Getest: herbruikbaar mondmasker

maskers, filters, Corona virus, 2019nCoV, SARS-CoV-2, SARS-CoV-2S, SARS-CoV-2L, COVID-19, SARS-2, Update 17-6-2020

Pandemie update 17-6-2020 – Beter dan een stofkapje –

 Niet medisch, dus legaal in Nederland.

Herbruikbaar en comfortabeler

Ongebruikte wegwerp N95 mondkapjes zijn volgens Amerikaans onderzoek na de garantieperiode nog even goed bruikbaar als nieuwe exemplaren. Ze kunnen vaker dan 1x hergebruikt als dat noodzakelijk is, maar daar kun je ook niet eeuwig mee doorgaan.

Als ze door gebruik verouderen gaan de vezels losser staan en houden ze steeds minder tegen. Nieuw kopen is nu erg duur. De levering onbetrouwbaar. Wie goede maskers heeft mag ze in Nederland niet particulier verkopen. Bovendien zijn ze voor mijn gezicht oncomfortabel.

Nieuwe maskers

Nieuwe ademfilters zocht ik in China, waar ze gemaakt worden. Hoewel 3M dit soort materiaal in China laat maken, wilde ik niets bestellen met het merk 3M. Ik kan niet controleren of dat echt is of merkvervalsing. In dat laatste geval zou het door de douane in beslag genomen worden. De ASL 308 Non-powered air purifying particle respirator is functioneel vergelijkbaar en geen kopie van 3M.

Bestelling en verzending

Ik bestelde, het werd de volgende dag verzonden. Het tracking systeem liet verhuizing van het ene depot naar het andere zien. Tot het aankwam in Luik en ik bericht kreeg dat mijn pakket bij het postkantoor afgehaald kon worden. Ik was niet van plan naar Luik te reizen en liet de verkoper weten dat België een ander land is dan Nederland, waar ik woon. De verkoper vroeg me geduldig te wachten.

Tracking en verzekering

De tracking meldde dat de zending nu bij de douane lag. “awaiting customs clearance”. Vervolgens ging de lockdown in en werden grenzen in Europa gesloten. Mijn pakje bleef in België. Ik liet dat de verkoper weten, die de verzekering verlengde. Ze vroeg me nog langer geduld te hebben.

BTW, invoerrechten en inklaring

Kort nadat de lock-down versoepelde en de grens tussen België en Nederland weer open ging, zond post nl bericht dat ik een inklaringsformulier moest invullen, kosten betalen en een factuur overleggen. Na de formaliteiten werd het pakje al snel bezorgd. Zonder extra kosten. Want op een goedkoop verfmasker geldt geen invoerrecht. Voor een totaal aan koop en verzendkosten onder €25,- is geen BTW verschuldigd en dus ook geen inklaringskosten.

Het masker

Het is een herbruikbaar masker van kunststof met vervangbare filters. Op het gezicht rond neus en mond sluit een zacht kunstrubber deel goed aan. Daaromheen is een plastic kapje vastgezet, waarop de filters gemonteerd worden. De filterhouders kunnen open geschroefd. Onder het filterdeksel houdt een plastic ring het filter op zijn plaats. Achter beide filters links en rechts geeft een ventiel toegang tot het binnenste van het masker, zodat alleen gefilterde lucht wordt ingeademd. Uitademen gaat door een derde ventiel. Een derde filtercompartiment biedt ruimte voor een derde filter en wordt opgesloten door een derde schroefdop.

Met verstelbare elastieken banden wordt het geheel op het hoofd gehouden. De pasvorm is flexibel genoeg om op mijn gezicht comfortabel gedragen te kunnen worden.

Levering en kosten

Het werd geleverd met 2 gemonteerde filters, 10 reserve filters en een beschermingsbril. Er is een duidelijke Chinese handleiding bijgevoegd, maar het gebruik wijst zich eigenlijk vanzelf. Inclusief verzending kostte het me nog geen 10 euro.

Reiniging

Toch was er nog een probleem: De chemische fabriekstank van het masker was geen uitnodiging om er mijn snuit in te steken. Maar dat kon ik oplossen. Na wassen in een sopje liet ik het masker – zonder filters – een nacht in het sop staan, daarna in een azijn oplossing met water, daarna afspoelen in schoon water.

Eindelijk was die stank eraf, maar tot mijn schrik zag ik dat de ventielen niet goed meer afsloten. Ze zagen er verschrompeld en vervormd uit. Met een prop watten dwong ik het uitadem ventiel terug in de oorspronkelijke vorm. Ik ging op zoek naar vervangende ventielen en vond ze niet. Het masker bleef door het langdurig zoeken een paar uren ongemoeid liggen. In die tijd bleken beide inadem ventielen zich vanzelf al hersteld te hebben. Alle ventielen sluiten nu weer goed. Waarschijnlijk had ik het masker alleen maar de tijd voor herstel moeten geven na de wasbeurt. Dat weet ik dan voor een volgende keer.

Filterkwaliteit

De filters hebben geen Europese certificatie. Ze worden dus in Europa niet goedgekeurd voor medisch gebruik. Een gewone burger mag in Nederland geen goedgekeurd medisch masker gebruiken. Dus is deze combinatie masker met filters toegestaan.

De bijgeleverde filters zijn voorzien van de Chinese classificatie KN95. Dat is gelijk aan N95, KN95, FFP2, PPE2, P2 en 5N11, de standaard voor 95% filtering van de kleinste deeltjes. In filterkwaliteit gelijk aan de mondmaskertjes die in Nederland zijn voorbehouden aan ziekenhuispersoneel. Met het Chinese kenmerk, maar zonder Europees keurmerk, worden in Nederland deze filters en maskers niet in beslag genomen.

Het masker was nu schoon, de filters deed ik weer op hun plek. Tijd om het gebruik te testen.

Stuifmeeltest:
Bij het snoeien van rozen komt stuifmeel vrij, waarvan ik altijd flink moet niezen. Met dit masker op, heb ik daar geen last van. De filters zijn daar dus fijn genoeg voor.

Stanktest:
Volgens de voorschriften voor gebruik van ademmaskers moet de luchtdichtheid getest met iets dat sterk stinkt. Als het goed is, kan de drager het met dat masker op niet ruiken. Als ik het masker met filters op heb, ruik ik – tot nu toe – niets.

Traangas:
Voor dit masker zijn ook filters gemaakt die traangas en allerlei chemie uitfilteren, maar die filters zijn vrijwel niet te koop. Ik denk dat ze dat in Hong Kong zelf nodig hebben. Voor mij zijn de stoffilters van medische kwaliteit voorlopig goed genoeg.

Kleine deeltjes, stof en virus

Ik heb een setje van 20 filters nabesteld voor €7,50. Goed als filter om stuifmeel tegen te houden en ook bij stoffige klusjes. Comfortabeler dan de wegwerp mondkapjes. Tot nu toe het beste wat ik als adembescherming heb. Als dit net als de medische kapjes 95% virus uitfiltert kan ik veiliger boodschappen doen.

Want de pandemie is nog lang niet voorbij en ik ben van plan het te overleven. Zoals mijn overgrootmoeder en haar dochters de Spaanse griep overleefden.

Update:
Inmiddels gebruik ik liever een herbruikbaar mondmasker waar 3M filters op passen. De filters zijn makkelijker te vinden (in China te bestellen) en dat masker zit nog iets comfortabeler. Lees: https://vlierbloesem.wordpress.com/2020/08/14/kan-een-beschermend-masker-comfortabel-zijn/

Actuele officiële cijfers van 17-6-2020 (13:00 u) wereldwijd:
8287338 vastgestelde besmette personen
446669 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 4341853 genezen verklaard.
Bijgewerkte cijfers volgens WHO en Johns Hopkins University and medicine

Een klein deel van de bevolking is getest.
Per land zijn grote verschillen in testbeleid.
Dat maakt de cijfers moeilijk vergelijkbaar.
Cijfers per miljoen inwoners geven een betere indruk van de situatie in een land.

17 juni 2020 00:01 uur
Wereld landen >1000

Actuele cijfers wereldwijd gemeld tot 24.00 uur 16-6-2020.

Nederlandse meldingen

Al lange tijd zijn er dagelijks tussen de 100 en 200 nieuwe bevestigingen van besmetting met het nieuwe Corona virus. De RIVM tabel met de aantallen zieken en doden met deze besmetting geeft niet langer de totalen aan, maar alleen de gevallen binnen korte perioden. Hoopvol lijkt het lage aantal nieuwe ziekenhuis opnamen. Mogelijk zijn de meest kwetsbaren al overleden en worden nieuwe patiënten minder ernstig ziek opgenomen. Maar veel zieken sterven thuis of in een verpleeghuis en blijven dan buiten de Corona statistieken.

657 Corona besmette personeelsleden

Opnieuw blijkt personeel in een vleesverwerkend bedrijf besmet te zijn. Van de 700 arbeiders zijn na testen 657 besmet gebleken met het SARS-CoV-2 corona virus. In Duitsland moesten 7000 mensen in quarantaine omdat ze direct of indirect in contact met de besmette mensen geweest konden zijn.

Het personeel is Roemeens, Duits, Tjechisch en Pools. Ze werk(t)en niet alleen in Duitsland, maar werden door een uitzendbureau afwisselend te werk gesteld bij voedselindustrie bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Ze tellen voor de Nederlandse cijfers daarom niet mee, ook niet als ze in bedrijven in Nederland werken of gewerkt hebben.

Nederland telt vandaag een toename van 119 positief geteste mensen.

RIVM Nederland melding 17-6-2020 | 14:02 uur

Positief geteste personen49204toename +119
Ziekenhuis opnames11836toename +4
Overleden personen6074toename +4
RIVM Nederland melding 17-6-2020 | 14:02 uur
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.

Van in totaal 49087 COVID-19 patiënten gemeld in Nederland zijn 11834 opgenomen in een ziekenhuis, waarvan 6070 zijn overleden. Een niet gepubliceerd aantal mensen zijn in een ziekenhuis of verpleeg inrichting opgenomen vanwege een andere reden, maar bleken ook COVID-19 te hebben. Zij blijven buiten de Nederlandse COVID statistieken.

Epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland 16 juni 2020

Vandaag bleek uit de Nederlandse testen weer 119 nieuwe besmettingen. Zij kunnen al lange tijd met het virus hebben rondgelopen, want nu pas kunnen Nederlanders toegang krijgen tot testen als ze niet aan heel specifieke criteria voldoen. Het Nederlands beleid koos ervoor om geen gebruik te maken van beschikbare testcapaciteit. Wie op dit moment niet ziek is en denkt de ziekte eerder al gehad te hebben, kan in Nederland nog steeds geen test krijgen.

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de totalen straks weer hoger zijn.
Laten we hopen dat de toename blijvend gaat dalen.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Getest: herbruikbaar mondmasker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: