Getest

De kassa moet rinkelen

Ik bracht iemand naar de dokter. Dat deed ik eerder ook, maar sinds de lock-down was ik daarmee gestopt. Doktersbezoek is door veel mensen uitgesteld.

Artsen wilden geen afspraken maken. Als ziekteverschijnselen op Corona besmetting leken, werd zelfs gezegd: Niet naar de dokter, gewoon thuisblijven. Maar nu was het weer nodig voor een dokters afspraak.

Voorschriften

Voorschriften voor het dragen van mondkapjes gelden in Nederland voor het openbaar vervoer, in een touringcar, op een veerpont en in een taxi. Ook in een privé gebruikte personen auto? Ik las het voor de zekerheid nog even door:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/verkeer-en-openbaar-vervoer

“Het dragen van een mondkapje is verplicht in het OV en de taxi, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Met OV bedoelen ze tram, trein en bus, maar ook veerponten, blijkt verder in die tekst.

Niet medisch

“Gebruik daarvoor een niet-medisch mondkapje of een zelfgemaakt mondkapje. Zo zorgen we ervoor dat medische mondkapjes voor de zorg beschikbaar blijven.”

Gierigheid van de afgelopen jaren veroorzaakte materiaaltekort in Nederlandse ziekenhuizen. Dat bleek in februari van dit jaar. Wegwerpmateriaal moest hergebruikt. In verzorgingshuizen moest zonder bescherming gewerkt. Verzorgers en bewoners werden ziek. Bovenmatige sterftecijfers werden buiten statistieken gehouden. Kennelijk is dat probleem 6 maanden later nog steeds niet opgelost.

Leeftijd

“Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Ook niet als zij niet tot hetzelfde huishouden horen.”

Volgens het RIVM brengen kinderen tot 13 jaar geen besmetting over. Het tegendeel is in de praktijk al meermalen gebleken. Maar het RIVM blijft aan die leeftijd van 13 jaar vasthouden.

Op school moeten kinderen vaak wel een mondkapje dragen. Soms alleen in de gangen, in de klas mogen de maskers weer af. Elke school mag dat zelf bepalen en dus is het overal anders. Ik verbaas me daarover, maar mijn passagier is geen 12 meer. Daarover is geen misverstand mogelijk.

Auto

Mondkapjes plicht geldt in openbaar vervoer, maar ook in een eigen auto, als daar mensen van verschillende gezinnen in zitten. Dus iemand die een ander ergens met de auto naar toe brengt moet een mondkapje dragen. De passagier moet dat ook. Lijkt logisch, want je zit samen in een beperkte meestal gesloten ruimte. Je ademt elkaars uitgeademde lucht.

Vreemd vind ik dan weer, dat een taxichauffeur die 1 passagier vervoert, geen mondkapje hoeft en ook die passagier niet. Meestal zullen zij niet samen 1 gezin vormen. Kunnen mensen uit verschillende gezinnen in een auto elkaar nou wel of niet besmetten? Volgens het RIVM gebeurt dat in een taxi pas als er een derde persoon bij komt. Pas dan is in de taxi een kapje verplicht.

Ik ben geen taxichauffeur. Ik rij privé in een personenauto. Met iemand die niet op mijn adres woont. We moeten dus beiden een mondkapje.

Zonder filter

Het soort kapje dat de Nederlandse burger moet gebruiken is ook bepaald:

“een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen.”

Dat verplichte kapje mag dus niet echt beschermend zijn. Uit Amerikaans laboratorium onderzoek is gebleken dat een lapje katoen vrijwel geen virus tegenhoudt. Daarom worden in stoffen kapjes filters gebruikt. Ik zag dat de Action die verkoopt. Mondkapjes met een plaatje, filters bestaande uit verschillende lagen, die het virus tegenhouden. Maar van het RIVM moet de burger dus een masker zonder filter dragen. Een symbolisch masker dat niet beschermt.

Stoffen kapjes, met of zonder filter, zijn niet gebruikelijk in de gezondheidszorg. Tekorten in ziekenhuizen kunnen dus geen reden zijn om dat filter te verbieden. Waarom mag de burger zich dan zelfs daar niet mee beschermen?

Spatmasker

Verder staat er: “Een sjaal, spatmasker, col, bandana, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan.”

Een sjaal, col, bandana, kraag of een sok helpt vrijwel niet, is uit Amerikaans onderzoek gebleken. Maar een spatmasker houdt nu juist de grote spatten snot en speeksel tegen, die volgens het RIVM het grootste besmettingsrisico vormen. Waarom zou de burger zich daartegen niet mogen beschermen?

Spatmaskers worden in ziekenhuizen gecombineerd met mondkapjes. Niemand anders dan het RIVM en de Nederlandse regering gelooft dat het virus alleen via grote spuug klodders wordt overgebracht. Misschien mogen Nederlandse burgers ook die spatmaskers niet gebruiken omdat de tekorten ten gevolge van gierigheid nog steeds niet zijn opgelost? Spatmaskers zag ik bij Action te koop voor €0,79. Blauwe spatwerende chirurgen maskertjes zag ik er ook. Kunststof klompjes kopen verpleegsters daar vaak in het wit. Die worden ook wel verkocht als “medische klomp“. Bij gebrek aan spatwerende kleding worden in de gezondheidszorg nu regenjassen en poncho´s gebruikt. Zouden die ook verboden worden voor de rest van de bevolking?

Gasmaskers

“Ook is het niet toegestaan om gasmaskers te gebruiken.”

Er zijn landen waar burgers van overheidswege worden voorzien van gasmaskers. Om zich te kunnen beschermen, als dat nodig zou zijn. Nederland doet dat niet. Een gas aanval vanuit naburige landen lijkt hier niet waarschijnlijk. Als Nederlandse burgers met gassen bestookt worden dan is dat door de eigen overheid. Waarschijnlijk mogen we ons daartegen niet beschermen. Maar het gaat mij nu om bescherming tegen een virus.

Een gasmasker zonder filter filtert niet. Voor verschillende gassen bestaan verschillende filters. Die zullen weinig virus tegenhouden. Is een masker zonder gasfilters een gasmasker? Volgens mij niet.

Stofmaskers

Voor herbruikbare maskers worden vele verschillende filters gemaakt. Ook deeltjes filters in verschillende gradaties die gelijkwaardig zijn aan mondkapjes FFP1, FFP2 en FFP3. Is een masker met deeltjes filters een deeltjes masker? Volgens mij wel.

Een herbruikbaar masker voorzien van stoffilters is geen gasmasker. Filters, gelijkwaardig aan FFP1, zijn geschikt voor gebruik in een timmerwerkplaats. Niet voor medisch gebruik.

FFP2 kwaliteit filters houden fijnstof en virusdeeltjes beperkt tegen. Een masker met FFP2 of FFP3 filters, zonder Europees keurmerk voor medisch gebruik, is geen medisch masker volgens Nederlandse normen. Daarvoor worden ze afgekeurd.

Dat soort moet dus worden toegestaan voor de Nederlandse burger, zolang het niet wordt gecombineerd met gasfilters. Zo´n masker en filter combinatie gebruik ik dus om te voldoen aan de mondmasker verplichting in de auto.

Mijn passagier gebruikt een FFP2 masker dat de garantiedatum voorbij is en daardoor niet voldoet aan de Nederlandse norm voor medisch gebruik. Het is nog wel ongebruikt, onbeschadigd en steriel verpakt. Zo´n masker is nog steeds effectief volgens – alweer- Amerikaans onderzoek. De Nederlandse overheid doet dat soort onderzoek niet.

Zo reden we gemaskerd in de auto naar de doktersafspraak. Wij hielden ons aan de voorschriften, die in Nederland niet simpel zijn.

Artsen

In de artsenpraktijk hielden we die maskers op. Daar komen mensen vanwege ziekte. Besmettingsrisico is daar hoger dan in de supermarkt of bij de kapper. Het was er drukker dan normaal. Voor de klandizie waren stoelen ver uit elkaar gezet. “Wilt u ook een maskertje?”, vroeg de ene assistente aan de andere. Ze giechelden als kleine meisjes. Assistenten en artsen liepen er zonder masker. Waar je verwacht dat men zich van besmettingsrisico bewust zou zijn, werden we als enige gemaskerden door de dames ronduit uitgelachen.

Tijdens het wachten kwam een man binnenlopen die zich zorgen maakte om de benauwdheid van zijn vrouw. De assistente dacht te weten dat ze een beetje last van de warmte zou hebben, maar de man drong aan. In de familie van zijn vrouw waren hartafwijkingen vastgesteld. Bij vrouwen worden hartproblemen vaak niet tijdig gediagnosticeerd, wist hij. Maar dat viel wel mee, meende de assistente. De man vertrok met de mededeling dat hij een ambulance ging bellen.

De arts die mijn passagier zou onderzoeken kwam de hal inlopen met een mondkapje in de hand. Ik moest naar buiten. Dat was een Corona maatregel. Later bleek de arts het mondkapje af en toe opgezet te hebben en een verwijzing voor spoedonderzoek geregeld te hebben.

Ziekenhuis

Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Lelystad, maar dat ging failliet en is opgekocht door het ziekenhuis in Harderwijk. Die sloot de huisartsenpost en de spoedeisende hulp. Ontsloeg het meeste personeel. Verving de balie medewerkers door goed bedoelende vrijwilligers, die niet met een computer kunnen omgaan. Voor de plaatselijke patiënten zijn ziekenhuisbedden niet meer beschikbaar. Vóór de nieuwe virus uitbraak werden patiënten al doorgestuurd naar Harderwijk. Nu wordt er een Corona dependance ingericht.

Harderwijk

De gewone ambulante medische handelingen worden in Lelystad bijna niet meer gedaan. Wie een afspraak maakt voor onderzoek of behandeling in Lelystad, blijkt meestal naar Harderwijk te moeten. Daar is het druk. De klandizie is flink toegenomen sinds mensen uit Lelystad en omgeving gedwongen worden naar Harderwijk te reizen. Voor de patiënten betekent het meer reistijd en een behoorlijk bedrag aan extra kosten.

Wij gingen dus ook weer op pad. Gemaskerd de auto in. Volgens de Nederlandse voorschriften. Anderhalf uur later de volle parkeergarage in. Tesla´s kunnen beneden gratis parkeren tijdens het laden. Invaliden mogen ook beneden staan, als daar nog ruimte is. De rest rijdt naar boven. De 1e, 2e, 3e verdieping voorbij. Op de 4e verdieping een plek gevonden. Vervolgens met de trap naar beneden. Lastig voor mijn passagier met een longaandoening en een lichaam dat door nog onbekende oorzaak dagelijks verder opzwelt.

Maskerverbod

Vóór de ingang van het St.Jansdal ziekenhuis in Harderwijk stonden mensen te wachten. Allemaal in de rij, beschermd door onze mondkapjes en maskers. Maar die moeten af. Het ziekenhuis verbiedt preventieve middelen. Wie ziek is mag er niet komen, wie gezond is heeft het niet nodig, is de redenatie. Waar dient een ziekenhuis ook weer voor?

Corona test

Twee bejaarde vrijwilligers beoordelen wie naar binnen mag. “Heeft u al een Corona test gedaan?” Nee, dus wij moesten naar links. Binnen aansluiten in de rij rechts. Wachten tot aan het loket. “Heeft u al een Corona test gedaan?” Nee. Maar daar kwamen we niet voor. “Heeft u een afspraak?” Ja “Heeft u Corona verschijnselen?” Nee.

Dat was de Corona test. Op naar de volgende balie. Legitimatie afgeven. “Heeft u een afspraak?” Ja “Langs de schilderijen linksaf.” Er waren touwen gespannen om wandelaars naar ingang en uitgang de scheiden. GEEN UITGANG was op A4tjes te lezen, op een poef geplakt aan het einde van het pad vanaf de ingang. GEEN UITGANG stond op een bord bij het pad naar de uitgang. VOOR PERSONEEL stond eronder. In verwarring bleven mensen staan. Elkaar aansprekend: “Waar is dan wel een uitgang?”

Medische maskers en afstand houden?

De ons gewezen route leidde naar een volgend loket. Weer in de rij staan. Wachten. Papieren inleveren. Verwezen naar verderop in de gang. GEEN ZITPLAATS meldden de kartonnen poppen die veel stoelen bezet hielden. Een assistent radioloog kwam mijn passagier ophalen. Zonder masker. In dit ziekenhuis draagt niemand een masker. Afstand houden is alleen maar een mantra dat op de vloeren gestickerd is. Het is hier ook niet praktisch mogelijk.

Apparatuur

Ik bleef in de gang wachten, waar een groep mensen mopperde op de lange wachttijd. “Anderhalf uur voor een onderzoek van niks.” Een bed met inhoud werd voorbij gereden door twee jonge verpleegsters. Een dikke man liep door de gang, naast een radioloog die uitlegde dat ze met de apparatuur van dit ziekenhuis niet door zijn vetlaag heen konden kijken. “We zien niks.” Maar voor deze man was er nog hoop. Een nieuwe afspraak. Want in Lelystad stond betere apparatuur. “Had het niet meteen daar gekund?”

Ook mijn passagier kwam onverrichter zake terug. De zwelling die nu al met het blote oog te zien was, kon met de apparatuur niet waargenomen. Wat op het meegegeven briefje stond, was ingevoerd in het systeem. Het apparaat gaf aan waar de radioloog de scanner moest bewegen. De plaats van de verontrustende pijnlijke zwelling werd overgeslagen. “Dat staat niet in het systeem.”

Meer handelingen

Terug naar huis. Ondertussen wordt de pijn erger, de zwelling groter. De huisarts wordt gebeld. Er komt een nieuw onderzoek. Dat kan weer niet in Lelystad, waar de apparatuur beter zou zijn. Over een paar dagen weer in Harderwijk. Daar moet de kassa blijven rinkelen.

Omzetdaling ziekenhuizen 20% meldt het TV nieuws. Door Corona stellen mensen ziekenhuisbezoek uit.

Update:
Enkele weken later werd het dragen van een mondkapje wel toegestaan in het ziekenhuis van Harderwijk. Chirurgen kapjes worden bij de eerste hulp balie aan bezoekers gegeven. In Lelystad is geen eerste hulp. Die werd al veel eerder weg bezuinigd. Er wordt nog bloed afgenomen voor onderzoek en onderzoeken verricht waarvoor de apparatuur in Harderwijk niet voldoet. Mondkapjes zijn ook daar nu wel toegestaan en niet-medische kapjes worden in het voormalige ziekenhuis gebouw van Lelystad te koop aangeboden.


Pandemie update Nederland 9:00 uur 23-8-20

Bevestigde besmettingen totaal: 66097
Totaal overleden: 6200
Genezen: Geen opgave

Dagelijkse Corona Updates Nederland
van 1 juli tot 23 augustus 2020

 • 457 nieuwe vastgestelde besmettingen 23 augustus 2020
 • 508 nieuwe vastgestelde besmettingen +5 dood 22 augustus 2020
 • 535 nieuwe vastgestelde besmettingen +4 dood 21 augustus 2020
 • 529 nieuwe vastgestelde besmettingen +10 dood 20 augustus 2020
 • 552 nieuwe vastgestelde besmettingen +6 dood 19 augustus 2020
 • 489 nieuwe vastgestelde besmettingen +3 dood 18 augustus 2020
 • 482 nieuwe vastgestelde besmettingen 17 augustus 2020
 • 507 nieuwe vastgestelde besmettingen +3 dood 16 augustus 2020
 • 655 nieuwe vastgestelde besmettingen +2 dood 15 augustus 2020
 • 636 nieuwe vastgestelde besmettingen +2 dood 14 augustus 2020
 • 577 nieuwe vastgestelde besmettingen +4 dood 13 augustus 2020
 • 654 nieuwe vastgestelde besmettingen +2 dood 12 augustus 2020
 • 779 nieuwe vastgestelde besmettingen +2 dood 11 augustus 2020
 • 630 nieuwe vastgestelde besmettingen 10 augustus 2020
 • 577 nieuwe vastgestelde besmettingen 9 augustus 2020
 • 486 nieuwe vastgestelde besmettingen + 3 dood 8 augustus 2020
 • 519 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 7 augustus 2020
 • 601 nieuwe vastgestelde besmettingen 6 augustus 2020
 • 426 nieuwe vastgestelde besmettingen +3 dood 5 augustus 2020
 • 485 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 4 augustus 2020
 • 372 nieuwe vastgestelde besmettingen 3 augustus 2020
 • 366 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 2 augustus 2020
 • 431 nieuwe vastgestelde besmettingen 1 augustus 2020
 • 338 nieuwe vastgestelde besmettingen 31 juli 2020
 • 342 nieuwe vastgestelde besmettingen 30 juli 2020
 • 247 nieuwe vastgestelde besmettingen 29 juli 2020
 • 223 nieuwe vastgestelde besmettingen + 4 dood 28 juli 2020
 • 205 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 27 juli 2020
 • 214 nieuwe vastgestelde besmettingen + 1 dood 26 juli 2020
 • 137 nieuwe vastgestelde besmettingen 25 juli 2020
 • 191 nieuwe vastgestelde besmettingen 24 juli 2020
 • 163 nieuwe vastgestelde besmettingen 23 juli 2020
 • 168 nieuwe vastgestelde besmettingen + 3 dood 22 juli 2020
 • 163 nieuwe vastgestelde besmettingen 21 juli 2020
 • 185 nieuwe vastgestelde besmettingen 20 juli 2020
 • 144 nieuwe vastgestelde besmettingen 19 juli 2020
 • 127 nieuwe vastgestelde besmettingen 18 juli 2020
 • 103 nieuwe vastgestelde besmettingen 17 juli 2020
 • 99 nieuwe vastgestelde besmettingen 16 juli 2020
 • 106 nieuwe vastgestelde besmettingen 15 juli 2020
 • 53 nieuwe vastgestelde besmettingen 14 juli 2020
 • 71 nieuwe vastgestelde besmettingen 13 juli 2020
 • 101 nieuwe vastgestelde besmettingen 12 juli 2020
 • 81 nieuwe vastgestelde besmettingen 11 juli 2020
 • 42 nieuwe vastgestelde besmettingen 10 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 9 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 8 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 7 juli 2020
 • 36 nieuwe vastgestelde besmettingen 6 juli 2020
 • 73 nieuwe vastgestelde besmettingen 5 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 4 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 3 juli 2020
 • geen melding nieuwe vastgestelde besmettingen 2 juli 2020
 • 62 nieuwe vastgestelde besmettingen 1 juli 2020

Dit betreft alleen Nederlands ingezetenen waarvan de besmetting met het SARS-CoV-2 virus door een laboratoriumtest is bevestigd.

Pandemie update 23 augustus 9:00 uur

Bevestigde besmettingen totaal wereldwijd: 23400978
Totaal overleden: 808986
Genezen: 15935564

.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Getest”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: