10 meter in 2 seconden

dagelijkse update

Dagelijkse update  17-4-2020 . Anderhalve meter is niet genoeg.

Thuis blijven, handen wassen en afstand houden, dat is de Nederlandse aanpak van de pandemie. Hoelang, hoe vaak, hoeveel?  En hoe effectief is dat?


Handen wassen en afstand houden

Nederland blijft massaal in huis. Soms moeten er boodschappen gedaan. Dan geldt de regel: Anderhalve meter afstand houden en thuis handen wassen.

Thuis blijven

In een schone ruimte waar niemand besmet is, zonder contact met de buitenwereld en waar geen ventilatiesysteem wordt gedeeld, is geen besmettingsgevaar. Thuis blijven is het veiligste als een erg besmettelijk virus rondwaart.

Het is in Nederland nu al een paar weken verplicht om thuis te blijven. Noodzakelijke activiteiten buitenshuis mogen doorgaan. Bijvoorbeeld boodschappen doen.

Boodschappen

Zelf heb ik nog veel boodschappen in huis, omdat ik elk jaar zorg dat ik – voor mijzelf en de kat – genoeg eten heb als ik griep krijg. Dan kan ik rustig uitzieken zonder naar buiten te hoeven.

Begin dit jaar zag ik wat dit virus in China veroorzaakte en hoe het van het ene naar het andere land trok. Daarom haalde ik nog wat extra om het langer thuis te kunnen uitzingen. Ook voor de buren nam ik mee wat ze nodig hadden.

Nu waren ze al door een paar voor hun essentiële dingen heen. Er was al minder keuze in broodbeleg, er waren nog voor 3 dagen afbakbroodjes en buurman´s bier was op. Daarvoor wilde ik geen besmettingsrisico lopen, dus ik ging het niet voor ze halen.

Na 3 dagen kwamen we tot een compromis: Ik zou buurman met de auto naar de supermarkt brengen en hij ging de winkel in. Zo zag ik de opvallend lege parkeerplaats bij de Jumbo, waar ik de auto op ruime afstand van de anderen parkeerde. Iedereen liet een lege parkeerplaats vrij tussen de auto´s in.

Op het trottoir waren markeringen aangebracht, zodat wachtende mensen voldoende afstand zouden houden. Niemand stond te wachten. Dat was niet nodig. Iedere klant kreeg een supermarktkarretje aangereikt door een 15 jarig meisje dat geen enkele bescherming droeg. Geen handschoenen, geen mondkapje, alleen het reclame schortje van Jumbo. Gebruikte boodschappenkarretjes poetste ze met een doekje schoon.

Binnen waren de kassa´s om en om gesloten. Er hing een vel plastic voor de neus van de kassière. Het was rustig in de winkel. Op mijn aandringen nam buurman een aantal kratten bier mee. Niet omdat ik zelf bier wil, maar zo kan hij er wat langer mee vooruit. Dan is niet snel een volgende expeditie nodig.

Bij Aldi stond reinigingsvloeistof en een doosje papieren tissues buiten op een stapeltje kratten. Hiermee konden klanten zelf een karretje schoon maken, als ze dat wilden. Het reclamebord liet vandaag geen aanbieding zien, maar de mededeling dat per gezelschap niet meer dan 1 persoon naar binnen mocht. Ook deze winkel was rustig. Buiten geen wachtende mensen. De straat was leeg.

Handen wassen

Handen wassen is thuis goed te doen. Onderweg wordt in plaats daarvan desinfecterende vloeistof gebruikt. Veel winkels hebben iemand aan de deur staan met een pompje waaruit de klanten desgewenst wat op hun handen krijgen. Andere winkels hebben een pompje aan een paal gemonteerd. Vandaag was er alleen die desinfectie van de karretjes. Gelukkig had ik buurman zo ver gekregen, dat hij latex handschoenen droeg. Thuis gingen die in de vuilnisbak.

Afstand houden

In de meeste landen geldt nu een minimum afstand van 2 meter of 6 feet. In Nederland geldt de regel van 1,5 meter afstand houden. Waar de keuze voor die maten op gebaseerd is, blijft een raadsel.

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt heeft er geen boodschap aan. Dat wordt uitgeademd door besmette mensen en zweeft in de lucht totdat het door een ander wordt ingeademd, of ergens neerdaalt. Buiten kan het door de wind een heel eind meegenomen worden. Binnen kan het via ventilatiekanalen vele ruimten in een gebouw besmetten.

In China zijn al weken geleden mensen via een ventilatiesysteem besmet en in het openbaar vervoer werd iemand besmet door een virusdrager die 4,5 meter verderop in de bus zat. China hield dat niet geheim. Het werd openbaar bekend gemaakt, dus het ligt niet aan China dat alle landen ter wereld de bevolking adviseren dat een afstand van 1,5 of 2 meter voldoende is. Maar ondanks die kennis wordt ook in China niet meer dan 1 of 2 meter afstand gehouden.

Terwijl buurman de boodschappen verzamelde, liep ik de auto uit. In de lege straat was afstand houden geen enkel probleem. Ik bekeek de aanwijzingen op het bord dat vóór de winkel stond. Van de uitstalling met reinigingsmiddel leek een zoete geur te komen, maar dat bleek iets anders.

Een wolkje stoom waaide voorbij. Van de flat boven de winkel dwarrelde het naar beneden. Op het balkon stond iemand te vapen. Ik rook dus wat hij zojuist had uitgeademd. Op 3 meter afstand. Dat was mijn neus in gekomen, anders had ik het niet kunnen ruiken. Een paar meter verderop bereikte de vaper lucht me nog steeds.

Aan het vaper wolkje kon ik zien, hoe snel die uitgeademde lucht mij bereikte. Hooguit 2 seconden waren daar voor nodig. Ik stak de rijweg over, maar nog steeds kreeg ik die uitgeademde vaperdamp binnen. Zo ver reikt dus uitgeademde lucht als het naar beneden valt en een zuchtje wind het meeneemt. Zelfs nog op 10 meter afstand kreeg ik het binnen. In de auto sloot ik de ramen om aan die lucht te ontsnappen.

De vaper zag er gezond uit. Maar mensen kunnen 2 weken lang rondlopen met een besmetting zonder ergens last van te hebben. Ondertussen besmetten ze wel anderen.


Update 17-4-2020

In week 14 en 15 van dit jaar stierven in Nederland totaal ongeveer 10000 mensen. Dat zijn per week ruim 2000 meer dan andere jaren in de zelfde tijd van het jaar. Waarschijnlijk zijn dat grotendeeld mensen die stierven door COVID-19. De registratie van vermoedelijke doodsoorzaken is nog niet afgerond. Deze gegevens zijn gemeld door Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM en de webpagina monitoring sterftecijfers.

Actuele officiële cijfers van 17-4-2020 (16:00 u) wereldwijd:
2201268 vastgestelde besmette personen
148533 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 549532 genezen verklaard.

RIVM Nederland melding 17-4-2020 | 14:45 uur

Positief geteste personenZiekenhuis opnamesOverleden personen
3044994653459
toename met 1235toename met 156toename met 144
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. 

Wereldlanden meer dan 1000 bevestigde besmettingen 17-4-2020 om 20 uur.

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.

Pagina’s: Pagina 1, Pagina 2
(tekst © Vlierbloesem)
 

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “10 meter in 2 seconden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: