Er mag weer veel

Versoepeling lock-down en de volgende golf, pandemie, Corona virus, SarsCov-2 COVID-19, Update 24 en 25 juni 2020

Pandemie update 24 en 25 juni 2020 – tot de tweede golf –

   Is een eerste golf voorbij?

Met volle stadions, carnaval en terugkerende vakantiegangers ging de corona epidemie in Nederland van start. Nu we 6000 doden en maandenlange huisarrest verder zijn, mogen de stadions weer vullen.

hh

HPagina

Meer vrijheid

Wie jonger dan 18 jaar is hoeft vanaf 1 juli geen 1½ meter afstand te blijven houden. Mensen mogen reizen, samen in auto en openbaar vervoer als er een mondkapje gedragen wordt. Verder moet overal nog steeds meter afstand gehouden worden.

De maandenlange isolatie van mensen heeft de besmettingen tegengehouden. Er zijn minder zieken en dode mensen. Het heeft geholpen, maar wat zal er gebeuren wanneer mensen weer veel contact met anderen hebben?

De meeste besmettingen hebben thuis plaats gevonden. Huisgenoten onderling. Bewoners van tehuizen en verpleeg inrichtingen. Maar hoe kwam de besmetting daar binnen? Ook werden veel mensen besmet via het werk. Maar hoe kwam het virus de bedrijven binnen?

Wereldwijd wordt een tweede golf van besmettingen verwacht als mensen elkaar weer gaan ontmoeten. In Nederland mogen weer voetbal stadions bezocht worden. Roepen, schreeuwen en zingen mag niet. Ook niet in kerken. Want dat vergroot het besmettingsrisico via de adem. Toch zijn de RIVM deskundigen ervan overtuigd dat bij al het overige meter afstand voldoende is. Omdat volgens RIVM het virus niet via de lucht verspreid wordt, alleen via speeksel druppels.

Velen vrezen een nieuwe golf, anderen denken dat de eerste besmettingsgolf nooit is gestopt. Maar de Nederlandse regering is optimistisch.

Het voornemen is om nu voorraden aan te leggen van alles waaraan begin dit jaar tekort was. Tegelijkertijd wordt gezegd dat in september meer vrijheden mogelijk zullen zijn, maar ook dat Nederland vóór de winter voorbereid moet zijn op een nieuwe uitbraak.

Positief is de testmogelijkheid van rioolwater. Daarmee is geexperimenteerd. Gebleken is dat er niet besmettelijke virusdeeltjes in het rioolwater gevonden werden, soms in hoge aantallen waar weinig besmettingen gemeld zijn. Dat kan duiden op besmettingshaarden die op andere wijzen niet werden gevonden. De riooltesten worden uitgebreid, zodat ook die onontdekte besmettingen achterhaald kunnen worden.

Zoals ook andere dagen, volgen hier de nieuwe cijfers van de corona pandemie.

Actuele officiële cijfers van 24-6-2020 (15:00 u) wereldwijd:
9392704 vastgestelde besmette personen
480559 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 5078590 genezen verklaard.
Bijgewerkte cijfers volgens WHO en Johns Hopkins University and medicine
Actuele officiële cijfers van 25-6-2020 (19:00 u) wereldwijd:
9644836 vastgestelde besmette personen
489465 overleden patiënten
waarvan de meeste buiten China.
Van alle gediagnosticeerde zieken zijn 5238649 genezen verklaard.
Bijgewerkte cijfers volgens WHO en Johns Hopkins University and medicine

Nederlandse meldingen

Dit zijn de officiële cijfers, die afwijken van de werkelijkheid. De uitleg van het RIVM, laat een beetje zien welke Corona virus besmettingen buiten de tabellen blijven. Ook interessant is het bericht van Ximaar over de Nederlandse statistieken.

De dagelijkse toename van besmette mensen was al enkele dagen onder de 100. Vandaag werden in Nederland weer 111 nieuwe positief geteste mensen gemeld.

Het totaal aantal besmette mensen neemt nog elke dag toe, dus ook het besmettingsrisico blijft toenemen. Alleen mensen met ziekteverschijnselen worden getest. Meestal duurt het 14 dagen na besmetting totdat er ziekteverschijnselen zijn. In die eerste 2 weken is niet te zien dat ze besmet zijn en de mensen kunnen het ook zelf niet weten. Ze zijn dan wel besmettelijk. Anderen kunnen dus ziek worden van contact met die mensen waaraan niets bijzonders te zien is.

De vandaag overleden mensen komen alleen in deze statistieken terecht als ze voor COVID-19 waren opgenomen in een ziekenhuis. Het duurt meestal 2 maanden na ziekenhuisopname voordat een zieke overlijdt. Voordat een besmet persoon ziek wordt zijn meestal 14 dagen voorbij. Voordat iemand zo ziek is dat er opname in een ziekenhuis volgt, zijn er weer een paar dagen voorbij.

De overlijdensaantallen zeggen dus iets over de besmettingsaantallen van 2½ tot 3 maanden geleden, tijdens de “intelligente lock-down”.

RIVM Nederland melding 25-6-2020 | 13:57 uur

Positief geteste personen49914toename +111
Ziekenhuis opnames11863toename +5
Overleden personen6100toename +3
RIVM Nederland melding 25-6-2020 | 13:57 uur
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt

Gisteren werd 1 persoon ten onrechte gemeld als positief getest. Die is vandaag afgetrokken van het totaal aantal en er zijn weer 111 besmette personen toegevoegd die vandaag werden gemeld als positief getest.

RIVM Nederland melding 24-6-2020 | 13:56 uur

Positief geteste personen49804toename +83
Ziekenhuis opnames11859toename +6
Overleden personen6097toename +2
RIVM Nederland melding 24-6-2020 | 13:56 uur
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe corona virus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.

Lees ook: Epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland 16 juni 2020

Dit is een moment opname.
Zoals elke dag, zullen de totalen straks weer hoger zijn.
Laten we hopen dat de toename blijvend gaat dalen.

2 gedachten over “Er mag weer veel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s