Minder 70 jarigen op intensive care

Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 20-4-2020

Dagelijkse update  20-4-2020 – minder 70 jarigen –

De gemiddelde leeftijd van COVID-19 patiënten op de IC daalt.


Vooroordelen

Elke besmettelijke ziekte begint ergens. Door niemand anders opgemerkt dan de zieke zelf. Besmetting breidt zich snel of langzaam uit en de ziekte is mild of ernstig. Dat gebeurt vaak. Bacterieen en virussen muteren. Zo komen er steeds nieuwe besmettelijke ziekten. Dat is niet bijzonder.

Wanneer een ziekte wordt opgemerkt, wordt bijna altijd gedacht dat die ziekte ergens anders niet zal voorkomen. De “Spaanse griep” kwam niet uit Spanje, maar daar was indertijd geen censuur die schrijven over de ziekte verbood. Het kreeg dus bekendheid in Spanje en mensen gingen denken dat de ziekte daar ook vandaan kwam.

In Wuhan werden mensen ziek. De Chinese overheid verbood bekendmaking, maar zag later gelukkig wel in dat geheimhouding niet helpt tegen een ziekte.

Wij zijn beter

In China werd het aanvankelijk “Wuhan koorts” genoemd, naar de plaats waar het werd ontdekt. In de rest van de wereld ging het “Chinese griep” heten. Er waren Amerikanen die dachten dat zij niet besmet konden worden. Rusland ging mensen met een Aziatisch uiterlijk oppakken om de ziekte in te dammen. Het Nederlandse RIVM was ervan overtuigd dat het virus in Nederland geen probleem zou geven.

Dat soort vooroordelen steekt altijd de kop op bij de uitbraak van ziekten. Het belemmert een nuchtere aanpak van het probleem.

Het Nederlandse RIVM dacht lange tijd dat het virus zich iets zou aantrekken van de landsgrenzen. In Duitsland bleken veel mensen besmet. Net over de grens. Maar de Nederlandse overheid zag daar geen risico in voor Nederland. Het virus kwam zonder inreisvergunning toch het land binnen.

Andere namen

De ziekte werd hier in Nederland Sars-2 genoemd. Maatregelen werden niet noodzakelijk geacht, want SARS was in HongKong jaren geleden een groot probleem, maar het bereikte ons land nooit. Dat het om een nieuw virus ging, begrepen onze deskundigen niet. Onze regering nam de adviezen blindelings over.

In Nederland wordt het nu vaak Corona genoemd. Een mooie naam voor een familie virussen die veel ziekten veroorzaakt waarvan mensen weinig te vrezen hebben. Het virus wordt door de rest van de wereld 2019-NCov genoemd (Nieuw Corona Virus 2019) later werd dat SARS-CoV-2 (het tweede SARS corona virus) en de ziekte kreeg de naam COVID-19 (Corona Virus Disease 2019). Verwarrend, al die namen. Vooral omdat het virus zich blijft veranderen, zodat elke ontdekte mutatie ook weer een naam moet krijgen.

Corona besmet oude ongezonde mensen

De eerste COVID-19 sterfgevallen waren bejaarde mensen. Ze zagen er ziek uit. Vaak hadden ze al een ziekte of gebrek en de combinatie met dit virus werd fataal. Het RIVM begreep daaruit dat alleen oude mensen besmet konden worden. Die konden thuis blijven, dan was er geen probleem.

De ziekte tast longen aan en dikke mensen hebben toch al vaak ademhalingsproblemen. Een dikke speklaag drukt op de longen. Het aantal dikke en oude mensen nam toe op de intensive care afdelingen van ziekenhuizen, dus gewicht verliezen werd verstandig gevonden. Oude, dikke, zieke mensen moesten in Nederland thuis blijven.

Later bleken ook anderen besmet te kunnen worden en de ziekte over te brengen op de volgende slachtoffers. Dus moest iedereen thuis blijven.

In China mochten kinderen het huis niet uit, zodat ze minder besmettingsrisico liepen. In China waren dus weinig kinderen besmet. Het Nederlandse RIVM finf alleen op de demografische cijfers af en dacht dat kinderen geen besmetting konden oplopen. Zij moesten dus naar school terwijl de rest van de bevolking thuis moest blijven.

Cijfers laten veel zien, maar oorzaak en gevolg kunnen alleen met meer feitenkennis en gezond verstand gezien worden. Ik had verwacht dat onze dekundigen daarover zouden beschikken, maar ik was te optimistisch. Het gebrek aan logica was ook anderen duidelijk. Nu moeten kinderen toch thuis blijven.

Beschermende uitrusting

Al die tijd werd geen noodzaak gezien voor aanschaf van extra medische beschermingsmiddelen. Wie nu aan dit virus dood ging zou toch wel dood zijn gegaan. Het leek of de opruiming van oude zieke dikke mensen welkom was.

Medisch personeel heeft beschermingsmaterialen tot de beschikking. Dat is lang niet altijd allemaal in gebruik. Maar met een besmettelijke virus ziekte wordt gebruik ervan steeds vaker noodzakelijk. Dat was in beleidmakend Nederland niemand opgevallen. De commerciële zorgbedrijven hadden maar weinig voorraden ingekocht en nu is er al lange tijd een tekort. Het schijnt erg moeilijk te zijn, dit manko aan te vullen. Niet alleen in Nederland.

Blunders komen in Nederland minstens zo vaak voor als elders. Ik laat hier vaak buitenlandse video´s zien, omdat kritische journalistiek in Nederland schaars is.

Jonge fitte mensen worden ook ziek

Gezonde welgestelde mensen kwamen van hun ski vakantie thuis en werden ziek. Jonge mensen, fitte, getrainde mensen, werden ook besmet. Dat werd niet snel ontdekt, want het RIVM was van mening dat besmette mensen zichtbaar ziek waren. Wie er gezond uitzag zou niet besmet zijn. Zelfs nu nog wordt dat verteld. Het wordt dus als positief nieuws gebracht, dat zieken op de intensive care jonger zijn dan eerder. Ze sterven of overleven het, maar altijd zijn ze sterk in conditie achteruit gegaan. Het virus tast longen aan en andere organen. Er zijn nu jonge genezen patiënten, die blijvende schade hebben opgelopen.

Worden bejaarden nu minder vaak ziek?

Er zijn bejaarden met goede conditie en jonge mensen met slechte conditie. Maar steeds vaker worden oudere mensen helemaal niet meer op de IC opgenomen. Omdat ze groot risico lopen ondanks de IC verpleging toch te sterven, worden ze vaak niet meer verwezen voor opname. Soms is dat een beslissing van een arts, soms beslissen ze dat zelf.

De gemiddelde leeftijd op de intensive care afdelingen is nu lager. Het aantal doden in verzorgingshuizen is nu hoger.


Update 20-4-2020

Doden in verzorgingshuizen stierven vaak zonder getest te zijn. Ze tellen dan niet mee in de statistieken. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM stellen dat er waarschijnlijk een onder reportage is van 2000 COVID-19 doden per week. Zie ook de webpagina monitoring sterftecijfers.

Actuele officiële cijfers van 20-4-2020 (18:00 u) wereldwijd:
2444310 vastgestelde besmette personen
167461 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 634634 genezen verklaard.

RIVM Nederland melding 20-04-2020 | 14:00 uur

Positief geteste personen33405toename +750
Ziekenhuisopnames9779toename +75
Overleden personen3751toename +67
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. 

cijfers Wereldlanden 20-4-2020

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.

Paginameer lezen(tt

(tekst © Vlierbloesem)

 

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: