Dagelijkse update 27-4-2020 – koopdwang –
Al een tijdlang doe ik boodschappen voor buren die moeilijk lopen. Een kleine moeite leek het. Wat extra meenemen als ik mijn eigen boodschappen haal. Nu met dat besmettingsrisico blijf ik liever thuis. Maar zo simpel is het niet.
ina
Voldoende voorraad, maar . . .
Voordat het griepseizoen komt haal ik altijd wat extra boodschappen in huis. Dit jaar zag ik die virusinfecties uit China naderen en ik wist hoe lang de quarantaine van Wuhan al duurde. Chinezen hadden goede documentatie op internet gezet. Zelfs al toen het van hun overheid nog niet mocht.
Zij hebben ons gewaarschuwd en goed geinformeerd. Het is een belediging dat te negéren, zoals de Nederlandse overheid lang deed.
Uiteindelijk kost het niks extra om een nette voorraad te hebben van alles wat anders later gekocht zou moeten worden. Extra voorraad beschermende kleding en mondkapjes aanschaffen zou verstandig zijn geweest. Die ruimte laten de verzekeringsbedrijven niet, hoor ik nu.
Voor mijzelf en voor de buren nam ik die ruimte wel. Op tijd haalde ik nog wat extra voorraad in huis. Van de normale boodschappen wat meer, plus voor ieder een extra pak toiletpapier, een fles bleekwater, wasmiddel, handwas zeep, en een flesje desinfectie gell. Ik zorgde dat ze passende latex handschoenen hadden en een beschermingsbril. Geen probleem. Supermarkten hadden er rekening mee gehouden, leek het. Alles was ruim op voorraad in de winkels.
Mijn schoonmaakspullen mochten ook wel weer eens vernieuwd worden en buurman kan niet zonder bier, dus ook dat is extra ingekocht. Zelfs dacht ik aan koekjes, chocolade, roomijs, advocaat, port en wijn. Het is er allemaal.
Koopdrang
Na een paar weken was buurman´s bier op. Mijn kat had flink wat van zijn eigen rantsoen gegeten, maar had nog veel over. De noodzakelijke dingen waren er nog meer dan genoeg, zelfs voor weer een aantal weken. Maar buurman kreeg me zo gek dat ik hem naar de supermarkt reed. De voorraad zit sindsdien weer stampvol. Toch wil buurman opnieuw dat ik naar de winkel ga, want “We zijn al aan de laatste leverworst toe, de eieren raken op en ik heb zin in karbonaadjes.”
Van 3 grote leverworsten die ik meenam is nu de laatste aangebroken. Normaal doe ik daar meer dan een week mee. Van de 90 eieren zijn nog 50 over. Voorlopig is dat wel genoeg. Karbonaden liggen onaangebroken in de vriezer en er is nog zoveel meer. We komen echt niet tekort. In plaats van pannekoekjes, wafels en taarten die ik wilde bakken als de afbakbroodjes op raakten, eten we nu weer afbakbroodjes. Want die moeten op tijd opgemaakt, anders gaan ze schimmelen. Klein leed.
“Ik heb het laatste toiletpapier aangebroken,” zegt buurvrouw. Het laatste pak van 18 rollen. Dat kan morgen nog niet op zijn. Verse slagersham is op. Die kan niet lang bewaard. Op is op, ik ga geen nieuwe halen. Nu heeft buurman eindelijk die grote Serano ham aangesneden. Die bleef hij maar bewaren en nu wordt het eindelijk gegeten. Lekkerder dan die plakjes gekookte ham. “Die moet ik vaker kopen”, zegt buurman. “Wanneer ga je weer naar de slager?” Ik noem het koopdwang. Daar ga ik niet aan voldoen.
Proosten op Corona
Twee huizen verder klinken tuinspeakers boven het stemgeluid van een stuk of twintig jonge mensen en wat kleine kinderen. Officieel woont daar een vrouw alleen van boven de 50 jaar. Soms spreekt ze verstaanbaar Nederlands. Als dat haar niet uitkomt schakelt ze over op iets wat lijkt op Hindoestaans Surinaams. Als ze iets belooft zweert ze op Allah. Het huwelijk van haar oudste dochter was een Hindoe ritueel. Formeel woont verder niemand op haar adres. Ze is zelf in huis gebleven. Haar tuin is druk bevolkt.
Aan de andere kant een paar huizen verder was een rustige tuinparty bezig. Eerst met alleen de familie die er woont. Langzaamaan begint ook daar de tuin te vullen. Nu beginnen ze tegen elkaar op te schreeuwen. “Anderhalve meter, anderhalve meter !” Ze proosten “op de Corona”.
Het is koningsdag. Openbare feesten zijn niet georganiseerd, vanwege besmettingsrisico. De verhuurder laat personeel deze dag gewoon doorwerken. Ze hebben opdracht om iedereen een tuinhek en een heg aan te smeren. Bij mij hoeven ze niet te komen. Ik wil die troep niet en het besmettingsgevaar dat die hekkenverkopers van deur tot deur meenemen wil ik ook niet. Maar kennelijk is het essentieel werk waarmee ze bezig zijn. Nu zit hun dagtaak erop. Ze doen mee met de barbecue party verderop.
Met de wind mee
Tegen de herrie zet ik een koptelefoon op. Stank van aanmaakblokjes en rook komt me tegemoet. Als die stank met de wind meekomt, dan komt een uitgeademd virus net zo makkelijk mijn kant op. Waar ik woon verdubbelt het aantal besmettingen ongeveer per week. Dat schijnt langzaam te zijn. Ongeveer de helft van de werkelijk besmette mensen komt voor in statistieken. Ik kan uitrekenen hoeveel besmette mensen rondlopen waar ik woon. Ook wanneer ik zelf aan de beurt ben. Ondanks dat ik zelf wel thuis ben in isolatie, zoals het beleid van de bevolking vraagt.
“Straks liggen ze op de intensive care”, zeg ik tegen buurman. Hij heeft een een paar jaar geleden een klaplong gehad en zijn lichaam vertoont alle verschijnselen van slecht vakmanschap in de gezondheidszorg. “Als ik die COVID-19 ziekte krijg, dan leggen ze mij opzij. Ik mankeer al te veel.” zegt hij ” Jonge mensen gaan voor. Zij worden behandeld, ook al zijn zij het die de ziekte verspreiden.”
In Nederland is de “intelligente lock-down” van kracht. Iedereen die niet noodzakelijk de deur uit moet, die moet thuisblijven. Alleen voor essentieel werk, boodschappen en wat lichaamsbeweging mogen mensen hun woning kort verlaten. Buiten moet 1,5 meter afstand gehouden en mogen mensen geen groepen van meer dan 2 mensen vormen. Er wordt gezegd dat mensen zich er goed aan houden. |
Update 27-4-2020
Actuele officiële cijfers van 27-4-2020 (14:00 u) wereldwijd: 3005499 vastgestelde besmette personen 207573 overleden patiënten waarvan de meeste buiten China. Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 909860 genezen verklaard. |
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.
RIVM Nederland melding 27-4-2020 | 13:49 uur
Positief geteste personen | 38245 | Toename +400 |
Ziekenhuisopnames | 10521 | Toename +65 |
Overleden personen | 4518 | Toename +43 |
Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.
COVID-19 patiënten sterven thuis en in verzorgingshuizen vaak zonder te zijn getest. Ze tellen dan in veel landen niet mee in de statistieken. In Nederland stellen Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM dat er waarschijnlijk een onder reportage is van 2000 COVID-19 doden per week. Zie ook de webpagina monitoring sterftecijfers. De WHO schat dat in Europa de helft van de COVID-19 patiënten niet in de statistieken zijn opgenomen.
cijfers Wereldlanden 27-4-2020

De eerste kolommen bevatten absolute aantallen, zoals doorgegeven door de landen. De laatste 4 kolommen bevatten aantallen per miljoen inwoners.
Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
De laatste 2 kolommen melden het aantal testen en de testen per miljoen inwoners.
Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.
Het einde aan de pandemie is nog niet in zicht.
Eén gedachte over “Proosten op Corona”