Verschil in corona beleid

Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 25-4-2020

Dagelijkse update  25-4-2020 – elk land anders –

Preventie is belangrijk, maar elk land gaat daar anders mee om.  


Is preventie mogelijk?

Thuisblijven, afstand houden, geen mensen ontmoeten

­In Nederland moet iedereen thuis blijven die geen essentieel werk doet. In de meeste Europese landen is daarnaast beschermende kleding en mondkapjes beschikbaar voor wie toch naar buiten moet. Engeland en Nederland voorzien zelfs de medische en verzorgende beroepen niet van bescherming.

Testen en preventie

In Nederland is nog steeds onvoldoende testgelegenheid voor mensen in medische en verzorgende beroepen. Anderen komen helemaal moeilijk in aanmerking. Veel oudere patiënten worden niet in een ziekenhuis opgenomen en sterven thuis en in verzorgingshuizen. Zo blijven veel Nederlandse COVID-19 patiënten buiten de statistieken. Huisartsen willen nu de COVID-19 diagnose gaan melden op basis van symptomen, zolang de tests niet voldoende beschikbaar zijn.

Gisteren leken in Engeland eindelijk corona tests beschikbaar voor de mensen die nog buitenshuis gaan werken, de “essentiële beroepen”. Via internet moest een afspraak gemaakt, maar al binnen een uur waren alle 16000 beschikbare tests geboekt. Vrijdag hebben 46000 mensen geprobeerd een test te boeken. Veel mensen moeten dus weer wachten op een volgende kans. Vandaag konden thuistests online besteld worden, maar die waren vanochtend binnen 15 minuten na opening van de website al op. Alle testen op drive-in gelegenheden waren binnen een uur in Engeland al vergeven, in Schotland zijn nog testen beschikbaar.

Ook gebrek aan beschermende middelen blijft in Nederland en Engeland een probleem. Medische en verzorgende beroepen moeten vaak zonder beschermende kleding werken. Mondkapjes worden dagenlang hergebruikt. Wijkverpleging en werkers in verzorgingshuizen moeten helemaal zonder werken.

Nederlands en Engels beleid wilde aanvankelijk de kudde immuniteit bevorderen, waarbij veel mensen besmet worden en immuniteit opbouwen. Preventie kwam dus niet snel op gang en het beleid is nu wat halfslachtig geworden. Wel binnenblijven, geen bescherming dragen, weinig testen.

Ook Zweden heeft de strategie van de kudde immuniteit gekozen. Het Zweedse beleid verplicht niets, maar heeft wel middelbare scholen gesloten. Wie oud of ziek is wordt geadviseerd thuis te blijven. Bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn niet toegestaan. De horeca blijft open. Zweden gokt op toenemende immuniteit in de bevolking.

In Nederland, Engeland en Zweden geven de regeringen als uitleg voor hun beleid, dat ze de wetenschap volgen. Welke wetenschappelijke gegevens daarvan de basis zijn, wordt niet prijsgegeven.

In andere Europese landen is het dragen van mondkapjes voor de hele bevolking verplicht. Duitsland verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer, in winkels en openbare gebouwen. In Oostenrijk delen winkels verplicht mondkapjes uit aan klanten en worden ze in automaten te koop aangeboden. In België wordt buitenshuis dragen van een mondkapje ook verplicht. De overheid zal elke inwoner 1 katoenen mondkapje gaan verstrekken. Dat is herbruikbaar na wassen op hoge temperatuur. Zelf gemaakte mondkapjes zijn ook toegestaan. In Frankrijk mogen de fournituren winkels weer open, zodat mensen naaigerei kunnen aanschaffen.

De meeste landen streven vooral preventie na. Geprobeerd wordt elke besmetting te voorkomen en hoe eerder een land dat beleid inzet, hoe meer succes dat kan hebben. Het kan geen enkel land lukken om alle besmettingen te voorkomen. Besmettingen zijn overal, behalve in Noord Korea, als je de cijfers zou geloven.

Voor de strategie van de kudde immuniteit is juist een aantal besmettingen nodig. Geprobeerd wordt om het aantal besmettingen zover te beperken dat de gezondheidszorg van het land het aantal zieken nog aankan. Daarom zijn maatregelen zoals de “intelligente lock-down” van Nederland ingezet, zodat de gezondheidszorg voorzieningen niet overbelast worden. Zodra er weer wat IC ruimte is, worden de preventiemaatregelen versoepeld. Dan neemt het aantal besmettingen toe en zullen de overlevenden immuun zijn, is het idee.

De WHO stelt dat er geen bewijs is voor blijvende immuniteit na genezing van COVID-19.


Update 25-4-2020

Actuele officiële cijfers van 25-4-2020 (12:30 u) wereldwijd:
2824239 vastgestelde besmette personen
197582 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 822184 genezen verklaard.

RIVM Nederland melding 25-4-2020 | 13:50 uur

Positief geteste personen37190toename +655
Ziekenhuis opnames10381toename +100
Overleden personen4409toename +120
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. 

Doden in verzorgingshuizen sterven vaak zonder getest te zijn. Ze tellen dan niet mee in de statistieken. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM stellen dat er waarschijnlijk een onder reportage is van 2000 COVID-19 doden per week. Zie ook de webpagina monitoring sterftecijfers.

cijfers Wereldlanden 25-4-2020

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.

(tekst © Vlierbloesem)

 

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Verschil in corona beleid”

 1. Dit soort cijfers zijn nooit 100% betrouwbaar, maar het zijn wel de cijfers die in de verschillende landen gebruikt worden voor beleid. Enerzijds voor beleidsbepaling, anderzijds ook om de gevoerde politiek te verdedigen. Daarom zijn die cijfers wel van belang.

  Ik geef hier de cijfers die de landen zelf doorgeven, op basis van hun testresultaten, met steeds de opmerking over het verschil in testbeleid en de verwerking van gegevens. Uiteindelijk zullen de landen die hun eigen demografische gegevens bijhouden ook het totaal aantal doden moeten gaan vermelden. Wanneer die bekend zijn kunnen ze vergeleken met de sterfte cijfers over de afgelopen jaren. Het verschil in aantallen zal dan grotendeels de pandemie als directe of indirecte oorzaak hebben.

  Achteraf is natuurlijk meer te zeggen over werkelijke aantallen en het effect van het gevoerde beleid. Nu geef ik een dagelijkse moment opname.

  Like

 2. dit soort staatjes publiceren heeft volgens mij geen enkele zin. O je al landen kun moeilijkrgelijken met elkaar, door het verschil in de landen op testbied, op wie registreet wat etc. Als je de NOS gevens mag gelocen dan heeft Duitsland ongeveer een kwart van de doden per 100.000 inwoners, vergeleken met het aantal doden in Nederland. Dar is totaal niet te lezen uit jouw staatje.

  Deze vraag is dus aan jou gesteld en aan de NOS, aan beiden verzoek ik: pas op voor nepinformatie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: