Dagelijkse update 25-4-2020 – elk land anders –
Preventie is belangrijk, maar elk land gaat daar anders mee om.
ina
Is preventie mogelijk?
Thuisblijven, afstand houden, geen mensen ontmoeten
In Nederland moet iedereen thuis blijven die geen essentieel werk doet. In de meeste Europese landen is daarnaast beschermende kleding en mondkapjes beschikbaar voor wie toch naar buiten moet. Engeland en Nederland voorzien zelfs de medische en verzorgende beroepen niet van bescherming. |
Testen en preventie
In Nederland is nog steeds onvoldoende testgelegenheid voor mensen in medische en verzorgende beroepen. Anderen komen helemaal moeilijk in aanmerking. Veel oudere patiënten worden niet in een ziekenhuis opgenomen en sterven thuis en in verzorgingshuizen. Zo blijven veel Nederlandse COVID-19 patiënten buiten de statistieken. Huisartsen willen nu de COVID-19 diagnose gaan melden op basis van symptomen, zolang de tests niet voldoende beschikbaar zijn.
Gisteren leken in Engeland eindelijk corona tests beschikbaar voor de mensen die nog buitenshuis gaan werken, de “essentiële beroepen”. Via internet moest een afspraak gemaakt, maar al binnen een uur waren alle 16000 beschikbare tests geboekt. Vrijdag hebben 46000 mensen geprobeerd een test te boeken. Veel mensen moeten dus weer wachten op een volgende kans. Vandaag konden thuistests online besteld worden, maar die waren vanochtend binnen 15 minuten na opening van de website al op. Alle testen op drive-in gelegenheden waren binnen een uur in Engeland al vergeven, in Schotland zijn nog testen beschikbaar.
Ook gebrek aan beschermende middelen blijft in Nederland en Engeland een probleem. Medische en verzorgende beroepen moeten vaak zonder beschermende kleding werken. Mondkapjes worden dagenlang hergebruikt. Wijkverpleging en werkers in verzorgingshuizen moeten helemaal zonder werken.
Nederlands en Engels beleid wilde aanvankelijk de kudde immuniteit bevorderen, waarbij veel mensen besmet worden en immuniteit opbouwen. Preventie kwam dus niet snel op gang en het beleid is nu wat halfslachtig geworden. Wel binnenblijven, geen bescherming dragen, weinig testen.
Ook Zweden heeft de strategie van de kudde immuniteit gekozen. Het Zweedse beleid verplicht niets, maar heeft wel middelbare scholen gesloten. Wie oud of ziek is wordt geadviseerd thuis te blijven. Bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn niet toegestaan. De horeca blijft open. Zweden gokt op toenemende immuniteit in de bevolking.
In Nederland, Engeland en Zweden geven de regeringen als uitleg voor hun beleid, dat ze de wetenschap volgen. Welke wetenschappelijke gegevens daarvan de basis zijn, wordt niet prijsgegeven.
In andere Europese landen is het dragen van mondkapjes voor de hele bevolking verplicht. Duitsland verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer, in winkels en openbare gebouwen. In Oostenrijk delen winkels verplicht mondkapjes uit aan klanten en worden ze in automaten te koop aangeboden. In België wordt buitenshuis dragen van een mondkapje ook verplicht. De overheid zal elke inwoner 1 katoenen mondkapje gaan verstrekken. Dat is herbruikbaar na wassen op hoge temperatuur. Zelf gemaakte mondkapjes zijn ook toegestaan. In Frankrijk mogen de fournituren winkels weer open, zodat mensen naaigerei kunnen aanschaffen.
De meeste landen streven vooral preventie na. Geprobeerd wordt elke besmetting te voorkomen en hoe eerder een land dat beleid inzet, hoe meer succes dat kan hebben. Het kan geen enkel land lukken om alle besmettingen te voorkomen. Besmettingen zijn overal, behalve in Noord Korea, als je de cijfers zou geloven.
Voor de strategie van de kudde immuniteit is juist een aantal besmettingen nodig. Geprobeerd wordt om het aantal besmettingen zover te beperken dat de gezondheidszorg van het land het aantal zieken nog aankan. Daarom zijn maatregelen zoals de “intelligente lock-down” van Nederland ingezet, zodat de gezondheidszorg voorzieningen niet overbelast worden. Zodra er weer wat IC ruimte is, worden de preventiemaatregelen versoepeld. Dan neemt het aantal besmettingen toe en zullen de overlevenden immuun zijn, is het idee.
De WHO stelt dat er geen bewijs is voor blijvende immuniteit na genezing van COVID-19.
Update 25-4-2020
Actuele officiële cijfers van 25-4-2020 (12:30 u) wereldwijd: 2824239 vastgestelde besmette personen 197582 overleden patiënten waarvan de meeste buiten China. Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 822184 genezen verklaard. |
RIVM Nederland melding 25-4-2020 | 13:50 uur
Positief geteste personen | 37190 | toename +655 |
Ziekenhuis opnames | 10381 | toename +100 |
Overleden personen | 4409 | toename +120 |
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.
Doden in verzorgingshuizen sterven vaak zonder getest te zijn. Ze tellen dan niet mee in de statistieken. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM stellen dat er waarschijnlijk een onder reportage is van 2000 COVID-19 doden per week. Zie ook de webpagina monitoring sterftecijfers.
cijfers Wereldlanden 25-4-2020

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.
Dit soort cijfers zijn nooit 100% betrouwbaar, maar het zijn wel de cijfers die in de verschillende landen gebruikt worden voor beleid. Enerzijds voor beleidsbepaling, anderzijds ook om de gevoerde politiek te verdedigen. Daarom zijn die cijfers wel van belang.
Ik geef hier de cijfers die de landen zelf doorgeven, op basis van hun testresultaten, met steeds de opmerking over het verschil in testbeleid en de verwerking van gegevens. Uiteindelijk zullen de landen die hun eigen demografische gegevens bijhouden ook het totaal aantal doden moeten gaan vermelden. Wanneer die bekend zijn kunnen ze vergeleken met de sterfte cijfers over de afgelopen jaren. Het verschil in aantallen zal dan grotendeels de pandemie als directe of indirecte oorzaak hebben.
Achteraf is natuurlijk meer te zeggen over werkelijke aantallen en het effect van het gevoerde beleid. Nu geef ik een dagelijkse moment opname.
LikeLike
dit soort staatjes publiceren heeft volgens mij geen enkele zin. O je al landen kun moeilijkrgelijken met elkaar, door het verschil in de landen op testbied, op wie registreet wat etc. Als je de NOS gevens mag gelocen dan heeft Duitsland ongeveer een kwart van de doden per 100.000 inwoners, vergeleken met het aantal doden in Nederland. Dar is totaal niet te lezen uit jouw staatje.
Deze vraag is dus aan jou gesteld en aan de NOS, aan beiden verzoek ik: pas op voor nepinformatie
LikeLike