Atoomklok

klokjes met satelliet verbinding
en onzekere garantie

Waar die term ooit vandaan kwam weet ik niet, maar zo werd in de vorige eeuw een klokje genoemd dat via een satellietverbinding vaststelde in welke tijdzone het zich bevond en zo altijd en overal voor de juiste tijdweergave kon zorgen.

De eigenlijke atoomklok was in de satelliet ingebouwd. Op basis van de trillingen van atomen kon die heel precies de tijd aangeven. Het aardse klokje zette de eigen tijdweergave steeds automatisch gelijk met de satelliet gegevens die door een radiosignaal werden ontvangen.

Ergens in de tweede helft van de vorige eeuw kocht ik er één. Waarschijnlijk is de satelliet zelf al een paar keer vervangen. De atoomklokken van de satelliet zijn inmiddels tenminste 1 keer verbeterd. Precisie van de klokjes verbeterde automatisch mee. De merknaam van mijn klokje was Trophy. Een klein rond reiswekkertje dat probleemloos werkte zolang de batterij er goed in zat.

Ontwerpfout

Daar zat de ontwerpfout van het ding. Twee klemmetjes die de batterij op zijn plek moesten houden gingen al snel zo ver uitbuigen dat het contact met de batterij verloren ging. Terugbuigen hielp al snel niet meer, want het metaal was te zwak om stand te houden. Daarna was er nog de oplossing om de loze ruimte in de behuizing op te vullen met zilverfolie en propjes papier. Als reiswekker was het al snel onbruikbaar, want de minste beweging verbrak het contact tussen batterij en elektronica. Maar als het wekkertje stroom had, dan was de verbinding met de satelliet er nog steeds en alle functies bleven werken.

Na 35 jaar gebruik

Aan de elektronica mankeert nog steeds niets. Na ongeveer 35 jaar zijn bij het vervangen van de batterij beide metalen klemmetjes losgebroken van het printplaatje. Repareerbaar lijkt dat niet.

Ik heb een nieuw klokje gezocht. Tegenwoordig zit in bijna elk apparaat een klokje, maar geen “atoomklok”. Het onzalige idee om klokken twee maal per jaar te gaan verzetten maakt dat ik vaak verschillende tijdzones in huis heb. De magnetron geeft de zomertijd aan, mijn schakelklokken de wintertijd, want het energiebedrijf rekent dag en nachttarief uitsluitend volgens wintertijd. Andere apparaatjes geven een tijd aan die altijd een beetje vóór of achter loopt. Dan is het wel handig om iets te hebben dat altijd de goede tijd aangeeft volgens de conventie die in Europa is afgesproken.

Vervanger

Het was even zoeken, maar ik vond een apparaatje dat de functie van mijn oude “atoomklok” weer kan overnemen. Ik bestelde het in de Lidl webshop voor €9,99 plus €4,99 bezorgkosten.

RADIO-CONTROLLED
TEMPERATURE STATION AFT 77 B2

IAN: 345563 €9,99 plus €4,99 bezorgkosten.

 • Time display in 12 or 24 hour format
 • Indoor and outdoor temperature display in °C or °F
 • 2 separate alarm times, with snooze function
 • Day and date display
 • Battery charge warning indicator for station and sensor
 • Suitable for desktop use or wall mounting

Lidl omschrijft het wekkertje als:

AURIOL® Draadloos temperatuurstation

Met dit weerstation ben je op de hoogte van het naderende weer
Bereik: 100 m (in open terrein)

Productbeschrijving

 • Dit weerstation met draadloze sensor voor de buitentemperatuur biedt binnen- en buitentemperatuurweergave
 • Met radioklok met automatische datum- en tijdinstelling (inclusief zomer- en wintertijd)
 • Tijdweergave in 12 of 24 uur formaat
 • Weergave binnen- en buitentemperatuur in °C of °F
 • 2 afzonderlijk instelbare wektijden inclusief sluimerfunctie en datum- en weekdagweergave
 • Waarschuwing batterijniveau voor station en sensor
 • Geschikt voor staande of wandmontage
 • Inclusief 4 alkaline batterijen (1,5 V, type AAA), handleiding en montagemateriaal
 • Buitensensor met een bereik van 100 m (in open terrein)
 • Draadloos temperatuurstation alleen geschikt voor gebruik binnenshuis
 • Buitensensor geschikt voor binnen- en buitengebruik (IPX4)
 • Keuze uit 2 verschillende kleuren:
 1. Zwart
 2. Wit

Technische specificaties

Bereik: 100 m (in open terrein)

Aansluiting(en): Batterij

Toebehoren: Inclusief 4x AA batterijen en bevestigingsmateriaal

Afmetingen

Station: 9 x 3,2 x 8 cm (l x b x h)

Sensor: 5 x 2,6 x 10,5 cm (l x b x h)

Handleiding:


Het is dus een setje van twee apparaatjes: Een temperatuur meter met zender en een klokje met ontvanger. Daarbij nog 2 schroefjes en plugjes om het aan de muur te hangen plus een set niet-oplaadbare 1,5 volt AAA penlite batterijen.

Dit is een voorgaand model, dat bijna gelijk is aan model AFT 77 B2

Lidl verkoopt al jaren weerstations die hierop lijken. Deze video laat er één van een vorige jaargang zien die bijna gelijk is.

Baterijtest

Wegwerp batterijtjes, die ik liever niet gebruik, hebben nooit precies de zelfde waarden als oplaadbare batterijen . Niet elk apparaat kan met beide soorten overweg, dus ik plaatste een paar opgeladen eigen batterijtjes en daarmee blijkt het setje te werken. Anders zou ik het direct retour gezonden hebben.

Gebruik

Volgens de gebruiksaanwijzing moet eerst de zender met buitentemperatuur meting van stroom voorzien en dan pas het ontvangende klokje. In het batterij compartiment van de zender zijn 2 piepkleine knopjes. Het linker knopje activeert het zendertje als die niet automatisch zou starten. Het rechter knopje biedt de keuze tussen Celsius en Fahrenheit.

Het signaal ontvangende klokje krijgt ook 2 batterijtjes en dan heb je wat geduld nodig. Beide apparaatjes zoeken contact met elkaar en het klokje zoekt contact met met de satelliet. De tijdzone wordt niet automatisch gevonden. Als je niet in de Midden-Europese tijdzone bent (Berlijn, Parijs) dan moet je die keuze zelf instellen. Nederland ligt dichter bij de Greenwich meridiaan, maar toch gebruiken wij de zelfde tijdzone als Berlijn. Daar staat het klokje bij levering al op ingesteld.

Er is ook gedacht aan de mogelijkheid dat er geen satelliet ontvangst is. Mijn oude klokje viel af en toe even uit, als de satelliet buiten bereik was. Dit klokje blijft de tijd geven op basis van de onthouden instellingen. Maar daar waar helemaal geen ontvangst is kunnen tijd en datum handmatig ingesteld en werkt het als een gewoon klokje.

Twee wektijden

Het klokje heeft twee onafhankelijk instelbare wektijden. Dat is handig. De eerste om wakker te worden en de tweede om te vertrekken, bijvoorbeeld. Of 1 wektijd om te controleren of de auto rijklaar is, eventueel de banden pompen, of een taxi bestellen. De volgende wektijd om te vertrekken. Voor mij is het een handig wekkertje, want de auto wil niet altijd direct aan het werk en ik wilde beslist op tijd komen voor mijn vaccinatie afspraak.

Display

Van de datum wordt alleen dag en maand plus de weekdag aangegeven, niet het jaartal. De beide 2 wektijden worden ook weergegeven in het schermpje. De wekkerfunctie kan ingeschakeld door de grijze knopjes bovenop het wekkertje in te drukken. Daar tussenin dient de grotere knop voor het aanzetten van de display verlichting. Als het donker is verlicht dat voldoende gedurende een paar seconden. De display tekst is ook onverlicht groot en duidelijk genoeg als de afstand tot het klokje niet groter is dan een meter. Verderaf is de onverlichte weergave slecht zichtbaar en het LCD schermpje staat geen grote kijkhoek toe. Het zendertje laat steeds een rood lichtje zien, zodat je kunt weten dat het nog contact zoekt met het klokje. Op het klokje kun je aan de temperatuurweergave zien dat beide apparaatjes nog werken en contact hebben.

Temperatuur

Temperatuurbereik ligt volgens het boekje tussen -20 °C en +60 °C. Voor Nederland is dat meestal genoeg. Als beide apparaatjes direct naast elkaar liggen, zouden ze de zelfde temperatuur moeten aangeven. Dat doen ze niet direct. Er zit wat vertraging in het doorgeven van de buitentemperatuurmeting aan het klokje.

Buitengebruik is niet mogelijk

De buitentemperatuurmeter kan aan een spijker of schroef opgehangen. Maar het mag niet in direct zonlicht. Het mag niet in een vochtige omgeving. Dat maakt het onbruikbaar voor buiten gebruik. Gelukkig kocht ik het daar niet voor.

Je zou er 2 verschillende ruimten mee kunnen meten. Ik zou het voor meting van de temperatuur in de plantenkas willen gebruiken, maar daar is het waarschijnlijk altijd te zonnig en te vochtig. Ik zal het gebruiken om de temperatuur van mijn weckvoorraad te controleren. Meting van de werkelijke temperatuur in de vriezer is een andere optie. Daar is het vriesdroog en meting tot -20°C voldoet. Voor die toepassing zou een alarmsignaal bij te hoge of lage temperatuur handig zijn, maar die functie heeft dit setje niet.

De afstand tussen beide apparaatjes is ongeveer 5 meter met een gewapend betonnen verdieping vloer ertussen. Mijn weckvoorraad staat in een stalen kast, maar het signaal komt daar toch goed doorheen.

Batterijen

Ik heb er gelijk een setje oplaadbare batterijen bij besteld. De 4 oplaadbare AAA penlites kosten bij Lidl €4,99 plus €4,99 verzendkosten. Omdat ik ze tegelijk met dit klokje bestelde hoefde ik daarvoor geen extra verzendkosten te betalen. Anders zouden die batterijtjes veel te duur zijn geworden. De verpakking van de batterijen maak ik pas open als ik weet dat het klokje niet terug hoeft. Want als het klokje niet bevalt gaan ook de batterijen retour naar Lidl. Alleen bij volledig retourzenden van de hele bestelling in originele verpakking, wordt het hele bedrag inclusief verzendkosten terugbetaald. Als het klokje niet blijkt te voldoen wil ik niet alsnog de volle verzendkosten betalen voor 4 batterijtjes.

Totale kosten

Deze bestelling kostte me in de Lidl webshop €9,99 plus €4,99 batterijen plus €4,99 bezorgkosten is totaal 19,97. Zou dit setje net zo lang meegaan als mijn vorige “atoomklok” ?

Voorlopig oordeel:

Als binnen-buiten meetstation is het ongeschikt. De claim van Lidl: “Met dit weerstation ben je op de hoogte van het naderende weer ” kan dit setje natuurlijk helemaal niet waarmaken. Voorspellen doet het niet. Luchtvochtigheid en luchtdruk, die een voorspellende waarde hebben, worden niet gemeten. Met een ouderwets weerstation, voorzien van barometer en hygrometer, is het weer beter te voorspellen.

De functies voldoen wel voor mijn toepassing.

Voor mij voldoet het setje wat betreft bruikbare functies. Hoe goed en hoe lang het blijft werken kan ik nog niet beoordelen. Of het snel de batterijtjes leegvreet is afwachten. Dat zal ik later melden, als ik het langer in gebruik heb.

Garantie

Een aanspraak op garantie in de winkel gaf altijd gezeur. In de Lidl webshop werd daar beter mee omgegaan, hoewel er negatieve uitzonderingen waren:

Monsieur Cuisine service en garantie 22 augustus 2019

Robotstofzuiger Vileda VR ONE cleaning robot 16 juli 2019

Lidl Webshop gaf altijd 90 dagen retour garantie. Die blijkt nog te bestaan:

“… je kunt het pakket kosteloos weigeren aan de deur. Daarnaast kun je de ongewenste artikelen binnen 90 dagen kosteloos retourneren. Je ontvangt het aankoopbedrag van de geretourneerde artikelen van ons uiteraard zo snel mogelijk terug.”

Denk er aan dat je de originele verpakking gedurende die 90 dagen bewaart. Want zonder dat wordt er niet vergoed.

Garantie 3 jaar ?

Op artikelen uit de Lidl webshop gold bovendien een garantie tot 3 jaar na aankoopdatum. Dat hield in, dat een apparaat werd gerepareerd, of vervangen, of dat een evenredig deel van de aankoopsom werd retour betaald. De negatieve uitzonderingen heb ik hierboven vermeld, maar meestal werkte dit wel goed.

Die 3 jaar garantie regel is gewijzigd.

Nu zie ik op de Lidl webshop dit over de garantie:

“Voor alle in de Lidl-webshop of Lidl app gekochte artikelen geldt dat de wettelijke garanties van toepassing zijn.”

https://customercare.lidl.nl/SelfServiceNL/s/article/Wat-houdt-de-wettelijke-garantie-in

Het lijkt dus afgelopen met de 3 jaar Lidl webshop garantie op bestelde artikelen. Maar ik lees ook nog dit:

Is een product dat je in onze winkels, webshop of Lidl app hebt gekocht later dan 90 dagen defect geraakt na aankoop?
Na de ruil-en retourtermijn van 90 dagen bieden wij uiteraard nog garantie op onze artikelen. Voor de meeste producten geldt naast de wettelijke garantie een garantietermijn van 3 jaar. In de handleiding van jouw product staat de specifieke garantietermijn beschreven. Om aanspraak te maken op de garantie, vragen we je contact met ons op te nemen. Dit kan via het webformulier of contact via WhatsApp , Facebook Messenger . Beschrijf in je bericht welk artikel kapot is gegaan en wat er precies mis mee is. Als het lukt zou het fijn zijn als je ons ook foto’s toestuurt van het artikel, de artikelcodes en het defect.
Daarnaast vinden we het belangrijk wat voor jou de beste oplossing zou zijn, wil je het artikel graag retourneren of wil je graag dat we het voor je laten repareren? We kunnen je niet beloven dat we je precies de oplossing van jouw keuze kunnen bieden, maar we gaan wél ons best voor je doen!”

https://customercare.lidl.nl/SelfServiceNL/s/article/Hoe-maak-ik-gebruik-van-de-garantie

Dat geeft hoop, maar zekerheid biedt dat niet. In de gebruiksaanwijzing van dit wekkertje lees ik dat 3 jaar garantie wordt gegeven op materiaal en productiefouten.

Dat betekent in de praktijk vaak dat de leverancier bepaalt of je aanspraak kunt doen op garantie, want het is heel moeilijk aan te tonen dat een materiaal of productiefout oorzaak is van een defect. Dat is dus een verslechtering van de eerdere garantie voorwaarden van artikelen die je kocht bij de Lidl webshop.

Positief is dan weer, dat de 90 dagen retour garantie nu ook geldt bij artikelen die je in een Lidl filiaalwinkel kocht. Voorheen was dat maar 14 dagen.

Aldi weerstation

Binnenkort heeft Aldi ook iets dergelijks in de aanbieding vanaf 19-6-21.

https://www.aldi.nl/aanbiedingen/vanaf-zaterdag-19-06/weerstation-9863-1-0.article.html

Volgens de beschrijving geeft deze de tijd aan van zonsopgang en ondergang, de luchtvochtigheid en de luchtdruk. Daarmee lijkt dit meer een echt weerstation. Dit belooft de advertentietekst:

Radiografisch weerstation, voorzien van een groot scherm.

 • weersvoorspelling en gevoelsindicator 
 • binnen- en buitentemperatuurweergave 
 • temperatuuralarm 
 • luchtvochtigheidsweergave voor binnen en buiten 
 • weergave zonsopgangen zonsondergangstijden 
 • temperatuurweergave 
 • radiografische klok

Een gebruiksaanwijzing is niet op de website te vinden en ik heb deze niet getest. Het duurt namelijk nog even voordat die in de winkel ligt. Het is dus helemaal niet zo zeker welke functies die set in werkelijkheid zal hebben.

De prijs is €17.99 en ligt dus iets hoger dan die van het Lidl setje. Er komen geen verzendkosten bij, want bij Aldi moet je er voor naar de winkel. Dat moet ook voor garantie, als je die nodig zou hebben.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Atoomklok”

 1. Vermoedelijk werd jouw oude radiogestuurde klok afgesteld door een langegolfzender op aarde. In Duitsland staat er ergens zo’n zender die een tijdssignaal verstuurt dat in een groot deel van Europa gebruikt wordt. Dat radiografische tijdssignaal komt wel van een atoomklok, maar niet vanuit een satelliet.
  Hedendaagse apparaten kunnen soms wel gebruik maken van een signaal afkomstig van GPS-satellieten.

  Like

  1. Dat is best mogelijk. Er is in de tussentijd heel wat techniek veranderd.
   Tot heel kort geleden werkte dat klokje nog steeds.
   Maar als het een aards signaal was dat voor de synchronisatie diende, dan begrijp ik niet waarom dat signaal regelmatig heel even weg viel. Dan werd geen tijd aangegeven totdat er weer verbinding was voor synchronisatie. De nieuwe heeft dat niet. Die blijft tot nu toe gewoon doorlopen.

   Like

 2. Zoals Lidl het adverteert worden er eigenschappen aan toegeschreven die er helemaal niet zijn en is niet duidelijk dat dit klokje zich synchroniseert met een klok die ergens boven de aarde hangt. Dat moet je uit de gebruiksaanwijzing lezen. En ondervinden als je het thuis hebt.

  Die synchronisatie met de klok van de satelliet was inderdaad iets wat ik specifiek zocht.

  Like

 3. Conrad bestaat nog. Je kunt er bijna alles vinden wat elektronica betreft. Altijd duur, maar soms heb je bijvoorbeeld een bepaald type kabel nodig en kun je het alleen daar vinden.

  Like

 4. Je moet er echt een willen hebben, ik zou het misschien kopen als ik het bij winkelen tegenkwam. Bij Conrad vind je meer van dergelijk artikelen maar dan veel duurder. Gadgets. Ik weet niet of hij nog bestaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: