Ingebakken spam

ongein van Microsoft

Bij het aanzetten van de computer kreeg ik vandaag een blauw scherm met witte letters: Laten we de installatie van uw apparaat voltooien.

Ik was helemaal niks aan het installeren. Er was een button om verder te gaan. De keuze om te annuleren werd niet aangeboden. Volgens mij wijkt dat af van de normale systeem meldingen.

Eerder kreeg ik ook al rare meldingen bij starten van de computer. Ook zonder de mogelijkheid om NEE te kiezen. Op mijn toetsenbord is wel de ESCAPE mogelijkheid aanwezig, dus heb ik die maar gebruikt. Daarna liet ik de computer opnieuw opstarten.

Aanpassen

Eerder kreeg ik ongevraagd de melding dat Windows aanpassingen in mijn systeem wilde uitvoeren. Er kwam een button in beeld om toestemming te geven, maar weigeren was er niet bij. Dat is raar en lijkt me erg onveilig.

Spam van Microsoft

Gelukkig vond ik dit keer uitleg na zoeken op het internet. Het probleem is beschreven door anderen die hetzelfde in beeld kregen. Het is een vorm van ongewenste reclame die Microsoft in het Windows bedrijfssysteem heeft ingebakken. Na een update kunnen die meldingen op je scherm komen. Omdat dit niet altijd gebeurt, werd ik erdoor verrast.

Oplossing

Er is gelukkig ook een simpele oplossing:

 • Open het Startmenu. (Windows knop van het toetsenbord)
 • Kies instellingen door op het tandwiel symbool te klikken.
 • Kies Systeem.
 • Klik links in het venster op Meldingen en acties.
 • Schakel nu de laatste 2 of 3 keuze mogelijkheden uit.
 • Ga weer naar Startmenu. (Windows knop)
 • Kies Aan/Uit.
 • Kies Opnieuw starten.

Ik hoop er nu van af te zijn.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

21 gedachten over “Ingebakken spam”

 1. Dankjewel voor deze update. Ik wist niet wat ik er mee moest. Herinner me er later aan was ook een optie. Dat heb ik drie keer gedaan en daarna kwam er geen herinnering meer…

  Like

  1. Heb ik ook gedaan, maar omdat ik aanvankelijk dacht dat het een virus of iets dergelijks kon zijn, heb ik de computer uit gedaan. Na opstarten was het weg maar een paar dagen later kwam het opnieuw. Daarom ben ik verder gaan zoeken wat het probleem kon veroorzaken en heb het opgelost.

   Nu zit ik nog met het donkerder worden van het scherm op de tijd dat dit prettiger is in de winter, maar hinderlijk wordt als het langer licht blijft.

   Like

  1. Als het bij volgende keren blijft terugkomen, dan kun je opnieuw de computer uitzetten en opnieuw opstarten. Daarna de instellingen aanpassen zodat je er geen last meer van hebt. Bij mij kwam het elke derde dag terug. Na aanpassing van die instellingen niet meer.

   Like

  2. @Aaf,
   Er zijn meer instellingen veranderd door die update. Ik had ingesteld om hoe laat het scherm wat donkerder moest worden. Gewoon op kloktijd. Nu het zomer is wilde ik de tijd aanpassen, maar omdat ik het laten lezen van mijn locatie heb uitgeschakeld wil Windows me de tijd niet meer laten aanpassen. Als ik locatie lezen wel toesta, dan kan ik de tijd ook niet meer zelf instellen. Dan wil Windows voor me bepalen wanneer ik mijn scherm lichter of donkerder zie. Hinderlijk.

   Like

 2. Linux heb ik wel eens geprobeerd, maar mijn software wilde persé Windows. Emulaties heb ik ook nog geprobeerd, zodat de windows toepassingen ook onder Linux konden lopen, maar da gaf te veel problemen met wegvallende functies.

  Like

  1. ‘k Gebruik Windows alleen nog vanwege Photoshop, dan vind ik de Gimp toch net iets minder, vandaar. Voor het overige is er wat mij betreft voor elk Windows programma onder Linux wel een volwaardig alternatief. En veel programma’s die ik ooit onder Windows gebruikte, hebben ook een Linux versie. Maar wil je Windows niet kwijt, dan kun je je systeem ook gewoon dual boot maken: het beste van twee werelden 🙂 Heb ik ook gedaan.

   Like

   1. @Ed,
    Ja, ik weet dat het kan. Mijn vriend had zelfs een Linux server voor me uitgerust met van alles en nog wat. Maar die is dood, de server staat in zijn huis en de verhuurder laat nu zijn huis ontruimen. Ik heb veel moeten achterlaten omdat ik in mijn huis ook niet over onbeperkte ruimte beschik. En mijn tilcapaciteit is niet erg groot. De Windows installatie op mijn computer stel ik wel in om minder hinder van Microsoft te hebben, maar verder laat ik het systeem liever ongemoeid. Het zou erg lastig worden zonder werkende computer.

    Geliked door 1 persoon

 3. Windows 10 is de eerste versie van dit besturingssysteem waarbij Microsoft in navolging van Google en Facebook voortdurend over je schouder meekijkt wat je aan het doen bent, en allerlei privacygevoelige informatie verzamelt zogenaamd om je beter van dienst te kunnen zijn. Om ervoor te zorgen dat jij en niet Microsoft de controle houdt, is het verstandig het systeem meteen na installatie naar eigen behoefte te configureren en bijvoorbeeld ook privacygevoelige opties zoveel mogelijk uit te schakelen … of anders over te stappen op een beter besturingssysteem, bijvoorbeeld een van de vele gebruiksvriendelijke Linux distributies die er tegenwoordig zijn, zoals Ubuntu of Mint.

  Like

  1. Ik dacht dat al direct bij ingebruikname van de computer allemaal ingesteld te hebben. Maar het is me wel eens eerder opgevallen dat na een update allerlei instellingen aangepast zijn naar de wensen van Microsoft.

   Like

    1. Ja, daar heb je gelijk in, Ed. Maar het is ook een gok of je zonder update nog een veilig en goed werkend systeem houdt. Ik heb het wel vaak uitgesteld, maar als je later een andere update toch laat installeren, dan voegt Microsoft daar alle voorgaande updates aan toe, zodat je er toch niet aan ontkomt.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: