Corona beleid gebaseerd op wetenschap?

masker, handel, huisarrest,, economie, Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 22-5-2020

Corona virus update  23-5-2020  –  maskerade –

Het schimmenspel van de Nederlandse overheid.


Afstand is niet genoeg

De adem van een hoestend persoon reikt ver. Veel verder dan 1,5 meter. Niezen bereikt een kracht van 10 tot 30 meter per seconde en reikt tot 8 meter afstand. Hoesten reikt tot 5 a 6 meter ver. Ademen reikt tot 2 meter. Ventilatoren en airco systemen dragen de adem nog veel verder. Het is dus niet genoeg om 1,5 meter afstand te houden.

Volgens de Nederlandse regering kan de horeca op 1 juni weer open als mensen 1,5 meter afstand houden. Premier Rutte beweert zich te baseren op wetenschap. Maar 1,5 meter is bewezen onvoldoende.

HUISARREST

Miljoenen Nederlanders hebben al maandenlang huisarrest. Niet omdat ze besmet zijn, want dat weet niemand. Het is om verspreiding van de besmetting te stoppen. Quarantaine helpt besmetting tegengaan, dat is een feit. Wie geen besmettingsbron tegenkomt, zal niet besmet worden. Wie al besmet was, vormt in afzondering geen besmettingsrisico.

ALTERNATIEF

Er zijn andere methoden om besmettelijke ziekten te voorkomen. Dat is geen nieuws. De meeste andere landen raden het dragen van beschermende maskers aan of verplichten het dragen daarvan.

In Nederland beweerde de overheid dat het dragen van maskers niet helpt. Zelfs gevaarlijk is. Vanwege schijnveiligheid en verkeerd gebruik. Dat zou gebaseerd zijn op wetenschap. Welke wetenschap, dat mochten we niet weten.

In werkelijkheid was er een tekort aan maskers. De overheid verzuimde beschikbaarheid van medisch beschermingsmateriaal te waarborgen. Het heilig geloof in de markteconomie maakte blind voor het feit dat een commercieel bedrijf streeft naar winstmaximalisering. Dat MOET een onderneming, anders zal het niet voortbestaan. Voorraad aanhouden kost geld, dus dat doen bedrijven liever niet. Daar had de overheid dus een voorziening in moeten treffen. Maar ook de regering wilde daar geen geld aan uitgeven.

In Nederland loog de regering eerder, dat we hier niets te vrezen hadden van het corona virus. Het zou hier nooit komen. Het zou een licht griepje veroorzaken. Medische maskertjes zouden er niet tegen beschermen en waren ook niet nodig. Carnaval, voetbalwedstrijden, grote bijeenkomsten mochten gewoon doorgaan.

Het virus stopte niet bij de grens. Het had geen ontzag voor carnaval vierders, voetbalpubliek, wintersporters en kerkgangers. De besmettingsaantallen liepen snel op. De gezondheidszorg was er niet op voorbereid. De voorraden onvoldoende. De intensive care capaciteit kon het aantal zieken niet aan.

Gevolg is tot nu toe duizenden doden, tienduizenden ernstig zieke mensen en nu nog steeds een tekort aan medisch materiaal. In ziekenhuizen worden wegwerp mondkapjes hergebruikt. Dat is niet veilig. De besmettingen blijven oplopen. Minder méér zieken en overledenen wordt als succes van het beleid gepresenteerd.

De bevolking werd voorgelogen dat mondkapjes geen bescherming kunnen bieden. Zelfs gevaarlijk zouden zijn, vanwege schijnveiligheid en verkeerd gebruik. Tegelijkertijd wordt de bevolking verboden zich zelf van deugdelijk beschermingsmateriaal te voorzien. Dat is voorbehouden aan ziekenhuis personeel. Want die hebben tekorten. Mondkapjes zouden niets helpen, maar noodzakelijk zijn voor de ziekenhuizen?

Hoe een noodzakelijke bescherming voor ziekenhuis personeel, functieloos kan zijn voor de gewone burger? Hoe het mogelijk is dat een wijkverpleegster en een verzorgster in een veerpleeghuis  geen bescherming nodig hebben, terwijl die voor een ziekenhuis verpleegster noodzakelijk is? In het hoofd van een liegende politicus kan dat. 

Voor de bevolking werd een andere oplossing bedacht.  Thuisblijven.

Huisarrest is een veel duurdere oplossing dan een paar maskertjes. Bedrijven moeten sluiten. Mensen werden ontslagen. Zonder hun inkomen konden ze geen uitgaven doen. Bedrijven verloren omzet. Dat kost geld. Veel meer dan de aanschaf van wat materiaal. Maar daarvoor is het nu te laat.

Langdurig verlies van inkomsten kan niet elk bedrijf dragen. Compensatie wil de staat ook niet blijven betalen. Vanwege de hoge kosten moeten veel bedrijven weer open. Personeel heeft vervoer nodig. Passagiers moeten dan verplicht mondmaskertjes dragen  in het openbaar vervoer. Die maskertjes die voor de bevolking geen nut zouden hebben, die gevaarlijke schijnveiligheid zouden opleveren. Die maskertjes worden dan verplicht.

Niet precies de zelfde maskers, maar een mindere kwaliteit. De Europees goedgekeurde maskertjes zijn voor de bevolking verboden, want nog steeds hebben ziekenhuizen daarvan tekort.

In China, waar de bekende merken gemaakt worden, kan de goede kwaliteit beschermingsmaskers besteld worden. Maar dat heeft voor Nederlanders geen zin, want ze zijn voor de gewone burger verboden. Zelfgemaakte maskers mogen wel. Merkloze maskers zonder Europees keurmerk ook. Net als de Europees gekeurde maskers worden ze in China gemaakt. Merkloos of met een Chinese merknaam. Dit soort bescherming kan een Chinees keurmerk hebben, of Amerikaans. Die zijn voor gewone Nederlanders niet verboden.

Ze het land in krijgen is weer een ander verhaal. De douane laat, volgens de tekst op hun website, niet Europees goedgekeurde maskers niet toe. De Nederlandse overheid verbied het dragen van gekeurde maskers. Maar in het openbaar vervoer moeten maskers gedragen worden. De ene wet sluit de andere uit. Typisch Nederlands. De burger is altijd in overtreding.

ONDERZOEK

Mondmaskers helpen wel. Vooral als iedereen het draagt. De besmette adem van mensen die al door het virus te pakken zijn genomen, wordt door het maskertje dichtbij gehouden. Mensen die niet besmet zijn ademen gefilterde lucht in, dus krijgen minder uitgeademd virus binnen. En dat helpt besmettingen te verminderen. Dat is de praktijk in Hong Kong en andere landen al aangetoond en is nu in een onderzoek bewezen.

Voor proefdieren die afgeschermd werden voor de adem van besmette dieren verminderde het besmettingsrisico met 30%.

Besmette proefdieren waarvan de uitgeademde lucht werd afgeschermd bleken gezonde dieren met 60% minder te besmetten.

Bij afscherming aan de kant van de besmette dieren en aan de kant van de gezonde dieren, verminderde de besmetting met 90%.

Zo is bewezen, dat afscherming van de adem door algemeen dragen van mondkapjes helpt. Liefst de goede gekeurde kwaliteit. Met een Europees, of Chinees, of Amerikaans keurmerk. Maar zelfs mindere kwaliteit blijkt te helpen. Alles wat voor mond en neus de kracht van de gehoeste en genieste adem in kracht doet afnemen, heeft effect op het besmettingsrisico. De virus bevattende adem komt minder ver als er iets voor mond en neus gedragen wordt. Zelfs de niet-medische mondkapjes van de Hema helpen een beetje, als iedereen ze draagt.

De beste bescherming is dus nog steeds thuisblijven. Maar als je boodschappen moet doen, een mondkapje dragen. En wie moet gaan werken, een mondkapje dragen. En als je er nog aan kunt komen, het geluk hebt dat ze niet bij de douane blijven steken, een goed schildersmasker met filters kopen en dragen.


Covid-19 Corona virus update 23-5-2020 wereldwijd

Actuele officiële cijfers van 23-5-2020 (13:00 u) wereldwijd:
5327460 vastgestelde besmette personen
340411 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 2175054 genezen verklaard.
Bijgewerkte cijfers volgens WHO en Johns Hopkins University and medicine

meldingen wereldwijd

Actuele cijfers gemeld tot 24.00 uur 22-5-2020.

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Cijfers per miljoen inwoners geven een betere indruk van de situatie in een land.

Bijgewerkte cijfers volgens WHO en Johns Hopkins University and medicine

RIVM Nederland melding 23-05-2020 | 13:54 uur

Positief geteste personen45064toename +176
Ziekenhuisopnames11659toename +10
Overleden personen5811toename +23
RIVM Nederland melding 23-05-2020 | 13:54 uur
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.

Doden in verzorgingshuizen zijn vaak niet getest. Ze tellen dan niet mee in de statistieken. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM stellen dat er waarschijnlijk een onder reportage is van 2000 COVID-19 doden per week. Dat was al zo. Zie ook de webpagina monitoring sterftecijfers. Mensen die getest en positief zijn bevonden, komen alleen voor in de statistieken als ze in een ziekenhuis zijn opgenomen.

Sinds 8 mei geven officiële RIVM cijfers nog minder de werkelijkheid weer.

Het RIVM meldt:
Vanaf 8 mei wijziging registratie ziekenhuisopname.
De normale ziekenhuiszorg wordt steeds meer opgestart. Ziekenhuizen testen uit voorzorg steeds vaker mensen op het nieuwe coronavirus die om een andere reden dan COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit gebeurt om verspreiding van COVID-19 binnen het ziekenhuis te voorkomen. Sinds 1 mei wordt daarom bij een melding van een positief geteste patiënt op COVID-19 nagevraagd wat de reden voor de ziekenhuisopname was. Vanaf 8 mei geven we alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer in de cijfers over ziekenhuisopnames waarbij COVID-19  de opnamereden is.

Ook andere landen houden hun cijfers kunstmatig laag.

Het Nederlandse RIVM over mondkapjes:

” dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen besmetting. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen. Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort hebben er ook invloed op. Professionele mondkapjes beschermen wel goed. Die sluiten heel goed over neus en mond en ze worden regelmatig gewisseld. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.”

En toch wordt het dragen van ondeugdelijke mondkapjes door de Nederlandse regering verplicht.

“Het kabinet heeft besloten het dragen van niet-medische mondmaskers voor het openbaar vervoer verplicht te stellen. In het achtergronddocument ‘afwegingen voor infectiepreventie in het openbaar vervoer’ kun je meer lezen over de afwegingen die zijn meegenomen bij deze beslissing. “Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Corona beleid gebaseerd op wetenschap?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: