Sluiten of doorgaan?

Bedrijfsluiting, Corona virus, maskers, mondkapjes, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 18-5-2020

Corona virus update  18-5-2020  – Niemand wil ziek of dood –

Niemand wil failliet


Gedwongen sluiting

Bedrijven moesten sluiten omdat de overheid dat vanwege het besmettingsrisico opdroeg. Sluiting zonder opheffing van bedrijf. Anderen mochten open blijven maar de klanten bleven weg. Dan is het vaak toch goedkoper om te sluiten.

Welke mogelijkheden heb je dan, als ondernemer?

Tegemoetkomingen

In Nederland bestaan financiële tegemoetkomingen en uitkeringen voor wie het financieel niet meer redt. Ook voor ondernemers.

Noodpakket voor banen en economie: tijdelijke financiële regelingen
Download Noodpakket voor banen en economie: tijdelijke financiële regelingen
PDF document | 3 MB
Publicatie | 11-05-2020

Omzet verlies kan gecompenseerd worden en er kan € 10.157 geleend tegen 2% rente met een aflosperiode van 3 jaar. Natuurlijk is dat aan voorwaarden en beperkingen gebonden.

Voorwaarden tijdelijk ondersteuningsmaatregel voor ondernemers TOZO
Informatie over TOZO: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/tozo

Voor ondernemers met personeel is een gedeeltelijke vergoeding van salarissen mogelijk.

De NOW regeling voor ondernemers met personeel: 
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/now

Lang niet iedereen valt binnen de voorwaarden. Vooral kleine ondernemers zullen voor de keuze staan: Stoppen of doorwerken?

Doorwerken

Als je bedrijf weer open mag, dan is nog niet gezegd dat je bedrijf ook open kan. Veilig werken kost investering. Dat moet je kunnen opbrengen. Soms betekent het omzet verlies. Is je bedrijf nog rendabel als je werkt met alle nodige voorzorgen?

Gesprekken met klanten kunnen zo veel mogelijk per telefoon. Verder kun je mondkapjes dragen. Het verbod op medische mondmaskers voor de gewone burger maakt dat moeilijk. Zelfgemaakte maskers moeten van goed materiaal zijn. Een doek voor je mond helpt niets. Er zijn effectieve alternatieve maskers.

Een bouw of klusbedrijf zou altijd al stofmaskers moeten gebruiken. De goede kwaliteit wegwerp maskers wil onze regering in haar onwijsheid reserveren voor de medische beroepen. Maar aanschaf van een goed passend herbruikbaar masker is op den duur goedkoper en kan dezelfde of zelfs betere veiligheid bieden. Ieder die in de bouw, houtbewerking of anderszins met handen en apparaten werkt, zou een goed passend herbruikbaar masker moeten hebben. Een verfspuitmasker kan voorzien van een deeltjesfilter dat ook dit nieuwe Corona virus tegenhoudt. Bijkomend voordeel is, dat het ook de gewone griep en verkoudheid besmettingen tegenhoudt.

Maskers op maat 
voor kind, gemiddelde tiener en volwassene of dikke grote volwassene: 
https://www.envirosafetyproducts.com/resources/respirators-choosing-the-size.html

Als de bekende merken niet meer verkrijgbaar zijn, bedenk dan dat die ook uit China komen en er merkloze Chinese producten zijn. Zonder Europees keurmerk, maar met Chinese certificatie geven die ook bescherming.

Stoppen

Het belangrijkste bedrijfskapitaal van een kleine onderneming is vaak de ondernemer zelf. Een timmerman is zijn vakkennis niet zomaar kwijt, als hij tijdelijk zijn bedrijf beëindigt. Later kan hij opnieuw starten. Liefst zonder de schuldenlast die te lang wachten oplevert.

Als je zelfs maar overweegt te stoppen en verder geen bron van inkomsten hebt, schrijf je dan direct in als werkzoekende bij het UWV. Dat kan online. Je bent namelijk verplicht eerst 3 maanden gesolliciteerd te hebben voordat je een uitkering van de sociale dienst mag aanvragen. Sollicitaties via die UWV website kun je aantonen en dat heb je straks nodig.

inschrijving UWV https://www.uwv.nl/particulieren/direct-doen/aanvragen-bijstandsuitkering.aspx

Bij de gemeentelijke sociale dienst kan dan bijstand aangevraagd. Voor zolang het nodig is. In normale tijden worden zware eisen gesteld aan die uitkering.

Je bedrijf moet al beëindigd zijn voordat je bijstand kunt aanvragen. De boekhouding moet bijgewerkt en de jaarrekening afgesloten. De beindiging moet aan de belastingdienst en de Kamer van Koophandel zijn gemeld. Alle belastingzaken moeten geregeld zijn. De website van je bedrijf moet uit de lucht gehaald. Je mag niet langer eigenaar van een domeinnaam zijn. De registratie moet beëindigd, waardoor jij de waarde van je domein niet meer kunt incasseren en je straks bij herstart een nieuwe naam moet bedenken. Ook moet je eerst 3 maanden lang intensief en aantoonbaar solliciteren voordat de aanvraag mag ingediend. Waar je ondertussen van leeft, wordt gecontroleerd aan de hand van je bankafschriften. De waarde van huis, inboedel, auto, sieraden, gouden kiezen en waardevolle bezittingen wordt genoteerd. Je moet verkopen wat volgens het oordeel van de ambtenaar te veel is. Je kunt huisbezoek krijgen om te controleren hoe je leeft en wat je bezit.

Wat je de eerste maanden ontvangt is een voorschot, in afwachting van de formele beslissing die burgemeester en wethouders nog moeten goedkeuren. Daarna worden voorschot en uitkering met elkaar verrekend. Als de sociale dienst in jouw gemeente daarvoor toestemming geeft, dan mag je misschien iets te eten halen bij de voedselbank. De ene gemeente stelt weer andere eisen dan de andere.

Zolang je de uitkering hebt, moet je bewijzen van sollicitaties laten zien en alle bankafschriften ter inzage geven. Hulp van anderen moet je opgeven als inkomen. Verzwijgen betekent een boete ter grootte van minimaal een heel jaar uitkering. In normale tijden moeten mensen met een sociale dienst uitkering ook verplicht onbetaald werk doen.

Erger je niet. Zo vergaat het al jaren anderen, omdat we dat in Nederland zo geregeld hebben voor mensen die buiten hun schuld zonder inkomen zitten. Hopelijk is jouw uitkering maar tijdelijk nodig.

Als je al die voorwaarden onredelijk vindt, bedenk dan dat die regels zijn ingevoerd door politici die democratisch zijn gekozen. Er is met opzet gekozen om mensen zo te behandelen. Nu is beloofd om tijdelijk wat soepeler om te gaan met de nieuwe instroom uitkeringsgerechtigden. Misschien heb je geluk en wordt die belofte niet gebroken. Beter zou het natuurlijk zijn, als de wetgeving voor iedereen menselijker werd.


Covid-19 Corona virus update 18-5-2020 wereldwijd

Actuele officiële cijfers van 18-5-2020 (13:00 u) wereldwijd:
4820347 vastgestelde besmette personen
316967 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 1864467 genezen verklaard.
bijgewerkte cijfers volgens WorldOmeter

meldingen wereldwijd

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Cijfers per miljoen inwoners geven een betere indruk van de situatie in een land.

Actuele cijfers gemeld tot 24.00 uur 17-5-2020.

RIVM Nederland melding 18-5-2020 | 13:56 uur

Positief geteste personen44141toename +146
Ziekenhuis opnames11579toename +27
Overleden personen5694toename +14
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Sluiten of doorgaan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: