Dagelijkse update 6-5-2020 – Koken is combineren –
In de keuken bestaan geen vieze smaken, alleen goede en slechte combinaties.
ina
Gisteren het zuur, vandaag het zoet
Nee, ik ga het niet hebben over politici die ons eerst zuur laten slikken en dan zeggen dat het zoet op is, dat er weer geld naar een grote multinational moet en kleine ondernemers maar failliet moeten gaan omdat ze zelf ondernemersrisico moeten dragen. Dat zuur laat een vieze nasmaak achter. Maar vandaag maak ik lekker zuur.
Mijn zuur
Vandaag wordt mijn zuur gemengd met zoet. Zuur is de rabarber die ik gisteren heb geoogst. Forse planten, een flink gewicht. Dikke sappige bladstelen. Zuur en ongekookt zelfs een beetje giftig. De stengels heb ik losgewrikt, blad weggesneden en als bodembedekking in de tuin gelegd om onkruid te onderdrukken. De stelen zijn gewassen, in stukken gesneden en de eerste paar kilo´s zijn gekookt. Gisteravond at ik de eerste rabarber met suiker en dat was lekker. De rest is vannacht afgekoeld in de pan. Vandaag volgt de verdere verwerking.
Vandaag komt het zoet erbij. Want zuur en zoet moet je niet gescheiden eten, maar samen. Suiker bij de gekookte rabarber maakt de goede verhouding zuur en zoet, zodat beide smaken lekker zijn. Vandaag bak ik pannenkoeken, die ik eet met rabarbermoes.
Voor morgen bak ik taart, cake, cakejes en taartbodems die ik vul met rabarbermoes. De rest zal ik wecken voor later gebruik. De oven is uitgeruimd en schoongemaakt, de bakvormen afgewassen en gedroogd. Morgen ga ik bakken in de gasoven. Want die maakt gebak en brood het lekkerst gaar. Dat het vandaag koud is en de oven mijn huiskamer verwarmt is mooi meegenomen.
Recepten: Rabarbermoes Rabarbertaart
virus update 6-5-2020
Actuele officiële cijfers van 6-5-2020 (7:00 u) wereldwijd: 3728047 vastgestelde besmette personen 258356 overleden patiënten waarvan de meeste buiten China. Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 1242500 genezen verklaard. |
Actuele cijfers per land op pagina 2
2 gedachten over “Zuur en zoet”