Masker verplicht en verboden

Maskers tegen Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 7-5-2020

Dagelijkse update  7-5-2020 – Masker verplicht, goed masker verboden –

Omdat de laatste Nederlandse regeringen volksgezondheid niet belangrijk vonden, is er een tekort aan beschermingsmaskers, beschermende kleding en medische voorzieningen. Hoewel beschermingsmaskers nu in veel situaties worden verplicht,  zijn voor de bevolking geen goede beschermende maskers beschikbaar.

Voor mensen die onze regering niet van belang acht is er toch een oplossing.

 


Goede en slechte maskers

Goede maskers die echt het virus tegenhouden zijn de Europees gekeurde FFP2 wegwerp maskers. Die zijn gelijk aan de Chinese KN95 en de Amerikaanse N95. Ze zijn bedoeld voor éénmalig gebruik. Nog beter beschermen de FFP3 maskers, die overeenkomen met de Chinese KN100 en de Amerikaanse N99.

De goede beschermende maskers zijn nu voor de Nederlandse bevolking verboden. In de gezondheidszorg worden de FFP2 en FFP3 typen gebruikt, maar de instellingen hebben nog steeds tekort.

Steriliseren van gebruikte wegwerpmaskers is mogelijk, maar eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn. In normale tijden worden er meerdere per dag per persoon gebruikt. Door het tekort worden die maskers in de ziekenhuizen worden al gedesinfecteerd en hergebruikt.

Waarom dat tekort?

Achtereenvolgende Nederlandse regeringen wilden de gezondheidszorg overlaten aan de markt. Een handelaar wil winst en liefst zo veel mogelijk. Voorraden aanhouden kost geld. “Just in time” aanschaf is goedkoper. Dus dat deden alle gecommercialiseerde gezondheids instellingen. Dat gaat goed, totdat er een uitzondering optreedt, zoals een onbekende besmettelijke ziekte.

Een overheid die de commercie heilig verklaard, zou in ieder geval moeten zorgen voor een noodvoorraad van essentiele middelen. Zoals Nederland waterkeringen bouwt die pas nodig zijn als er een ongebruikelijke hoge waterstand tegelijk met stormvloed optreedt, zo hield Nederland ook ooit essentiele voorraden aan. Medische artikelen, communicatiemiddelen en zelfs voedsel. Die voorzorg wordt niet meer genomen, want dat kost geld.

Het is alweer even geleden dat in HongKong een onbekend virus opdook, dat zich gelukkig niet wereldwijd verspeidde. De WHO en regeringen van veel landen maakten daarna een inschatting wat er nodig zou zijn, als er weer zo een besmettelijk ziekte zou uitbreken. Er werden plannen gemaakt, waaronder het aanschaffen van noodvoorraden. Beschermende kleding en mondkapjes zouden tot die strategische voorraden horen.

In Nederland zijn dat soort plannen gemaakt, maar dit jaar bleken die noodvoorraden er niet te zijn. Pas toen het virus wereldwijd verspreid was gingen de regeringen van vele landen inkopen, maar toen was het te laat. Alle regeringen die pas op het laatste moment gingen inkopen, gingen tegen elkaar opbieden. Er werden hoge prijzen betaald en vaak werd niets of ondeugdelijk materiaal geleverd.

Al jaren wordt het meeste beschermingsmateriaal in China gemaakt. Doordat men daar zelf problemen met het virus had, lag die productie stil. Resultaat is nu onveilig werkende ziekenverzorgenden en bevolking die zich alleen kan beschermen door thuis te blijven. De economische schade is hoger dan de kosten voor een noodvoorraad materiaal, gekocht voor normale prijzen.

De markt laten beslissen is dus duur gebleken. In geld, in gezondheid en in levensjaren. Maar zo besloten de regeringen die wij in Nederland kozen. Het was dus eigen keuze en daarmee ook eigen schuld.

Wat nu?

Jammer dat we verkeerde keuzen maakten, maar wat kunnen we daar nu nog aan doen?

Vanwege de economische schade door niet gewerkte uren, mag de bevolking weer naar buiten en gaan veel bedrijven weer open. Naar de kapper met een mondkapje op. In bus en trein, een mondkapje. Als afstand houden niet mogelijk is, een mondkapje.

Maar de veilige mondkapjes zijn voor de bevolking verboden. Niet om alle drogredeneringen die eerder werden verkondigd, maar simpel omdat daar onvoldoende van zijn. Als gevolg van bezuinigingsbeleid is goede bescherming voorbehouden aan de gezondheidszorg, die het hard nodig heeft. De gewone bevolking mag alleen onveilige maskers dragen.

Oplossing

De monddoekjes die de tandarts gebruikt beschermen alleen tegen directe bloedspatten, niet tegen dit Corona virus dat COVID 19 veroorzaakt.

De gewone Nederlandse burger mag die monddoekjes gebruiken, maar die beschermen onvoldoende. Stofmaskers die bij het klussen worden gebruikt en te grof zijn om het kleine virus tegen te houden, mogen door gewone Nederlandse burgers gebruikt. Die beschermen onvoldoende.

Van de Nederlandse regering mag een zelfgemaakt mondkapje ook. Bijvoorbeeld van een lapje katoen. Maar dat is precies wat je NIET moet doen. Alles wat je voor mond en neus hebt, houdt wel iets tegen, maar dit virus is extreem klein. Om dat tegen te houden is ander materiaal nodig.

Al eerder schreef ik over de verschillende kwaliteiten mondkapjes en de geschikte en ongeschikte materialen voor zelfgemaakte mondmaskers. HEPA stofzuigerzakken blijken van het meest geschikte materiaal gemaakt te zijn. HEPA luchtfilters zuiveren alle deeltjes van 0,3 micrometer (drie duizendste millimeter) uit. Het Corona virus meet tot 0,1 micrometer en is dus kleiner dan de gaatjes in een HEPA filter. Uit NASA onderzoek is gebleken dat deeltjes tot 0,005 micrometer toch door een HEPA filter worden uitgefilterd, dus ook een Corona virus.

Zelf kun je de geschiktheid van filter materialen minder goed testen, maar het kan wel. Bekijk dit filmpje:

Voor een goed zelfgemaakt mondmasker moeten de HEPA stofzuigerzakken nieuw en schoon zijn. De effectiviteit ervan is getest in laboratoria en dit blijkt echt het beste materiaal dat nog voorhanden is. Ouderwetse papieren en stoffen stofzuigerzakken zijn ongeschikt. Het moeten van die niet geweven moderne kunststof HEPA filters zijn. Filters van airco en dergelijke zijn ook ongeschikt, want die bevatten vaak stoffen die schadelijk zijn bij inademen.

Nu weet je wat goed en slecht materiaal is voor zelfmaak mondkapjes. Je kunt zelf aan de slag. Er zijn verschillende naaipatronen voor. Hier volgt nog een download patroon met instructie:

download de patronen voor kind, vrouw, man.
https://drive.google.com/file/d/1z6helY_uZxjxidIkY-L2dKcBWb-0_433/view
download de patronen voor kind, vrouw, man.
https://drive.google.com/file/d/14mq1o_Tlwp08cB6pyRAI3veMSioJFxdv/view

Het beste kun je eerst een papieren exemplaar maken, om te proberen of de pasvorm voor jou goed is. Het moet perfect luchtdicht aansluiten op je gezicht. Ieder gezicht is anders, dus na aanpassen van het eerste papieren model heb je een patroon dat precies goed is voor jou. Hou rekening met naden en zomen. Knip en naai het eerste exemplaar en probeer of het goed zit. Maak de nodige aanpassingen voor de volgende exemplaren.

Afhankelijk van de stofzuigerzakken die je gebruikt en het model van het masker dat jou goed past, kun je uit elke stofzuigerzak één of meer maskers maken.

Herbruikbaar ?

Door het materiaaltekort dat nu ook zal ontstaan, zul je niet voldoende van die maskers hebben om ze als wegwerpmasker kunnen gebruiken. De maskers moeten dus telkens worden ontsmet en hergebruikt. Net zo als de Nederlandse ziekenhuizen al noodgedwongen hebben gedaan.

Wassen maakt dit HEPA materiaal minder effectief als filter.
Dat kan dus niet.

In een desinfectiemiddel dopen maakt de filter eigenschappen slechter en bovendien adem je dan steeds het residue van de desinfectant in. Dat is ongezond.
Dat kan dus niet.

Het materiaal kan ontsmet in de magnetron. Veel mensen hebben een magnetron. Desnoods vraag je iemand of je die even kan gebruiken. Hoe dat ontsmetten gaat, zie je in deze video.

Heeft het masker metalen delen, dan gaat een magnetron daarvan kapot. Het metaal van het masker afhalen maakt dat het minder goed aansluit op je gezicht. Een fabrieksmasker heeft meestal een metalen klemmetje dat vastgelijmd zit. Lostrekken kan, maar dat beschadigt het masker, waardoor het niet meer effectief is. Dat kan dus niet.

Een zelfgemaakt masker kan voorzien worden van een uitneembaar metalen deel voor aansluiting op de neus, zodat het veilig in de magnetron ontsmet kan worden.

Het makkelijkste middel voor desinfectie is tijd. Na 9 dagen zonder lichaamscontact is het virus dood. Als je 10 goede maskers hebt en 10 hersluitbare diepvries zakjes, dan kan een gebruikt masker in het afgesloten zakje liggen wachten op de dood van het virus. Nummer de zakjes, of schrijf er een datum op. Raak de maskers tussentijds niet aan met blote handen.

Handschoenen

De laatste keer dat ik in een winkel was, waren die handschoenen nog overal te koop. Zijn ze er niet meer, dan kunnen rubber huishoudhandschoenen gebruikt. Desnoods nitril tuinhandschoenen. Minder comfortabel dan die dunne wegwerphandschoentjes, maar wat moet dat moet.

Oogbescherming

Wil je echt veilig je huis verlaten, gebruik dan niet alleen een masker. Bescherm je ogen met een veiligheidsbril. Bescherm je handen met wegwerp handschoenen. Draag buitenshuis alleen kleding die goed wasbaar is op 80°C of warmer.


virus update 7-5-2020

Actuele officiële cijfers van 7-5-2020 (21:00 u) wereldwijd:
3887969 vastgestelde besmette personen
269002 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 1331249 genezen verklaard.
bijgewerkte cijfers volgens WorldOmeter

Actuele cijfers per land op pagina 2


Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

17 gedachten over “Masker verplicht en verboden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: