Weggegooid geld, deel 2

Maar ook telefoon aanbieders nemen het niet zo nauw met de rechten van hun klanten.

Mobiel tegoed.

Ooit won ik een mobiel telefoontje, wat op dat moment wel leuk leek. Het bleek alleen te werken met belkaartjes van Vodafone die ik zelf moest betalen. Dat kostte 45 gulden.

Na activering bleven die kaartjes een jaar geldig. Zonder beltegoed zou het nummer vervallen. Vóórdat het jaar om was kocht ik dus een tweede kaartje en een derde, om het nummer niet kwijt te raken. Activering van het laatste kaartje lukte niet, want die kaartjes bleken ook te verlopen zonder activering.
Weg is die 45 gulden aan beltegoed dat ik nooit heb kunnen gebruiken.

Dat telefoontje ging kapot, ik kocht een ander dat ook kapot ging, daarna een goedkoop exemplaar van de Aldi. Dat simpele ding werkt nog steeds. Beltegoed koop ik steeds met kaartjes van een tientje. Voor mij is dat goedkoper dan een abonnement.

Identificatie

De bank ging identificatie via telefoon invoeren. Ik wilde niet het risico lopen met mijn telefoontje onderweg de toegang tot mijn banktegoed kwijt te raken. Daarom ging ik een apart telefoontje gebruiken voor thuis bij het inloggen en een ander toestel om onderweg mee te nemen. Voor 15 euro was dat goedkope veiligheid. Omdat het de bank was die ter verificatie belde, maakte ik daarmee nauwelijks beltegoed op, maar om het nummer te behouden kocht ik jaarlijks een tientje opwaardering. Beltegoed dat ik nooit opgebruikte.

Inmiddels is de bank overgestapt naar gebruik van een door de bank geleverd scan apparaatje. De klanten betalen dat met de voortdurende verhogingen van bankkosten. Het telefoontje wordt voor de bank niet meer gebruikt. Het nummer en het inmiddels opgelopen beltegoed blijven alleen behouden door elk jaar opnieuw beltegoed bij te kopen. Overbodig beltegoed.

Nieuwe chip

Ik kocht een tablet waar een telefoonchip in kan, dus die chip ging uit mijn ongebruikte thuismobiel die voor de bank niet meer nodig was. De oude chip paste niet in de tablet, want daar moest een kleiner model in. Het chipje kon omgeruild voor dat kleine model. Vreemd genoeg blijkt het niet mogelijk om met die tablet te bellen. Het chipje kan alleen gebruikt worden voor dure internet minuten, die ik liever thuis gebruik van mijn vaste internet abonnement. Bovendien biedt mijn computer thuis veel meer internetmogelijkheden dan de tablet, die het beter en goedkoper doet op mijn thuis internet. Het chipje stak ik terug in mijn thuismobiel en daar bleef het ongebruikt zitten.

Nummerbehoud

Beltegoed en telefoonnummer zijn gekoppeld. Belminuten overzetten naar het andere telefoontje kan niet. Alleen door eens per jaar een tientje beltegoed bij te kopen blijft het telefoonnummer met bijbehorend beltegoed beschikbaar. Ik moet dus blijven betalen om de eerdere betalingen niet te verliezen. Het chipje met beltegoed kan over gezet naar het andere toestel dat ik wel onderweg meeneem. Maar dan ben ik weer de telefoonnummers en berichten kwijt die bij dat andere nummer horen. En iedereen blijft dat andere nummer bellen. Niet handig. Alleen als reserve beltegoed gebruik ik dat andere chipje soms.

Het beltegoed heeft een beperkte geldigheid van 1 jaar. Als ik vóór het einde van dat jaar het tegoed opwaardeer, dan haalt AldiTalk die geldigheidsdatum naar voren, tot op de datum van opwaarderen. Was het tegoed bijvoorbeeld geldig tot 1 december 2021, dan is na opwaarderen op 1 mei 2021 het tegoed geldig tot 1 mei 2022. Het bedrag wordt niet minder, maar ik heb dan maanden van de geldigheidsduur verloren. Daarom zet ik de opwaardeer data in de agenda die me op tijd waarschuwt als ik moet verlengen. Niet te vroeg en niet te laat, zodat ik echt een jaar de tijd heb om dat beltegoed te gebruiken.

Door de Google agenda gewaarschuwd heb ik ook dit jaar heb ik weer beide telefoonchips op het juiste moment opgewaardeerd. Betaald via de creditkaart. Een notitie in mijn computer. Nieuwe agenda waarschuwing ingevoerd. Gedaan, klaar, telefoontjes opgeborgen.

Papieren afschriften ontvang ik niet vaak meer. Als ik iets betaald heb controleer ik dat on-line. Dat geeft meestal snel de actuele informatie. Maar soms is de rekening informatie tijdelijk niet beschikbaar. Dan moet ik later nog eens kijken. Niets aan de hand. Het leven gaat verder.

Ik vertrouwde erop dat het wel goed zat met die creditcard betaling.

Morgen deel 3: https://vlierbloesem.wordpress.com/2021/06/28/weggegooid-geld-deel-3/

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Weggegooid geld, deel 2”

 1. Dat vind ik zo leuk aan de berichten van Vlierbloesem. Geen reclame verhalen om adverteerders een plezier te doen. Geen schone schijn en jezelf beter voordoen dan je bent. Hier lees ik graag het eerlijke verhaal met alle haken en ogen. De shit die een mens nou eenmaal meemaakt. Positieve en lieve verhaaltjes zijn er ook.

  Geliked door 1 persoon

 2. Kleine tip: wij hebben een sim only abonnement op de de kindermobieltjes. Kost 6,00 per jaar en automatisch verlengd. Gewoon even zoeken naar het goedkoopste.

  De ergste praktijken van aanbieders zijn nu wel voorbij. Zoals de combi abonnementen met telefoon, waarbij je eigenlijk op afbetaling kocht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor de tip. Ga ik zeker bekijken.
   Dat eerste mobieltje was gratis, maar inderdaad alleen bruikbaar met Vodafone beltegoed, zodat je het via de belminuten toch betaalde. Sindsdien heb ik nooit meer een toestel gehad dat gebonden was aan 1 provider. Nu over naar een 6 euro per jaar chipje is voor mij een hele goeie oplossing.

   Like

 3. Na het lezen van heel veel van uw blogs vraag ik mij af of u ook wel eens iets positiefs schrijft?
  Het is nooit goed of het deugt niet.

  Geliked door 1 persoon

   1. Blijf vooral kritisch. Blije blogs met de dagelijkse mededeling dat het weer is gelukt het bed uit te stappen en de gordijnen te openen zijn er al genoeg.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: