Geen nieuws is goed nieuws?

voorlichting, besmetting, Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 27-5-2020

Corona virus update  27-5-2020  – informatiestop  –

Een fout, valse voorlichting, of Nederlandse traditie?

 

Gisteren deed ik een boodschap

Het beton van mijn beneden vloer blijkt erg zacht. De traplift bevestiging had daarin met de originele schroeven onvoldoende houvast. Een paar lange keilbouten waren nodig, volgens de website had Gamma die in voorraad. 

“Dat systeem werkt niet meer” vertelde een verkoopster. In de winkel moest ik kiezen voor kortere keilbouten en schroefdraad verlengstukken. Ik probeerde nog een andere bouwmarkt, maar ook die kon me de goede maat niet verkopen.

Beide winkels hadden met gekleurd plakband op de vloer aangegeven hoe klanten moesten lopen om 1½ meter afstand te houden. Met een fles allesreiniger en een rol keukenpapier konden klanten iets reinigen. Dat zijn in Nederland de veiligheidsvoorschriften om COVID-19 in te dammen.

Sommige verkopers en klanten hielden zich aan de afstand voorschriften. Maar ik zag ook verkoopsters die een klant hielpen en daarbij nog geen 10 centimeter afstand hielden.

Beschermende maskers en handschoenen dragen is in Nederland geen gewoonte. Dit corona virus heeft daarin niets veranderd. Dat droeg dus niemand, behalve ik zelf. Lopend van de ene bouwmarkt naar de andere hield ik mijn handschoenen en een mondmasker aan. Op straat barstten mensen in luid lachen uit. Het klonk nerveus, bijna hysterisch, angstig misschien.

Het past in de Nederlandse cultuur om te denken dat we niet vatbaar zijn voor wat overal elders gebeurt. De officiële voorlichting stelde COVID-19 aanvankelijk voor als een lichte verkoudheid of een mild griepje. Behoorlijke beschermingsmiddelen zouden overbodig zijn. Zelfs voor werkers in de gezondheidszorg nog niet beschikbaar. Voor de gewone bevolking verboden.

In Nederland doen we dan gewoon alsof er geen risico is. Ons kan niets gebeuren.

Nederlandse meldingen

RIVM Nederland melding 27-05-2020 | 12:03 uur geeft de zelfde cijfers als een dag eerder. Een fout? Of krijgen we in Nederland die gegevens niet meer?

Positief geteste personen45578toename +133
Ziekenhuis opnames11690toename +10
Overleden personen5856toename +26
RIVM Nederland melding 27-05-2020 | 12:03 uur
Positief geteste personen45578toename +133
Ziekenhuis opnames11690toename +10
Overleden personen5856toename +26
RIVM Nederland melding 26-05-2020 | 13:53 uur

Wel wordt de uitkomst van een tevredenheidsonderzoek gemeld: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/onderzoek/hoe-reageren-mensen-in-nederland-op-nieuwe-coronavirus

Deze cijfers gaf Nederland gisteren en vandaag door aan de WHO:

Vandaag dezelfde totalen, geen toename. Zou de toename in Nederland werkelijk gestopt zijn? De cijfers die Nederland eerder ook niet prijsgaf zijn aangeduid met N/A (Not Available). De opengebleven velden zijn de nieuwe toename, die er vandaag in Nederland niet lijkt te zijn.

Een paar uur later wordt de fout hersteld:

RIVM Nederland melding 27-05-2020 | 14:18 uur

Positief geteste personen45768toename +190
Ziekenhuis opnames11697toename +7
Overleden personen5871toename +15
RIVM Nederland melding 27-05-2020 | 14:18 uur
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.

Vertekend beeld

Nederland meldt de vastgestelde COVID-19 zieken per vestigingsplaats, dus daar waar de mensen als inwoner zijn ingeschreven. De verblijfplaats wordt niet gemeld. Opgeteld vormt dat de cijfers van heel Nederland, exclusief de Caraibische gemeenten. Maar ook zonder de buitenlandse arbeiders die in Nederlandse bedrijven werken en besmet worden. Het uitzendbureau vervoert ze naar het bedrijf waar ze gaan werken.

Voor een deel verblijven ze in Nederland, zonder hier te zijn ingeschreven als inwoner. Ze zijn burgers van een ander land en hebben hier tijdelijk verblijf, in Nederland maar vaak ook in Duitsland of België. Daar kunnen ze worden getest en mogelijk meetellen in de statistieken van die landen. Zo blijft een Nederlands probleem buiten de Nederlandse statistieken.

Jammer, want dat neemt de druk weg om een oplossing te zoeken in de betrokken bedrijven.

Het is al maanden geleden in China gemeld, dat besmetting wordt verspreid door de airco. Mijn slager zet de airco tegenwoordig uit voordat mensen het bedrijf binnen komen. Mijn dichtstbijzijnde supermarkt doet dat ook.

De Nederlandse TV meldde dat dagelijkse berichtgeving over besmettingscijfers gestopt is. Juist nu is beloofd dat iedereen zich mag laten testen op de besmetting, zouden actuele dagelijkse cijfers interessant zijn. De testmogelijkheid was er eerder niet voor mensen in verzorgingshuizen en mensen die zich ziek voelden maar niet aantoonbaar in buitenlands besmet gebied waren geweest of contact hadden met een eerder besmet persoon.

Een post-mortum corona virus test wordt in Nederland meestal niet gedaan. Doden in verzorgingshuizen zijn vaak niet getest. Ze tellen dan niet mee in de statistieken. Ook niet als de verschijnselen van COVID-19 duidelijk waren vastgesteld.

Mensen die wel zijn getest en positief zijn bevonden, komen alleen voor in de statistieken als ze in een ziekenhuis zijn opgenomen.

Sinds 8 mei geven officiële RIVM cijfers nog minder de werkelijkheid weer.

Het RIVM meldt:
Vanaf 8 mei wijziging registratie ziekenhuisopname.
De normale ziekenhuiszorg wordt steeds meer opgestart. Ziekenhuizen testen uit voorzorg steeds vaker mensen op het nieuwe coronavirus die om een andere reden dan COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit gebeurt om verspreiding van COVID-19 binnen het ziekenhuis te voorkomen. Sinds 1 mei wordt daarom bij een melding van een positief geteste patiënt op COVID-19 nagevraagd wat de reden voor de ziekenhuisopname was. Vanaf 8 mei geven we alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer in de cijfers over ziekenhuisopnames waarbij COVID-19  de opnamereden is.

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM stelde al eerder onderrapportage vast, aan de hand van de totale sterfte cijfers vergeleken met de gemiddelden van de afgelopen 5 jaren. Zie ook de webpagina monitoring sterftecijfers.

Ook andere landen houden hun cijfers kunstmatig laag, maar Nederland meldt een steeds kleiner deel van de toename. Gesjoemel met gegevens dat een vals gevoel van veiligheid geeft, zodat het publiek steeds minder het nut van veiligheidsmaatregelen ziet.

Het is nu bijna zo ver dat de horeca en veel andere bedrijven weer open gaan in Nederland. Het openbaar vervoer zal weer vaker gebruikt gaan worden. Daar wordt het dragen van mondkapjes verplicht, maar de bescherming biedende goede kwaliteit mondkapjes verboden.

Het Nederlandse RIVM meldt over mondkapjes:

” dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen besmetting. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen. Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort hebben er ook invloed op. Professionele mondkapjes beschermen wel goed. Die sluiten heel goed over neus en mond en ze worden regelmatig gewisseld. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.”

En toch wordt het dragen van ondeugdelijke mondkapjes door de Nederlandse regering verplicht.

“Het kabinet heeft besloten het dragen van niet-medische mondmaskers voor het openbaar vervoer verplicht te stellen. In het achtergronddocument ‘afwegingen voor infectiepreventie in het openbaar vervoer’ kun je meer lezen over de afwegingen die zijn meegenomen bij deze beslissing. “


Covid-19 Corona virus update 27-5-2020 wereldwijd

Actuele officiële cijfers van 27-5-2020 (6:00 u) wereldwijd:
5685886 vastgestelde besmette personen
352227overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 2430752 genezen verklaard.
Bijgewerkte cijfers volgens WHO en Johns Hopkins University and medicine

Actuele cijfers gemeld tot 24.00 uur 26-5-2020.

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Cijfers per miljoen inwoners geven een betere indruk van de situatie in een land.

meldingen wereldwijd

cijfers volgens WHO, RIVM en Johns Hopkins University

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de aantallen straks weer hoger zijn.Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Geen nieuws is goed nieuws?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: