het onderwijs wordt ook veel digitaal. Vaak is dat handig, maar als databeveiliging te weinig aandacht krijgt, is het risico groot.

Het studentenportal, de bibliotheek, het mailsysteem en nog zo’n vijfhonderd andere IT-systemen van de Universiteit Maastricht zijn vlak voor kerst gehackt.

Precies eenzelfde hackaanval trof de Universiteit Antwerpen in oktober.

Lees:  https://www.advalvas.vu.nl/nieuws/universiteit-maastricht-gehackt-op-vu-geen-extra-maatregelen-nodig

Gezondheidszorg

Digitale systemen in de gezondheidszorg blijken ook gevoelig voor data hacks.

Persoonsgegevens van patiënten van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond zijn mogelijk op straat terechtgekomen.

Lees:  https://www.cybercrimeinfo.nl/cybercrime/hacking/322614_patientengegevens-elkerliek-ziekenhuis-gehackt

Datalek bij Gelre ziekenhuizen

Lees:  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2392701/Datalek-bij-Gelre-ziekenhuizen-door-gehackt-e-mailadres

Digitaal verkeer Medisch Centrum Leeuwarden ligt plat door cyberaanval

Lees:
https://www.lc.nl/friesland/leeuwarden/Digitaal-verkeer-MCL-ligt-plat-door-cyberaanval-Het-kan-nog-uren-of-dagen-duren-25238473.html

Overheid

Dat geldt ook voor ons landsbestuur. Terwijl de datahonger van de overheid grenzeloos uitdijt, verliezen we de grip op onze data. Aan behoorlijke beveiliging van data wordt nauwelijks aandacht besteed.

Hackers hebben dagenlang alle ruimte gekregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland.

Lees:  https://www.ad.nl/tech/hackpoging-zutphen-de-digitale-deur-stond-wijd-open-bij-honderden-bedrijven-instellingen-en-gemeentes~a0bafb2a/

Het systeem dat zou moeten zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang kunnen krijgen tot de overdaad aan gegevens die de Nederlandse overheid verzamelt, is inmiddels zo onveilig gebleken dat het moest worden uitgezet.

Nederlandse ministeries hebben Citrix-servers uitgezet

Lees:  https://tweakers.net/nieuws/162464/meeste-nederlandse-ministeries-hebben-citrix-servers-uitgezet.html

Lees ook: 

The Netherlands is building a surveillance state for the poor

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=25152&LangID=E

 

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Digitalisering: Persoonlijke gegevens in lekke systemen.”

 1. Citaat: “Belasting aangifte moet tegenwoordig digitaal.”

  De Belastingdienst stuurt steeds meer berichten via de “Berichtenbox van MijnOverheid”.
  Op hun website staat onderstaande tekst:
  Hoe versturen we onze berichten nu aan uw klant?
  Op dit moment sturen we een deel van onze berichten digitaal, sommige digitaal en op papier en sommige alleen op papier. Wij versturen de volgende berichten zowel digitaal als op papier:
  • ambtshalve aanslag
  • navorderingsaanslag
  • ambtshalve vermindering
  • uitspraak op bezwaar
  • carry back
  • verzoek om een ambtshalve (volgende/vermindering) voorlopige aanslag
  • beschikking teruggaaf middeling

  Als oud-medewerker van die club had ik al eens gewaarschuwd dat berichten via de mailbox, dus ook afkomstig van de overheid, steeds vaker zoek raken in overvolle mailboxen van ‘slordige’ internetgebruikers. Het gevaar bestaat dat veel belastingplichtigen hierdoor belangrijke (fiscale) berichten missen. De overheid moet dat in hun evaluatie meenemen en zich afvragen of digitale correspondentie van de overheid nog wenselijk is in tijden dat het internet ook een domein wordt voor cybercriminelen. Zie toch liever die bekende blauwe envelop op de mat. Heeft wat meer allure.

  Geliked door 2 people

  1. Bedankt voor de nuttige aanvulling.

   De digitale aangifte inkomstenbelasting is voor veel mensen een belemmering. Niet iedereen heeft email en internet toegang. De berichtenbox van de overheid is daardoor ook voor veel mensen niet toegankelijk. De digitale aangifte inkomstenbelasting belemmert mensen om teruggave te vragen. Burgers zonder internet, inlogcode, Digi-D toegang, betalen te veel belasting. Ze trekken ziektekosten niet af. De heffingskorting wordt niet aangevraagd. Een ander kan het niet voor ze doen, want ze hebben geen digi-d toegang aangevraagd. Ook de toeslagen worden lang niet altijd aangevraagd door mensen die er recht op hebben. Met de papieren aangifte formulieren kon makkelijker hulp gevraagd bij het invullen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Helaas heb ik niet altijd vrolijke berichten te melden. Maar misschien is de informatie juist dan nuttig, als er iets verkeerd gaat. Tegenhouden van domme politiek is vaak niet mogelijk. Toch is het beter er van op de hoogte te zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s