Rampenplan

dagelijkse update

Dagelijkse update  15-4-2020.     – Gekoppelde gegevens –

De overheid verzamelt allerlei gegevens over ons. Soms lijkt dat nuttig en soms niet.  Pagina 


Dataverzameling

Overheden verzamelen gegevens en maken plannen. Als het een beetje meezit publiceren ze die, zodat de bevolking weet waarmee ze bezig zijn. Gegevens en een idee waar we heen willen, dat bepaalt beleid.

Gegevensverwerking

Gegevens zijn er pas nadat iets is gebeurd. Een voorbeeld:

Gegevens van de bevolkingsaanwas krijg je door de geboorte aangiften op te tellen, de overlijdens daarvan af te trekken. Daarbij kan de immigratie opgeteld en de emigratie afgetrokken. Dan heb je een getal dat aangeeft hoeveel inwoners er zijn. Worden die getallen een aantal jaren verzameld, dan kunnen daaruit ontwikkelingen blijken: Wordt het inwonertal steeds groter of steeds kleiner?

Voorspelling

De eenvoudigste manier om de ontwikkeling in de toekomst te voorspellen is het doortrekken van lijnen. De bevolking nam de afgelopen jaren steeds toe met (bijvoorbeeld) 5%, dus zou dat komend jaar ook kunnen gebeuren. Als dat elk jaar weer gebeurt dan hebben we over zoveel jaren zoveel mensen en dus zijn dan zoveel scholen nodig en zoveel woningen, enzovoort. Het is maar een voorbeeld. Zo zou dat gedaan kunnen worden.

De werkelijkheid is altijd ingewikkelder dan de voorspellingen. Als bijvoorbeeld de lonen laag blijven, de arbeidscontracten weinig zekerheid bieden, wonen, eten, gezondheidszorg en energie steeds duurder worden, dan durven minder mensen het aan om aan kinderen te beginnen. Want ook privé maken mensen plannen op basis van gegevens. Als je dat weet, laat bevolkingsaanwas of krimp zich voorspellen.

Beleid

Politici zouden kunnen willen dat de bevolking groeit. Daar kunnen ze hun beleid op aanpassen. Bijvoorbeeld door wetgeving aan te nemen die arbeiders meer zekerheid biedt. Maar willen ze dat het bevolkingsaantal krimpt dan zouden ze bijvoorbeeld gezondheidszorg onbetaalbaar kunnen maken. Huisjesmelkers wettelijk beschermen en de rechten van huurders en arbeiders afbreken. Hoge belastingen heffen op vooral de lagere inkomens, zodat je daarmee de meeste mensen treft. Huisjesmelkers wettelijk beschermen en de rechten van huurders en arbeiders afbreken.

Soms houdt een politicus vooral rekening met wat een bedrijf hem aan voordelen belooft. Dan spelen die gegevens en voorspellingen geen rol. Dan wordt bijvoorbeeld een wet gewijzigd om dat bedrijf een paar miljard voordeel te geven. Om dat te betalen wordt dan op andere dingen bezuinigd. Het is maar een voorbeeld. Zo zou het kunnen.

Regeringen maken dus plannen op basis van gegevens en veronderstellingen en een idee wat volgens hun overtuiging goed is om naar te streven. Ze laten gegevens verzamelen. De Nederlands dijkbewaking controleert de staat van de dijken. Rijkswaterstaat voorspelt de waterstijging en maakt een planning voor het werk aan de waterweringen. Het RIVM verzamelt gegevens over ziekten en de preventie daarvan, over gezondheid van Nederlanders, hoe vaak allerlei ziekten voorkomen. Het economisch planbureau doet dat op gebied van de economie. Verschillende instituten doen voorspellingen en beleidsvoorstellen. Het CBS verzamelt veel van die gegevens. Via internet kun je daar veel vinden.

Rampenplan

Er wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid van onverwachte gebeurtenissen. Extreem hoog water, stormen, overstromingen en andere rampen. In Nederland moeten gemeenten een rampenplan opstellen. Dat ligt ter inzage in het gemeentehuis.

Zo´n plan ben ik eens gaan inzien, omdat ik bij de bouw van een nieuw stadskantoor zag dat er een gigantische kelder onder werd aangelegd en een helikopter platform op het dak. In het rampenplan las ik dat de kelder diende als schuilplaats bij een kernoorlog. Niet zo slim. De ligging maakt een dijkdoorbraak en overstroming de meest voor de hand liggende ramp.

In dat plan was geregeld dat de bevolking geen toegang zou krijgen, maar alleen een selectie van mensen die zichzelf belangrijk vinden. Die mochten dan hun familie meenemen, hun huisdieren, maar geen vee. Ik zag het al gebeuren. Een kelder vol hotemetoten die samen de noodvoorraad opeten, dan de huisdieren en dan elkaar. Of ze zijn op het dak geland, vluchten de schuilkelder in, die dan volstroomt met water. Ik mag die kelder niet in, maar ik wil er ook niet in.

Rampenplannen worden gemaakt voor vliegvelden en voor bedrijven, voor gemeenten en voor landen. Er is een draaiboek infectieziekten van het RIVM.
https://lci.rivm.nl/draaiboeken/international-health-regulations-ihr

Een Duits rampenplan, de bundestag risico-analyse.
https://dipbt.bundestag.de/dip21/btd/…

Een Europees plan besmettelijke ziekten, de EU commissie roadmap.
https://ec.europa.eu/health/sites/hea…

Dat soort plannen is bedoeld om te helpen in de situatie dat zich een ramp voordoet. Om niet in nood nog alles te moeten uitzoeken, maar van te voren te weten wat er gedaan kan worden en hoe.

Wat we nu meemaken is een ramp die voorspelbaar was. Er is vaak eerder een virus uitbraak geweest. Virussen muteren. Er is wereldwijd veel contact tussen mensen, ook als ze ver van elkaar vandaan wonen. Nu is er een virusmutant die erg besmettelijk is en waartegen we nog geen geschikte geneesmiddelen hebben en geen vaccin.

Er zijn rampenplannen voor deze situatie bedacht. Die kunnen goed of slecht werken. Ze kunnen per land verschillend zijn. Soms conformeren landen zich aan wat de WHO adviseert, soms niet. Soms houden landen zich aan hun eigen rampenplan, soms niet. Voor de bevolking is niet altijd goede informatie beschikbaar, er worden fouten gemaakt, er wordt lang niet altijd op tijd gereageerd op wat zich voordoet. Het is verwarrend en het kan knap hinderen.

Maar de rampenplannen zijn plannen om zo goed mogelijk met rampen om te gaan. Die plannen zijn niet bedoeld om een ramp in gang te zetten, zoals sommigen in deze verwarrende tijden denken. Dat neemt niet weg dat er altijd misbruik van een bijzondere situatie als deze gemaakt kan worden.


Update 15-4-2020

De aantallen besmette, overleden en genezen COVID-19 patiënten worden door bijna elk land doorgegeven.

Alleen Noord-Korea wordt nog voldoende door de Grote Leider beschermd tegen dit virus. Helaas blijven de aantallen COVID-19 slachtoffers in Amerika stijgen ondanks dat ze daar de Slimste President ooit hebben, die vandaag de bijdrage aan de WHO heeft stopgezet. Zo wordt de WHO nog afhankelijker van grote farmaceutische bedrijven en een enkele miljardair die steun geven aan de WHO, wat de kans vergroot op ongewenste beïnvloeding.

Actuele officiële cijfers van 15-4-2020 (11:00 u) wereldwijd:
2001886 vastgestelde besmette personen
130765 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 488677 genezen verklaard.

RIVM Nederland melding 15-4-2020 | 14:37 uur

Positief geteste personenZiekenhuis opnamesOverleden personen
2815391273134
toename met 734toename met 188toename met 189
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. 

Wereld gegevens per land 15-4-20

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Rampenplan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: