Goed eten

Ondervoeding, vitamine, Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 13-5-2020

Update  13-5-2020  – COVID-19 en vitamine tekort –

Kunnen we ons gezond eten?


Goed eten is lekker en gezond.

Ja, natuurlijk. Maar wat is goed?

Voedsel zou alle stoffen moeten bevatten die iemand nodig heeft. Niet te veel en niet te weinig. Wie vrij beschikking heeft tot voedsel moet enige kennis hebben om uit alle aanbod een verantwoorde keuze te maken. Maar weinig mensen hebben echt vrije keuze. Soms belemmert traditie het maken van een goede keuze.

Traditie en ontwikkeling

Plaatselijke voedingsgewoonten zijn ontstaan uit wat ter plekke beschikbaar was in de afgelopen eeuwen. Aanpassingen volgden op voortschrijdende kennis, maar ook op maatschappelijke ontwikkelingen.

In bosrijk gebied werd oorspronkelijk veel wild gegeten. Tot iemand vond dat wild was voorbehouden aan kasteelbewoners. Gewone mensen die uit de bossen aten werden stropers. In heel Europa werden draconische straffen verzonnen voor het vangen van wilde dieren. En dat was niet omdat het zielig werd gevonden voor die dieren. De adel moordde er lustig op los. Voor hen waren het feesten die traditie werden. Tegenwoordig hoeven jagers in Nederland niet meer tot de adelstand te behoren. Het is genoeg als iemand veel geld heeft en een groot stuk grond. Dan kan een vergunning afgegeven. Voor de rest van de bevolking heet de jacht nog steeds stroperij.

Aan de kust werd veel vis gegeten. Lange tijd kon dat gevangen met een vrij eenvoudige uitrusting. Vis was goedkoop. Maar de visserij werd een industrie die mega grote trawlers inzette en de zee leeg viste. Vis is luxe voedsel geworden.

Landbouw producten komen nu van een zwaar geïndustrialiseerde bedrijfstak. Kleine boeren zitten in de wurggreep van banken, voedselindustrie en overheid. Alleen grote ondernemingen blijven over, die contractueeel gebonden zijn aan grote winkelketens en fabrikanten.

De mogelijkheden voor verbouw van eigen voedsel worden steeds schaarser. Groenten en een paar kippen in de tuin van een woonhuis was ooit heel gangbaar, nu steeds zeldzamer. Het wordt raar gevonden en personeel van instanties zet zich graag in om dat kleine beetje zelfvoorziening onmogelijk te maken.

Vaak leent de woonsituatie zich er ook niet voor. Mensen wonen opgestapeld in betonnen dozen zonder een eigen stukje groen. Er is steeds minder ruimte voor steeds meer mensen. De Nederlandse woningschaarste wordt zorgvuldig in stand gehouden. Elke vierkante meter grond moet veel geld opbrengen.

Industrie

Resultaat is voedsel afhankelijkheid van grote industrie en financiële manipulatie. Lekker en gezond is ondergeschikt aan winstgevendheid. Het maakt de industrie niet uit welke bagger ze verkopen. Als het ze maar weinig kost en met een aantrekkelijke winst wordt verkocht.

We eten dus niet zo gezond. We eten te veel of te weinig en nooit is de voedingswaarde optimaal. Wat precies in ons voedsel zit, dat mogen we eigenlijk niet eens weten. In geheimtaal en de kleinst mogelijke lettertjes staat iets op de verpakking, dat niet duidelijk maakt welke stoffen we consumeren.

Ondervoeding

Een groot deel van de West-Europese bevolking heeft overgewicht. Toch zijn veel van die mensen ondervoed. Ondanks dat ze vaak te veel vet en koolhydraten naar binnen werken. Ze missen namelijk belangrijke stoffen. Een stof die mensen in dit werelddeel vaak tekort komen, is vitamine D.

Gebrek aan vitamine D veroorzaakt bot ontkalking en vermindert weerstand tegen virus infecties. Een gezonde hoeveelheid vitamine D kan het lichaam zelf aanmaken. Komt er voldoende zon op een naakte huid, dan maakt het menselijk lichaam zelf vitamine D aan.

Zon

Maar in Noordelijk Europa en Noord Amerika hebben we een groot deel van het jaar te weinig zon om voldoende vitamine D in de huid aan te kunnen maken. Vaak is het ook te koud om veel buiten te zijn. En we werken bovendien vaak ergens binnen. Niet in de zon, die we alleen nog zien in onze vrije tijd. Elke winter zijn de dagen korter dan de werktijd. We gaan in het donker van huis en komen in het donker weer thuis.

Zuidelijker hebben mensen meer zon, maar ook de gewoonte om vooral in de schaduw te blijven. Nog dichter bij de evenaar bedekken vooral vrouwen zich met zwarte lappen, zodat ze helemaal geen zon meer op de huid krijgen.

Vitamine D aanvullen

Vitamine D wordt dus te weinig aangemaakt. Het zit ook niet altijd voldoende in ons industrieel geproduceerde voedsel. Daar kunnen we wat aan doen. De industrie maakt vitamine D bevattende voedingssupplementen. Aan margarine wordt kunstmatig vitamine D toegevoegd.

Natuurlijk

Maar de oplossing hoeft niet in industriele producten te zitten. Van nature zit vitamine D in vette zuivelproducten zoals (echte) boter, volle melk, volle yoghurt, room. Het zit ook in de eieren van kippen die in de zon hebben gelopen,vrije uitloop kippen. Vitamine D zit in lever, leverworst, leverpastei. In vette vis. Zalm, haring. Door dat te eten wordt het vitamine D tekort door gebrek aan zon aangevuld. Vroeger was het voor iedereen vanzelfsprekend dat we dat aten. Vis was goedkoop, nu is het duur. Eieren kostten weinig want die raapte je van de kippen in je eigen tuin. Boter, melk, en yoghurt hadden nog het natuurlijke vetgehalte en kwamen van koeien die gras aten en in de zon liepen. Nu moeten we er speciaal op letten. Zorgen dat we voedsel binnenkrijgen die alle stoffen bevat die we nodig hebben.

Vandaag heb ik bij de slager een kilo kippenlever besteld en een grote leverworst. Morgen komt hij het brengen. Dan verdeel ik het in porties in de vriezer, zodat ik regelmatig iets kan eten waar vitamine D in zit.

Waarom is dat juist nu van belang?

De mensen die met ernstige long aandoeningen op de intensive care terecht kwamen, bleken vaak gebrek aan vitamine D te hebben. Een deel daarvan kreeg vitamine D aangevuld via de medicatie. Met die aanvulling bleken de overlevingskansen groter. De besmetting kan iedereen oplopen, maar het verloop van de ziekte COVID-19 blijkt minder ernstig te verlopen bij mensen die voldoende vitamine D in hun bloed hebben.


virus update 13-5-2020 wereldwijd

Actuele officiële cijfers van 13-5-2020 (18:00 u) wereldwijd:
4395409 vastgestelde besmette personen
295731 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 1637194 genezen verklaard.
bijgewerkte cijfers volgens WorldOmeter

meldingen wereldwijd

Landen met meer dan 1000 geteste COVID-19 patiënten

Actuele cijfers van 12-5-2020 gemeld tot 24.00 uur.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.

Vergelijking

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Ik probeer dat nu toch:

In de verenigde staten van Amerika zijn tot vannacht 24.00 uur 1408636 zieke mensen positief getest voor het virus. Het is dus vastgesteld dat zij de ziekte COVID-19 hadden. Daarvan zijn 83425 overleden. Dat is veel.

In Nederland was op datzelfde moment van totaal 42984mensen vastgesteld dat ze de ziekte COVID-19 hadden. Daarvan zijn 5510 mensen overleden. Dat is aanzienlijk minder dan in de USA. Maar in Nederland wonen ook aanzienlijk minder mensen.

Per miljoen inwoners

Per miljoen inwoners stierven in Nederland 322 mensen aan COVID-19.
In de USA stierven per miljoen inwoners 252 mensen aan COVID-19.
Dat is relatief minder dan in Nederland.

We kunnen dus niet zeggen dat Nederland het beter doet, of dat Amerika zwaarder is getroffen. In beide landen werd de ernst van de ziekte ontkend. Beide waren laat met maatregelen. In beide landen is tekort aan testen en aan beschermend materiaal. Beide landen hebben doden in instellingen buiten de statistieken gehouden.

Ook andere landen houden hun cijfers kunstmatig laag.

RIVM Nederland melding 13-5-2020 | 14:07 uur

Positief geteste personen43211toename +227
Ziekenhuisopnames11430toename +52
Overleden personen5562toename +52
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. 

Nederlandse ziekenhuisbedden zijn schaars. Vandaag kwamen 52 leeg. De doden afgevoerd en geregistreerd. Bedden gereinigd, opgemaakt, direct weer gevuld met de volgende 52 zieken. Geen plek meer vrij. Naar adem happende zieken moeten wachten. Als ze dat kunnen.

Doden in verzorgingshuizen zijn vaak niet getest. Ze tellen dan niet mee in de statistieken. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM stellen dat er waarschijnlijk een onder reportage is van 2000 COVID-19 doden per week. Dat was al zo. Zie ook de webpagina monitoring sterftecijfers. Mensen die getest en positief zijn bevonden, komen alleen voor in de statistieken als ze in een ziekenhuis zijn opgenomen.

Sinds 8 mei geven officiële RIVM cijfers nog minder de werkelijkheid weer.

Het RIVM meldt:
Vanaf 8 mei wijziging registratie ziekenhuisopname.
De normale ziekenhuiszorg wordt steeds meer opgestart. Ziekenhuizen testen uit voorzorg steeds vaker mensen op het nieuwe coronavirus die om een andere reden dan COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit gebeurt om verspreiding van COVID-19 binnen het ziekenhuis te voorkomen. Sinds 1 mei wordt daarom bij een melding van een positief geteste patiënt op COVID-19 nagevraagd wat de reden voor de ziekenhuisopname was. Vanaf 8 mei geven we alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer in de cijfers over ziekenhuisopnames waarbij COVID-19  de opnamereden is.

Het Nederlandse RIVM over mondkapjes:

” dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen besmetting. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen. Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort hebben er ook invloed op. Professionele mondkapjes beschermen wel goed. Die sluiten heel goed over neus en mond en ze worden regelmatig gewisseld. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.”

En toch wordt het dragen van ondeugdelijke mondkapjes door de Nederlandse regering verplicht.

“Het kabinet heeft besloten het dragen van niet-medische mondmaskers voor het openbaar vervoer verplicht te stellen. In het achtergronddocument ‘afwegingen voor infectiepreventie in het openbaar vervoer’ kun je meer lezen over de afwegingen die zijn meegenomen bij deze beslissing. “Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Goed eten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: