Influenza, Corona en andere besmettelijke ziekten

Griep, Malaria, Aids, Corona virus, maskers, mondkapjes, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 17-5-2020

virus update  17-5-2020  – Niemand had ziek hoeven worden –

als het direct serieus genomen was


Ziekte preventie

Besmettelijke ziekten kunnen voorkómen worden. Je moet weten hoe. De mogelijkheden en gelegenheid hebben. Maar vooral is het nodig om de ziekte te herkennen en weten waar het besmettingsrisico zit.

Een nieuw virus is daarom bijzonder. We weten er nog zo weinig van.

Andere besmettelijke ziekten

Wie de nieuwsberichten volgt kan denken dat mensen veel minder aan andere ziekten sterven. De cijfers van wereldwijde sterfte aan veel voorkomende besmettelijke ziekten laten zien dat niet alleen COVID-19 (Corona) veel slachtoffers maakt.

Griep

Na de spaanse griep van een eeuw geleden, zijn mensen in Europa zich hygienischer gaan gedragen. Er kwam belangstelling voor volksgezondheid, want de ziekte en sterfte bracht veel economische schade mee. Maar in honderd jaar kan dat besef gaan slijten. Politici zagen gezondheidszorg steeds meer als een kostenpost. Voor het economisch voordeel van een gezonde bevolking werden politici blind. Met de gevolgen daarvan hebben we nu te maken. Er zijn tekorten. Te weinig functionerende ziekenhuizen. Te weinig bedden, medische apparatuur en personeel. Maar gelukkig zijn de zorgvoorzieningen in Europa nog niet zo ver afgebroken als vóórdat de Spaanse griep uitbrak.

Lang werd gedacht dat de spaanse griep door het “gewone” influenza virus werd veroorzaakt. Uit laboratorium onderzoek achteraf blijkt het veroorzaakt door een H1N1 vogelgriep variant, een subtype van het griepvirus Influenza A. Dat spaanse griep virus wordt nog in laboratoria bewaard, maar komt daar buiten niet meer voor.

Aan griep, veroorzaakt door het influenza virus, sterven elk jaar veel mensen. Tot vanmorgen 11.00 uur waren er dit jaar wereldwijd al 183.282 mensen aan overleden. Nog veel meer worden er ziek van. Elk jaar opnieuw. Vaccins geven geen garantie, omdat het virus zich snel muteert. Het is altijd weer een gok, of het vaccin de nieuwste griepvorm kan voorkómen. We proberen er iets aan te doen, maar niet fanatiek. Voorkómen van besmetting is goed mogelijk. Maar het is hier de gewoonte om ziek te gaan werken, eerst nog vele anderen te besmetten, en dan pas ziek thuis te blijven. Een mondmasker dragen wordt hier als aanstellerij gezien.

HIV/AIDS

AIDS werd nauwelijks opgemerkt in de wereld, toen het in Afrikaanse landen de kop opstak. Amerikaans bestuur wilde er niets mee, omdat het vooral homo´s en later drugsgebruikers trof. Pas na politieke druk was er aandacht voor onderzoek, preventie en onderzoek. Andere landen hadden al veel ellende van de ziekte ondervonden, maar de verspreiding van de ziekte had in ons land nog geen grote omvang aangenomen, toen al veel duidelijk was over de ziekte en het besmettingsrisico. AIDS preventie is in Nederland al snel daarna aangepakt. Eerst voorlichting onder groepen die speciale risico´s liepen, waarbij tegelijkertijd meer inzicht werd vergaard in het specifieke risico onder die groepen zelf. Daarna werd het gewone publiek met informatie gebombardeerd. Het aantal besmettingen kon hier beperkt blijven. De grote rampen die zich in de USA voltrokken hebben, vonden hier nooit plaats. AIDS (HIV) is nu vooral een groot probleem in landen met een zwakke gezondheidszorg infrastructuur. Tot vanmorgen 11.00 uur waren er dit jaar wereldwijd al 632.883 mensen aan HIV/AIDS overleden.

Malaria

Van malaria is al heel lang bekend dat het wordt overgebracht via een muggenbeet. Zelfs het specifieke type mug dat de besmetting meedraagt is bekend. Er zijn medicijnen tegen malaria, die al meer dan 100 jaar bekend zijn. Nog steeds worden die medicijnen heel goedkoop gemaakt. Het patent is verlopen, dus iedere fabrikant mag het maken. Zo kan geen enkele medicijngigant het voor onbeschoft hoge prijzen verkopen. Het kan dus voor iedereen die met malaria besmet is, goedkoop beschikbaar zijn. Maar dat is het niet. Er wordt aan het goedkope medicijn te weinig verdiend, dus de commercie ziet er geen brood in. Helaas hebben regeringen van veel landen geen interesse in volksgezondheid, zodat ook een goedkoop middel niet beschikbaar komt voor de hele wereldbevolking. Er zijn ook al programma´s geweest voor bestrijding van de malariamug. Er is gewerkt aan onvruchtbaar maken van de muggen. Moerassen zijn gedempt. Maar de mug en het virus bestaan nog steeds. Er is een vaccin ontwikkeld, maar de landen waar nog malaria heerst kunnen geen hoge prijzen betalen, dus is de medicijn industrie niet geïnteresseerd in de productie ervan. Tot vanmorgen 11.00 uur waren dit jaar wereldwijd al 369.280 mensen aan malaria overleden.

COVID-19 (CORONA)

COVID-19, de ziekte die in Nederland Corona wordt genoemd, is pas kortgeleden bekend geworden. In december 2019 dook het op in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Misschien was het er al eerder. Ook in andere landen blijkt het al eerder aanwezig te zijn geweest dan dat de artsen van het bestaan van de ziekte wisten. Een test waarmee het Ncov-19 virus kan worden vastgesteld kwam pas later. Uit post-mortum onderzoek blijkt dat iemand in Frankrijk het al begin december had, met ernstige ademnood werd opgenomen en in het ziekenhuis stierf. Ook in Amerika blijkt het al in december te zijn voorgekomen. Maar in het begin werd het niet herkend als een nieuwe ziekte. Vervolgens wilde bijna elk land het niet serieus nemen. Ook Nederland niet. Als je terugleest wat ik – en dus iedereen die de moeite wilde nemen – in januari dit jaar wist, en wat de Nederlandse gezondheidsvoorlichting ons onwijs wilde maken, dan is dat schrikken.

Het bestaan van COVID-19 is korter dan die andere veel voorkomende ziekten bekend. Kennis van de verschijningsvormen, gevoeligheden en bestrijding is nog niet algemeen aanwezig bij regeringen en gezondheidsdiensten. Er wordt incorrecte voorlichting gegeven. Maatregelen zijn in veel landen inadequaat. Beschermingsmiddelen zijn onvoldoende beschikbaar. Toepassing van medicijnen is nog in de experimentele fase. Dat maakt de ziekte erg gevaarlijk. Tot vanmorgen 11.00 uur waren er dit jaar al 313.546 mensen aan COVID-19 (Corona) overleden.

Gezondheidszorg en kennis moet voor iedereen goed bereikbaar zijn. Tot voor kort was iedereen in Nederland daar ook van overtuigd. Helaas is dat niet meer.


Covid-19 Corona virus update 17-5-2020 wereldwijd

Actuele officiële cijfers van 17-5-2020 (16:00 u) wereldwijd:
4753643 vastgestelde besmette personen
313889 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 1831922 genezen verklaard.
bijgewerkte cijfers volgens WorldOmeter

meldingen wereldwijd

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Cijfers per miljoen inwoners geven een betere indruk van de situatie in een land.

Actuele cijfers gemeld tot 24.00 uur 16-5-2020.

RIVM Nederland melding 17-5-2020 | 13:51 uur

Positief geteste personen43995toename +125
Ziekenhuis opnames11552toename +15
Overleden personen5680toename +10
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Influenza, Corona en andere besmettelijke ziekten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: