Diergeneesmiddelen

Een dier is ook maar een mens.
Of was het nou andersom?

Mijn kat krijgt regelmatig een druppel in zijn nek. Dat vindt hij niet prettig.

Het werkt tegen vlooien en de meeste worminfecties die katten kunnen oplopen. De werkzame stof is Selamectine. Volwassen vlooien worden suf en onvruchtbaar, laten zich uit de vacht van de kat vallen en gaan dood. Het doodt vlooienlarven en de eieren komen niet uit. Het doodt vele soorten parasitaire wormen, maar geen lintwormen.

De merknaam is in Nederland Strongholt. Het wordt in andere landen ook wel onder de merknamen Revolt en Revolution verkocht, maar in Nederland is Revolute de merknaam van een reinigingsmiddel. Verwar die dus niet, als je een middel zoekt om je hond of kat vrij van ongedierte te houden.

De meeste katten hebben geen probleem met dat druppeltje in hun nek. Maar de kat met wie ik nu mijn woning deel vindt het vreselijk. Na een behandeling vlucht hij naar buiten en dagenlang ontloopt hij me. De volgende behandeling moet al zo snel daarna gebeuren, dat hij nog perfect weet wat er komen gaat en alles doet om die druppel te ontlopen. Het is onmogelijk het hem ongemerkt toe te dienen.

De nadelen van die druppels op een rijtje:

  • Het moet elke maand gegeven worden.
  • Het is in Nederland alleen bij de dierenarts te koop.
  • Mijn kat vindt zowel de druppel als het artsenbezoek vreselijk.
  • Het zit in een harde plastic tube die ik met mijn handen niet goed uitgeknepen krijg, zodat ik de inhoud met een injectiespuit moet opzuigen, de kat geruststellen en de vacht van zijn nek weg aaien, naald van de spuit halen zonder dat de inhoud er uit druipt, daarna die druppel op de goede plek laten vallen.
  • Ongemerkt gaat dat niet en vaak komt de druppel terecht op de plek waar zojuist de kat zich razendsnel los worstelde en vertrok.
  • Het werkt tegen veel parasieten, maar niet tegen teken en lintwormen.

Vroeger droegen mijn katten vlooienbandjes en ik heb vele andere middelen gebruikt die voor het zelfde doel verkocht worden. De meeste van die oude middeltjes lijken niet meer te werken. Het blijft dus nodig om andere middelen te gebruiken. Tegen vlooien en wormen zijn heel veel middeltjes te koop.

Voordat ik verder ga, eerst een belangrijke waarschuwing:

  • Gebruik van verschillende anti-parasitaire middelen tegelijk of kort na elkaar kan erg gevaarlijk zijn, voor mensen en dieren.
  • Daarom moet het geven van de druppels tegen vlooien geruime tijd gestopt worden, voordat de behandeling met een ander middel gestart kan worden voor behandeling tegen lintworm.
  • Het staat niet in de bijsluiters, maar daarna is weer een wachttijd nodig vóórdat het andere anti-parasitaire middel veilig kan worden gegeven.

Teken probeer ik zo snel mogelijk te ontdekken en te verwijderen. Tegen vlooien zou ik een ander middel willen vinden, maar nu ging ik vooral op zoek naar een middel tegen lintworm. Als hij een muis of een rat vangt komt hij die gezellig thuis opeten en laat alleen het staartje liggen. De kans is groot dat hij daarbij allerlei wormen binnen krijgt. Ontwormen is dus nodig en het middel moet geschikt zijn voor katten. Want wat een mens of een hond verdraagt, dat is lang niet altijd veilig voor een kat.

Pillen

Laatst zat de kat naast me terwijl ik bij het eten vitamine supplementen nam, die ik in een kommetje naast mijn bord had gelegd. Hij krijgt zijn eigen eten vaak in een kommetje en denkt soms dat de inhoud van elk kommetje voor hem bedoeld moet zijn. Hij pakte ineens een vitamine D3 capsule en voordat ik het kon beletten had hij het al opgegeten. Dat leek me een goede oplossing voor de lintworm kuur die hij af en toe moet hebben. Een pilletje dat hij zelf pakt zou ideaal zijn.

Als de kat het niet uit zichzelf pakt, dan is het met mijn kat niet moeilijk een pilletje in zijn bek te doen en te laten inslikken. De volgende video laat de toediening zien van pil en pasta:

Voor mensen zijn lintworm pilletjes te koop bij de drogist, maar medicatie voor mensen is niet altijd geschikt voor katten. Ze zijn overgevoelig voor hulpstoffen die vaak in humane geneesmiddelen worden toegepast. Kruidvat had eerder wormenkuurtjes voor mensen en voor huisdieren, maar die zijn al lange tijd uitverkocht. Ik speurde het internet af.

Ivermectine in tabletvorm werkt net als de Stronghold vloeistof tegen vlooien en wormen, maar ook tegen andere parasieten, waartegen Stronghold niet werkt. Katten en mensen verdragen het goed. Ivermectine is veel goedkoper dan wat Stronghold in Nederland kost. Maar wij betalen hier altijd te veel voor dit soort middelen. Voor mijn kat zou het een betere oplossing zijn dan Stronghold, maar in Nederland is het niet te koop. Niet voor gebruik door mensen en ook niet voor katten en honden. Vroeger kon ik dit soort dingen bij de veevoerhandel kopen, maar niet waar ik nu woon. Misschien kan een veearts het voorschrijven, maar daar heb ik geen contact mee.

Verschillende andere wormkuurtjes zijn veel duurder, maar in Nederland zonder probleem te koop.

Panacur

Dit reclamefilmpje laat zien hoe Panacur voor paarden werkt. Voor andere dieren is de werking gelijk, maar de samenstelling kan anders zijn en de dosis voor een paard is natuurlijk anders dan voor een kat.

Panacur met de werkzame stof Fenbendazol is een wormmiddel dat in allerlei vormen wordt gemaakt, zodat het voor verschillende dieren goed toepasbaar is. Het is er voor paarden, ezels, schapen, geiten, honden, katten en konijnen in de vorm van tabletten, poeders, pasta en vloeistof.

Soms worden wormenkuurtjes op basis van Fenbendazol ook voor iets anders gebruikt. Een Amerikaan met uitgezaaide kanker was uitbehandeld en ongeneeslijk verklaard. In de hoop dat hij toch nog kon genezen deed hij mee aan onderzoek naar de effectiviteit van een nieuw kanker medicijn. Het middel bleek niet effectief. Van de 1100 proefpersonen was hij de enige die genas.

Naast de experimentele medicatie had hij de ontwormingstabletten voor zijn hond zelf ingenomen. Van een dierenarts had hij gehoord dat honden soms van kanker genezen door dit middel. Hij zegt in een interview: “Als ik toch dood ga, wat let me dan om gedurende 3 dagen een wormkuurtje van een paar dollar te slikken.”

Hij is genezen en denkt dat de werkzame stof Fenbendazol hem heeft gered. Hier is zijn blog: https://www.mycancerstory.rocks/

Fenbendazol had hij in een smaakloze poedervorm genomen, die bedoeld is om door hondenvoer te mengen. In Nederland wordt deze vorm niet verkocht. Over de prijs zei hij in het ene interview dat het 5 dollar kostte maar snel in prijs is gestegen. In een ander gesprek heeft hij het over een kuurtje van 7 dollar. Verder blijkt hij niet één kuurtje te hebben genomen, maar over lange tijd elke week opnieuw 3 doses.

Ik zag Fenbendazol poeder op Amazon te koop voor prijzen tussen 7 dollar plus veel te hoge verzendkosten, en 250 dollar voor een grote hoeveelheid. De werkelijke kosten zijn dus aanzienlijk hoger, maar toch nog veel goedkoper dan wat kankermedicatie voor mensen tegenwoordig kost.

Naast de wormenkuur had hij vitamine E genomen, kurkuma en CBD olie. Misschien was het de combinatie van die middelen plus het experimentele medicijn samen wat hem heeft genezen? Misschien was hij fout gediagnosticeerd en had hij geen kankergezwellen maar een flinke worminfectie? Je kunt in ieder geval na 1 genezing van 1 persoon niks zeggen over de werkzaamheid van Fenbendazol als kankermedicatie.

Hij is nu samen met anderen bezig met onderzoek. Werk het echt? Hoe werkt dit het beste? Welke combinatie van middelen en welke dosis over hoeveel tijd heeft het beoogde effect?

Als het werkt zullen we er meer van horen. Er zijn dierenartsen die zeggen te hebben ondervonden dat honden van kanker kunnen genezen door dit wormenkuurtje. Dat maakt dit de moeite van het onderzoeken waard.

Publicaties:

Studies on Fenbendazole and Cancer In vitro anti-tubulin effects of mebendazole and fenbendazole on canine glioma cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2…

Unexpected antitumorigenic effect of fenbendazole when combined with supplementary vitamins. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1…

Antiparasitic mebendazole shows survival benefit in 2 preclinical models of glioblastoma multiforme. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2…

Identification of selective therapeutic agents for metastatic prostate cancer by phenotype-based screening http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/…

In Nederland worden verschillende wormenkuurtjes verkocht die de zelfde stof bevatten. De goedkoopste merken waren nu overal uitverkocht, maar Panacure is hier al jarenlang te koop voor honden en katten:
Per tablet Panacur KH 250: fenbendazol 250 mg.
Per tablet Panacur KH 500: fenbendazol 500 mg.

Hier is de Nederlandse bijsluiter voor Panacur voor kat en hond:

Panacure kat en hond bevat per tablet Panacur KH 250: fenbendazol 250 mg, per tablet Panacur KH 500: fenbendazol 500 mg en werkt tegen lintworm en vele andere worminfecties.

Flubendazol en Menbendazol

Er zijn meer ontwormingsmiddelen voor andere doeleinden gebruikt:

Hier is de bijsluiter voor het Flubendazol bevattende Flubenol pasta voor hond en kat, bij gebruik als ontwormingsmiddel:

Voor de kat

Ik was niet op zoek naar een middel tegen kanker. Voor de kat wil ik iets tegen lintworm. Hierboven genoemde ontwormingsmiddelen werken tegen lintworm en veel andere parasieten, maar het nadeel is, dat het enkele dagen achtereen genomen moet worden. Daarna is nog een herhaling nodig omdat het geen larven en eieren doodt. Voor je het weet ben je toch een kuurtje aan het geven dat elke week 3x per week gegeven moet worden en dan vindt de kat het allang niet meer leuk.

Maar gelukkig vond ik ook een ontwormer die lintworm in alle stadia doodt en waar de kat zo weinig mogelijk problemen mee heeft. Als het na één pilletje klaar is, dan is dat voor mijn kat de beste oplossing. Volgens de bijsluiter kan dat met Drontal:

Bijsluiter Drontal kat en grote kat

De samenstelling van Drontal voor honden is anders, dus niet geschikt voor de kat:

Bijsluiter Drontal hond
Bijsluiter Drontal grote hond

Voor mijn kat koos ik geen wonder kankerkuur, maar het makkelijkste wormenkuurtje. Eén pilletje Drontal en dan is het klaar. Misschien over een heel of half jaar nog eens, omdat hij weer nieuwe besmettingen kan oplopen. Het pakje werd snel geleverd.

Dosering

Toch heb ik nog een probleempje met de dosering op te lossen: Voordat ik bestelde ging ik met de kat op de weegschaal staan. Daarna zonder kat. Het gewichtsverschil was 7 kilo. Ik dacht dus dat ik Drontal voor een grote kat nodig had, dat is besteld en geleverd. Vanmorgen stond de weegschaal op de vloer en de kat ging er uit eigen beweging op zitten. Het is een pratende weegschaal. Ik hoorde die weegschaal zeggen: “4 kilo 200 gram”. Hoe kan dat?

Ik woog mij zelf nog eens en even later opnieuw. De weegschaal blijkt op mijn gewicht een onnauwkeurigheid van ongeveer 2 kilo te hebben. Tja, dan heb je natuurlijk niet veel aan dat apparaat. Leuk dat het praat, maar het ding kletst dus maar wat.

Moet ik de kat nu een hele of een halve pil geven?

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Diergeneesmiddelen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Minimalistisch Leven

Minder spullen, meer Leven aan de Noorse kust

Autonomie

Levend mens of 'dead at sea'?

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Minder is meer. Over-leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

bertmoormann.wordpress.com/

Een blog over duurzaam mensgericht organiseren

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZijlstra Blog / Thailand travel expert

#travelexpertThailand #SoutheastAsia #Bangkok

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Maak-Je-Eigen-Moestuintafel-gezonde lifestyle

Hier vind je tips hoe jij je eigen moestuintafel gaat starten! Wat heb je nodig? Hoe begin je met het zaaien van plantjes en het overpoten en wanneer zet ik ze in mijn moestuintafel? Hier vind je alle info die je nodig bent. Ik geef je goede tips met voorbeelden van mijn eigen moestuintafel.

ximaar

Zwerffietser/loper in en om Alkmaar

ien smits - macro photography

Big Sister watches too

%d bloggers liken dit: