Mevrouw Van de Corona

Kan een beschermend masker comfortabel zijn?

“Ha, mevrouw van de corona bestrijding”, hoorde ik roepen terwijl ik bij de kassa stond. Ik zag voor het eerst een ander in de winkel die een mondkapje droeg. “Maar u heeft een hele mooie.” En dat is zo. Van de Corona bestrijding ben ik niet, maar ik droeg tot nu toe als enige (of eerste) een mondkapje in die winkel. Een ongemakkelijk FFP2 wegwerp maskertje. Tot vandaag. Nu heb ik iets beters.

Kan een beschermend masker comfortabel zijn? Volgens mensen die beroepsmatig beschermende maskers moeten dragen niet. Een masker hindert. Ook als je het niet de hele dag hoeft te dragen is een slecht passend masker nog steeds hinderlijk en benauwd.

Stof

Vóórdat deze pandemie begon had ik een aantal stofmaskertjes in huis. Bedoeld voor bescherming bij klussen. Sommige bleken van de zelfde kwaliteit als de medische maskers die in de verpleging gebruikt worden. Die van mij waren de garantieperiode voorbij, maar dat bleek volgens Amerikaans onderzoek geen invloed te hebben op de werking.

Duur en gevaarlijk

Duur werd dat type masker pas toen de commerciële gezondheidszorg wereldwijd een tekort bleek te hebben. Ze waren te gierig geweest om goedkope beschermingsmiddelen in voorraad te nemen en nu gingen ze tegen elkaar opbieden om de spullen alsnog in te kopen. De overheden en instanties die dit zo geregeld hadden, wilden hun fouten niet toegeven. Ze logen dat het gebruik van mond-neus maskers gevaarlijk was voor de gewone bevolking.

In Nederland werd zelfs gevraagd de maskers in te leveren die gevaarlijk zouden zijn voor burgers, maar merkwaardigerwijs noodzakelijke bescherming konden bieden in ziekenhuizen.

Niet iedereen geloofde dat. Maar sommige Nederlanders hadden toen nog vertrouwen in de regering en weigeren nu mondmaskers te dragen. Want die zijn toch gevaarlijk?

Het Nederlandse Rode Kruis wierp zich op als inzamelaar van de ingeleverde mondkapjes. Vrijwilligers pakten de steriel verpakte maskertjes uit. Zonder zelf mondmaskers en handschoenen te dragen. Daarmee maakten ze alle beschermingsmateriaal ongeschikt voor ziekenhuis toepassing. Miljoenen ingeleverde mondmaskers werden vernietigd. Het leek alsof de Nederlandse regering moeite nam om ervoor te zorgen dat snel een groot deel van de bevolking besmet zou worden. Eerder vertelden ze nog dat vanzelf “kudde immuniteit” zou ontstaan, nadat voldoende mensen besmet zouden zijn. Bovendien zou het om een gewone griep gaan, die in de zomer zou verdwijnen. Beide was fantasie.

Niet iedereen geloofde die verhalen, maar sommige Nederlanders vertrouwden de regering en zien nog steeds geen reden om voorzorgen te nemen tegen besmetting.

Er kwam in Nederland een centrale inkoop voor beschermingsmiddelen, die het monopolie kreeg. Die kocht veel materiaal in dat werd afgekeurd en vernietigd. Het overheids gestuntel zorgde voor nog meer schaarste, waardoor de prijs steeds verder steeg. Niemand anders mocht er in handelen. Aan particulieren werd niet geleverd. Ook niet aan de wijkverpleging en verzorgingshuizen.

In verzorgingshuizen waar geen mondmaskers werden gebruikt, stierven mensen zonder te zijn getest op het virus, zodat ze niet meetellen in de statistieken met duizenden (6167) doden die wel zijn getest. Over een thuiszorg instelling die zelf bestelde, buiten de inkoopcentrale om, werd misprijzend gesproken. Alleen gezondheidszorg mocht beschermingsmiddelen kopen en alleen van het centrale inkoop orgaan.

Ondertussen verplichtte de Nederlandse overheid het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en in verschillende bedrijfstakken. Tegelijkertijd blijven effectieve medische mondkapjes voor de Nederlandse bevolking nog steeds verboden. Tedje & Van Es maakten daar handig gebruik van.

Europees, Chinees en Amerikaans

Inmiddels is bekend dat in Europa alle beschermingsmateriaal zonder Europees keurmerk wordt afgekeurd. Dat in de USA materiaal zonder Amerikaans FDA keurmerk wordt afgekeurd. Dat de keuringsmethoden in China, de USA en de EU van elkaar afwijken, maar dat de keuringseisen nagenoeg gelijk zijn. Ook de classificatie is vrijwel gelijk. Omdat we als Nederlands burger niet de beschermingsmaterialen met EU keuring mogen gebruiken en de aankoop ervan onmogelijk is gemaakt, heb ik gezocht naar materialen zonder EU keurmerk, die stiekum toch beschermen.

Wegwerpmateriaal:

 • Stofmasker FFP1= KN90 = N90 Beschermt tegen stof, te weinig tegen virus.
 • Medisch mondmasker FFP2 = KN95 = N95 Beschermt tegen stof en virus.
 • Medisch mondmasker FFP3 = KN99 = N100 Beschermt maximaal tegen stof en virus.

Mijn overtijdse voorraadje steriel verpakte mondkapjes is wegwerpmateriaal. Bedoeld voor éénmalig gebruik. Toch heb ik ze meermalen gebruikt, zoals dat ook in de gezondheidszorg noodgedwongen is gedaan. Gelukkig hoef ik die dingen niet de hele dag en niet elke dag op mijn gezicht. Ze zijn benauwd, oncomfortabel en de elastieken trekken striemen in mijn gezicht. Ze moeten strak zitten om het masker goed te laten aansluiten. Een losjes op het gezicht hangend masker biedt geen bescherming.

Bovendien zijn die maskertjes al na een paar keer onbruikbaar. Ik heb gezocht naar alternatieven. Iets dat langer meegaat, comfortabeler zit en minder benauwd is. Het moet me effectief tegen het virus beschermen, maar niet in beslag genomen worden omdat het beschermt. Een aantal mogelijkheden heb ik eerder al beschreven.

Herbruikbaar materiaal:

Elk masker dat goed op het gezicht aansluit, is voorzien van ventielen en geschikte filters, kan de zelfde bescherming bieden als die wegwerpmaskers.

Ik vond het volgende model met filters, waar ik goed door kan ademen.

Het deel dat aansluit op het gezicht is zacht. Daardoor sluit het goed aan en irriteert het niet zo als de wegwerp maskers. De elastische banden zijn verstelbaar. Dit type masker is er in 3 maten:

 • small voor kinderen tot 10 jaar
 • medium voor de meeste anderen
 • large voor mensen met een erg dik gezicht

Bijgeleverd werden koolstof filters. Tegen het virus helpen die niet. Wel tegen verfdampen, rook en traangas, waarbij je dan ook nog een goede oogbescherming nodig zou hebben. Ogen moeten eigenlijk ook afgeschermd om te beschermen tegen het virus, maar daar is het me nu nog te warm voor.

Een set fijnstof deeltjes filters beschermingsklasse FFP2 = KN95 = N95 met houders is er ook bij. En daar gaat het nu tijdens de pandemie om. Die filters zijn fijn genoeg en meermalen bruikbaar. Toch moeten ook die op den duur vervangen worden. Daarom heb ik meer van die filters bij besteld. Drie ventielen in het masker zorgen er voor dat alleen gefilterde lucht wordt ingeademd.

Deze maskers en filters laat 3M in China maken. Natuurlijk is er ook een Chinese kopie. Ik ontving een exemplaar met allerlei 3M kenmerken. Dat is geen garantie dat het werkelijk 3M artikelen zijn, maar dat maakt mij niet uit.

De filters hebben een Chinees keurmerk, geen EU keur. Daarom is het in Nederland niet verboden te gebruiken voor de gewone burger. Voor ons als Nederlands burger is het zelfs beter als er geen 3M op staat, want dan loop je geen risico dat het door de douane wordt tegengehouden of in beslag genomen en vernietigd.

Misschien is het origineel 3M materiaal dat ik ontving, dat weet ik niet. In ieder geval werkt het precies zoals de spullen waarvoor vele instructiefilmpjes op Youtube te vinden zijn. En alle 3M filters passen er op.

De virusfilters worden in combinatie met de 3M koolstof filters gebruikt. Omdat het mij nu alleen om het virus gaat, heb ik een extra hulpstukje gekocht om de virusfilters ook zonder koolstof filters op het masker te kunnen monteren. Dat is een Chinees bedenksel, gegarandeerd niet van 3M. Het maakt dat het masker niet onnodig zwaar wordt en het ademen makkelijk is. Ik verwacht dat er meer van die Chinese slimmigheden ontwikkeld worden.

Ik bestelde in China. Eerst het masker, na ontvangst (en mijn goedkeuring) ook de rest. Na verzending lag het 1,5 maand bij de douane. Van Post nl moest ik een formulier invullen en de factuur insturen. Daarmee was de inklaring gedaan. Omdat elk pakket minder dan 25 euro waarde had, hoefde ik geen extra kosten te betalen. Geen invoerheffing, geen inklaring.

Ik betaalde voor 3 bestellingen telkens apart:
15 euro voor masker+ koolstof filters + fijnstof filters + bevestiging.
15 euro voor de extra Chinese bevestigingsset + 10 extra deeltjes filters.
10 euro voor 20 extra (FFP2 = KN95 = N95) deeltjes filters.

Voorlopig is dat virus de wereld nog niet uit. Masker en filters zal ik dus nog vaak moeten gebruiken. Voorlopig voldoet dit, maar ik heb voor 12 euro ook een filterset klasse FFP3 besteld dat volgens 3M meegaat “zolang een pandemie duurt.” Om het masker te gebruiken voor stoffige klusjes heb ik voor 2 euro ook nog een setje van 20 FFP1 stoffilters besteld.

Eigen plaatjes zal ik later toevoegen.

Het masker moet volgens de gebruiksaanwijzing bewaard in de bijgeleverde hersluitbare plastic zak. Vóór gebruik moet het masker ontsmet worden. Ik heb het eerst goed laten luchten, daarna behandeld met ontsmettingsdoekjes. Na gebruik moet het opnieuw ontsmet. De instructie video´s geven duidelijke aanwijzingen.

Pandemie update Nederland 14 augustus 2020, 16:47 uur:

Bevestigde besmettingen: 61840
Totaal overleden: 6167
Genezen: Geen opgave

Dagelijkse Updates Nederland
van 1 juli tot 14 augustus 2020

 • 636 nieuwe vastgestelde besmettingen +2 dood 14 augustus 2020
 • 577 nieuwe vastgestelde besmettingen +4 dood 13 augustus 2020
 • 654 nieuwe vastgestelde besmettingen +2 dood 12 augustus 2020
 • 779 nieuwe vastgestelde besmettingen +2 dood 11 augustus 2020
 • 630 nieuwe vastgestelde besmettingen 10 augustus 2020
 • 577 nieuwe vastgestelde besmettingen 9 augustus 2020
 • 486 nieuwe vastgestelde besmettingen + 3 dood 8 augustus 2020
 • 519 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 7 augustus 2020
 • 601 nieuwe vastgestelde besmettingen 6 augustus 2020
 • 426 nieuwe vastgestelde besmettingen +3 dood 5 augustus 2020
 • 485 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 4 augustus 2020
 • 372 nieuwe vastgestelde besmettingen 3 augustus 2020
 • 366 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 2 augustus 2020
 • 431 nieuwe vastgestelde besmettingen 1 augustus 2020
 • 338 nieuwe vastgestelde besmettingen 31 juli 2020
 • 342 nieuwe vastgestelde besmettingen 30 juli 2020
 • 247 nieuwe vastgestelde besmettingen 29 juli 2020
 • 223 nieuwe vastgestelde besmettingen + 4 dood 28 juli 2020
 • 205 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 27 juli 2020
 • 214 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 26 juli 2020
 • 137 nieuwe vastgestelde besmettingen 25 juli 2020
 • 191 nieuwe vastgestelde besmettingen 24 juli 2020
 • 163 nieuwe vastgestelde besmettingen 23 juli 2020
 • 168 nieuwe vastgestelde besmettingen + 3 dood 22 juli 2020
 • 163 nieuwe vastgestelde besmettingen 21 juli 2020
 • 185 nieuwe vastgestelde besmettingen 20 juli 2020
 • 144 nieuwe vastgestelde besmettingen 19 juli 2020
 • 127 nieuwe vastgestelde besmettingen 18 juli 2020
 • 103 nieuwe vastgestelde besmettingen 17 juli 2020
 • 99 nieuwe vastgestelde besmettingen 16 juli 2020
 • 106 nieuwe vastgestelde besmettingen 15 juli 2020
 • 53 nieuwe vastgestelde besmettingen 14 juli 2020
 • 71 nieuwe vastgestelde besmettingen 13 juli 2020
 • 101 nieuwe vastgestelde besmettingen 12 juli 2020
 • 81 nieuwe vastgestelde besmettingen 11 juli 2020
 • 42 nieuwe vastgestelde besmettingen 10 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 9 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 8 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 7 juli 2020
 • 36 nieuwe vastgestelde besmettingen 6 juli 2020
 • 73 nieuwe vastgestelde besmettingen 5 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 4 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 3 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 2 juli 2020
 • 62 nieuwe vastgestelde besmettingen 1 juli 2020

Dit betreft alleen Nederlands ingezetenen waarvan de besmetting met het SARS-CoV-2 virus door een test is bevestigd. Het SARS-CoV-2 virus veroorzaakt de ziekte COVID-19.

Wereldwijde COVID-19 Pandemie update 14 augustus 2020, 17:01 uur:

Bevestigde besmettingen: 21179055
Overleden: 759452
Genezen: 13989007

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Mevrouw Van de Corona”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: