Getest: PPE mondmaskers

Getest: mondkapjes tegen Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 13-6-2020

Pandemie update  13-6-2020    – stofmaskers –

 geschikt als virus bescherming?

Beschermende maskers

Stofmaskers kocht je vóór de huidige pandemie bij de bouwmarkt voor een paar euro, of bij Action voor 80 cent. Nu verkoopt de apotheek die voor een woekerprijs.

Ze zijn nu slecht verkrijgbaar en onnodig duur. Maar wel verplicht in het openbaar vervoer. Stofmaskers filteren de lucht die je inademt. Ze zijn er in verschillende classificaties. De meest grofmazige filtert zaagsel en ander grof stof weg. De meest fijnmazige filtert zelfs zoiets kleins als een virus uit de lucht.

Personal Protective Equipment PPE 1 = FFP1

PPE-1 is gelijk aan FFP1 in de normering van persoonlijk beschermingsmateriaal tegen het inademen van stof, als je aan het klussen bent. Ze filteren 80% van de fijne deeltjes uit en mogen 22% lekken. De normering wordt op deze kapjes aangegeven als FFP1 of PPE1 of P1 of 2311CN. Als virusbescherming is het eigenlijk nutteloos, hoewel deskundigen zeggen: iets is beter dan niets.

Die witte kapjes van filtachtig materiaal. Voor medisch gebruik zijn ze niet bedoeld. Toch worden ze nu verkocht door apotheken. Daardoor zou je kunnen denken dat het goede beschermende kapjes zijn, maar het zijn de zelfde als werden verkocht bij de bouwmarkt en voor een paar dubbeltjes op de gereedschapsafdeling van de Action.

Ze zijn er met en zonder ventiel. Zonder zijn ze al gauw benauwd, omdat de uitgeademde lucht in het kapje blijft hangen, zodat de ingeademde lucht steeds minder zuurstof bevat. Ze zijn er ook met ventiel. Bij uitademen ontsnapt de zuurstofarme lucht via het ventiel naar buiten. Bij inademen sluit het ventiel, zodat je verse gefilterde lucht inademt.

Zelf gebruik ik ze wel eens, maar ze sluiten niet echt goed aan, waardoor toch ongefilterde lucht wordt ingeademd. Je moet ze na gebruik al snel vervangen, want oude gebruikte kapjes gaan vol met stof zitten. Op oude kapjes kan schimmel gaan groeien. Voor wegfilteren van chemische dampen uit lijm en verf zijn ze eigenlijk niet geschikt.

medische kapjes van de tandarts

De vochtwerende dunne mondkapjes worden veel in medische beroepen gebruikt. Die zijn vooral bedoeld voor het tegenhouden van spatten en speeksel, zodat de tandarts niet in je mond spuugt en de tandarts niet vol komt met jouw bloedspatten. Tegen uitgeademd virus beschermen ze niet goed, omdat er tussen masker en gezicht grote kieren openblijven, waardoor ongefilterde lucht wordt ingeademd. Toch worden ze veel gebruikt door ziekenhuispersoneel dat met COVID-19 patiënten omgaat, maar dat is bij gebrek aan beter materiaal en betere instructies. Ook voor deze kapjes geldt: iets is beter dan niets.

Hetzelfde model is er zonder vochtwering, alleen bestaande uit gevouwen papier met bandjes voor bevestiging. Dat doet eigenlijk helemaal niets. In het Nederlandse openbaar vervoer voldoe je ermee aan de verplichting een mondkapje te dragen.

Personal Protective Equipment PPE2 = FFP2

De mondkapjes van viltachtig materiaal met PPE2 of FFP2 classificatie zien er het zelfde uit als die met de PPE1 of FFP1 classificatie. Die witte viltachtige kunststof kapjes met ventiel. Maar deze zijn fijnmaziger, zodat kleinere deeltjes er door worden weggefilterd. Soms zijn ze voorzien van een vochtspatten werende buitenlaag. Ze hebben dan vaak een kleurtje. PPE2 kapjes worden ook aangeduid met N95, KN95, FFP2 en 5N11. Ze filteren 95% van de virus deeltjes uit de lucht die je inademt. Deze kapjes moeten goed aansluitend op het gezicht gedragen en beschermen dan redelijk. Als ze 8% lekken voldoen ze nog aan de normen. De normering wordt op het kapje aangegeven als N95 of KN95 of FFP2 of PPE2 of met het Chinese normeringskenmerk 5N11.

De Chinese aanduiding voor PPE2 of FFP2 of FP2 of N95 is KN95 of 5N11.

Ik heb die kapjes een paar keer gedragen bij het boodschappen doen. Ze zitten ongemakkelijk, maar er zijn verschillende modellen maskers en verschillende gezichten. Niet iedereen zal er evenveel last van hebben.

Om goed aan te sluiten moeten de elastieken strak zitten. De striemen die je daarvan in je gezicht krijgt trekken vanzelf weer weg. Want thuis doe je dat masker weer af.

In Nederlandse winkels worden mondkapjes weinig gedragen. Soms werd er geschrokken op gereageerd, hoewel iemand met kapje natuurlijk minder besmettingsrisico oplevert dan iemand die zich niet beschermt. Toch werd er soms een extra kassa voor me geopend, zodat ik niet in de rij hoefde met andere klanten. Dat geeft dan weer extra bescherming. Een enkeling lachte me uit. Daar moest ik dan weer om lachen. Ik ben liever uitgelachen veilig, dan onbeschermd zoals de rest.

Ook deze PPE2 of FFP2 of N95 of KN95 of 5N11 mondkapjes zijn bedoeld als wegwerp masker, maar ze worden door de tekorten ook in ziekenhuizen nu meermalen hergebruikt. Een gebruikt masker kan aan de buitenkant vol zitten me het virus waartegen jij je wilde beschermen, dus raak het masker niet met blote handen aan. Desinfecteren of wassen kan de effectiviteit van het mondkapje verminderen. Je kunt een gebruikt mondkapje met medische handschoenen aan afdoen en in een hersluitbaar diepvries zakje bewaren. Het zakje zorgt ervoor dat je het masker niet meer hoeft aan te raken. Na 10 dagen is het virus bij kamertemperatuur dood. Het kapje is dan weer veilig. Let er wel op, dat er geen schimmelgroei is ontstaan.

Hoe goed het mij heeft beschermd kan ik niet zeggen. Ik ben nog niet ziek. Of ik in aanraking ben geweest met het virus weet ik niet. In Nederland weten weinig mensen dat. Wie getest wil worden kreeg tot voor kort vrijwel zeker geen toestemming voor. Nu mag het, maar lang niet iedereen komt aan de beurt.

De prijzen van dit type mondkapjes zijn onnodig hoog. Een paar jaar geleden bestelde ik in Nederland 15 mondkapjes met opgedrukte normering PPE2 / N95 / FFP2 voor €25,-inclusief Nederlandse verzendkosten. Nu worden ze in Nederland aangeboden voor €10,- tot €50,- per stuk. Voor dat geld kun je iets beters kopen.

Ik heb verschillende alternatieven geprobeerd. Daarover schrijf ik een volgende keer.

FFP3 Mondkapjes die 99% fijne deeltjes uitfilteren heb ik nergens kunnen kopen. Ze hebben meerdere fijnmazige filterlagen die ademen moeilijker maken dan de maskers met een lagere normering. Meestal zijn ze voorzien van een ventiel voor makkelijker uitademen. Deze kapjes mogen nog steeds 2% lekken. De normering wordt aangeduid met PPE3 of FFP3 of N100 of KN100 of P100.

Al die verschillende norm aanduidingen geven de normering aan die verschillende landen hanteren. Effectief zijn ze in alle landen gelijk, maar de testmethoden verschillen. Helaas keurt de Nederlandse overheid alle beschermingsmateriaal zonder Europees normkenmerk af en zijn miljoenen goede kapjes vernietigd. Ongebruikte FFP2 en FFP3 maskers van 3M worden door de fabrikant 5 jaar gegarandeerd op effectiviteit. Amerikaans onderzoek op oude voorraden wees uit dat onbeschadigde exemplaren na die jaren nog even effectief waren.

meldingen wereldwijd

Zoals ook eerdere dagen, volgen hieronder de cijfers van Corona besmetting, ziekte, dood en gelukkig ook genezing in Nederland en de rest van de wereld:

Covid-19 Corona virus update 12-6-2020 wereldwijd

Vandaag overschreed het aantal genezen verklaarde Covid-19 patiënten de 4 miljoen.

Actuele officiële cijfers van 13-6-2020 (17:00 u) wereldwijd:
7810869 vastgestelde besmette personen
430173 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 4007363 genezen verklaard.
Bijgewerkte cijfers volgens WHO en Johns Hopkins University and medicine

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Cijfers per miljoen inwoners geven een betere indruk van de situatie in een land.

Actuele cijfers wereldwijd gemeld tot 24.00 uur 12-6-2020.

Nederlandse meldingen

Vandaag bleek uit de testen weer 179 nieuwe Nederlandse besmettingen. Zij kunnen al lange tijd met het virus hebben rondgelopen, want nu pas kunnen mensen toegang krijgen tot testen als ze niet aan heel specifieke criteria voldoen. Het Nederlands beleid koos ervoor om geen gebruik te maken van beschikbare testcapaciteit. Wie op dit moment niet ziek is en denkt de ziekte eerder al gehad te hebben, kan nog steeds geen test krijgen.

RIVM Nederland melding 13-6-2020 | 13:52 uur

Positief geteste personen48640toename +179
Ziekenhuis opnames11822toename +9
Overleden personen6057toename +4
RIVM Nederland melding 13-6-2020 | 13:52 uur
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de totalen straks weer hoger zijn.
Laten we hopen dat de toename blijvend gaat dalen.


Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Getest: PPE mondmaskers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: